Zaujímavosti a pamiatky obce Koš

Obec Koš, ktorá sa nachádza neďaleko Prievidze, prekvapí nejedného návštevníka. Zákaz vstupu do niektorých častí obce, ale i dve rovnaké svätyne vedľa seba, to všetko na vás čaká v obci Koš.

Príprava na prevoz gotickej svätyne

Dve rovnaké pamiatky nájdete len v obci Koš

Až do roku 2000 stál v obci Koš gotický Kostol sv. Ondreja apoštola začiatku 15. storočia. V roku 1940 sa pristúpilo k rozsiahlej prestavbe, ktorá mala zväčšiť priestor pre veriacich. Južná loď kostola sa zbúrala a namiesto nej vznikol nový neorenesančný bazilikálny chrám. Z pôvodnej gotickej stavby sa zachovalo len presbytérium, ktoré bolo premenené na bočnú kaplnku a veža.

V 90. rokoch minulého storočia sa kvôli uholným slojom pod kostolom a nebezpečnému poddolovanému terénu a narušenej statiky začalo zvažovať zbúranie celého kostola. Pamiatkárom sa napokon podarilo presadiť aspoň zachovanie gotického presbytéria, ktoré však nemohlo zostať na pôvodnom mieste.

Unikátny presun 400 tonovej pamiatky

V roku 2000 sa uskutočnil unikátny presun tejto takmer 400 ton vážiacej svätyne. Najprv oddelili polygonálne presbytérium od zvyšku stavby, následne ho previezli po ceste o približne dva kilometre ďalej k novopostavenému kostolu. Transport kaplnky uskutočnila nemecká firma, trval približne dve hodiny. Zvyšnú časť kostola (stavbu z roku 1940) spolu s pôvodnou vežou, vyhodili do vzduchu v marci 2001.

Fotografie

Dve svätyne vedľa seba

V období, keď sa ešte plánovalo zbúranie celého kostola, si obyvatelia obce Kos postavili pri novom kostole kópiu presbytéria, ktorá slúži ako bočná kaplnka. Po prenesení pôvodného presbytéria na súčasné miesto sa tak návštevníkovi ponúka zaujímavý pohľad na dve polygonálne svätyne neďaleko seba.

Presbytérium so zaklenutou krížovou rebrovou klenbou je cennou ukážkou gotického umenia. Dve z konzol majú tvar ľudských postáv v sukniach s rukami zopätými v modlitbe, čo je na Slovensku pomerne nezvyčajné. Ďalšia konzola má podobu ľudskej tváre. Z pôvodných architektonických detailov sa ešte zachovali dve gotické okná a portál na severnej strane. Na stenách presvitajú zvyšky neodkrytých stredovekých fresiek. Zachovalo sa i neskorogotické pastorfórium.

Presbytérium v súčasnosti

V roku 2014 sa vlastníkom presbytéria stala obec, ktorá zaň Rímskokatolíckej cirkvi zaplatila symbolické jedno euro. Napriek plánom na obnovu i reštaurovanie fresiek je objekt stále iba provizórne uzavretý, a tak vystavený pôsobeniu počasia a na svoju ďalšiu záchranu stále čaká.

Len pár kilometrov od obce Koš môžete navštíviť ďalšiu zaujímavú sakrálnu pamiatku – Piaristický kostol v Prievidzi. Navyše ak výlet spojíte s návštevou neďalekých kúpeľov, môžete dopriať osvieženie aj svojmu telu a vyskúšať účinky termálnych bojnických prameňov a to či už vďaka kúpeľnému pobytu v Kúpeľoch Bojnice, alebo jednodňovej návšteve.

Poddolované časti obce kvôli banskej činnosti

V dolnej časti obce platí od roku 1950 až do súčasnosti stavebná uzávera z dôvodu náleziska lignitu pod ňou. Ak sa vydáte do obce vedľajším ťahom spájajúcim Nováky s Bojnicami, asi kilometer pred dedinou vás značka varuje, že vchádzate do poddolovaného územia. Vstup do celého územia je na vlastné nebezpečenstvo a pre osobnú dopravu je zakázaný.

Ak sa predsa len vyberiete preskúmať túto oblasť, prekvapí vás prítomnosť menších jazier, ktoré vznikali po prepadávaní sa poddolovanej oblasti. Niektoré postupom času zasypalo, iné sa stali domovom rôznych živočíchov. Celé územie pripomína pominuteľnosť, zničené alebo zbúrané časti bývalej rozrastajúcej sa obce pohlcuje okolitá príroda.

História obce Koš

Územie Koša bolo prvý raz osídlené v neskorej dobe kamennej, o čom svedčí nález medeného sekeromlatu. Oslídlenie bolo doložené až o niekoľko storočí neskôr. Pri archeologických výskumoch sa objavili v Koši pece na pálenie dechtu z 9. až 11. storočia. Na Katkej kopci sa okrem veľkomoravských dechtárskych pecí našli i sídliskové objekty, ktoré podľa nálezov možno zaradiť do 12.-14. storočia.

Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1367, ale až v roku 1430 sa spomína obec pod názvom Kas. Neskôr v priebehu 16. storočia bola obec niekoľkokrát spustošená tureckými nájazdmi. V roku 1925 obec získala štatút obce. V roku 1940 sa uskutočnil prvý prieskumný vrt o stave uhlia v katastri obce.

Najväčší rozvoj obce Koš nastal po druhej svetovej vojne. Dovtedy obyvatelia v prevažnej miere žili iba z roľníctva a zo živnosti. Obec Koš do roku 1987 patrila medzi najaktívnejšie a najprosperujúcejšie obce v okrese Prievidza. Pod obcou sa nachádzalo viac ako 14 miliónov ton ložísk hnedého uhlia a lignitu, na základe čoho došlo v druhej polovici 20. storočia k čiastočnej likvidácii obce.

V roku 1986 došlo k prvému vysídľovaniu obyvateľstva z dôvodu banskej činnosti. V 90. rokoch zostal zachovaný Koš len v hornej časti obce a pár domov v dolnej časti okolo železničnej stanice. Väčšina obyvateľstva sa odsťahovala.

Starý kostol

Foto/Zdroj: Dobová fotografia starého kostola v obci Koš / FB Slovensko na historických fotografiách

Doprava

Obec Koš sa nachádza 5 km od Prievidze, neďaleko známeho kúpeľného mesta Bojnice. Do obce vedie cesta z hlavného ťahu smerom na Nováky č. 64. Do obce pravidelne premáva verejná železničná aj autobusová doprava.

Ako sa dostať do obce Koš z kúpeľov Bojnice

Z kúpeľov v Bojniciach sa za 10 minút jazdy autom dostanete do obce Koš. Odporúčame cestovať cez Prievidzu, napojiť sa na hlavný ťah číslo 64 do smerom do Novák. Po pár metroch zídete výjazdom Bojnice-Cigeľ-Koš. Ideálne spojenie s prestupom v Prievidzi trvá 20 minút.

Parkovanie

V obci je možné parkovať na verejných priestranstvách a pri miestnej komunikácii.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Zaujímavá história obce. Presbytérium a okolie kostola je krásne, pamiatka však čaká na rekonštrukciu. Do vnútra svätyne sa dá nahliadnuť cez zamrežované okno, je možné vidieť interiér. Milá zastávka keď prechádzate okolím. 
Romana U.

Kedysi celé ulice a dnes vstup na vlastné riziko
Lukas C.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál obce je voľne dostupný bez obmedzení.

Kontakt

Obec Koš
Víťazstva 791/41
972 41 Koš

GPS súradnice: 48.7377116°, 18.6018302°

GPS súradnice poddolovanej časti obce: 48.7409360°, 18.5896777°

Mohlo by vás zaujímať

Bojnická vyhliadková veža Vyhliadková veža Čajka v oblakoch

Vyhliadková veža Čajka v oblakoch patrí medzi najnavštevovanejšie turistické atrakcie kúpeľov a mesta Bojnice. Čo vás čaká pri jej návšteve, na čo sa môžete tešiť, ale i ako sa ku nej dostať  si môžete prečítať v nasledujúcich riadkoch.

Zistiť viac
Banský vláčik v Hornonitrianskom skanzene bane Cígeľ Hornonitriansky banský skanzen

Hornonitriansky banský skanzen sa nachádza v bývalej Bani Cigeľ, neďaleko Prievidze. Ak chcete zažiť na vlastnej koži, aký je to pocit fárať do podzemia a vidieť, ako pracovali baníci ešte pred pár rokmi, návšteva banského skanzenu bude to pravé pre vás.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore