Mincovňa Kremnica

Pre všetkých milovníkov, laikov aj odborníkov na numizmatiku, sa priam nabáda návšteva najstaršej mincovne na svete, ktorú nájdete v jednom z našich banských miest – Mincovňa Kremnica. Objavíte tu úžasnú históriu, počnúc od uhorských kráľov a ich zlatých dukátov, až po súčasnosť a razenie našich euromincí.

Budova Mincovne na námestí

Mincovňa Kremnica v súčasnosti

Kremnická mincovňa je najstaršou nepretržite vyrábajúcou mincovňou na svete, ktorá svoju činnosť prevádzkuje už sedem storočí. Na základe bohatých skúseností ponúka, samozrejme, okrem mincí a medailí, aj široký výber vysoko kvalitných výrobkov ako sú odznaky, prívesky, plakety, vyznamenania, primátorské reťaze, rády, kravatové spony, známky, štítky a ďalšie produkty. 

Výrobky sú zhotovené z drahých a farebných kovov ako sú zlato, striebro, meď, mosadz, hliník a podľa želania v ľubovoľných tvaroch, veľkostiach a povrchových úpravách.

Mince všetkých veľkostí pôsobia priam magicky pre všetkých, malých či veľkých. V prípade, že máte v pláne vyraziť na rodinnú dovolenku do neďalekých Turčianskych Teplíc, rozhodne odporúčame zaradiť návštevu mincovne do svojich výletných plánov. Nebudete ľutovať a verte, že bude ťažké, či priam až nemožné si nejaký ten úlovok v podobe mince neodniesť domov.

Múzeum

Múzeum Mincovne Kremnica nájdete v pôvodnej budove v historickom centre. Návštevníci si môžu prezrieť expozíciu medailí, mincí z rozličných svetadielov ako aj vzácne pamätné mince z drahých kovov. Najlákavejšou je určite unikátna prehliadka starej raziarne mincí, kde si na historickom raziacom stroji vyrazíte vlastný žetón. Počas prehliadky si môžete pozrieť aj krátke filmy, ktoré vám pútavo priblížia bohatú históriu mincovne.

Obchod

Podniková predajňa je vo vstupnej časti múzea. Obchod ponúka široký výber súčasných produktov, ktoré mincovňa vyrába od mincí, medailí, príveskov, spon až po odznaky.  Ak nemáte možnosť prísť tam osobe, môžete si objednať výrobky z rozsiahlej ponuky na eshope.

Spletitá história Mincovne Kremnica

História kremnickej mincovne sa začala v roku 1328, kedy uhorský kráľ Karol Róbert udelil osade Kremnica štatút kráľovského mesta a zároveň jej pridelil privilégiá z toho vyplývajúce.

Začal sa rozmach banského mesta vrátane mincovne, ktorá ťažila z bohatých nálezísk zlata v okolí. 

Prvé zlaté razené mince sa volali najskôr florény podľa vzoru mincí z Florencie. Keďže mince mali latinský nápis „iste ducatus“, ľudia ich začali volať dukáty a toto pomenovanie im už aj ostalo. V počiatkoch mali dozor nad celou výrobou mincí samotní komorskí grófi a vysokí hodnostári krajiny.

V 15. storočí sa Kremnica stala jedným z najbohatších uhorských miest, čo podnietilo aj stavebný rozvoj vrátane mincovne. Tá sa premiestnila do vnútra hradieb, kde sa v jej objekte v tom čase nachádzalo prinajmenšom 30 miestností. Začali raziť najmä strieborné mince a toliare.

Počiatky moderného mincovníctva

Jej najväčší rozvoj nastal v 18. storočí, kedy bol uvedený do prevádzky moderný vretenový raziaci stroj – balanciéra. Stala sa tak prvou prevádzkou v strednej Európe, ktorá tento spôsob razenia zaviedla a používa dodnes.

Dobudovanie priestorov modernej prevádzky pri mestských hradbách v 19. storočí umožnilo začať raziť uhorské koruny ako aj pamätné a halierové mince. Kremnická mincovňa sa zároveň stala jedinou mincovňou v celom Uhorsku.

Počas I. svetovej vojny odvliekla maďarská armáda všetky stroje a zásoby drahých kovov do Budapešti. Zakrátko sa nakúpili nové stroje už na elektrický pohon a výroba v mincovni sa znova rozbehla.

Pohroma ju však zasiahla aj počas 2. svetovej vojny, keď nemecké vojská zbombardovali celú raziareň a všetky stroje sa zničili. Aj z tejto katastrofy sa mincovňa vzchopila a rok po vojne bola zrekonštruovaná a znova spustila výrobu.

Jedinou československou mincovňou zostala aj v 20. storočí až do rozpadu spoločného štátu. Po rozdelení Československa sa stala štátnym podnikom a dnes ponúka široké portfólio svojich výrobkov.

Míľniky

  • 17. novembra 1328 získava Kremnica privilégium kráľovského mesta a začína sa písať história mincovne;
  • okolo roku 1434 došlo k rozšíreniu priestorov mincovne a začali sa raziť veľké strieborné mince;
  • od roku 1553 do roku 1867 sa razili aj toliare a poltoliare ako oficiálne platidlá uhorskej monarchie;
  • v roku 1710 sa zaviedla výroba na modernom vretenovom raziacom stroji – balanciéri;
  • v rokoch 1882 – 1889 prešla mincovňa rozsiahlou rekonštrukciou a následne razila veľké množstvo zlatých a strieborných mincí pre celé Uhorsko;
  • počas oboch svetových vojen bola vyrabovaná a zničená, našťastie sa však rýchlo pozviechala a vyrábala ďalej;
  • v roku 1986 sa vybudoval nový závod za mestom a prevádzka sa presunula, v pôvodných priestoroch ostala výroba medailí;
  • po vzniku Slovenskej republiky 1.1.1993 sa Mincovňa Kremnica stala štátnym podnikom. 

Zaujímavosti

  • Podľa zachovaných písomností sa v kremnickej mincovni vyrazilo 21,5 milióna kusov zlatých dukátov – florénov, ktoré sa vyrábali do roku 1881.
  • Najstaršia známa kremnická medaila vznikla pri príležitosti korunovácie mladého Ľudovíta II. v roku 1508.
  • Vo vrcholnom stredoveku a ranom novoveku bola mincovňa venom uhorských kráľovien.
  • Počas vlády Márie Terézie sa v Mincovni Kremnica vyrazilo viac medailí ako v ostatných habsburských mincovniach dokopy.
  • Múzeum a obchod sídlia v pôvodných historických priestoroch z roku 1430 a sú súčasťou Európskeho kultúrneho dedičstva.
  • Vretenový raziaci stroj – balanciér bol vyhotovený a patentovaný v kremnickej mincovni ako prvej na svete a návštevníci si ho môžu dodnes vyskúšať a vyraziť si vlastnoručne pamätný žetón.
  • Mincovňa Kremnica je súčasťou tzv. Barborskej cesty. Táto 186,2 km dlhá turisticko poznávacia trasa začína aj končí v Banskej Bystrici. Trasa prechádza viacerými pamiatkami regiónu, napríklad Krahule, hrad Šášov, kúpele Sklené Teplice, Banská Štiavnica, Pustý hrad, kúpele Sliač či obec Hronsek.

Čo určite nevynechať pri návšteve Kremnice

Celé historické centrum Kremnice je mestskou pamiatkovou rezerváciou, preto tu je bezpochyby čo navštíviť a obdivovať. Hneď na námestí natrafíte na komplex stredovekých stavieb, ktoré tvoria Mestský hrad. Obďaleč stojí gotický Kostol sv. Kataríny. V strede námestia dominuje barokový Morový stĺp svätej Trojice a obvod pešej zóny lemujú renesančné a gotické meštianske domy.  

Vzhľadom na bohatú históriu mesta je pochopiteľné, že sa tu nachádzajú aj viaceré múzeá. O dejinách ťažby zlata sa dozviete v Banskom múzeu v štôlni Andrej. Na pobavenie a dobrú náladu určite nevynechajte jedinečné Múzeum Gýča.

Zrelaxovať zaručene odporúčame v niektorom z mestských parkov. Najkrajším a najznámejším z nich je Zechenterova záhrada. Ak máte chuť sa niečo aj dozvedieť, vydajte sa na niektorý z náučných chodníkov. 

Mesto Kremnica žije aj bohatým kultúrnym a spoločenským životom. Okrem rôznych jednorazových podujatí tu majú svoje miesto aj každoročne organizované festivaly a akcie. Medzi najznámejšie určite patria Kremnické gagy – festival humoru.

Fotogaléria vybraných zberateľských mincí

Doprava

Kremnica je mesto ležiace medzi Turčianskymi Teplicami a Žiarom nad Hronom. Dostupná je autobusom aj vlakom. Je obľúbeným výletným miestom hostí kúpeľov Turčianske Teplice ako aj kúpeľov Sklené Teplice.

Kremnica je vzdialená od Turčianskych Teplíc 22 km, k dispozícii je vlakové aj autobusové spojenie niekoľkokrát denne. 

Zo Sklených Teplíc sa do Kremnice dostanete verejnou autobusovou dopravou. Je potrebné počítať s prestupom v Žiari nad Hronom. Vzdialenosť medzi oboma mestami je 31 km.

Parkovanie

Spoplatnené parkovisko sa nachádza priamo na Štefánikovom námestí neďaleko historickej budovy Mincovne Kremnica.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník

Vstupné nie je presne určené, nakoľko záleží od počtu návštevníkov, prípadne skupiny prihlásenej na prehliadku.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Mincovne Kremnica, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Veľmi pekná prehliadka. Videli sme staré stroje, ktoré je stále možné spustiť. Moderná časť v prevádzke je tiež zážitok. Naživo vidíte ako sa razia mince. Vystavené sú tu aj mince, odznaky,… ktoré sa tu razili. Treba si ale dopredu pozrieť otváracie hodiny, ktoré by mohli byť aj dlhšie. Takisto počet osôb na prehliadku je obmedzený (45). Vstupy sa rýchlo predajú.
Janka K.

Ďakujem za úžasný zážitok. Charizmatická slečna sprievodkyňa podala skvelý výklad. S nadšením, zapálenim a srdečnou ochotou odpovedať na každú otázku zvedavých turistov. Nikdy nezabudnem na zážitok z návštevy mincovne.
Daniel S.

Otváracie hodiny

Expozícia je otvorená v pondelok až piatok. Cez víkend je možná len prehliadka starej raziarne. Na prehliadku je potrebné sa objednať vopred cez prihlášku na oficiálnej stránke Mincovne Kremnica.

Video

Čo môžete vidieť v stálej expozícii Múzea mincí a medailí v Kremnici

Kontakt

Mincovňa Kremnica
Štefánikovo námestie 25/24
967 01 Kremnica

GPS súradnice: 48.7054569°, 18.9155956°

Mohlo by vás zaujímať

Zlatá masáž v Kúpeľoch Turčianske Teplice Vykúpte sa v zlate!

Viete, aké je to kúpať sa v zlate? Ocitnúť sa na chvíľu v luxusnom raji tohto drahého kovu? Nie? Tak zájdite do kúpeľov Turčianske Teplice, kde vás zlatom doslova zasypú. V spojení s liečivou silou turčianskych vôd spôsobí, že sa z kúpeľov vrátite mladší, krajší, sviežejší a o pár gramov zlata bohatší. Nie nadarmo sa teda kúpele v Turčianskych Tepliciach prezývajú aj Zlaté kúpele.

Zistiť viac
Štolňa Bartolomej Slovenské banské múzeum

Expozície Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici predstavujú návštevníkom históriu regiónu Banská Štiavnica a najmä históriu baníctva. Zbierkový fond múzea je široký, na svoje si prídu celé rodiny, páry či seniori. Ak navštívite Banskú Štiavnicu, rozhodne nevynechajte príležitosť pozrieť si vystavené unikáty.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore