Pamätník Slovenského národného povstania Nemecká

Pamätník v Nemeckej a pamätné miesto Slovenského národného povstania pripomínajú tragické udalosti, ktoré sa tu zapísali do našich dejín počas 2. sv. vojny. Na mieste niekdajšieho popraviska nájdeme dnes pamätnú izbu s expozíciou, ktorá približuje smutnú minulosť.

Socha ženy, pamätník v Nemeckej

Pamätné miesto a pamätník SNP Nemecká ako spomienka na tragické udalosti

Pamätné miesto a pamätník Nemecká sa v súčasnosti nachádzajú na miestach, kde bola pôvodne vybudovaná vápenka. Práve tu v období medzi 4. januárom až 11. januárom v roku 1945 nemecké jednotky Einsatzkommando 14 spolu s príslušníkmi Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy (POHG) popravili stovky osôb. Spolu s popravami v Kremničke je masaker v Nemeckej považovaný za jeden z najväčších vojnových zločinov, ktoré sa odohrali počas 2. sv. vojny na území Slovenska.

Pamätník obetiam

Pamätník a pamätné miesto v Nemeckej patria medzi národné kultúrne pamiatky. Obe sa nachádzajú v obci Nemecká, v okrese Brezno. Do zoznamu pamiatok Slovenskej republiky boli zaradené v roku 1963. Od roku 2002 je expozícia v Nemeckej pod správou Múzea Slovenského národného povstania so sídlom v Banskej Bystrici.

Po vojne bola vápenka zreštaurovaná a vytvorené z nej bolo pietne miesto, ako pamiatka na tragické udalosti. V roku 1958 bol k vápenke pristavený pamätník, ktorý tvorí plameň a kľačiaca žena s rozpaženými rukami. Autorom sochy plameňa je akademický sochár Alexander Vika. Socha kľačiacej ženy je dielom akademickej sochárky Kláry Patakiovej. Socha ženy bola vyrobená z bronzu. K pamätníku však pribudla až dodatočne v roku 1961.

V roku 1962 tu vznikla aj pamätná izba (v súčasnosti v správe Múzea Slovenského národného povstania). Na stene pamätného múru vedľa pece sa nachádza v súčasnosti nápis Pamätník Nemecká. V minulosti sa tu však nachádzal verš z básne Jána Kostru:

„Pamätaj živý na obete boja, na utrpenie padlých pomysli, 
ako šli do ohňa a do príboja, za tvoje sny a tvoje pomysly”.

Historické fakty

  • Presný počet ľudí, ktorí boli zavraždení pri Nemeckej, sa nedá určiť. Odhaduje sa, že tu padlo okolo 450 až 900 ľudí. Mnohí neboli zaevidovaní v žiadnych spisoch. Poprava prebehla bez akéhokoľvek súdu, najčastejšie ranou do tyla a následným spopolnením. Popol z vápenky a pozostatky zo spálených tiel sa vyhadzovali priamo do rieky Hron (čo znemožnilo akúkoľvek dodatočnú identifikáciu tiel). Konali tak preto, aby sa zbavili akýchkoľvek dokladov o zločinoch.
  • Medzi zavraždenými neboli len režimom prenasledované osoby či slovenskí a zahraniční partizáni a odporcovia nacizmu, ale zároveň ich rodiny, ženy a deti.
  • V roku 2001 sochu ženy vážne poškodili vandali, ktorí sa ju pokúšali odtiahnuť do zberných surovín. Následne bola opravená.
  • V Nemeckej zahynula aj dcéra maliara Dominika Skuteckého, tiež maliarka Karola Skutecká–Karvašová s rodinou. Bola rasovo prenasledovanou obeťou aj napriek tomu, že bola pokrstená. Po potlačení SNP ju spolu spolu s manželom zaistili 18. decembra 1944, uväznili v Banskej Bystrici a popravili v Nemeckej. 

Expozícia Represálie nacistov a príslušníkov POHG na Slovensku v rokoch 1944 – 1945

Expozícia múzea bola sprístupnená v roku 2003. Návštevníkom približuje jednu z najtragickejších udalostí 2. svetovej vojny. Prezentovaný je tu začiatok, priebeh a hlavní aktéri, ktorí boli zodpovední za vraždenie v Kremničke a Nemeckej. Zároveň sú tu v stručnosti zdokumentované udalosti potlačenia Slovenského národného povstania nemeckými jednotkami a obsadenie Banskej Bystrice, ktorá bola centrom povstania.

Expozícia je prezentovaná zbierkovým fondom v podobe predmetov a informačných panelov. Súčasťou výstavy je aj premietanie filmu – autentických záberov z odkrývania masových hroboch v povojnových rokoch.

Ďalšia časť expozície, ktorá sa nachádza v samostatnej miestnosti, dokumentuje represálie na Slovensku. Prezentované sú tu súčasti uniforiem príslušníkov POHG, nemeckej polície, predmety obetí represálií. Posledná časť expozície je venovaná povojnovému súdnictvu. Zachytáva procesy s príslušníkmi POHG, v ktorých boli vynesené rozsudky smrti či tresty odňatia slobody.

Po prehliadke pamätníka SNP a expozície múzea v Nemeckej si dožičte oddych a čas na vstrebanie silných zážitkov, ktoré v nás takéto miesta vyvolávajú. Uvedomíme si tak, aké neuveriteľné šťastie máme, že žijeme v dobe, kde si bez obáv môžeme vychutnávať príjemné chvíle v kruhu svojich najbližších, trebárs aj počas wellness pobytu v neďalekých kúpeľoch Brusno.

Fotogaléria

História vojnových zločinov v Nemeckej

Medzi 4. až 11. januárom 1945 sa v priestore vápenky neďaleko obce Nemecká a obce Ráztoka, odohrali tragické udalosti. Veliteľ oporného bodu Einsatzkommanda 14, SS-Obersturmführer Dr. Kurt Georg Herbert Deffner, spolu s veliteľmi nacistickej bezpečnostnej polície a gestapom a kapitánom Hlinkovej gardy Vojtechom Košovským určili Kofroňovu vápenku za miesto hromadných popráv. K prvým hromadným popravám došlo 5. januára 1945. Poslednú popravu vykonali 11. januára 1945. Odhaduje sa, že tu bolo zavraždených okolo 450 až 900 ľudí

Doprava 

Pamätník Nemecká sa nachádza hneď pri ceste Brezno – Banská Bystrica, pár metrov za obcou Nemecká. 

Doprava do Nemeckej z kúpeľov Brusno

Pamätné miesto a múzeum v Nemeckej sa nachádzajú približne 4,5 km od kúpeľov Brusno. Cesta autom trvá približne 5 minút. Z Brusna je potrebné pokračovať hlavným ťahom na Brezno. Pamätník sa nachádza na ľavej strane cesty. 

Z Brusna pravidelne premáva železničná aj autobusová doprava do obce Nemecká. Cestovné spojenie trvá približne 4 minúty. Pokiaľ využijete verejnú dopravu, je potrebné prejsť cez celú dedinu smerom na Banskú Bystricu. Pamätník a múzeum sa nachádza za obcou. Cesta môže trvať približne 15 až 20 minút.

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené neďaleko, pri motoreste na druhej strane hlavnej cesty. Je nestrážené a bezplatné.

Trasa

Múzeum SNP – Nemecká a pamätník sa nachádzajú hneď pri ceste, ktorá vedie z Brezna smerom na Banskú Bystricu, pár desiatok metrov za obcou Nemecká. 

Mapa miesta

Vstupné/Cenník

Vstupné sa pohybuje v rozmedzí od 0,00 € až po 1,00 €.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Múzea SNP, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Pamatnik je pekne obnoveny, vnutri je muzeum… Velmi smutne muzeum… Parkovanie najlepsie oproti cez cestu pri Motoreste.
Petra L.

Múzeum SNP v Nemeckej je smutné mementum našej histórie. Je tam pec a múzeum hrôz spôsobené nacistickým Nemeckom na Slovensku. Odporúčam každému navštíviť toto múzeum a vzdať hold a pokoru ľuďom ktorý padli za našu slobodu. Česť ich pamiatke..
Štefan D
.

Otváracie hodiny

Múzeum je otvorené v doobedných aj poobedných hodinách, počas víkendov aj pracovných dní, mimo pondelka. Vstup do múzea je potrebné nahlásiť vopred.

Pre aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov, prosím, navštívte oficiálnu webovú stránku Múzea SNP, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Historička, pani V. Kováčová rozpráva o udalostiach v Nemeckej

Kontakt

Múzeum SNP spravuje aj národnú kultúrnu pamiatku Pamätník Nemecká.

Múzeum Slovenského národného povstania
Kapitulská 23
975 59 Banská Bystrica

GPS súradnice: 48.8103387°, 19.4037064°

Mohlo by vás zaujímať

Celkový pohľad na areál Mestského hradu v Banskej Bystrici Mestský hrad v Banskej Bystrici

Mesto Banská Bystrica leží v srdci stredného Slovenska. Jedným zo symbolov mesta je mestský hrad s jednotlivými stavbami. Navštívte ho a nenechajte si ujsť príležitosť prejsť sa areálom mestského hradu.

Zistiť viac
Hutnícke múzeum v Podbrezovej – exponáty v exteréri Hutnícke múzeum v Podbrezovej

Hutnícke múzeum v Podbrezovej približuje návštevníkom tradíciu hutníctva na Horehroní a históriu Železiarní Podbrezová. Ak vás zaujímajú dejiny priemyslu, rozhodne nevynechajte príležitosť na jeho návštevu.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore