Kúpeľný park Trenčianske Teplice

Máte dilemu, aké zaujímavé miesto by ste mohli najbližšie navštíviť? Má to byť galéria, či botanická záhrada, alebo zájsť na príjemnú túru? Ponúkame riešenie, navštívte Kúpeľný park Trenčianske Teplice. Na impozantnej ploche 18 ha môžete zažiť všetko spomínané a ešte aj omnoho viac.

Cyklistická pohoda v parku

(Ne)exotické dominanty kúpeľného parku v Trenčianskych Tepliciach

Kúpeľný park Trenčianske Teplice, s rozlohou 18 hektárov, patrí k najväčším kúpeľným parkom na Slovensku. Od roku 1963 je zaradený do zoznamu národných kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. 

Svojou skladbou by sa park dal prirovnať skôr k botanickej záhrade. Vznik sa podľa informačných tabulí umiestnených v parku datuje do roku 1725.

Štýl parku je prírodno-krajinný, ktorý plynule nadväzuje na priľahlý les, ako zo strany Grófovca, tak aj zo strany Klepáča. Lemuje koryto riečky Teplička. Úpravou tejto riečky vzniklo aj jazierko, ktoré sa nachádza na konci parku. Jazierko je známe ako Labutie.  V minulosti slúžilo ako prírodné kúpalisko.

Historické fotografie

Labutie jazierko a jeho unikátny strom

Ešte v nedávnej minulosti bola na jazierku aj možnosť člnkovať sa a na ostrovčeku hniezdil labutí párik. Dnes tu nájdete kačky, ktoré už stratili plachosť voči ľuďom a s obľubou behajú aj po priľahlých kúpeľných chodníkoch. Jazierko slúži aj ako chovný rybník, lovenie rýb je v ňom ale zakázané.

Na ostrove rastie jedna z dominánt kúpeľného parku a to tisovec dvojradový. Tento strom pochádza z močiarov Severnej Ameriky. Je to opadavý vlhkomilný ihličnan, pričom jeho typickým znakom sú vzdušné dýchacie korene, ktoré vyrastajú nad povrch pôdy. 

Strom sa môže dožiť 500 až 1000 rokov. Jeho prežitie závisí aj od dostatku vody. Momentálna kapacita vody v jazierku mu vystačí určite ešte na desiatky rokov. Odhadovaný vek stromu na ostrove je okolo 100 rokov a patrí medzi chránené stromy Slovenskej republiky.

Botanické exempláre trenčianskoteplického kúpeľného parku

V parku nájdete nenápadné tabuľky pri najvzácnejších stromoch. Nájdete na nich informácie o krajine pôvodu, ale aj mnohé zaujímavosti –  ktorý z nich sa využíva na výrobu lodí, alebo sa ho podarilo zachrániť pred vyhynutím. V parku sa nachádzajú napríklad nasledujúce vzácne stromy: 

  1. Javor poľný (Acer campestre)
  2. Jedľa Nordmannova (Abies nordmanniana)
  3. Lipa malolistá (Tilia Cordata Mill)
  4. Gledíčia trojtŕňová (Gleditsia triacanthos)
  5. Orech čierny (Juglans nigra)
  6. Ľaliovník tulipánokvetý (Liriodendron tulipifera)
  7. Jedľa srienistá (Abies concolor)
  8. Tuja západná mlyňanská (Thuja occidentalis malonyana)
  9. Tis obyčajný (Taxus baccata)
  10. Hrab obyčajný (Carpinus betulus)
  11. Tisovec dvojradový (Taxodium distichum L. Rich.)
  12. Buk lesný (Fagus sylvatica ´Pendula´)
  13. Platan javorolistý (Platanus × acerifolia Wild.)
  14. Metasekvoja čínska (Metasequoia glyptostroboides)
  15. Ginko dvojlaločné (Ginkgo biloba) 

Iné zaujímavosti v kúpeľnom parku i blízkom okolí

  • V parku sa nachádzajú pamätníky obetí 1. a 2. svetovej vojny. Na začiatku vás isto upútajú aj architektonické zaujímavosti v podobe budovy niekdajšej vodnej elektrárne z roku 1896. Nájdete ju hneď vedľa evanjelického kostola.
  • Priaznivci funkcionalizmu sa pristavia pri liečebnom dome Machnáč, ktorý aj napriek jeho súčasnému vzhľadu patrí medzi národné kultúrne pamiatky.
  • Za Machnáčom môžete navštíviť Lurdskú jaskyňu Panny Márie, ktorú postavili v roku 1935.
  • Neďaleko kúpeľného parku vedľa Vily Tereza (cesta smerom do Omšenia) sa nachádza aj starý židovský cintorín z 19. storočia. V roku 2001, za štedrej pomoci rodiny Danihels z USA, ho mesto Trenčianske Teplice rekonštruovalo. Bol tu odhalený aj pamätník trenčianskoteplickým obetiam holokaustu v rokoch 1942 – 1945.
  • Kúpeľným parkom, prechádza aj jedna z najdôležitejších turistických magistrál na Slovensku. Je to Cesta hrdinov SNP. Táto vyše 700 km dlhá trasa je určená pre zarytých a fyzicky zdatných turistických fanúšikov. Mimochodom, na jej prekonanie by ste potrebovali okolo 28 dní.

Kúpeľný park Trenčianske Teplice verzus kultúrno-spoločenský život

Na začiatku parku sa nachádza komplex Kúpeľnej dvorany, ktorý pozostáva z pódia pod holým nebom, altánku a reštaurácie Kursalon s koncertnou sieňou. Táto vstupná brána parku vytvára dojem galérie pod holým nebom.

Nachádzajú sa tu aj umelecké diela zakomponované priamo do priestoru parku. Stačí si už len nájsť lavičku s čo najlepším výhľadom a môžete sa kochať pohľadom na súhru umenia a prírody. Práve toto miesto parku je aj dejiskom známeho festivalu umenia v parku ART IN PARK. 

Vybavenie parku

Kúpeľný park Trenčianske Teplice je vybavený dostatkom lavičiek na oddych, či besiedkami pre rodinné a priateľské posedenie. Najmenší návštevníci sa iste potešia detským ihriskám, ktoré sú situované neďaleko jazierka. Okrem toho sa v okolí ihrísk nachádza dostatok zelenej plochy, kde sa rodiny s deťmi do sýtosti vyhrajú a ponaháňajú. 

Kúsok od jazierka, neďaleko Parkhotelu Baračka, je i minigolfové ihrisko, tenisové kurty a reštaurácia, kde sa môžete občerstviť. Zašportovať si môžete vo vonkajšom fitness centre, kde na vás čakajú bezbariérové zariadenia určené všetkým vekovým kategóriám. 

Fotogaléria

Súčasnosť parku a vízie do budúcnosti

V kúpeľnom parku od roku 2017 prebieha projekt obnovy a revitalizácie. Dendrologický prieskum odhalil aj skryté problematické miesta a postupne dochádza k omladzovaniu parku. Cieľom obnovy je okrem stromov dodať parku aj farby a rozmanitosť v podobe cibuľových porastov a kvitnúcich kríkov.

Obnova napreduje, a aj v roku 2020, pribudli do parku nové zelené prírastky. Konkrétne to bolo 19 líp a 13 jaseňov. V budúcnosti je v pláne zakomponovať aj nové druhy drevín, ktoré park ešte viac zatraktívnia.

Turistické trasy pretínajúce kúpeľný park

Trenčianske Teplice a kúpeľný park je východiskovým/koncovým bodom niekoľkých turistických trás. Nenáročné trasy, ako napríklad zelená trasa na malý Klepáč, môžu byť príjemným spestrením prechádzky v parku.

Hustá sieť lesoparkových cestičiek spríjemňuje prechádzky parkom nielen rodinám s malými deťmi a seniorom, ale na svoje si prídu aj nadšenci športu v kúpeľov (beh, nordic walking, cyklista).

Turistické trasy, žltá farba

Turistické trasy, červená farba

  • Náučný chodník Klepáč, dĺžka trasy 4,9 km
  • Trenčianske Teplice, park – Malý Klepáč, dĺžka trasy 4,0 km
  • Cesta hrdinov SNP, dĺžka trasy 734 km – trasa vedie od severovýchodu krajiny (Dukliansky priesmyk), Bardejovské Kúpele až na západ po Devín.
  • Trenčín – Pri Hornej Porube, hradská, dĺžka trasy 25 km

Turistické trasy, zelená farba

  • Trenčianske Teplice, park – Malý Klepáč, dĺžka trasy 2,3 km
  • Trenčianske Teplice – Baračka, dĺžka trasy 3,6 km
  • Lesnícky náučný chodník Trenčianske Teplice, dĺžka trasy 3,3 km

Turistické trasy, modrá farba

  • Baračka – Pod Machnáčom rázcestie, dĺžka trasy 3,4 km

Trenčiansko-teplický región ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu Trenčianskych Teplíc s wellness pobytom a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka.

Doprava

Kúpeľný park v Trenčianskych Tepliciach nájdete na konci pešej zóny kúpeľov. V meste je autobusová stanica, kde stoja aj medzinárodné linky. 

Z Trenčína do kúpeľov Trenčianske Teplice premávajú medzimestské autobusové linky (vzdialenosť miest 13,5 km). Osobným autom vám to potrvá cca 20 minút.

Z kúpeľov v Nimnici sa do Trenčianskych Teplíc najlepšie dostanete osobným autom (vzdialenosť miest cca 42,0 km, časová náročnosť 40 minút). Pri použití verejnej dopravy je potrebné sa obrniť trpezlivosťou a počítajte aj s prestupmi vlak/autobus a naopak.

Mapa miesta

Parkovanie

Parkoviská v Trenčianskych Tepliciach sú spoplatnené. Cena sa pohybuje od 1,00 € / 1 hod. 

Aktuálny prehľad poplatkov za parkovanie nájdete na oficiálnej webovej stránke mesta Trenčianske Teplice, ktorú uvádzame nižšie v sekcii súvisiace odkazy.

Program/Akcie

ART IN PARK / Festival umenia v parku – umelecký festival, ktorý unikátnym spôsobom spája film, výtvarné umenie, hudbu a divadlo. Je určený širokej verejnosti (deti, mládež, rodiny s deťmi, dospelí či kúpeľní hostia). 

Hudobné leto – najstarší festival vážnej hudby v strednej Európe.

Postrehy návštevníkov

Park pre všetky vekové kategórie, nájdete tu relax, kľud, oddych, prírodu, potok, detské ihrisko aj pre menších aj väčších, les, v ňom dom na strome s možnosťou prenájmu. Odporúčam.
Mila M.

Park v Trenčianskych Tepliciach mi prirástol k srdcu už pred rokmi. Je to pre mňa oáza pokoja medzi stromami s detským ihriskom a rybníkom s kačkami.
Andrea V.

Vstupné/Cenník a otváracie hodiny

Kúpeľný park v Trenčianskych Tepliciach je verejnosti prístupný nepretržite bez poplatkov.

Video

V kúpeľnom parku, Trenčianske Teplice
Park a lesopark Trenčianske Teplice

Kontakt

Kúpele Trenčianske Teplice a.s.
T. G. Masaryka 21
914 51 Trenčianske Teplice

GPS súradnice: 48.906591°, 18.183739°

Mohlo by vás zaujímať

Brána Galéria M. A. Bazovského

Trenčianska Galéria M. A. Bazovského je multikultúrnym priestorom, ktorého služby sú určené pre laickú i odbornú verejnosť. Orientuje sa na výtvarné umenie 20. a 21. storočia. Nájdete tu diela umelcov z trenčianskeho regiónu, ale na svoje si prídu aj priaznivci hudby a filmu.

Zistiť viac
Vstup do jaskyne Jánošíkova jaskyňa

Jánošíkova jaskyňa je skoro neznáma prírodná pamiatka, ktorá leží na úbočí vrchu Klepáč v Strážovských vrchoch. Voľne prístupnú Jánošíkovu jaskyňu nájdete v tesnej blízkosti kúpeľného parku v Trenčianskych Tepliciach. Nenáročná prechádzka poteší aj rodiny s deťmi.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore