Slovenské banské múzeum v Handlovej

Banské múzeum v Banskej Štiavnici spravuje aj Slovenské banské múzeum v Handlovej. Expozícia banského múzea v Handlovej sa zameriava najmä na históriu uhoľného baníctva a ťažbu hnedého uhlia. Odporúčame spojiť návštevu múzea s Turisticko-náučným banským chodníkom v Handlovej.

Slovenské banské múzeum v Handlovej

Slovenské banské múzeum Handlová prezentuje históriu ťažby hnedého uhlia na Slovensku

Priemyselná ťažba uhlia v okolí Handlovej sa datuje od roku 1909. Históriu tohto významného baníckeho mesta mapuje expozícia Slovenského banského múzea, ktorého zriaďovateľom je Ministerstvo životného prostredia.

Múzeum sa zameriava najmä na históriu ťažby hnedého uhlia na Slovensku v Handlovej so zameraním na priemyselnú ťažbu v 20. storočí. Výstavba múzea, ako vysunutej expozície Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici, prebiehala v rokoch 2009 – 2014. Slovenské banské múzeum Handlová sprístupnili verejnosti v roku 2015.

Slovenské banské múzeum Handlová leží len pár kilometrov od známych a obľúbených kúpeľov v Bojniciach. Návštevu múzea v Handlovej môžete spojiť aj s kúpeľným liečebným pobytom v Bojniciach a dopriať si tak dostatok času na prieskum ďalších zaujímavých tipov na výlety v bojnickom okolí.

Expozícia Slovenského banského múzea Handlová – Cesta uhlia

Expozícia Cesta uhlia sa nachádza v budove, ktorú v prvom desaťročí 20. storočia postavili ako banský hotel. Pre návštevníkov sa sprístupnili tri podlažia. V suteréne, ktorý pripomína banské podzemie, sa prezentuje ťažba uhlia od ručného spôsobu po mechanizované dobývanie zo začiatku 20. storočia. Histórii ťažby uhlia v Handlovej sa venuje časť, ktorá mapuje obdobie od začiatku priemyselnej ťažby v rokoch 1909 – 1945.

Prízemie prezentuje dobývaciu techniku 2. pol. 20. stor. Vŕtaciu techniku zastupujú pneumatické a elektrické vŕtacie kladivá a zbíjačky. Dobývacie stroje – brázdiace stroje, dobývacie kombajny a mechanizovaná výstuž prezentujú masívnu mechanizačnú techniku ťažby uhlia v 2. pol. 20. storočia.

Prvé poschodie predstaví návštevníkom informácie o vzniku uhlia, histórii banských závodov, o procese získavania uhlia od prieskumných prác po úpravu uhlia. Tematický celok „Nebezpečenstvá bane“ sa venuje vetraniu, čerpaniu banských vôd, osvetľovaniu a vývoju banského záchranárstva.

Súčasťou expozície sú aj práce Janka Procnera. Súčasťou prehliadky múzea je aj krátky film o jednom pracovnom dni baníka. Expozíciu dopĺňajú informácie o baníckych spolkoch a baníckom školstve. S návštevou Slovenského banského múzea odporúčame spojiť aj návštevu Náučného chodníka.

Bane v Handlovej kedysi

Foto/Zdroj: Bane v Handlovej na historickej fotografii / FB Slovensko na historických fotografiách

Fotografie

Turisticko-náučný banský chodník v Handlovej

Východiskovým bodom náučného chodníka je Banské múzeum, Ulica SNP. Náučný chodník je okružný, vrátite sa preto na rovnaké východiskové miesto. K dispozícii je pre návštevníkov celoročne. Na takmer 10 km trase chodníka na vás čaká 13 informačných tabúľ a dve oddychové miesta. Čas na prejdenie chodníka je približne 5 hodín. Na každom stanovisku nájdete informačnú tabuľu s bohatou textovou a fotografickou dokumentáciou.

Názvy zastávok na Banskom náučnom chodníku Handlová

  1. Budova uhoľnej expozície Slovenského banského múzea
  2. Robotnícky dom v Handlovej
  3. Hladové námestie
  4. Kaplnka
  5. Jedna studnička
  6. Východy uhoľného sloja pod Troma studničkami
  7. Štôlňa Tri studničky
  8. Tri studničky
  9. Vetracia jama Zlatá jedľa
  10. Stará severná vetracia jama
  11. Povrchový lom Konštantín
  12. Banícka kolónia
  13. Hlavný závod Bane Handlová
Mapa turisticko-náučného banského chodníka v Handlovej

Foto/Zdroj: Orientačná mapa turisticko-náučného banského chodníka (TNBCH) Handlová / hadlova.sk

Fascinuje vás banícka história a túžite sa o baníctve dozvedieť ešte viac? V tom prípade si vyhraďte čas na návštevu Hornonitrianskeho banského skanzenu v Sebedraží, ktorý nájdete v priestoroch bývalej bani Cigeľ neďaleko Prievidze.

Z histórie ťažby uhlia v Handlovej

Handlová vznikla v roku 1376 vďaka tzv. šoltýskej kolonizácii, počas ktorej na územie mesta prišlo z Kremnice okolo 200 nemeckých rodín, ktoré žili z poľnohospodárstva a pastierstva. Prvé správy o výskyte hnedého uhlia pochádzajú až z konca 18. storočia. Christoph Braut, haviar z Banskej Štiavnice, si všimol, že handlovský kováč používa vo vyhni uhlie. Zistil, že ľudia berú uhlie v “jamách“. Išlo o uhoľné sloje, ktoré vplyvom pohybu v zemskej kôre vychádzali na povrch. V roku 1750 bola vypísaná odmena 100 zlatých za nájdenie uhoľného ložiska.

S priemyselnou ťažbou sa začalo na začiatku 20. storočia. Oficiálny začiatok bane v Handlovej sa datuje do roku 1909. V súvislosti s rozvojom banskej činnosti začali okolo hlavnej štôlne vyrastať potrebné objekty. S výstavbou baníckej kolónie sa začalo takmer súbežne ako s priemyselnou ťažbou uhlia. Do roku 1917 postavili takmer celú banícku kolóniu, ktorá sa stala ”malou samostatnou obcou“.

Baňa Handlová bola najprv ”dieťaťom“ rodu Pálffyovcov, Západouhorskej kameňouhoľnej účastinnej spoločnosti, neskôr, k 1. januáru 1946, prešla z rúk súkromných majiteľov pod správu štátu ako národný podnik. V súčasnosti je odštepný závod akciovej spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza.

Doprava

Handlová leží v Trenčianskom kraji, v okrese Prievidza a je tretím najväčším mestom regiónu Horná Nitra. Handlová je vzdialená 16 km východne od Prievidze a 21 km severne od Žiaru nad Hronom. Cez Handlovú prechádza štátna cesta prvej triedy číslo I/9 s medzinárodným významom (E572). 

Mesto je napojené aj na železničnú sieť, rovnomenná železničná stanica je medziľahlou na trati Prievidza – Horná Štubňa. Dostupné sú diaľkové aj medzinárodné autobusové linky a prímestská doprava. V meste je prevádzkovaná aj mestská hromadná doprava.

Ako sa dostať k Slovenskému banskému múzeu v Handlovej z kúpeľov v Bojniciach

Handlová je od kúpeľov v Bojniciach vzdialená 23 km, cesta autom vám zaberie 28 minút. Z kúpeľov je potrebné pokračovať do Prievidze, napojiť sa na obchvat smer Zvolen a pokračovať po ceste číslo E572 do Handlovej. Handlová je dostupná aj autobusovým spojením, je však potrebné prestúpiť v Prievidzi. Ideálne spojenie trvá 35 minút.

Ako sa dostať k Slovenskému banskému múzeu v Handlovej z kúpeľov v Sklených Tepliciach

Kúpele Sklené Teplice sú od Slovenského banského múzea v Handlovej vzdialené 35 km, autom to zvládnete za 30 minút. Zo Sklených Teplíc bude potrebné pokračovať do Hliníka nad Hronom, kde sa napojíte na spoplatnený úsek R1 – vjazd Banská Bystrica. Následne budete pokračovať obchvatom Žiaru and Hronom R2, smerom na Lovčicu Trubín a budete pokračovať až do Handlovej.

Do Handlovej premávajú aj autobusové spoje, prestúpiť musíte v Žiari nad Hronom. Ideálne spojenie trvá 1 hodinu aj 5 minút.

Parkovanie

V meste Handlová môžete parkovať na vyhradených parkovacích miestach.

Mapa miesta

Program/Akcie

Súčasťou múzea je aj ekodielnička, ktorá ponúka priestor na tvorivé aktivity. Aktuálnu ponuku nájdete na oficiálnej webovej stránke Slovenského banského múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Úžasné miesto na predstavenie celej banskej histórie Hornej Nitry za posledné desaťročia. Skvelá ukážka toho ako ťažko pracovali naši otcovia, dedovia a pradedovia v podzemí kvôli tomu, aby sme mali svetlo i teplúčko. Moje deti hltali každé slovo sprievodkyne, ktorá celý výklad hovorila s takým zápalom, že sa tam cez letné prázdniny vrátime opäť a hlavne nakúpime zas tony minerálov v ich obchodíku 🙂 Veľmi milé zamestnankyne a super múzeum! Zas sme o poznanie múdrejší!
Miroslava M.

Pekná prehliadka a pekný výklad o ťažbe a histórií ťažby hnedého uhlia a baníctva v Hornonitrianskom regióne.
Viliam M.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny a otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Slovenského banského múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Slovenské Banské múzeum
SNP 25
972 51 Handlová

GPS súradnice: 48.7279304°, 18.7562150°

Mohlo by vás zaujímať

Budova Mincovne na námestí Náučný banský turistický chodník v Novákoch

Náučný chodník v Novákoch vás prevedie okolím Novák a všetkých miest, ktoré v minulosti súviseli s banskou činnosťou. Príjemná prechádzka banským chodníkom tak bude príjemným zážitkom pre malých aj veľkých objaviteľov.

Zistiť viac
Kristáľ Lom Šobov – krištáľový kameňolom v Banskej Štiavnici

Krištáľový kameňolom, lom Šobov, sa nachádza neďaleko Banskej Štiavnice. Kameňolom ponúka možnosť zážitkového zberu vzácnych minerálov priamo z lomu. Atrakcia je zaujímavá ako pre deti tak pre dospelých.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore