Veľkomoravský dvorec Ducové – Kostolec

Medzi obcami Ducové a Hubina, priamo nad cestou z Piešťan do Beckova, sa nachádza významná archeologická lokalita – veľkomoravské hradisko. Veľkomoravský dvorec Ducové leží na skalnatom výbežku Kostolec v nadmorskej výške 240 m.n.m. Hradisko Kostolec patrí medzi významnú slovanskú lokalitu, vyhlásenú za národnú kultúrnu pamiatku.

Pohľad na bránu opevnenia

História hradiska Kostolec v Ducovom

Ducové – Kostolec ležal v blízkosti považskej vetvy veľkej jantárovej cesty, spájajúcej severnú a južnú Európu. Podľa archeologických prieskumov bol osídlený už v dobe kamennej. K tomuto obdobiu sa viaže aj nález známej Venuše z Moravian.

V mladšej dobe bronzovej tu jestvovalo významné hradisko velaticko-baierdorfskej kultúry, opevnené mohutným valom a priekopou vo vnútri areálu so sídliskom a výrobnými zariadeniami. Pozornosť si zaslúžia aj stopy osídlenia z doby rímskej. Kľúčovú úlohu však zohral Kostolec vo veľkomoravskom období. Bol opevnený mohutnou palisádou a rozdelený na tri sektory – vo východnom boli dve zrubové stavby, v strednom sektore jedna, v južnej časti boli odkryté základy kostolíka – rotundy, pohrebisko z 9. – 10. storočia a rozsiahly cintorín, na ktorom sa pochovávalo od poslednej štvrtiny 10. storočia s prestávkami až do prvej polovice 19.storočia.

Z veľkomoravského obdobia sa v hroboch našli strieborné šperky, súčasti výstroje bojovníkov – bohato zdobené ostrohy a kovania, ktoré si viete pozrieť aj v expozícii archeológie Balneologického múzea v neďalekom kúpeľnom meste Piešťany.

V rokoch 1977 – 1978 bol dvorec sčasti rekonštruovaný podľa archeologického výskumu.

Míľniky veľkomoravského dvorca Ducové

  • Staršia doba kamenná – 22 000 rokov p.n.l.  prvé stopy osídlenia;
  • Mladšia doba bronzová 1300 –1100 rokov p. n. l. – ľud velatickej kultúry vybudoval v lokalite Kostolec významné hradisko. Mohutný val a priekopa sa zachovali dodnes;
  • 2. – 3. storočie n. l. – prechodné osídlenie aj z doby rímskej, o čom svedčia drobné nálezy;
  • 9. storočie n. l. – vzniklo tu ranonofeudálne sídlo. Veľkomoravský veľmož dal postaviť kostol, pri ktorom bolo pohrebisko, obytné a hospodárske budovy. Všetko to bolo chránené valmi a hlbokou priekopou;
  • 10. – 19. storočie n. l. – dvorec slúžil ako cintorín;
  • 15. stor. n. l. – bolo tu vybudované vojenské stanovisko;
  • 1977 – 1978 – prebehla čiastočná rekonštrukcia dvorca.

Fotogaléria

Zaujímavosti miesta Ducové – hradisko

  • Ducové – Kostolec patrí medzi jedno z mála hradísk na Slovensku, kde je vykonaná čiastočná rekonštrukcia pôvodného palisádového opevnenia.
  • Zaujímavosťou je, že rotunda v Kostolci má takmer identické rozmery ako rotunda sv. Juraja v Nitrianskej Blatnici.

Doprava ku Kostolcu

Veľkomoravské hradisko je dostupné z obcí Ducové a Hubina, vzdialených cca 8 km od Piešťan. Do oboch obcí premáva z Piešťan prímestská autobusová doprava.

Ak sa k hradisku vyberiete cez obec Hubina, tak doporučujeme navštíviť i neveľkú vyhliadku Skalka nad Hubinou, z ktorej sa vám naskytnú krásne výhľady do širokého okolia. Z kúpeľov Piešťany sa dostanete k hradisku Kostolec aj pešo po modrej turistickej značke, ktorá vedie prevedie i cez Kolonádový most.

Trasa na hradisko

Do veľkomoravského hradiska Kostolec sa dostanete dvoma cestami. Jedna vedie z neďalekej obce Hubina, druhá z obce Ducové. Z Hubinej, je cesta na hradisko kratšia, ale terén je náročnejší. Odbočku na lesný chodník nájdete pri kameňolome. Cesta nie je vhodná pre bicykle ani detské kočíky. Napriek tomu výstup zvládnu aj malé deti.

Ak by ste predsa len chceli využiť bicykel, k hradisku Kostolec vedie cyklotrasa z obce Ducové. Z Ducového je prístup na hradisko aj autom po poľnej ceste. Je však vhodnejšia pre terénne autá. V zimných mesiacoch je neudržiavaná. Výstup pešo je nenáročný, ideálny na prechádzku aj s deťmi. Trasa je vhodná aj pre aktívnych seniorov. Ide preto o obľúbený výlet seniorov na seniorských pobytoch v Piešťanoch.

Mapa miesta

Program/Akcie

5. júla 1990 sa na sviatok sv. Cyrila a Metoda uskutočnil prvý ročník Národnej púte na Ducové-Kostolec. Areál sa stal pútnickým miestom. V spolupráci s farnosťou Moravany nad Váhom sa tu každoročne na tento sviatok konajú sväté omše a púte na počesť príchodu solúnskych bratov na Veľkú Moravu.

Postrehy návštevníkov

Treba vidieť a zažiť. Je to veľmi prijemna prechádzka, môžte si tam urobit picknic, poprípade opekať, a zažijete tam príjemnú atmosféru.
Jaro N.

Pokojná nenáročná prechádzka na zaujímavé miesto. Odporúčam ako nedeľný výlet pre rodinky s deťmi. Pekný výhľad na okolie, prostredie je čisté bez odpadkov. Na výlet si zbaľte vodu a svačinu. PS: svoje odpadky si berte so sebou
Michal V.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál hradiska je neohradený a nepretržite voľne prístupný verejnosti bez poplatkov.

Video

STOPY DÁVNEJ MINULOSTI – Kostolík takmer zázračný, čiže smrť kostoleckého pána (1. časť)
STOPY DÁVNEJ MINULOSTI – Kostolík takmer zázračný, čiže smrť kostoleckého pána (2. časť)

Kontakt

RKFÚ Moravany nad Váhom
Radová 75
922 21 Moravany nad Váhom

GPS súradnice: 48.62595°, 17.87405°


Od roku 2011 spravuje Veľkomoravský dvorec Ducové – Kostolec občianske združenie:
OZ Dedičstvo otcov zachovaj nám Pane
911 01 Trenčín

Mohlo by vás zaujímať

Kúpeľný park v Piešťanoch pred Thermia Palace Kúpeľný park Piešťany

Pri návšteve Piešťan, sa určite prejdite aj po kúpeľnom parku s leknovými jazierkami a pávmi. Kúpeľný park Piešťany poskytuje príjemné osvieženie a odpočinok nielen pre kúpeľných hostí, navyše sa môžete pokochať pohľadom na rozmanité dreviny z viacerých kontinentov.

Zistiť viac
Hrad dnes pripmínajú iba ruiny Hrad Tematín

Hrad Tematín, dnes už skôr ruina stredovekého hradu z 13. storočia, je dominantou Stredného Považia. Je obklopený nádhernou prírodou a ponúka krásne výhľady. Leží na jednom z vrchov pohoria Považský Inovec a patrí medzi najvyššie položené hrady na Slovensku.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore