Rozhľadňa na Krahulskom vrchu

Nenáročný výstup, no o to krajší výhľad sa vám naskytne z rozhľadne Krahule nad historickým banským mestom Kremnica. Rozhľadňa priam nabáda na oddychový výlet pre malých aj veľkých.

Výhľad z rozhľadne

Výhľad z vtáčej perspektívy

V nadmorskej výške 959 m. n. m. sa týči na Krahulskom vrchu, ktorý môžeme nájsť aj pod pomenovaním Krahulský štít, drevená veža. Už na prvý pohľad zaujme rozhľadňa Krahule svojím originálnym šesťbokým pôdorysom. Vyhliadková veža má tri poschodia a čnie sa do výšky 13,5 metra. Z najvyššieho podlažia si môžete vychutnávať pohľad na Kremnické a Štiavnické vrchy, Žiarsku aj Turčiansku kotlinu a za dobrej viditeľnosti tiež Malú Fatru. Aj smerovníky na treťom poschodí vám odhalia najbližšie okolité ciele ako je stred Európy, Chata Hostinec a pod.

Priamo pod rozhľadňou nájdete drevenú terasu so stolom a lavicami pre všetkých návštevníkov. Pre menej zdatných, ktorí si na rozhľadňu nevyšľapú, sa takisto naskytne pekný výhľad na okolie.

Turistické trasy k rozhľadni Krahule

Zelená turistická trasa z Kremnice

Z centra Kremnice vedie značený zelený turistický chodník cez Zámocké námestie a ďalej podľa značenia až k rozhľadni, ku ktorej treba odbočiť tesne pod vrcholom na červenú značku, keďže zelený chodník pokračuje až ku kostolu v obci Krahule. Celá trasa ku krahulskej rozhľadni trvá približne 1:45 hod s miernym prevýšením.

Z obce Krahule – Barborská cesta, trasa pre rodiny s deťmi a seniorov

Menej náročnou trasou pre menej zdatných a rodiny s deťmi je z obce Krahule. Začína sa pri kostole a chodník je značený miestnou zelenou a červenou značkou. Celou cestou sú smerovníky a rozhľadňu je z diaľky vidieť, preto sa nemusíte báť, že zablúdite. Touto trasou vám to potrvá asi 40 minút.

Táto trasa je súčasťou tzv. Barborskej cesty. Ide o takmer 190 km dlhú turisticko poznávaciu trasu, ktorú je možné prejsť za 9 dní. Súčasťou trasy je viacero známych pamiatok v okolí, napríklad mincovňa v Kremnici, Kremnické Bane, kúpele Sklené Teplice, kalvária v Banskej Štiavnici, Pustý hrad, mesto Zvolen, kúpele Sliač, Benediktínsky kláštor, Hronsek či kalvária v Banskej Bystrici.

Fotogaléria

Doprava

Obec Krahule leží na strednom Slovensku v okrese Žiar nad Hronom, v blízkosti Kremnice. Vďaka dobrej dopravnej dostupnosti je návšteva krahuľskej rozhľadne obľúbeným výletom klientov užívajúcich si dovolenkový pobyt v Turčianskych Tepliciach, alebo v Kúpeľoch Sliač.

Doprava z kúpeľov Turčianske Teplice

Z Turčianskych Teplíc, vzdialených 22,5 km, sa dostanete do Kremnice ako autom, tak aj verejnou dopravou. Taktiež sa dá zájsť až do obce Krahule, z ktorej môžete začať svoju túru.

Doprava z kúpeľov Sliač

Kremnica leží od kúpeľov Sliač 36 km. Najjednoduchší spôsob dopravy je autom. Premáva aj verejná autobusová doprava, avšak je potrebné počítať s prestupom vo Zvolene a v Žiari nad Hronom. Z Kremnice môžete ísť až do obce Krahule a odtiaľ už pokračovať pešo na rozhľadňu.

Parkovanie

V Kremnici môžete parkovať na platenom parkovisku v centre mesta na námestí SNP. V obci Krahule pred Obecným úradom.

Mapa miesta

Vstupné/Otváracie hodiny

Rozhľadňa je voľné prístupná pre verejnosť počas celého roka.

Video

Kontakt

Kultúrne a informačné centrum mesta Kremnica
Štefánikovo námestie 35/44
967 01 Kremnica

GPS súradnice: 48.715682 °, 18.930939°

Mohlo by vás zaujímať

Vstup do Badínskeho pralesa Badínsky prales

Badínsky prales patrí k najstarším chráneným lokalitám na Slovensku s mimoriadnym významom. Do Badínskeho pralesa je vstup celoročne zakázaný. Jeho históriu a význam vám predstaví Náučný chodník Badínsky prales.

Zistiť viac
Kúpalisko Vieska Termálne kúpalisko Vieska

V kúpeľoch Turčianske Teplice nájdeme Termálne kúpalisko Vieska. Svojou rozlohou a všadeprítomnou zeleňou určite poteší každého návštevníka, ktorý si chce vychutnať termálnu vodu turčianskych kúpeľov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore