Turistika Bojnice – turistické trasy v Bojniciach a okolí

Ak ste priaznivcom turistiky, cyklistiky či horskej cyklistiky, okolie Bojníc je pre vás to pravé. Nájdete tu niekoľko zaujímavých turistických trás, ktoré začínajú priamo v Bojniciach. Turistické trasy z kúpeľov Bojnice sú rôznej náročnosti, vhodné pre rodiny s deťmi, seniorov, ale i náročnejších turistov. V článku si môžete prečítať o najobľúbenejších cyklotrasách a turistických trasách v okolí Bojníc.

Výlety a turistické trasy Bojnice

Mesto Bojnice sa nachádza na juhovýchodnom úpätí Malej Magury, na okraji Hornonitrianskej kotliny na pravom brehu rieky Nitra. Samotné mesto je výborným východiskovým bodom na rôzne výlety, či už s deťmi alebo vo dvojici. Ak ste milovníkom prírody a turistiky, okolie Bojníc je pre vás to pravé.

Po výlete, alebo aj po náročnejšej túre, si môžete oddýchnuť priamo v bojnických kúpeľoch a načerpať tak novú silu skrz účinky bojnických termálnych prameňov. Navyše ak sa rozhodnete predĺžiť si svoj pobyt v Bojniciach o pár dní, tak okrem oddychu si doprajete aj viac času na preskúmanie viacerých atrakcií tohto krásneho kútu Slovenska.

Turistická trasa z kúpeľov Bojnice ku kaplnke sv. Vendelína

Kaplnka sv. Vendelína sa nachádza na čistine priamo nad Bojnicami. Cesta ku kaplnke však vedie miernym terénom:

  • po žltej turistickej značke z kúpeľov v Bojniciach,
  • po červenej z námestia v Bojniciach alebo
  • po zelenej turistickej trase od nemocnice.

Trasa je nenáročná, vhodná pre rodiny s deťmi. Od obľúbenej vyhliadkovej veže Čajka v oblakoch sem prídete za 15 až 20 minút. Cieľovým bodom trasy je Kaplnka sv. Vendelína, ktorá bola postavená v 18. storočí. Malá pravouhlá kaplnka je ukončená apsidou, má zvonicu, interéru dominuje oltár, na ktorom bol vyobrazený sv. Vendelín, patrón masterov, sedliakov, dobytka a polí.

Foto/Zdroj: Turistické trasy Bojnice – Kaplnka svätého Vendelína / mapy.cz

Kaplnka svätého Vendelína

Dubnický náučný chodník Bojnice/Dubnica – Hradište

Náučný chodník (žltá turistická značka) vás prevedie cez Bojnice, časť Dubnica – Bohatka – Hradište – Bojnice, časť Dubnica.

Dubnica je mestská časť Bojníc nachádzajúca sa na ceste z Bojníc smerom do Kanianky. Chodník bol verejnosti sprístupnený v roku 2007. Náučný chodník Bojnice/Dubnica – Hradište je zameraný na zoznámenie návštevníkov s flórou, faunou, geológiou, ale aj históriou zaujímavých miest Dubnice a okolia, cez ktoré prechádza. Posledná zastávka chodníka je pri archeologickej lokalita Hradište.

Dĺžka náučného chodníka predstavuje 3,6 km, prevýšenie 226 metrov, na trase sa nachádza 7 informačných tabúľ. Celú trasu chodníka môžete prejsť za cca 1,5 až 2 hodiny. Trasa je nenáročná, vhodná hlavne pre rodiny s deťmi v každom ročnom období.

Náučný chodník Bojnice/Dubnica – Hradište má 7 nasledovných zastávok:

  1. Náučný chodník Bojnice/Dubnica – Hradište
  2. Kostol Sedembolestnej Panny Márie
  3. Bojnické travertíny
  4. Studnička – Lasce
  5. Vápenné
  6. Bohátka
  7. Dubnica – útočištné hradisko

Bojnicko-Dubnické cyklotrasy

Bojnicko-Dubnické cyklotrasy a traily vznikli v roku 2018. Tvorí ich sústava cyklotrás a single-trailov, ktoré vedú lesmi nad Bojnicami a mestskou časťou – Dubnica.

Cyklotrasy sú rôznych náročností, sú určené predovšetkým pre horské bicykle a skúsených cyklistov. Vybudovalo ich občianske združenie Hornonitrianske stopy. Môžeme tu nájsť:

  • Pálfyho trail, dĺžka 5,0 km;
  • Gilethov trail, dĺžka 2,5 km, najnáročnejší z trailov;
  • Korvínov trail, dĺžka 1,5 km, najľahší z pomedzi klasických;
  • Turzov flow trail, dĺžka 0,7 km;

Turzov flow trail je cyklochodník, ktorý je priam stvorený pre rodiny s deťmi, ale svoje nenudili by sa tu iste ani skúsenejší cyklo nadšenci.

Bojnicko-dubnické cyklotrasy a traily

Foto/Zdroj: Fotografia z realizácie bojnicko-dubnickej cyklotrasy a trailov / OOCR Bojnice

Turistické trasy z Bojníc až do Kanianky

Trasa vedie cez: Bojnice, Dubnica – Bohatka – Šútovské sedlo – Plešina – Kanianka.

Turistická trasa začína v časti Dubnica. Po žltej turistickej značke budete pokračovať až do bodu Plešina, odtiaľ sa vydáte do Kanianky po modrej turistickej značke. Obec Kanianka je obľúbeným rekreačným miestom najmä vďaka vodnej nádrži Kanianka, ktorá sa nachádza priamo v obci.

Výstup na Malú Maguru

Červená turistická značka vás prevedie cez Bojnice, námestie – Vendelín, kaplnka – Šútovské sedlo – Boškovie laz – Malá Magura.

Výstup na Malú Maguru patrí k náročnejším trasám, ktoré sú vhodnejšie pre skúsených turistov. Turistika na Malú Maguru vám zaberie niekoľko hodín, od Šútovského sedla sa pripravte na ostré stúpanie. Predpokladaný čas na prejdenie je 8 a viac hodín.

Malá Magura (1 100,8 m n. m) je vrch Malej Magury, geomorfologického podcelku Strážovských vrchov. Nachádza nad obcami Čavoj a Temeš. V minulosti bolo okolie bohaté na nerastné suroviny, o čom svedčia dodnes zachované pozostatky ryžovísk. Najväčší rozmach ťažby bol v 14. až 17. storočí. Hlavná oblasť ryžovania bola v ústí Chvojnickej doliny, medzi obcami Malinová a Chvojnica. Po kremnických a štiavnických ložiskách to boli tretie najvýznamnejšie náleziská zlata v Uhorsku.

Tipy na výlety z Bojníc

Atraktívne okolie kúpeľného mesta Bojnice ponúka mnohé. Či už je to obľúbený romantický Bojnický zámok, Národná bojnická zoologická záhrada alebo Múzeum praveku Prepoštská jaskyňa. Vyhliadka Čajka v oblakoch, či kúpeľný park a areál bojnických kúpeľov, patria k ďalším populárnym atrakciám v Bojniciach.

Fotografie

Doprava

Kúpeľné mesto Bojnice sa nachádza na Hornej Nitre, v západnej časti Hornonitrianskej kotliny. Susedí s 3 km vzdialeným okresným mestom Prievidza. Do Bojníc premáva z Prievidze mestská hromadná doprava (námestie, kúpele) – linka č. 3 a linka č. 7 . Ďalej tu premáva prímestská doprava (linky 307431 a 307432 smer Nitrianske Rudno). Železničná stanica sa nachádza v centre Prievidze, susedí s autobusovou stanicou. Z nej môžete pokračovať do Bojníc spojmi MHD, prímestskou linkou alebo môžete využiť aj súkromnú prepravu osôb.

Parkovanie

V meste je niekoľko dostupných parkovísk – za poplatok (napríklad centrálne parkovisko pod Régiou, parkovisko za kultúrnym centrom). Najväčšia koncentrácia parkovacích plôch je v okolí Kúpaliska Čajka a pri Bojnickom zámku. Ceny parkovného sa pohybujú od 5 – 12 eur / deň za osobný automobil.

Mapa miesta

GPS súradnice

Bojnice kúpele – kaplnka sv. Vendelína: 48.7750103°, 18.5711319°
Náučný chodník Bojnice/Dubnica – Hradište: 48.7919250°, 18.5872778°
Bojnicko-Dubnické cyklotrasy: 48.8065158°, 18.5778500°
Bojnice/Dubnica – Kanianka: 48.7919250°, 18.5872778°
Bojnice, námestie – Malá Magura: 48.7798411°, 18.5794908°

Obľúbené turistické trasy v okolí Bojníc

  • Výstup na Žarnov a Buchlov
    • Trasa: Ďurišove štále – Žarnov – Sladná skala – Buchlov – Zadná lúka – Bystričianska dolina – Sekaniny – Kamenec pod Vtáčnikom
    • Dĺžka trasy: 16,1 km, Prevýšenie: 830 m, Čas prechodu: 4:52 hod  
  • Výstup na Kľak
    • Trasa: Fačkovské sedlo – Staré cesty – Revánske sedlo – Pod skalou – Kľak – Pod skalou – Kľacký vodopád – Bak – Vrícko
    • Dĺžka trasy: 11 km, prevýšenie: 600 m, čas prechodu: 3:35 hod.
  • Výstup na Rokoš
    • Trasa: Diviacka Nová Ves – Geľanovo – Malý Rokoš – Rokoš – Malý Rokoš – Plevňa – Horné Pažite – Nitrianske Rudno
    • Dĺžka trasy: 15,2 km, prevýšenie: 820 m, čas prechodu: 4:22 hod
  • Výstup na Strážov
    • Trasa: Zliechov – Zliechov, vyše dediny – s. pod Strážovom – Lúka pod Strážovom – Strážov– Lúka pod Strážovom – Rázcestie pod Strážovom – Čičmany
    • Dĺžka trasy: 10,1 km, prevýšenie: 610 m, čas prechodu: 3:11 hod
  • Výstup na Malý a Veľký Grič
    • Trasa: Handlová – Tri studničky – Malý Grič – Uhlisko – Krížkovce – Veľký Grič – Zbojnícke – Handlová
    • Dĺžka trasy: 20 km, Prevýšenie: 896 m, čas prechodu: 5:30
  • Výstup na Vtáčnik
    • Trasa: Chata Smrečina – Vrvrava – Malá Homôlka – Vtáčnik – Kláštorska skala – Horný dom – Bystričianska dolina – Kamenec pod Vtáčnikom
    • Dĺžka trasy: 20 km, prevýšenie: 826 m, čas prechodu: 5:47 hod
  • Výstup na Vyšehrad
    • Trasa: Vyšehradské sedlo – Pod Vyšehradom – Vyšehrad – Čertova dolina (záver) – Žiare – Pod Stĺpom – Zákľuka – Nedožery, Brezany
    • Dĺžka trasy: 12,7 km, prevýšenie: 281 m, čas prechodu: 3:25 hod

Video

Mohlo by vás zaujímať

Ilustračný - rodinná turistika Náučný banský turistický chodník v Novákoch

Nenáročný náučný chodník v Novákoch, ktorý sa začína v centre Novák, vás prevedie okolím všetkých významných miest, ktoré v minulosti súviseli s banskou činnosťou. Príjemná prechádzka v Novákoch tak bude zážitkom pre malých i veľkých objaviteľov.

Zistiť viac
Informačná tabuľa Hájska skala Hájska skala a Hájska jaskyňa Ráztočno

Turistika k Hájskej skale, ktorá sa nachádza nad obcou Ráztočno, je obľúbeným výletným miestom domácich, ale i návštevníkov obce. Pod vápencovým svahom Hájskej skaly sa nachádza rovnomenná Hájska jaskyňa, ktorá je súčasťou Náučného chodníka Remata – Ráztočno.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore