Hammam Sina Trenčianske Teplice

Chceli by ste sa ocitnúť aspoň na malú chvíľu v ďalekom Oriente? Poďte s nami objaviť prostredie maurskej odpočivárne Hammam, ktoré sa ukrýva v srdci trenčianskych kúpeľov. Pýtate sa kto a prečo ich u nás postavil? Používajú sa aj v súčasnosti? Na tieto a mnoho iných otázok nájdete odpovede práve tu.

Pohľad z galérie v odpočivárni

Čo to je Hammam a čím je tak zaujímavý?

Hammam, táto unikátna historická pamiatka, postavená v maursko-arabskom štýle, je aj dnes k dispozícii kúpeľným hosťom. Používa sa ako odpočiváreň a priestor, kde sa poskytujú masáže. 

Objekt odpočívarne Hammam je začlenený do liečebného domu Sina. Bezpochyby tvorí neprehliadnuteľnú súčasť architektúry nielen trenčianskej kolonády, ale aj kúpeľov Trenčianske Teplice. Orientálne prostredie hlavnej haly s arkádami a bohatou výzdobou vás nabije energiou a taktiež zvýši účinok jedinečnej termálnej vody. 

Stručne o histórii odpočivárne

Po 241 rokoch čo kúpele v Tepliciach patrili rodu Ilešháziovcov, ich od nich v roku 1835 odkúpil Juraj Sina. Rodina Sinovcov sa počas 74 rokov vlastnenia kúpeľov zaslúžila o ich modernizáciu, ale aj o celkový rozvoj kúpeľníctva v Trenčianskych Tepliciach. Najväčší podiel na tom mala Ifigénia de Castries d´Harcourt, ktorá kúpele zdedila v roku 1876.

Postupne sa tu vybudovali nové dláždené ulice, aby bohatí návštevníci kúpeľov nechodili po zablatených cestách. V roku 1885 sa začali budovať kanalizácie a vodovody v celom kúpeľnom meste. V tej dobe boli kúpele známe aj ako „východný Bad Ischl”. Vyhľadávali ich nielen pacienti s ľahšími ochoreniami pohybového ústrojenstva, reumatici, ale aj ľudia po úrazoch.

Na svetovej výstave v Paríži si Ifigénia všimla vzor letného sídla egyptského miestokráľa Izmaila. Následne získala od egyptského veľmoža povolenie na postavenie jeho kópie priamo v Trenčianskych Tepliciach. Výstavba Hammamu prebiehala od roku 1886 až do roku 1888. Dohľad nad výstavbou kúpeľnej odpočivárne robil dvorný architekt František Schmoranz. 

Okrem tureckého kúpelu Hammam si môžete v Trenčianskych Tepliciach dopriať aj ďalší unikát – liečebnú procedúru, ktorá je alternatívou pobytu pri Mŕtvom mori. Pobyt v kúpeľoch Trenčianske Teplice vám tak prinesie množstvo jedinečných zážitkov.

Historické fotografie

Zaujímavosti z architektúry

  • Odpočiváreň bola vskutku prepychovou stavbou. Svetlo prenikajúce zo stropu zo zasklených kopúl vytvára dojem hviezdnej oblohy. Uprostred haly vás upúta mramorová fontána, ale aj dodnes funkčné maurské kachle.
  • Samotné kabínky určené na odpočinok, ktoré od haly oddeľujú pieskovcové stĺpy, sú vyzdobené obkladačkami. Tie vyrobili na objednávku v Modre a maďarskom mestečku Pécsi. V každej druhej kabínke nájdete aj obkladačky s monogramom samotnej Ifigénie „IC”.
  • Jednotlivé diely kamenného zábradlia, ktoré lemuje hornú galériu, sú vytesané z jedného kusu kameňa. Zaujímavé je aj zakomponovanie dvoch bočných vitrážových okien, ktoré sú typické skôr pre kresťanské stavby.
  • Po uvedení do prevádzky sa stal Hammam v tej dobe najdrahším kúpeľným domom v Tepliciach. Najbohatší klienti si prenajímali dokonca vlastné kabínky.  Pravidelným návštevníkom kúpeľov bola napríklad aj vnučka rakúskeho kancelára, Paulína Metternichová.

Fotogaléria

Zrkadlisko Sina

Hneď vedľa historickej odpočivárne Hammam sa nachádza strohá tehlová budova, ktorá za svojimi stenami ukrýva zrkadlisko Sina. V minulosti bol interiér zrkadliska obložený modrastými glazovanými kachlicami, ktoré nadväzovali na modrú architektúru Hammamu. Návrhom nového zrkadliska bol poverený roku 1929 architekt Artúr Szalatnai-Slatinský.

V 70. rokoch pribudla na protiľahlú stenu oproti oknám (pôvodne tam boli luxfery) keramická mozaika. Počas tejto rekonštrukcie museli ustúpiť modré kachlice novým – žltým. Posledná rekonštrukcia v 20. storočí vymenila aj tieto kachlice za strohú bielu farbu, ktorá mala priestor osvetliť a zdôrazniť čistú hladinu modrej vody.

Historický záber na termálny kúpeľ Sina

Ako prebieha kúpeľná procedúra v Sine

Vstup do budovy Siny, z ktorej sa vstupuje do historickej odpočivárne, nájdete z boku z ulice Sinaova. V čakárni vás okrem iného upúta krásny drevený strop.

Obujete si ochranné návleky na topánky, vyškolený personál vás potom nasmeruje k odpočívacej kabínke. Tam sa nachádza plachta, do ktorej sa prezlečiete (kompletne sa vyzliecť a zaodieť do plachty), pretože vstup v plavkách nie je povolený.

Samotná procedúra – termálny kúpeľ v bazéne Sina s priemernou teplotou vody 39 °C, trvá okolo 20 minút. Potom sa vrátite do historickej odpočivárne, kde relaxujete zabalený v deke. K tejto procedúre si môžete dokúpiť aj následnú masáž, ktorá prebieha v priestoroch odpočivárne, ale na to myslite už pri objednávaní procedúry vopred.

Celá procedúra má vďaka jedinečnému prostrediu Hammamu na človeka príjemný vplyv. Nielenže vás prenesie priam do rozprávkového prostredia, ale okrem toho vás nabije aj novou pozitívnou energiou.

Doprava

Hammam sa nachádza na kúpeľnej kolonáde, neďaleko trenčianskoteplického kúpeľného parku, a to priamo v srdci kúpeľov. Kúpeľné mestečko je dostupné zo smeru Trenčianska Teplá, ale aj od Bánoviec nad Bebravou (južná strana).

Trenčín – Kúpele Trenčianske Teplice, 13,5 km
  • Medzi mestami premáva pravidelná medzimestská autobusová doprava.
  • Osobným automobilom vám cesta potrvá okolo 20 minút.

Parkovanie

Trenčianske Teplice majú dostatočnú kapacitu parkovacích miest. Parkoviská sú spoplatnené, cena sa pohybuje od 1,00 € / 1 hod. 

Kúpeľní hostia môžu využiť zvýhodnenú sadzbu za parkovanie na vyhradených miestach, ktoré prislúchajú jednotlivým liečebným domom/hotelom. Aktuálny prehľad poplatkov za parkovanie nájdete na oficiálnej webovej stránke mesta Trenčianske Teplice, ktorú uvádzame nižšie v sekcii súvisiace odkazy.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny Hammam Sina

V súčasnosti historickú odpočiváreň používajú muži ako oddychovú miestnosť po kúpeli Sina. Môžete si však vo vyhradenom čase objednať kúpeľ Sina spolu so vstupom do Hammamu. V tomto prípade sú vstupy zmiešané, takže muži aj ženy vstupujú cez historickú prezliekáreň. 

Každý utorok môžete absolvovať prehliadky Hammamu s výkladom. Prehliadka je spestrená aj vystúpením orientálnej tanečnice. Rezerváciu prehliadok, predaj procedúr ako aj prenájom Hammamu môžete urobiť telefonicky. Kontakt na oficiálne stránky prevádzkovateľa uvádzame nižšie v sekcii súvisiace odkazy.

Procedúry sa poskytujú pre osoby nad 18 rokov.

Postrehy návštevníkov

K prehliadke Hammamu (tureckých kúpeľov z druhej pol. 19. stor.) s vystúpením brušnej tanečnice ma inšpiroval leták informujúci o tejto akcii, ktorý som si všimla počas môjho pobytu v Trenč. Tepliciach v hoteli, v ktorom som bola ubytovaná. Veľkým podnetom pre mňa, prečo ísť na prehliadku, bolo aj vystúpenie tanečnice a neoľutovala som.
Ľ. S.

Skvelý kúpeľ v Hammame , profi personál, krásna historická budova, avšak čistá vynovená
Vierka. S.

Kontakt

Kúpele Trenčianske Teplice, a.s.
T.G.Masaryka 21
91451 Trenčianske Teplice

GPS súradnice: 48.909196°, 18.172384°

Video

Kúpele v Trenčianskych Tepliciach, ukrývajú nielen slovenský, dokonca aj európsky unikát. Ide o turecký kúpeľ Hammam.

Mohlo by vás zaujímať

Pohľad z cesty na Veľkú Skalku Kláštor Veľká Skalka – história, trasa, zaujímavosti…

Veľká Skalka patrí k miestam, ktoré vo vás prebudia mystický pokoj a pokoru. Kláštor, či kostolík poskytujú príležitosť zamyslieť sa nad svojím životom, alebo len na chvíľu spomaliť a vychutnať si prítomnosť.

Zistiť viac
Kaštieľ Lednické Rovné a Sklárske múzeum Slovenské sklárske múzeum Lednické Rovne

Slovenské sklárske múzeum vás prevedie históriou výroby skla na Slovensku. Je tu vystavený aj najstarší slovenský sklársky výrobok z roku 1636. Preskúmajte s nami zaujímavosti z múzea a života vlastníkov panstva.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore