Benediktínsky kláštor v Hronskom Beňadiku

Benediktínky kláštor v Hronskom Beňadiku je jednou z najkrajších a najimpozantnejších pamiatok Banskobystrického kraja. Týči sa na slanom brale, nad obcou Hronský Beňadik. Ak budete cestovať okolím, jednoznačne nevynechajte príležitosť navštíviť tento skvost gotickej architektúry. 

Kláštor v Hronskom Beňadiku

Národná kultúrna pamiatka, ktorá stojí za návštevu

Benediktínsky kláštor v Hronskom Beňadiku sa týči na skalnom návrší nad obcou Hronský Beňadik, neďaleko Novej Bane či okresného mesta Žarnovica. Benediktínsky kláštor v Hronskom Beňadiku tvorí súbor opevnených sakrálnych stavieb. Pôvodná stavba tu vznikla pravdepodobne už v 11. storočí. Románsky kostol bol vysvätený v roku 1075 za prítomnosti uhorského kráľa Gejzu I., ktorý bol zároveň zakladateľom kláštora. Najvýraznejšia prestavba do podoby, akú poznáme dnes, prebehla v 14. storočí.

Kláštor vyhlásili 15. mája 1965 za kultúrnu pamiatku a v roku 1970 za národnú kultúrnu pamiatku. Zároveň patrí k jednému z divov Banskobystrického kraja.

Návštevu kláštora môžete spojiť aj s osviežením sa a prehliadkou kúpeľov, ktorých je v tomto kraji hneď niekoľko, ako napríklad kúpele v Dudinciach, Sklených Tepliciach, alebo v Sliači.

Vzhľad Kláštora v Hronskom Beňadiku

Centrum kláštorného komplexu tvorí tzv. rajský dvor, obkolesený krížovou chodbou s arkádami. Okolo dvora stoja kláštorné budovy. Celému komplexu dominuje bazilika Panny Márie a svätého Benedikta. 

V 16. storočí prebehla renesančná prestavba kláštora na pevnosť. Priestor sa zväčšil asi trojnásobne. Bazilika sa stala súčasťou pevnostného systému a plnila funkciu severozápadnej bašty. Nárožia kláštora boli zosilnené, celý komplex bol chránený valcovými baštami. Komplex kláštora dostal po prestavbe ráz protitureckej pevnosti. 

Kláštorný komplex v Hronskom Beňadiku v súčasnosti predstavuje ojedinelé spojenie sakrálnych a fortifikačných elementov. Zároveň tu môže návštevník obdivovať krásu gotiky, renesancie, ale i baroka.

Kláštor sa využíva ako charitný domov, ale i ako miesto krátkodobého pobytu. Zároveň sú tu pravidelne odslúžené bohoslužby. V súčasnosti v kláštore pôsobí rehoľa pallotínov.

Inventár kostola

Pôvodný inventár kostola sa žiaľ nezachoval vo svojej plnej kráse. Z pôvodného vybavenia sa zachovalo iba niekoľko sôch, relikvia Božej krvi, neskoro baroková krstiteľnica z konca 18. storočia a krypta rodiny Koháryovcov s neskororenesančným mramorovým epitafom Štefana Koháryho z konca 17. storočia. Vzácnou pamiatkou je chrámový orgán z roku 1714.

Bazilika minor sv. Benedikta

Bazilika minor sv. Benedikta je impozantná trojloďová bazilika s monumentálnym gotickým vstupným portálom. Priečeliu dominuje dvojica veží. Bazilika je zaklenutá krížovými klenbami. Súčasťou baziliky je gotická sakristia s neskoro gotickou kaplnkou Kristovej krvi z roku 1489.

Kláštor sv. Benedikta

Kláštor v súčasnosti plní ubytovaciu funkciu. Nachádzajú sa tu miestnosti pre návštevníkov a zároveň aj menšia expozícia v priestore sýpky, ktorá približuje návštevníkom dejiny opátstva sv. Benedikta.

Fotogaléria

Zaujímavosti

  • Z pôvodných bášt komplexu sa do súčasnosti zachovala len jedna. Zachovaný bol aj unikátny systém odsávania spálených plynov vznikajúcich pri streľbe.
  • V priestore kláštora vznikol Nitriansky kódex, ktorý je najstarším textom napísaným v latinčine na území Slovenska.
  • V roku 1663 bol benediktínsky kláštor priamo hraničnou pevnosťou počas tureckej okupácie Levíc.
  • Medzi zaujímavú a významnú udalosť pre kláštor patrí povýšenie chrámu svätého Benedikta na Baziliku minor, ktoré sa odohralo 4. marca 2019 samotným pápežom Františkom.
  • Benediktínsky kláštor v Hronskom Beňadiku je súčasťou Pohronskej hradnej cesty. Ide o zaujímavú turistickú cestu, ktorá spája 16 turistických pamiatok v povodí Hrona. Okrem benediktínskeho kláštora môžete vrámci tejto 60 km dlhej cesty navštíviť napríklad aj hrady Revište, Žakýľ, Teplica, Šášov, Dobrá Niva, Rudno, Peťuša, Pustý hrad či Zvolenský zámok.

História Kláštora v Hronskom Beňadiku 

Kláštor v Hronskom Beňadiku bol vystavaný na strategickom mieste – na križovatke dôležitých obchodných ciest. Archeologické výskumy tu potvrdili prítomnosť staršieho osídlenia. Dejiny kláštora spadajú do roku 1075, kedy bol slávnostne vysvätený a zároveň mu boli pripísané panovníkom Gejzom I. majetkové práva a privilégiá. Pôvodne tu bol vystavaný románsky komplex budov. 

V prvej polovici 14. storočia došlo k úpadku kostola aj kláštora. Komplex tak ako ho poznáme v súčasnosti bol postavený v polovici 14. storočia. Nachádzal sa tu gotický kostol a trojica svätýň, kláštorné budovy a dvojica veží. V roku 1483 dostal kláštor od kráľa Mateja Korvína vzácnu relikviu Kristovej krvi. Dôležitú úlohu plnil až do konca obdobia feudalizmu. Bol centrom kultúry, vzdelanosti, archívnictva, ale aj technického pokroku.

Obdobie od 16. storočia znamenalo pre kláštor veľké zmeny. Turecká ofenzíva, ale i útoky obyvateľstva na kláštor, prispeli k prestavbe kláštora na renesančnú pevnosť. Po roku 1537 sa začali na objekte fortifikačné úpravy. V roku 1588 skončila prestavba kláštora, novým majiteľom objektu sa stala ostrihomská kapitula. Následne bol niekoľkokrát poškodený útokmi. Ďalšie storočia sa niesli v znamení opráv. V 17./18. storočí postavili na mieste zrúteného krídla veľkú sýpku. Posledné veľké zmeny prinieslo až 19. storočie, kedy sa kláštor a jeho niektoré časti prestavali v štýle neogotiky. Kostol a kláštor sú v súčasnosti v správe Nitrianskeho biskupstva.

Míľniky

  • 1075 – kláštor v Hronskom Beňadiku bol slávnostne vysvätený a zároveň mu boli pripísané majetkové práva a privilégiá panovníkom Gejzom I.,
  • 1. pol. 14. storočia – úpadok kláštora,
  • 14. storočie – výstavba komplexu,
  • 1483 – kláštor získal vzácnu relikviu Kristovej krvi,
  • 16. storočie – turecké nebezpečenstvo, prestavba kláštora na obrannú pevnosť,
  • 1588 – kláštor prešiel pod správu ostrihomskej kapituly,
  • 1599 – ničivý turecký útok, okolie kláštora Turci úplne spustošili, vyčíňaniu odolal len kláštor,
  • 1881 – komplex zachvátil požiar,
  • 19. storočie – prestavba v štýle neogotiky,
  • od 20. storočia – kostol prechádza pamiatkovou obnovou,
  • 1965 –  vyhlásenie za kultúrnu pamiatku,
  • 1975 – kláštorný komplex sa stal národnou kultúrnou pamiatkou.

Historické fotografie

Povesti

Legenda o Kristovej krvi

Podľa legendy sa v kláštore sv. Beňadika nachádza Svätý Grál, v ktorom je uschovaných niekoľko kvapiek drahej Kristovej krvi. 

Povesť o chodbách v podzemí

Traduje sa, že podzemie okolo kláštora v Hronskom Beňadiku je pretkané tajnými chodbami. Jedna mala viesť až do Ostrihomu, druhá chodba má ísť k radnici v Novej Bani a ďalšia do Nitry pod Zobor. Chodby sa však do dnešných dní nikomu nepodarilo objaviť. 

Doprava

Hronský Beňadik je obec, ktorá sa nachádza na rozhraní Banskobystrického a Nitrianskeho kraja. Od okresného mesta Žarnovica leží 22 km. Cez obec prechádza cesta č. 76. Nachádza sa neďaleko rýchlostnej cesty R1, do obce sa dostanete výjazdom Čaradice či pri Tekovskej kúrii na smerom na Levice. Do obce pravidelne premáva autobusová a vlaková doprava.

Doprava z kúpeľov Sklené Teplice

Sklené Teplice sú od Hronského Beňadika vzdialené 40 km. Cesta autom trvá približne 30 minút. Zo Sklených Teplíc pokračujte smerom na Hliník nad Hronom, pri Bzenici použiť výjazd na R1. Pokračovať po rýchlostnej ceste až ku Tekovskej kúrii, kde použijete výjazd na Hronský Beňadik.

Do obce pravidelne premáva aj autobusová doprava, je však potrebné prestupovať v Žiari nad Hronom či Hliníku nad Hronom. Cesta verejnou dopravou môže trvať 1,5 hodiny podľa zvoleného spojenia.

Nenechajte si ujsť zážitok z prírodného jaskynného parného kúpeľa Parenica. Vyskúšať si ho môžete vďaka pobytu v kúpeľoch Sklené Teplice, alebo jednodňovej návšteve.

Doprava z Dudiniec 

Vzdialenosť z mesta Dudince do obce Hronský Beňadik je 42 km. Cesta autom môže trvať približne 50 minút. Do Hronského Beňadika sa dostanete najrýchlejšie po rýchlostnej ceste R1, z ktorej je možné zísť priamo – výjazd Hronský Beňadik.

Ak ste kláštor navštívili aj s deťmi, tak môžete výlet spojiť s wellness pobytom v Dudinciach. Mimochodom už cestou do tohoto kúpeľného mesta, asi tak v polovici cesty, môžete navštíviť aj skalné obydlia v Brhlovciach.

Priame autobusové spojenie je dostupné zo Zlatých Moraviec, Levíc alebo Novej Bane. Vlakom sa do obce dostanete z Levíc a zo Žiaru nad Hronom. Odporúčame zvoliť autobusové spojenie s prestupom v Leviciach, časová náročnosť cesty je približne 1 h a 45 minút podľa zvoleného spojenia.

Doprava z kúpeľov Sliač

Hronský Beňadik je od kúpeľov Sliač vzdialený 65 km. Cesta vám môže trvať približne 38 minút. Zo Sliaču pokračujte smerom na Kováčovú a tam sa následne napojiť na rýchlostnú cestu R1, pokračovať ďalej, až pri Tekovskej kúrii zídete výjazdom na Hronský Beňadik. 

Ak radi ochutnávate minerálne vody, tak sa pristavte práve v Sliači. Kúpele Sliač mimo zaujímavej ponuky pobytov, ponúka aj možnosť ochutnať minerálnu vodu hneď zo 4 sliačskych pitných prameňov. Ochutnajte ich určite všetky a uvidíte či si nájdete aj medzi nimi ten svoj obľúbený. Ak náhodou nie, tak minimálne vaše trávenie si príde na svoje.

Do obce premáva aj verejná doprava, je však potrebný prestup vo Zvolene. Cesta môže trvať aj 2 hodiny, preto odporúčame cestovať osobným autom. 

Parkovanie

Benediktínsky kláštor s kostolom sa nachádza v centre obce Hronský Beňadik. K dispozícii je bezplatné, nestrážené parkovisko priamo pred pamiatkou. Ďalšie parkovisko sa nachádza aj pri kultúrnom dome.

Trasa

Kláštor v Hronskom Beňadiku sa nachádza hneď blízko hlavnej cesty, ktorá prechádza cez obec. Z ulice Pod kláštorom blízko kostola sa miernym krátkym výstupom dostaneme ku komplexu kláštora Hronský Beňadik.

Mapa miesta

Program/Akcie

V bazilike sa pravidelne konajú bohoslužby a sviatosti ako aj iné liturgické slávnosti. K bazilike prináleží kláštor sv. Benedikta s ponukou duchovných programov a pobytov, ako i zrekonštruované prízemie sýpky s expozíciou. 

Postrehy návštevníkov

Jedna z najkrajších gotických stavieb na Slovensku. Teda, až nato, že jej dnešná podoba je do veľkej miery výsledkom neogotickej prestavby, ale to neobišlo väčšinu veľkých gotických kostolov. Trochu škoda, že kostol nie je voľne otvorený, ale tak dá sa to pochopiť. Našťastie sú tu počas sezóny v hodinových intervaloch prehliadky. V informačnom centre si môžete vybrať z množstva suvenírov a knižiek. Cena prehliadky je lacná, a sú tu veľmi ochotný. Oceňujem tiež sympatického sprievodcu, ale je trochu škoda, že výklad bol trochu jednoduchší, osobne by som čakal viac faktografie a systematického výkladu o architektonicko-historickom vývoji kostola, ale to bude asi tým, že sa gotickej architektúry venujem, pre bežného návštevníka je možno takýto jednoduchší výklad zaujímavejší a pochopiteľnejší. Pre nadšencov do gotiky a kostolnej architektúry nutnosť vidieť, ak vás zaujíma história, určite sa tu zastavte.
Peter L.

Krásna bazilika aj kláštor, naozaj miesto pokoja, duchovna, kde je možné nazbierať silu do života. Okolie je pekne zrekonštruované a naďalej sa pokračuje v oprave kláštora. Bazilika je priestranná, veľa relikvií a vzácna kaplnka v nej. Je nutné to vidieť, zažiť a určite sa aj zúčastniť sv. omše – je to zážitok.
Ingir O.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Vstupné sa pohybuje okolo 1,00 € – 2,00 €.

Aktuálny cenník a otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendu nájdete na oficiálnej webovej stránke kláštora v Hronskom Beňadiku, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt. Skontrolujte si platnosť otváracích hodín na oficiálnych stránkach. 

Video

Benediktínsky kláštor – kláštor s gotickým kostolom

Kontakt

Bazilika sv. Benedikta
Pod kláštorom 447/1
966 53 Hronský Beňadik

GPS súradnice: 48.34477°, 18.55765°

Mohlo by vás zaujímať

Soví zámoček v Želiezovciach, dnes Múzeum a pamätná izba Franza Schuberta Želiezovce – pamiatky mesta, história a zaujímavosti

Mestečko Želiezovce, kedysi sídlo generácii Esterházyovcov, je drobný turistický klenot južného Slovenska. Objavte kostol s rímskym sarkofágom, Soví zámoček, alebo čo má svetoznámy cukrár Sacher spoločné s týmto miesto. Ste zvedaví?

Zistiť viac
Kalvária Kalvária v Banskej Štiavnici – história, trasa, zaujímavosti

Kalvária v Banskej Štiavnici patrí medzi tradičné symboly mesta. Nachádza sa neďaleko historického centra na Ostrom vrchu. Výstup k vrcholu Kalvárie, ktorý tvorí Horný kostol, nie je náročný. Po ceste môžete obdivovať krásy jednotlivých zastavení, či kochať sa výhľadom do okolia. 

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore