Podjavorinské múzeum

Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom je vysunutou expozíciou Trenčianskeho múzea. Sídli v barokovej budove zvanej Gilániho dom. Múzeum sa špecializuje predovšetkým na výskum literárnej histórie, ale nájdete tu aj časť venovanú histórii, ľudovej kultúre a cirkevnej histórii mesta.

Podjavorinského múzeum

Podjavorinské múzeum je súčasťou Trenčianskeho múzea

Trenčianske múzeum je múzeom vlastivedného typu. Spravuje historické, umenovedné, prírodovedné, literárno-historické, národopisné zbierkové fondy, ale aj bohaté zbierky z oblasti numizmatiky, militárií a umeleckého remesla. Spravuje tiež Trenčiansky hrad s viacerými expozíciami. Expozície v aj mimo Trenčína:

  • Župný dom;
  • Podjavorinské múzeum;
  • Kúria Ambrovec;
  • Draškovičovský kaštieľ – Čachtické múzeum;
  • Rodný dom Ľ. Štúra a Alexandra Dubčeka;
  • Katov dom;
  • Kostnica/Karner sv. Michala.

Expozície v múzeu v Novom Meste nad Váhom sú rozmanité

Podjavorinské múzeum bolo založené v roku 1951. Sídli v barokovej budove z druhej polovice 17. storočia, zvanej Gilániho dom podľa jedného z majiteľov. Je špecializovanou pobočkou Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Múzeum je vlastivedného charakteru. 

Expozície múzea sú rôznorodé. Časť je venovaná histórii Nového Mesta a okolia, ale zoznámi vás aj s cirkevnou históriou a dejinami remeselníckych cechov. 

Ľudová kultúra

Interiér sedliackej izby z prelomu 19. a 20. storočia je ukážkou tradičného bývania novomestského regiónu. Okrem toho tu nájdete trenčiansku keramiku a habánsku fajansu. Poľnohospodárstvo ako hlavné zamestnanie obyvateľov v minulosti reprezentujú poľnohospodárske nástroje. Ďalej tu nájdete ľudové odevy z rôznych oblastí, ale aj novomestský odev. 

“Beckovská” madona

V múzeu sa nachádza aj kópia vzácnej “Beckovskej” madony, ktorá bola v 14. storočí umiestnená v kaplnke Beckovského hradu. Ctibor II. zo Ctiboríc ju dal umiestniť do obnoveného kostola v Novom Meste nad Váhom, po husitských vpádoch sa vrátila do Beckova. V období reformácie Madonu preniesli do moravských Koričan, preto sa nazýva aj „Koryčanská”. Tam sa nachádza dodnes. V Podjavorinskom múzeu si môžete pozrieť jej vernú kópiu.

Fotogaléria

Doprava a parkovanie

Podjavorinské múzeum sa nachádza v Novom Meste nad Váhom. Nové Mesto nad Váhom je mesto ležiace v Trenčianskom kraji, vzdialené 23 km od Trenčína. Nachádza sa na ceste medzi Trenčínom a Piešťanmi. 

Novým Mestom nad Váhom prechádza cesta I/61, je možné napojiť sa aj na diaľnicu D1. V meste sa nachádza autobusová aj železničná stanica. Z Trenčína sem premávajú priame vlakové aj autobusové spoje. V meste premáva MHD, najbližšia zastávka je „Dom osvety“, z ktorej trvá cesta k múzeu cca 4 min. pešo.

Zaparkovať môžete na parkovisku neďaleko múzea.

Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom predstavuje obľúbené výletné miesto návštevníkov kúpeľov Piešťany. Známe kúpele Trenčianske Teplice sa tiež nachádzajú v dobrej dopravnej dostupnosti. 

Mapa miesta

Ako sa dostať k Podjavorinskému múzeu z kúpeľov Piešťany

Kúpele Piešťany sú od Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom vzdialené asi 20 km po ceste I/61. Premávajú sem priame autobusové aj vlakové spojenia z kúpeľov Piešťany. 

Ako sa dostať k Podjavorinskému múzeu z kúpeľov Trenčianske Teplice

Kúpele Trenčianske Teplice sú od Podjavorinského múzea vzdialené asi 45 km. Je potrebné sa napojiť na diaľnicu D1, z ktorej sa pri Rakoľuboch napojíte na cestu II/515, I/54 a následne II/504, ktorá vás privedie do Nového mesta nad Váhom. 

Pokiaľ sa vyberiete verejnou dopravou z Trenčianskych Teplíc sa do Trenčína dostanete autobusom. Z Trenčína premáva do Nového mesta nad Váhom pravidelný priamy autobusové aj vlakové spojenie.

Program/Akcie

Okrem stálej expozície sa tu konajú pravidelné výstavy. 

Postrehy návštevníkov

Pekná expozícia, ochotný personál s dobrým výkladom.
Miroslav N.

Príjemný a ochotný personál, zaujímavá zbierka o regionálnej histórii.
Ch.

Otváracie hodiny/Vstupné/Cenník  

Podjavorinské múzeum je otvorené denne od pondelka do piatku, vstupné sa pohybuje od 0,10 € – 1,50 €. 

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Trenčianskeho múzea (Expozícia / Podjavorinské múzeum), ktorú uvádzame nižšie v sekcii súvisiace odkazy.

Video

Kontakt

Podjavorinské múzeum
Námestie slobody 4
915 01 Nové Mesto nad Váhom

GPS súradnice: 48.7579576°, 17.8303867°

Mohlo by vás zaujímať

Budova hlavnej expozície múzea Balneologické múzeum

Balneologické múzeum v Piešťanoch je jedinečné múzeum, v ktorom máte možnosť spoznať dejiny kúpeľov a kúpeľníctva na Slovensku. Na svoje si prídu nielen milovníci histórie, pomocných vied historických a archeológie, ale aj prírodných vied, folklóru a umenia.

Zistiť viac
Hrad Tematín Park miniatúr Podolie

Ak si chcete urobiť výlet s rodinou alebo sa zaujímate o hrady a zámky na Slovensku, navštívte Park miniatúr Podolie. Mnohé z vystavovaných modelov už zanikli a tak práve vďaka miniatúram budete vedieť ako niektoré hrady vyzerali v čase ich najväčšej slávy.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore