Lom Šobov – krištáľový kameňolom v Banskej Štiavnici

Krištáľový kameňolom, lom Šobov, sa nachádza neďaleko Banskej Štiavnice. Kameňolom je z časti prístupný a ponúka možnosť zážitkového zberu vzácnych minerálov priamo z lomu. Atrakcia je zaujímavá ako pre deti tak pre dospelých.

Kristáľ

Hľadačom vzácnych kameňov sa môžete stať aj vy

Krištálový kameňolom sa nachádza v tesnej blízkosti banského mesta Banská Štiavnica a len pár kilometrov od kúpeľov v Sklených Tepliciach. Upravený lom Šobov je v súčasnosti, prostredníctvom projektu Geopark Banská Štiavnica, z časti sprístupnený pre verejnosť.

Areál tvorí technická budova, ktorá bola pôvodne určená na skladovacie účely. V nej sa návštevník môže zoznámiť s ukážkami rôznych hornín. Zároveň si môže pozrieť filmy, ktoré informujú o geológii okolia Banskej Štiavnice či Európy alebo zakúpiť suvenír. Pred budovou sa nachádza niekoľko edukačných tabúľ, ktoré informujú o rôznych geologických procesoch.

Ďalšou, azda najatraktívnejšou časťou areálu, je prehliadka samotného lomu. Súčasťou 1,5 hodinovej exkurzie je vyhľadávanie krištáľov kremeňa priamo v lome. Táto činnosť sem každoročne priláka množstvo návštevníkov, najmä rodiny s deťmi. Individuálne je možné dohodnúť exkurziu aj do podzemných priestorov, v ktorých boli objavené kremencové jaskyne.

V areáli sa nachádza posedenie s ohniskom a možnosťou opekania, detské ihrisko či multifunkčné ihrisko. Výlet s deťmi môžete zakončiť aj oddychom na neďalekom kúpalisku v Sklených Tepliciach a užiť si tak spoločne nezabudnuteľné rodinné chvíle.

Návšteva podzemia

V rámci exkurzie je návštevníkom sprievodcom prezentovaný celý proces dobývania hornín od geologického prieskumu žíl, cez trhacie práce až po spracovanie vyťaženej suroviny. Súčasťou prehliadky je aj vstup do podzemia, kde sa nachádzal sklad trhavín.

Vezmite si pevnú obuv

Návštevníkom kameňolomu odporúčame vziať so sebou pevnú obuv. V prípade horúcich letných dní aj pokrývku hlavy a dostatok vody. Ak plánujete návštevu s malými deťmi, zvážte náročnosť a možné nebezpečenstvo.

Fotografie

Doprava do Krištáľového kameňolomu zo Sklených Teplíc

Krištáľový kameňolom je vzdialený od Sklených Teplíc približne 12 km. Návštevu lomu Šobov môžete spojiť aj s pobytom v skleno-teplických kúpeľoch. Kameňolom sa nachádza pred vstupom do mesta Banská Štiavnica. Z hlavnej cesty je potrebné odbočiť prudko do prava a pokračovať ešte niekoľko desiatok metrov. Areál je viditeľný hneď od cesty.

Pokiaľ necestujete osobnou dopravou je možné využiť aj autobusové spojenie, ktoré pravidelne premáva do Banskej Štiavnice. Autobusová zastávka Banská Štiavnica – Na Hájiku sa nachádza 50 metrov od hlavného vstupu do areálu. Cesta trvá približne pol hodinu, v závislosti od zvoleného spojenia.

Parkovanie

Parkovanie je bezplatné. Auto môžete odstaviť na zabezpečenom stráženom a oplotenom parkovisku pred hlavnou budovou, na súkromnom pozemku Geoclubu Šobov.

Mapa miesta

Program/Akcie

Geoklub Šobov pravidelne organizuje rôzne podujatia najmä pre rodiny s deťmi a nadšencov geológie. Zároveň pripravuje zážitkové vyučovanie pre školy či teambuilding pre firmy. Aktuálne informácie o podujatiach nájdete na oficiálnej webovej stránke Krištálový kameňolomu Geoclub Šobov či na facebooku. 

Postrehy návštevníkov

Nádherný zážitok pre deti aj dospelých. Výklad je upravený tak, aby mu rozumeli aj deti. Do lomu sa ide pešo lesnou cestičkou s viacerými zastávkami, nenáročná, vhodná aj pre deti s doprovodom. Cestou sme našli hríby, aj ostružiny, videli priestor pre skladovanie trhaviny a našli kopu pokladov. Misia splnená, deti šťastné, rodičia tiež 😍 Celkom trvanie návštevy 2,5 hod.
Mariana V.

Vynikajuci, trpezlivy sprievodca/majitel/geolog…Velmi poucne a zaujimave pre deti i pre dospelych plus perfektna exkurzia po celom kamenolome, sklade vybusnin,… a hladanie krystalov.
Skvely zazitok. Vrelo odporucame!
Robert D.

Otváracie hodiny/Vstupné/Cenník

Lom Šobov je otvorený pre verejnosť v priebehu letných mesiacov v dvoch vstupoch v priebehu dňa. Cena vstupného sa pohybuje v rozmedzí 3,00 – 6,00 €.

Na návštevu je potrebné sa telefonicky objednať vopred. Komunikovať so sprievodcami je možné aj prostredníctvom facebooku.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Geoklubu Šobov, ktorý uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Kontakt

Krištálový kameňolom Geoclub Šobov
Šobov 2
969 01 Banská Štiavnica

GPS súradnice: 48.47071479°, 18.90335083°

Video

Príďte si nájsť svoj kryšťáľ do lomu Šobov

Mohlo by vás zaujímať

Jaskynný kúpeľ Parenica – vonkajší areál Jaskynný parný kúpeľ Parenica, Sklené Teplice

Sklené Teplice patria medzi najstaršie kúpele na Slovensku. Nachádzajú sa neďaleko známeho mesta Banská Štiavnica. História kúpeľov siaha do 16. storočia aj keď blahodárne účinky vody poznali obyvatelia obce podstatne skôr. Medzi unikátny výtvor prírody, ktorý sa nachádza v areáli kúpeľov, patrí jaskynný parný kúpeľ.

Zistiť viac
Areál hradu Teplica nad Sklenými Teplicami Zrúcanina hradu Teplica (Pustý hrad)

Zrúcanina hradu Teplica, ktorý je tiež známy pod názvom Pustý hrad, sa nachádza nad obcou Sklené Teplice. V minulosti hrad strážil obchodné cesty, dnes k nemu vedie turistický chodník. Nenáročná turistika na Teplický hrad môže byť príjemným spestrením pobytu v kúpeľoch Sklené Teplice.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore