Kalvária Bojnice ukrytá v lesnom poraste

Kalvária v Bojniciach je jedným z obľúbených miest na výlet v Bojniciach. Šesť zastavení bojnickej kalvárie predstavuje nenáročnú prechádzku borovicovým porastom. Na niektorých miestach sa vám naskytne aj výhľad na Bojnice a Bojnický hrad.

Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie, Kalvária Bojnice

Nad Bojnickými kúpeľmi sa týči dvestoročná kalvária

Bojnická kalvária sa vypína nad historickým kúpeľným mestom Bojnice, na zalesnenom kopci. Nenáročná prechádzka až k jej poslednému zastaveniu z nej robí vyhľadávané miesto nielen domácimi, ale i turistami, ktorí do Bojníc zavítajú. Na niektorých miestach pri stúpaní sa pomedzi stromy návštevníkom ponúknu výhľady na mesto a Bojnický zámok.

Po nenáročnej prechádzke na bojnickú kaváriu, ktorú môžete spojiť napríklad s výletom na vyhliadkovú vežu Čajka v oblakoch, si môžete oddýchnuť práve v bojnických kúpeľoch, v ktorých začína turistická trasa.

História bojnickej kalvárie

Bojnickú kalváriu dal postaviť správca Bojnického panstva Andreas Csicsmanyi v roku 1815. Tvorí ju  6 zastavení a Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie. S výstavbou začali v roku 1815, slávnostne ju posvätili 15. septembra 1816. 

Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie na kalvárii je stavba kruhového pôdorysu, zaklenutá kupolou s vežičkou so zvonicou. Oproti vchodu do kaplnky je murovaný oltár, pôvodný oltár sa však nezachoval. V kaplnke sa v minulosti nachádzalo súsošie predstavujúce kópiu šastínskej Milostivej Piety a pred oltárom socha mŕtveho Krista. V roku 1995 bola kalvária poškodená vandalmi, v roku 2005 sa začalo s jej obnovou.

Zaujímavosť o kalváriách

Kalvária je architektonicky alebo sochársky stvárnený súbor zobrazujúci, pripomínajúci a evokujúci históriu utrpenia Ježiša Krista a jeho krížovu cestu. Termín kalvária je odvodený od Locus Calvariae – vrchu Golgota v Jeruzaleme, ktorý tvarom pripomína lebkovú klenbu – lat. calvaria. V novoveku kalvária predstavovala miesto, najčastejšie to bol vŕšok pre pašiovú pobožnosť, na ktorom bola zobrazená skupina postáv Ukrižovania alebo celá krížová cesta. Veriaci tak získali možnosť nasledovať Krista na ceste jeho utrpenia a rozjímať nad veľkosťou a zmyslom tejto obety.
Medzi najznámejšie kalvárie na Slovensku patrí banskoštiavnická kalvária či Kalvária v Kláštore pod Znievom.

Fotografie

Doprava

Mesto Bojnice sa nachádza na Hornej Nitre, v západnej časti Hornonitrianskej kotliny. Susedí s 3 km vzdialeným okresným mestom Prievidza. Do Bojníc premáva z Prievidze mestská hromadná doprava (námestie, kúpele) – linka č. 3 a linka č. 7. Ďalej tu premáva prímestská doprava (linky 307431 a 307432 smer Nitrianske Rudno). Železničná stanica sa nachádza v centre Prievidze, susedí s autobusovou stanicou. Z nej môžete pokračovať do Bojníc spojmi MHD, prímestskou linkou alebo môžete využiť aj súkromnú prepravu osôb.

Parkovanie

Parkovanie je za poplatok. Ak sa vydáte z centra Bojníc pešo, v Bojniciach nájdete niekoľko dostupných parkovísk, ktoré sú spoplatnené (centrálne parkovisko pod Régiou, parkovisko za kultúrnym centrom). Najväčšia koncentrácia parkovacích plôch je v okolí kúpaliska Čajka a pri Bojnickom zámku.

Ceny parkovného sa pohybujú od 5 – 12 eur / deň za osobný automobil.

Trasa

Po žltej turistickej trase sa ku kalvárii dostanete z bojnických kúpeľov nenáročnou prechádzkou za pár minút. Trasa je totožná s trasou na vyhliadkovú vežu Čajka. Cesta ku kalvárii nie je náročná, doporučujeme ju aj pre rodiny s deťmi či aktívnych seniorov. Vyhľadávajú ju preto aj návštevníci, ktorí si užívajú seniorský pobyt v bojnických kúpeľoch.

Mapa miesta

Kontakt

Kalvária v Bojniciach
Hlboké
972 01 Bojnice

GPS súradnice: 48.7796962°, 18.5657848°

Program/Akcie

Sväté omše na kalvárii sa slúžia iba vo sviatok Povýšenia Svätého kríža 14. 9. a pobožnosť Krížovej cesty sa konáva na kalvárii na Veľký piatok.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál kalvárie prístupný bez obmedzení a poplatkov.

Postrehy návštevníkov

Prijemne miesto na rodinnu vychadzku ci nenarocnu turistiku. Trasa prechadza niekolkymi zastaveniami krizovej cesty, chodnik v exponovanejsom stupani je spevneny slapakmi. 
Michal M.

Je to podobné ako na Jadrane, len vôňa borovíc chýba a žiadne vtáčiky nepočuť. Inak krásna prechádzka ale kedysi tu bol hustejši les.
Jozef G.

Mohlo by vás zaujímať

Jazero pri kaviarni Bašta, Kúpele Bojnice Kúpeľný park v kúpeľoch Bojnice

Kúpeľný park, ktorý obklopuje kúpele v Bojniciach, patrí medzi najkrajšie kúpeľné parky na Slovensku. Udržiavané okolie, krásne kvetinové záhony či stromové aleje, člnkovanie na jazere alebo minerálne pramene ukryté vo vyhliadkach, to všetko objavíte pri potulkách kúpeľným parkom bojnických kúpeľov.

Zistiť viac
Gule rôznych veľkostí Brusnianske pieskové gule

K zaujímavým geologickým útvarom patria pieskové gule, ktoré sú tiež známe pod názvom kamenné či brusnianske, ktoré ležia neďaleko obce Chrenovec-Brusno. Ku guliam vedie aj Náučný chodník Brusnianske gule. Vydajte sa s nami po náučnom chodníku a spoznajte tento nielen slovenský, ale aj svetový unikát.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore