Hrad Strečno

Na majestátnom vysokom brale sa týči strážca Strečnianskeho priesmyku – stredoveký hrad Strečno. Ponúkne vám oveľa viac ako len notoricky známy obraz hradu a vlniacu sa rieku Váh v údolí pod ním.

Pohľad na hrad Strečno a skalný masív

Čo ponúka hrad Strečno

Keď sa nenecháte odradiť miernym stúpaním, ktoré hravo zvládnu aj deti, odmenou vám bude prehliadka hradu Strečno. Ide síce o zrekonštruovanú ruinu, avšak v jej útrobách objavíte niekoľko stálych expozícií. Najväčším plusom určite bude aj očarujúci výhľad široko – ďaleko. Môžete sa cítiť ako hradný pán, ktorý si obzerá svoje veľkolepé panstvo.

Expozície na hrade Strečno

V južnej časti hradu je umiestnená expozícia, ktorá predstavuje dlhovekú históriu opevnenia aj jeho panovníkov. Nájdete tu vystavené archeologické nálezy, historické zariadenia a ukážku hradnej kuchyne.

Najznámejšou obyvateľkou hradu Strečno bola bezpochyby uhorská šľachtičná Žofia Bosniaková (niektoré zdroje uvádzajú Bošňáková). Známa bola svojimi dobrými skutkami a pomocou chudobným. Stála výstava venovaná jej životu je inštalovaná v kaplnke. V nej nájdete aj kryptu s figurínou Žofie po smrti.

Okrem stálych expozícií ponúka hrad Strečno pravidelne rôzne dočasné výstavy. 

Stredoveká dedina Paseka

Stredoveká dedina Paseka pod hradom Strečno

Areál stredovekej dediny postavili v podhradí v roku 2013. Natrafíte tam na malé drevené domčeky so slamenými strechami. Vystavali ich podľa autentických stredovekých stavieb. Každý domček prezentuje svojím vybavením iné remeslo – rybár, ľudová liečiteľka, pekár a tiež útulňa pre pútnikov. V dedinke nájdete aj funkčnú zvonicu a studňu.

V oddychovej časti je pre návštevníkov pripravené ohnisko s grilom a tiež priestor v štýle amfiteátra s lavičkami. Tu sa organizujú najmä v letnej sezóne rôzne kultúrne podujatia a ukážky remesiel. Nezabudlo sa ani na najmenších drobcov. Tí sa môžu do sýtosti vyhrať na drevenom ihrisku, taktiež inšpirovanom hradnou architektúrou.

Zdroj foto: Považské múzeum

Zaujímavosti, ktoré ste možno nevedeli

  • Jedným z majiteľov hradu Strečno bol istý čas aj slávny Matúš Čák Trenčiansky, prezývaný pán Váhu a Tatier, ktorý okrem iných hradov vlastnil aj hrad Trenčín.
  • Hrad Strečno mal v období svojho najväčšieho stavebného rozmachu vlastné zásobárne, sýpky, stajne, kováčsku dielňu, pekáreň, zbrojnicu, kamennú cisternu na dažďovú vodu aj studňu s hĺbkou 88 m. V podhradí bol pivovar, rybník aj ovocné sady.
  • Asi málokto vie, že hradné bralo je popretkávané malými jaskyňami a mohli mať súvis s historickým podzemím. Niektoré boli zaliate betónom ešte v 80-tych rokoch minulého storočia pri rekonštrukcii hradu, iné sú prístupné len pre jaskyniarov.
  • V roku 1994 sa na hrade nakrúcal americký film Dračie srdce. Filmári použili však aj zábery Čachtického a Spišského hradu.
  • Popod hrad môžete zažiť plavbu plťou po rieke Váh (Plte na Váhu).
  • Strečniansky hrad má neďaleko svojho staršieho brata Starý hrad, nazývaný aj Varínsky hrad. Hrady boli postavené tak, že z jedného na druhý nevidno.
  • Z hradu, a nielen z neho, je výhľad na pahorok Zvonica, kde je postavený Pamätník francúzskym partizánom, ktorí padli počas bojov v SNP a sú tam aj pochovaní.
  • Malé chlebíky, nazývané bosniaky, nesú údajne meno podľa Žofie Bosniakovej, ktorá takéto bochníčky rozdávala chudobným.

Túžite navštíviť viacero pamiatok v regióne Považia? Spojte výstup na Strečno s pobytom v Rajeckých Tepliciach a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka.

Stáročná história hradu Strečno

Z archeologických nálezov je zrejmé, že skalné bralo bolo osídlené už v praveku. Neskôr tu pravdepodobne vznikla drevená pevnosť. Avšak kamenný hrad bol postavený až v stredoveku začiatkom 14. storočia. Slúžil ako strážna veža, keďže sa už v tých časoch vyberalo mýto pri ceste do Turca. 

Postupne k veži pribúdali opevnenia ako bastióny, palác, kaplnka, ďalšie veže a brány, ktoré z neho urobili najlepšie opevnenie v celom regióne. Hrad následne menil majiteľov. Medzi najvýznamnejších patrili kráľovná Barbora Celjská, Pongrácovci, Pavol Kiniži, Ján Zápoľský a bratia Kostkovci.

Najznámejším vlastníkom je bezpochyby František Vešeléni a najmä jeho prvá manželka Žofia Bosniaková. Aj keď žili prevažne v kaštieli v Tepličke nad Váhom, hrad využívali ako útočisko a ochranu, najmä v čase protihabsburského povstania. To viedol samotný Vešeléni a pre tieto účely aj hrad rozšíril a ešte viac opevnil. Po potlačení sprisahania hrad obsadili v 17. storočí Tököliho vojská, preto dal cisár Leopold I. väčšinu celého opevnenia zbúrať.

Skaza hradu pokračovala aj ďalšie storočia, kedy jeden z majiteľov rozoberal múry a predával ich ako stavebný materiál. Nevyhli sa mu ani boje počas II. svetovej vojny, ktoré hrad ešte viac poškodili.

V 60. rokoch 20. storočia sa rozhodlo o rekonštrukcii celého opevnenia. Tá trvala dlhých 21 rokov. Z hľadiska historickej hodnoty sa však nepovažuje za veľmi šťastnú, keďže sa na niektorých miestach použili betónové konštrukcie či plastové okná.

Dnes, po záchranných prácach na statické zabezpečenie hradnej skaly, je hrad Strečno prístupný verejnosti. Aj napriek dobovej deštrukcii môžu návštevníci obdivovať zašlú slávu, mohutnosť a nedobytnosť chýrneho hradného opevnenia.

Míľniky

Historický záber ruiny hradu
  • 1316 – prvá zmienka o hrade;
  • začiatok 15. storočia – kráľovná Barbora Celjská vybudovala severný palác a hradnú kaplnku;
  • 16. storočie – úpadok stavebného rozvoja hradu;
  • polovica 17. storočia – hrad nadobudol svoju najväčšiu veľkosť vďaka rozsiahlej prestavbe majiteľom Františkom Vešelénim;
  • 1674 – hrad vrátane vonkajších opevnení dal zbúrať cisár Leopold I. Boli poškodené múry, strechy, okná, zasypaná studňa a hrad sa stal neobývateľným;
  • 1689 – v krypte hradnej kaplnky objavili neporušené telo Žofie Bosniakovej;
  • 1944 – boje v Strečnianskej tiesňave, nemecké vojská hrad značne poškodili;
  • 1970 – hrad vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku;
  • 1978 – 1994 rekonštrukcia hradu;
  • 1995 – hrad Strečno sprístupnený verejnosti.

Známe osobnosti

Portrét Žofie Bosniakovej z kostola v Tepličke nad Váhom

Strečnianska svätica – Žofia Bosniaková

Najslávnejšou historickou osobnosťou spätou so Strečnianskym hradom je už spomínaná Žofia Bosniaková. Je zachované aj v historických písomnostiach, že bola pobožná a nezištne pomáhala slabým a chudobným, a preto bola veľmi obľúbená u poddaných. Keďže jej manžel František Vešeléni sa často zdržiaval mimo ich sídla, viedla zdatne aj celé panstvo a hospodárstvo. Zomrela náhle veľmi mladá. Mala len 34 rokov. 

Keď o 45 rokov po jej smrti objavili vojaci v ruinách hradu rakvu s pozostatkami, všetci ostali mimoriadne prekvapení. Jej telo bolo, na rozdiel od iných pochovaných v krypte, neporušené, aj keď nebolo balzamované. Vďaka bratom Löwenburgovcom bola prevezená do Tepličky nad Váhom. Mnohí ju preto začali považovať za sväticu. Jednak pre jej dobré činy počas života, a jednak pre prekvapivo mumifikované telo. 

Žofia bola vystavená v sklenenej rakve v miestnom kostole až do roku 2009, kedy ju, žiaľ, psychicky narušený muž podpálil. Zničil vzácne historické dedičstvo, nakoľko celá truhla nenávratne zhorela do tla.

Obrázok vľavo: Portrét Žofie Bosniakovej z kostola v Tepličke nad Váhom, zdroj fotografie: wikimedia, licencia CC, Pogány Péter.

Legenda o Žofii

Žofia Bosniaková, známa svojou dobrotou a pokorou, bola tiež verná a oddaná svojmu manželovi, ktorého bezvýhradne ľúbila. To isté sa však nedalo povedať o Františkovi Vešelénim. Často sa zdržiaval pre pracovné povinnosti mimo hradu a aj k samotnej Žofii sa dostávali chýry o jeho nevere. Tieto zvesti ju hlboko zarmútili. Keďže bola veľmi zbožná, chodievala sa modliť do hradnej kaplnky v skalnom brale, veľakrát len tak naľahko v tenkej košieľke. Raz ju takto zahliadol aj jej muž, ktorý sa vrátil z ciest. Tak ho to dojalo, že sa do nej opätovne zaľúbil. Sľúbil Žofii svoju vernosť a tú aj do konca jej života dodržal.

Fotogaléria

Ako sa dostanete na hrad Strečno

Hrad Strečno sa nachádza nad obcou s rovnomenným názvom. Obec Strečno je dobre prístupná vlastnou aj verejnou pravidelnou dopravou. Pokiaľ idete autom smerom zo Žiliny odporúčame vám odbočiť až na druhej odbočke do obce, ktorá je priamo pod hradom. V smere od Martina je pre osobné autá pod hradom zákaz odbočenia. Treba len pokračovať ďalej, odbočka sa nachádza asi o 1 km ďalej pri čerpacej stanici. Odtiaľ hlavnou cestou cez obec prejdete späť až k parkovisku pod hradom.

Autá z opačného brehu rieky Váh preváža kompa. Tá premáva však len od marca do novembra, preto si radšej prevádzkové hodiny overte vopred.

Doprava z Rajeckých Teplíc

Hrad Strečno vzdialený 25 km od rajecko-teplických kúpeľov. Ak chcete využiť autobusovú dopravu, je potrebné rátať s prestupom v Žiline. Následne odporúčame vystúpiť na zastávke Strečno-Jednota a odtiaľ pokračovať pešo smerom k hradu.

Ak preferujete vlak, taktiež treba rátať s prestupom v Žiline. Vystúpite na zastávke Nezbudská Lúčka-Strečno. Musíte prejsť pešo cez most ponad Váh do obce Strečno. 

Doprava z Turčianskych Teplíc

Od kúpeľov Turčianske Teplice je hrad Strečno vzdialený 42 km. Autobusové linky premávajú pravidelne, rátajte však s prestupom v Martine. Vašou konečnou zastávkou bude Strečno-pri lávke.

Využiť môžete aj vlak. Prestup je vo Vrútkach a vystúpite na zastávke Nezbudská Lúčka-Strečno. Treba prejsť cez Váh mostom pre peších. Cez rieku premáva aj kompa, tá slúži len pre autá. 

Parkovanie

Pod hradom je vybudované záchytné parkovisko, ktoré je spoplatnené. Parkovné hradíte na mieste.

Bezplatné parkoviská nájdete v obci pozdĺž rieky Váh pri zjazde ku kompe alebo pred kostolom, kde nájdete aj turistickú informačnú kanceláriu.

Trasa

Z parkoviska vedú dve trasy. Strmšia a kratšia je po kamenných schodoch. Druhá trasa je asfaltka s miernym sklonom vhodná aj pre kočíky s deťmi, prípadne cyklistov. Obe trasy sa stretávajú v stredovekej dedinke Paseka. Odtiaľ je to už len kúsok na hrad, na ktorý vstúpite cez hradnú bránu. Cestou sa vám postupne budú naskytovať očarujúce pohľady. 

Mapa miesta

Program/Akcie

Na hrade Strečno sa organizujú rôzne rytierske slávnosti s ukážkami šermiarov a sokoliarov a tematické nočné prehliadky. Na Medzinárodný deň detí je pre najmenších pripravený Rozprávkový hrad. Každoročne v auguste sa tiež konajú Hradné hry Žofie Bosniakovej, na ktorých spoznáte stredoveký život na hrade. Fanúšikovia športu sa môžu zapojiť v máji do Behu do Strečnianskych hradných schodov.

Postrehy návštevníkov

Hrad a jednotlivé časti presli rekonštrukciou 👍boli sme veľmi milo prekvapení aké to tam bolo pekné. Mily sprievodca Kristián, vstupné dospelí 6e, deti 3e. Určite sa oplatí ísť pozrieť na tento hrad. Cestou je možnosť sa zviesť aj na konikoch. Na hrade je možnosť kúpiť magnetky a iné malé suveníry. Na konci prehliadky nás prekvapilo klavírne vystúpenie v kaplnke 😉
Kusom pod hradom je možne sadnúť s
i na pivko či mini občerstvenie, čisté toalety, detské preliezky. Kiežby takto pekne vyzerali aj ďalšie miesta na Slovensku.
Tatiana P.

Ozaj neskutočný !! Neverila som, že na tomto mieste je niečo takéto krásne.. Veľmi sa nám s priateľom páčilo. A radi sa vrátime zase… Sprievodca bol super.. A dokonca koncert 🙂 Veľa veľa ozaj veľa schodov… No ani sa nezdalo 🙂 Bolo supeeer.. ďakujeme
Jana K.

Vstupné/Cenník

Základné vstupné na hrad sa pohybuje okolo 6,00 € na osobu. 

Je možné využiť rôzne skupinové a regionálne zľavy ako aj zľavy pre držiteľov preukazu ZŤP a deti do 6 rokov.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Považského múzea v Žiline ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Stredoveká dedina Paseka je prístupná bez obmedzení a zdarma.

Na hrade Strečno je zakázané fajčiť, vodiť psov a v interiéri konzumovať jedlá a nápoje.

Otváracie hodiny

Vstup na hrad je možný od pondelka do nedele. Časy vstupov závisia od sezóny. Prehliadky sú organizované a vstup do hradu je možný len so sprievodom. Odporúčame vám preto si vstup do hradu vopred overiť.

Hrad si môžete obzrieť bez sprievodcu z jeho nádvoria počas otváracích hodín. Tu začína a končí aj prehliadka hradu. 

Aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke Považského múzea v Žiline, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Hrad je v správe Považského múzea.

Hrad Strečno
Hradná 1
013 24 Strečno

GPS súradnice: 49.176944°, 18.862778°

Mohlo by vás zaujímať

Poludňový grúň Národný park Malá Fatra

Národný park Malá Fatra ukrýva množstvo krásnych prírodných úkazov, preto sa radí medzi slovenské prírodné skvosty. Členitý reliéf je charakteristický bralami a skalnatými štítmi. Malá Fatra predstavuje raj pre návštevníkov, ktorí hľadajú pokoj a odpočinok.

Zistiť viac
Vstavač bazový, žltý – Dactylorhiza sambucina (L.) Soó Orchidey v okolí Rajca

Keď počujeme slovo orchidea, dýchne na nás exotická vôňa trópov. Mnohí netušia, že okolie mestečka Rajec v Rajeckej kotline je známa botanická lokalita, kde rastú unikátne orchidey. V katastrálnom území Rajca bolo zistených 22 druhov a jeden medzidruhový kríženec.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore