Topoľčiansky hrad

Topoľčiansky hrad sa nachádza nad obcou Podhradie, ktorá kedysi bola súčasťou Topoľčianskeho panstva. Spolu s hradmi Uhrovec a Oponice patril medzi považské strážne hrady. Vďaka jeho veži s originálnou stupňovitou strechou si ho určite nepomýlite so žiadnym iným.

Pohľad na topoľčiansky hrad

Prečo navštíviť gotický hrad Topoľčany

Topoľčiansky hrad je opradený rôznymi legendami. Dnes už viac pripomína zrúcaninu, ale aj tak má toto miesto, teda hrad, svoje romantické čaro. Verím, že jeho umiestnenie je trochu mätúce, keďže by ste ho márne hľadali v rovnomennom meste Topoľčany. Ale ktovie, možno práve tento dôvod bude pre vás ten pravý, aby ste sa sa ho vydali navštíviť.

Kedysi bol hrad kráľovské sídlo, ale ako sa to už stáva, doplatil na svoju strategickú polohu a jeho umiestnenie na skalnatom brale sa mu stalo osudným. Hradné panstvo, ho v 18. storočí opustilo a dalo prednosť pohodliu, ktoré im poskytoval kaštieľ v Továrnikoch.

Nech už to s hradným panstvom a i hradom bolo v skutočnosti akokoľvek, aj dnes ponúka neskutočné výhľady. Nemyslíme len tie do širokého okolia, ale aj jeho silueta, ktorá sa vám naskytne počas výstupu na hrad stojí za to.

Ak trávite dovolenku, či predĺžený víkend v piešťanských kúpeľoch, určite cestou navštívte aj neďaleké Veľkomoravské hradisko Ducové. Môžete si tak s rodinou a priateľmi porovnať rozdielne pohľady na výber vhodného miesta na „bývanie“, a to hneď z dvoch rôznych historických období.

Fotografie zo súčasnosti

História Topoľčianskeho hradu

Vznik hradu sa spája s rodom Čákovcov, ktorý sa asi okolo roku 1260 stal vlastníkom topoľčianskeho panstva. Keďže panstvo Topoľčany sa nachádzalo v údolí rieky Nitra, vhodné miesto na výstavbu hradu ako jeho strediska bolo na jeho okraji na brale nad osadou Hrnovce, z ktorej sa neskôr vyvinula obec Podhradie. Najstaršia stavebná fáza je datovaná do 3. tretiny 13. storočia a jej iniciátorom mohol byť otec Matúša Čáka Trenčianskeho – Peter. 

Za éry Matúša Čáka Trenčianskeho zač. 14. storočia vznikol gotický horný hrad, ktorý tvorila obytná veža a obvodový múr. Okolo obvodového múru bola z vonkajšej strany do skaly zahĺbená priekopa. Po smrti Matúša Čáka v roku 1321 sa hrad stal kráľovským. Niekedy v 1. polovici 14. storočia vznikla aj hradná kaplnka, kde sa slúžili bohoslužby aj pre obyvateľov obce Podhradie.

Topoľčiansky hrad vlastnili rôzne šľachtické rody

V rokoch 1389 – 1430 patril hrad Széchényiovcom, ktorí ho získali darovacou listinou od kráľa Žigmunda výmenou za panstvo Šášov. Mesto Topoľčany obsadili v roku 1432 husiti a Topoľčianske panstvo sa pravdepodobne rozdelilo na dve polovice. Hrad s blízkymi dedinami spravoval kastelán Ladislav zo Sečian. Po odchode husitov z Topoľčian v roku 1443 sa majiteľmi stali rôzne šľachtické rody ako Országhovci, Lošonciovci a Balašovci. V 16. storočí aj kvôli tureckým vpádom rozšírili vlastníci hrad o predhradie s protiľahlými vstupnými bránami. Hradby boli vybavené strieľňami. 

V roku 1595 sa majiteľom hradu stal Žigmund Forgách, kráľovský taverník a neskorší uhorský palatín. Hrad získal donáciou od cisára Rudolfa II., čím došlo k spojeniu oboch častí topoľčianskeho panstva. Forgáchovci boli majiteľmi hradu až do začiatku 18. storočia, kedy sa rozšírili obytné priestory hradu, postavili hospodárske objekty v predhradí a vznikli tiež budovy pre stráže. 

Po porážke povstania Františka II. Rákocziho bol hrad poškodený s Šimonovi Forgáchovi bolo celé panstvo skonfiškované. Odvtedy hrad pustol. V jeho areáli však stále bola hradná kaplnka Nanebovzatia Panny Márie, ktorá slúžila veriacim z Podhradia až do konca 18. storočia, kým v obci nemali kostol. 

Poslednými majiteľmi Topoľčianskeho hradu bol rod Stummerovcov. Patrili k najbohatším rodinám v Hornom Uhorsku a najväčší producent cukru v Uhorsku. Avšak po tom, ako sa presťahovali do kaštieľa v Tovarníkoch v polovici 18. storočia, začal hrad pustnúť. 

Dominantou celého komplexu je hlavná veža v romantickom slohu. Vznikla koncom 19. storočia. Naposledy opravovali Stummerovci hrad v roku 1925. V roku 1999 búrka spôsobila, že sa časť hradu poškodila a zrútila. V tom istom roku sa začalo aj s konzervačnými prácami. 

Míľniky

  • 1260 vlastníkmi Topoľčianskeho panstva sa stali Čákovci;
  • 3. tretina 13. storočia – datovaná najstaršia stavebná fáza hradu, ktorej iniciátorom bol zrejme Peter Čák, otec Matúša Čáka Trenčianskeho
  • zač.14. storočia za éry Matúša Čáka Trenčianskeho vznikol gotický horný hrad s obytnou vežou a obvodovým múrom;
  • 1. polovica 14. storočia – vznikla hradná kaplnka, kde sa slúžili bohoslužby aj pre obyvateľov obce Podhradie
  • 1321 po smrti Matúša Čáka Trenčianskeho sa hrad stal kráľovským;
  • 1389 – 1430 hrad patril Széchényiovcom;
  • 1432 sa pravdepodobne rozdelilo Topoľčianske panstvo na dve polovice;
  • 1443 po odchode husitov z Topoľčian sa majiteľmi stali rôzne šľachtické rody ako Országhovci, Lošonciovci a Balašovci;
  • 16. storočie aj kvôli tureckým vpádom rozšírili vlastníci hrad o predhradie s protiľahlými vstupnými bránami. Hradby boli vybavené strieľňami.
  • 1595 panstvo získal donáciou od cisára Rudolfa II Žigmund Forgách, kráľovský taverník a neskorší uhorský palatín, čím došlo k spojeniu oboch častí panstva;
  • pol. 18. storočia hrad začal pustnúť po tom ako sa rod Stummerovcov, poslední majitelia panstva, presťahoval do kaštieľa v Tovarníkoch;
  • koncom 19. storočia bola dostavaná hlavná veža, dominanta hradu;
  • 1925 hrad naposledy opravovali Stummerovci, poslední majitelia panstva;
  • 1999 búrka spôsobila zrútenie časti hradu;
  • 1999 začalo sa s konzervačnými prácami na hrade.

Povesti a legendy z Topoľčianskeho hradu

O topoľčianskom hradnom pánovi

Povesť hovorí, že na Topoľčianskom hrade vládol kedysi krutý rytier, ktorý mal v erbe draka. Po vpáde Turkov do krajiny sa s nimi spolčil a spolu s nimi raboval okolité dediny. Keď jedného dňa znovu pustošili krajinu, obloha prihnala tmavé mračno. Z mraku vyšľahol blesk v tvare draka, ktorý sa podobal na toho z erbu. Rytier bol po zásahu blesku na mieste mŕtvy. Bola to odplata a zároveň výstraha, že dopustiť sa zrady voči vlastnému ľudu sa neoplatí.

O smelom Turdovi

Keď husiti obsadili Topoľčiansky hrad, chceli jeho obrancov vyhladovať. Tí pod vedením mládenca Turdu vykopali únikovú chodbu. Tou chodbou sa zachránilo veľa ľudí a slúžila tiež obyvateľom hradu na zásobovanie jedlom. Nepriateľom sa však obyvateľov vyhladovať nepodarilo, a tak odišli. Zvesť o smelom Turdovi sa dostala do uší kráľa a ten hrdinu obdaroval hradom.

O Topoľčianskom hrade a Ľudmile

Je to povesť o hradnom pánovi a jeho krásnej dcére Ľudmile, ktorú pán obviňoval zo smrti svojej ženy, ktorá zomrela pri narodení dcéry. Po čase hradný pán zmenil názor a snažil sa svojej dcére všetko vynahradiť. Ľudmila sa zaľúbila do chudobného zemana Janka Radoša z Bojnej. Ich budúcnosť prerušila vojna, pretože zeman Janko musel narukovať. Počas tohto obdobia sa začal o ruku Ľudmily zaujímať pán susedného Tematínskeho hradu. Chcel Ľudmilu a Janka rozdeliť. Ľudmila nakoniec uverila jeho klamstvám o smrti Janka a z veľkého žiaľu zomrela.

Zaujímavosti

  • V roku 1994 sa tu natáčal televízny seriál Škriatok.
  • Povesť o Topoľčianskom hrade a Ľudmile sa stala námetom na vznik filmu v roku 1979 s názvom Na vysokej skale: Krásna Ľudmila.

Trasa k hradu Topoľčany

Na Topoľčiansky hrad sa dá dostať z viacerých strán, ale najjednoduchšia a najkratšia cesta je z obce Podhradie. Prístup k hradu nie je náročný, automobilom sa dá dostať až do obce Podhradie, odtiaľ po a turistickej značke približne 15 minút, tesne spod hradu troška strmšou cestou asi 5 minút.

Prírodná zaujímavosť neďaleko Topoľčianskeho hradu

V lesoch Považského Inovca, neďaleko lyžiarskej zjazdovky západne od Topoľčianskeho hradu, sa ukrýva prírodný klenot – jaskyňa Opálená skala. Táto tajomná prírodná jaskynka, s dĺžkou približne 50 metrov a hĺbkou 13,5 metrov, si aj dnes zachováva svoje tajomstvo z minulosti. Aj keď je sintrová výzdoba jaskyne značne poškodená, stala sa domovom pre šesť druhov netopierov. Miestny pamätníci rozprávajú o tom, že jaskyňa Opálená skala zohrávala v minulosti úlohu tajnej spojnice medzi Topoľčianskym hradom a neďalekým Tovarníckym kaštieľom.

Doprava

Obec Podhradie leží asi 18 km od mesta Topoľčany, blízko rekreačného strediska Duchonka. Z Topoľčian do Podhradia premáva priamy autobusový spoj. Dostanete sa sem aj autobusom z Trenčína cez Bánovce nad Bebravou, avšak s prestupom v Topoľčanoch. V obci Podhradie pri kostole je autobusová zastávka. Odtiaľ pešo je to na hrad asi 20 min.

Ako sa dostať na Topoľčiansky hrad z kúpeľného mesta Piešťany

Od najbližšieho kúpeľného mesta Piešťany je obec vzdialená asi 40 km. Najlepšie spojenie z Piešťan je do obce Podhradie autobusom, avšak je potrebné rátať s prestupom v Topoľčanoch. V obci v blízkosti kostola je autobusová zastávka, odkiaľ je to pešo na hrad asi 20 min.

Ako sa dostať na Topoľčiansky hrad z kúpeľného mesta Trenčianske Teplice

Kúpeľné mesto Trenčianske Teplice je od obce Podhradie vzdialené 47 km. Z Trenčianskych Teplíc do obce Podhradie je možné dostať sa autobusom, avšak je potrebné brať do úvahy minimálne 2 prestupy a to v Bánovciach nad Bebravou a Topoľčanoch. Autobusová zastávka v obci je od hradu vzdialená 20 minútovou prechádzkou.

Mapa miesta

Parkovanie

Vedľa autobusovej zastávky v obci, ktorá je v blízkosti kostola, je vyznačené parkovisko.

Vstupné/Otváracie hodiny

Topoľčiansky hrad je prístupný bez poplatkov. Otvorený je sezónne od apríla do septembra. Mimo sezóny nie je prístupný. Aktuálne otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Topoľčianskeho hradu, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Krásne prostredie, aj výhľad, trošku strmé pre detičky, ale určite to dajú, dnu sa však dostanete, ako sa za darí, ale nevadí, ten výhľad človek ani neočakával, no určite stojí zato 😁👍
Lubos C.

Upravené a čiastočne zrekonštruované oproti minulosti 👌 krásny výhľad, a pekná okolitá krajina. Je to vhodné či pre deti, tak aj pre starších ľudí 👍
Dušan L.

Video

Kontakt

Občianske združenie – Topoľčiansky hrad
Topoľčianska 31/43
956 07 Veľké Ripňany

GPS súradnice: 48.6590118°, 18.0491938°

Mohlo by vás zaujímať

Zrúcanina hradu Beckov Hrad Beckov

Hrad Beckov strážil už v 13.storočí obchodnú cestu vedúcu Považím. Odolal vpádom Tatárov aj Turkov. V 18. storočí však napokon vyhorel a stala sa z neho ruina. Zrúcanina hradu Beckov sa vypína na mohutnom brale nad obcou Beckov, na ceste medzi Trenčínom a Novým Mestom nad Váhom.

Zistiť viac
Trenčianska keramika – expozícia múzea Podjavorinské múzeum

Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom je vysunutou expozíciou Trenčianskeho múzea. Sídli v barokovej budove zvanej Gilániho dom. Múzeum sa špecializuje predovšetkým na výskum literárnej histórie, ale nájdete tu aj časť venovanú histórii, ľudovej kultúre a cirkevnej histórii mesta.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore