Sokoliari Aquila v Bojniciach

Ak patríte k milovníkom histórie a prírody, pri návšteve Bojníc či pobyte v bojnických kúpeľoch nevynechajte príležitosť zúčastniť sa  sokoliarskych vystúpení Sokoliarov Aquila v Bojniciach. Sokoliarske vystúpenia a bohatý sprievodný program sú obľúbené medzi širokým publikom, ako deťmi tak i dospelými.

Zabudnuté umenie lovu vám predvedú sokoliari Aquila v Bojniciach.

Sokoliarske vystúpenia Sokoliarov Aquila ročne lákajú mnohých návštevníkov

Sokoliarstvo patrí medzi najstaršie spôsoby lovu. Posolstvom tohto takmer zabudnutého umenia je v súčasnosti pomôcť dravcom a priblížiť sokoliarstvo širokému publiku. Sokoliari zo zoskupenia Aquila sa okrem sokoliarstva venujú aj jeho propagácii, ochrane dravcov, ale aj výchove detí a mládeže vo vzťahu k prírode.

Sokoliarske vystúpenia Sokoliarov Aquila sa pravidelne organizujú v amfiteátri neďaleko Bojnického zámku. Vystúpenia sa orientujú najmä na sokoliarstvo a ukážky majestátnych dravcov. Pre návštevníkov je tiež pripravený bohatý sprievodný program. Obľúbené je fotenie s dravcami, nočná ohňová šou či rôzne historické dobové parodované programy, medzi ktoré patria napríklad ukážky stredovekého mučenia, šerm, či predvádzanie rôznych stredovekých remesiel.

Zaujímavosti o sokoliarstve

Sokoliarstvo je spôsob lovu pomocou vycvičených dravcov (sokolov, jastrabov či orlov). Presný čas a miesto vzniku sokoliarstva nie sú známe, predpokladá sa však, že tento druh lovu má korene v stepiach južnej Ázie v druhom tisícročí pred Kristom. Počas 1. tisícročia pred Kr. sa sokoliarstvu začali venovať Arabi, Číňania a kočovné národy Strednej Ázie. Práve u nich slúži sokoliarstvo dodnes na lov zveri. V ostatných krajinách sa sokoliarstvo počas storočí stalo zábavou šľachticov a panovníkov až do 17. storočia. K prudkému úpadku sokoliarstva došlo v Európe v 18. storočí. V roku 2016 bolo sokoliarstvo zapísané na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Fotografie

Doprava

Kúpeľné mesto Bojnice sa nachádza na Hornej Nitre, v západnej časti Hornonitrianskej kotliny. Susedí s 3 km vzdialeným okresným mestom Prievidza. Do Bojníc premáva z Prievidze mestská hromadná doprava (námestie, kúpele) – linka č. 3 a linka č. 7 . Ďalej tu premáva prímestská doprava (linky 307431 a 307432 smer Nitrianske Rudno). Železničná stanica sa nachádza v centre Prievidze, susedí s autobusovou stanicou. Z nej môžete pokračovať do Bojníc spojmi MHD, prímestskou linkou alebo môžete využiť aj súkromnú prepravu osôb.

Parkovanie

V meste sa nachádza niekoľko dostupných parkovísk, ktoré sú spoplatnené (centrálne parkovisko pod Régiou, parkovisko za kultúrnym centrom). Jednotlivé atrakcie môžu mať k dispozícii vlastné parkoviská. Ceny parkovného sa pohybujú od 5 – 12 eur / deň za osobný automobil. Najväčšia koncentrácia parkovacích plôch je v okolí Kúpaliska Čajka a pri Bojnickom zámku.

Mapa miesta

Program/Akcie

Sokoliari Aquila Bojnice ponúkajú širokú ponuku programov, či už ide o vystúpenia sokoliarov, fotografovanie s dravcami, dobové historické programy, rozprávkovo-historické programy pre deti alebo špeciálne programy a služby sokoliarov. Aktuálne informácie o vystúpeniach a program nájdete na oficiálnej webovej stránke Sokoliarov Aquila Bojnice, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Skvelá práca s dravcami, skvelé vystúpenia. Proste klobúk dolu. Aj v týchto časoch ich je vidieť pri zámku, kde vám ponúkajú pohladkanie a fotenie so sovami.
Radovan K.

Klobúk dole, čo títo ľudia s tými dravcami dokážu. moc sa nám to vystúpenie páčilo a navyše bolo obohatené aj o ohňovú show, ktorá bola fakt neskutočná. Želám vám aby sa vám aj v týchto ťažkých časoch darilo dobré
Miroslav R.

Vstupné/Cenník

Aktuálny cenník nájdete na oficiálnej webovej stránke Sokoliarov Aquila Bojnice, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Otváracie hodiny

Sokoliarske vystúpenia pre verejnosť sa konajú od 1. apríla do 1. septembra v priebehu týždňa a víkendov okrem pondelka. V prípade záujmu o vystúpenie je ideálne kontaktovať sokoliarov Aquila.

Vystúpenia sa konajú mimo uvedených časov alebo mimo sezóny po telefonickom dohovore.

Aktuálne informácie o vystúpeniach počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke Sokoliarov Aquila Bojnice, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Mohlo by vás zaujímať

Pieskové sochy Bojnice Kam s deťmi za zábavou v Bojniciach

Kam s deťmi v Bojniciach? Ak plánujete navštíviť Bojnice, vaše ratolesti budú mať o zábavu postarané. Okrem známych atrakcií, tu môžete natrafiť aj na tie menšie, v blízkosti turisticky atraktívnych miest. Zabaviť sa v labyrinte zrkadiel, vyšantiť na skákacích hradoch či spoznať dinosaury, to všetko čaká na vaše deti v Bojniciach.

Zistiť viac
Gule rôznych veľkostí Náučný chodník Brusnianske pieskové gule

K zaujímavým geologickým útvarom patria pieskové gule, ktoré sú tiež známe pod názvom kamenné či brusnianske, ktoré ležia neďaleko obce Chrenovec-Brusno. Ku kamenným guliam vedie aj Náučný chodník Brusnianske gule. Vydajte sa s nami po stopách náučného chodníka a spoznajte tento nielen slovenský, ale aj svetový unikát.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore