Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici

Expozície Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici predstavujú návštevníkom históriu regiónu Banská Štiavnica a najmä históriu baníctva. Zbierkový fond múzea je široký, na svoje si prídu celé rodiny, páry či seniori. Ak navštívite Banskú Štiavnicu, rozhodne nevynechajte príležitosť pozrieť si vystavené unikáty.

Štolňa Bartolomej

Jediné múzeum svojho druhu na Slovensku

Slovenské banské múzeum, ktoré sídli v Banskej Štiavnici, je jediné múzeum svojho druhu na Slovensku. Činnosť múzea a jeho zbierkový fond sa zameriava na históriu baníctva a jeho príbuzných odvetví. Mesto každoročne navštevujú aj kúpeľní hostia tráviaci svoj dovolenkový pobyt v Kúpeľoch Sklené Teplice. Je v tom určite aj istý druh symboliky. Veď užívať si plody zeme v podobe liečivých vôd, priam vyzýva aj na prieskum jej ďalších darov v podobe baníctva a jeho bohatej histórie na Slovensku.

Hlavné sídlo múzea sa nachádza v budove Kammerhofu. Banícke múzeum spravuje ďalšie expozície v Starom a Novom zámku, Berggerichte, ďalej Galériu Jozefa Kollára, ale i Banské múzeum v prírode a dedičnú štôlňu Glanzenberg.

Kammerhof 

Slovenské banské múzeum sídli v renesančno-barokovej budove Kammerhof známej ako Komorský dvor. V minulosti budovu využívala kráľovská banská komora. Od polovice 16. storočia bol Kammerhof sídlom komorských grófov, ktorí mali dohľad najmä nad banskou činnosťou.

V Kammerhofe sa nachádza jedna z expozícii Banského múzea, Baníctvo na Slovensku. Expozícia návštevníkom približuje históriu baníctva na území Slovenska. Zbierkový fond tvoria archeologické nálezy či zaujímavé modely strojov, ktoré prezentujú jednotlivé spôsoby ťažby a čerpania vody.

Starý zámok

Starý zámok sa nachádza nad Námestím sv. Trojice, pod úpätím vrchu Paradajz. V Mestskom hrade môžete nájsť rôzne expozície, ktoré približujú históriu banskoštiavnického regiónu. Zbierkový fond okrem iného tvoria archeologické nálezy z doby bronzovej, makety streleckých terčov, maketa neskorogotického oltára Majstra M.S, či Lapidárium. Zároveň sa tu nachádza expozícia zachránených pamiatok z banskoštiavnickej Kalvárie pod názvom Kalvária v azyle.

Nový zámok

Expozícia Protiturecké boje na Slovensku návštevníkom predstavuje najmä obdobie protitureckých vojen. Nachádzajú sa tu zaujímavé exponáty v podobe výzbroje a výstroja, mapy či portréty vojvodcov. Zároveň sa tu nachádza výstava o dejinách hasičstva v Banskej Štiavnici. 

Fotogaléria – Kammerhof, Starý a Nový zámok

Berggericht 

Mineralogická expozícia poteší najmä zberateľov, odborníkov či milovníkov nerastných surovín. Nachádzajú sa tu veľmi vzácne exponáty zo Slovenska či zahraničia. Priamo do nádvoria budovy ústi štôlňa Michal. Jej časť je v súčasnosti sprístupnená pre verejnosť.

Galéria Jozefa Kollára 

Expozícia je zameraná na výtvarné umenie od 13. do 20. storočia prevažne z oblasti Banskej Štiavnice. Nachádzajú sa tu historicky cenené plastiky Majstra M.S (pozri Zaujímavosti), portréty komorských grófov, maľby Edmunda Gwerka či dielo Jozefa Kollára.

Banské múzeum v prírode

Banské múzeum v prírode poskytuje návštevníkom jedinečný pohľad na prácu baníkov. Expozícia patrí medzi najstaršie a najrozsiahlejšie expozície, ktoré prezentujú vývoj baníctva v strednej Európe od stredoveku až do 20. storočia. Fascinujúca prehliadka podzemia v Štôlni Bartolomej je najzaujímavejším bodom programu. V areáli múzea sa nachádza Náučná geologická expozícia s ukážkami hornín a nerastov či Gápel na konský pohon. 

Dedičná štôlňa Glanzenberg 

Ústie dedičnej štôlne Glanzenberg sa nachádza pri pamätníku padlým v 2. svetovej vojne na Kammerhofskej ulici. V súčasnosti je možná prehliadka jej podzemných priestorov. 

Fotogaléria – Berggericht, galéria, banské múzeum a štôlňa

História Banského múzea v Banskej Štiavnici

Múzeum bolo pôvodne založené v roku 1900 ako Mestské múzeum v Starom zámku. Pod vedením prof. Vojtecha Bakera v rokoch 1921 – 1941 sa začalo so zbieraním pamiatok a zároveň ich dokumentovaním. Mestské múzeum prešlo rôznymi premenami od župného až po mestské múzeum.  

Ďalšie múzeum, ktoré bolo prvým svojho druhu v Československu, bolo Štátne banské múzeum Dionýza Štúra, ktoré bolo založené v roku 1927. Múzeum Dionýza Štúra si zachovalo svoj charakter narozdiel od Mestského múzea. 

V 1960 vzniklo Vlastivedné múzeum, ktoré sa spojilo s ďalšími múzeami do jedného Banského múzea v roku 1964. V nasledovných rokoch prešlo múzeum rôznymi organizačnými zmenami. Od roku 1999 je pod priamym riadením Ministerstva životného prostredia.

Míľniky

  • 1900 – založenie Mestského múzea;
  • 1921 – 1941 – zber, dokumentácia a ochrana pamiatok, ktoré sa viažu k histórii Banskej Štiavnice;
  • 1972 – založenie Múzea Dionýza Štúra;
  • 1960 – vznik vlastivedného múzea;
  • 1964 – zlúčenie múzeí;
  • 1999 – od uvedeného roku je Slovenské banské múzeum pod správou Ministerstva životného prostredia.

Zaujímavosť

Tajomný majster M. S. zanechal za sebou pozoruhodné dielo v podobe oltára. Patril k najvýznamnejším goticko-ranorenesančným umelcom v Banskej Štiavnici. Napriek jeho zachovalej tvorbe nemáme okrem jeho iniciálok žiadne informácie o jeho osobe.
Oltár pôvodne tvorilo osem obrazov oltárneho nadstavca a minimálne tri sochy. Jediný z oltárnych obrazov na Slovensku, ktorý zobrazuje Narodenie Ježiša Krista, sa nachádza v Svätom Antone. Šesť obrazov sa v súčasnosti nachádza v zahraničí. Z oltára sa zachovali aj tri sochy, a to Madona v kostole svätej Kataríny v Banskej Štiavnici, Svätá Katarína a Svätá Barbora v Slovenskom banskom múzeu.

Doprava do Banskej Štiavnice

Banská Štiavnica sa nachádza neďaleko okresného mesta Žiar nad Hronom či Levice. Od Sklených Teplíc vzdialená približne 15 km. Cesta osobným autom trvá približne 20 minút. 

Do Banskej Štiavnice pravidelne premáva autobusová doprava zo Sklených Teplíc. Časová náročnosť je približne pol hodiny, podľa zvoleného dopravného spojenia. 

Odporúčame vystúpiť na zastávke Banská Štiavnica, pod kalváriou (ak máte záujem navštíviť Kalváriu) alebo Banská Štiavnica SAD. Slovenské banské múzeum nájdete v centre mesta. Od autobusovej zastávky do centra mesta trvá cesta pešo približne 15 minút.

Parkovanie

Parkovanie v Banskej Štiavnici je možné na vyhradených zónach za poplatok. Zaplatiť môžete na vyhradených miestach, prostredníctvom sms alebo aplikácie. Cenník parkovného môžete nájsť nižšie v sekcii súvisiace odkazy na oficiálnej webovej stránke mesta Banská Štiavnica.

Bezplatné parkovisko sa nachádza pred obchodným reťazcom či na ulici Mládežníckej.

Trasa

Väčšina expozícií Banského múzea sa nachádza v historickom centre. Na ulici Kammerhofskej sídli riaditeľstvo múzea a nachádza sa tu aj expozícia. Dedičná štôlňa Glanzenberg sa nachádza pri pamätníku padlým v 2. svetovej vojne tiež na Kammerhofskej ulici. Ďalšie expozície, Berggericht a Galéria Jozefa Kollára, sa nachádzajú na Trojičnom námestí. 

Banské múzeum v prírode je umiestnené západne od centra mesta cca 1 km v smere na Levice.

Regióny Tekova a Hontu ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu Banskej Štiavnice s kúpeľným pobytom v neďalekých Sklených Tepliciach a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kút Slovenska ponúka.

Mapa miesta

Program/Akcie

Slovenské Banské múzeum pravidelne pripravuje rôzne vzdelávacie podujatia. Pre školy sú pripravené rôzne programy, letná škola či Geobádateľňa. Ak by ste mali záujem zúčastniť sa s vašimi ratolesťami, viac informácií o podujatiach pre školy, ale i pre verejnosť nájdete na oficiálnej webovej stránke Banského múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Výborný výklad, získate nové informácie o práci v bani..aj so zvukovými efektami.
prečo je v okolí Štiavnice toľko tajchov.
Dostanete výstroj prilbu plášť baterku cítite sa ako baník..
Vidíte nástroje, techniku akú používali v minulosti až do súčasnosti..
Že sa tam užuvali aj panovníci..
Teplota v bani 7-8′..
Vstup každú hodinu min. 5 max. 45 ľudí
Skrátka vynikajúci zážitok naozaj ťažká práca a podmienky..
Pozor na strach z tmy, zmenšených priestorov..
Marina K.

Starý zámok sa nachádza v centre Banskej Štiavnice, hneď nad námestím. Na prehliadku môžete ísť za 6 eur so sprievodcom alebo za 3 eura bez sprievodcu. Dostanete papiere, kde je písané o celej histórii zámku aj o rôznych oddeleniach.
Prejdete nádvorím, kde sa nachádza cintorín a studňa. Ďalej sa tu nachádzajú miestností, kde žil kedysi kostolník a neskôr sa tieto miestnosti prerobili na mestské väzenie. Ďalej miestnosť, kde sa vyrábali fajky, kováčske predmety, kamenné sochy…
Na vlastné riziko sa môžete prejsť okolo celého nádvoria. Vo vežičke sa nachádza obrovský zvon a je tam krásny výhľad na BS, možný aj cez ďalekohľad.
L. D.

Otváracie hodiny/Vstupné/Cenník

Otváracia doba múzea sa môže líšiť v jednotlivých dňoch, vstupné sa pohybuje okolo 1,00 € – 15,00 €.

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Banského múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Slovenské banské múzeum
Kammerhofská 2
969 01 Banská Štiavnica

GPS súradnice: 48.4559832°, 18.8961300°

Mohlo by vás zaujímať

Vyhliadka Sitno Sitno – zaujímavosti, história a turistické trasy

Povesťami opradený vrch Sitno, ktorý dominuje Štiavnickým vrchom, je turisticky atraktívnou destináciou. Milovníci prírody, turistiky či histórie by nemali návštevu Sitna rozhodne vynechať.

Zistiť viac
Krištálový kameňolom Šobov – výhľad na Štiavnické vrchy Lom Šobov – krištáľový kameňolom v Banskej Štiavnici

Krištáľový kameňolom, lom Šobov, sa nachádza neďaleko Banskej Štiavnice. Je z časti prístupný a ponúka možnosť zážitkového zberu vzácnych minerálov priamo z lomu. Atrakcia je zaujímavá ako pre deti tak pre dospelých.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore