Múzeum Gýča Kremnica

Ak máte zmysel pre humor, chcete sa schuti zasmiať, prípadne si zaspomínať aj na staré časy, neváhajte navštíviť Múzeum Gýča v Kremnici. Ide o jedinečné múzeum svojho druhu v celej Európe.

Výber z múzejných exponátov

Od nápadu k ozajstnému múzeu

Prvé pokusy vystaviť zbierku gýčov siahajú ešte do osemdesiatych rokov minulého režimu, kedy „nadšenci“ zorganizovali niekoľko malých výstav v rôznych priestoroch. Skutočný vznik múzea a stála expozícia gýčov sa datuje až od roku 2005. O rok neskôr správcovia múzea založili aj občianske združenie Múzea Gýča (OZ MG).

Dnes múzeum vystavuje a zabáva zbierkou vyše 1200 gýčov. Niektoré umelecké diela vás určite s úsmevoch na tvári vrátia v spomienkach do obývačky vašej babky. Exponáty sú rozdelené do špecializovaných sekcií (napr. sekcia maliarstva, poľovníctva, trpaslíkov a pod.) a ozvučené vo viacerých jazykoch.

Sami môžete prispieť k rozšíreniu výstavy vlastným kúskom, ktoré múzeu podarujete. Na oplátku budete mať vstup zdarma a dobrý pocit, že ste prispeli k osvete gýča. 

Spojte návštevu Kremnice, s kúpeľným pobytom v Trenčianskych Tepliciach, alebo v Sklených Tepliciach a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka.

Určite si nenechajte ujsť

  • Uličku slávnych nosov – svoje nosy tu majú všetci humoristi, ktorí prispeli nemalou mierou k humoru a satire ako napr. Július Satinský, Stano Radič, Viktor Kubal, Marián Zednikovič a ďalší; nájdete ju na nádvorí za múzeom.
  • Každoročné udeľovanie anticeny Trafená hus za najväčšiu trápnosť, absurditu a gýč roka nad čím „aj humoristom rozum zastane“.
  • Festival Kremnické gagy, ktorý sa koná každoročne koncom leta (presný termín sa každý rok mení), kedy sa slávnostne udeľuje už aj spomínaná cena Trafená hus.

Fotogaléria

Ako múzeum nájdete

Múzeum Gýča sídli v Bellovom dome v samom centre mesta na Štefánikovom námestí neďaleko Mestského úradu a necelých 220 m od Mincovne Kremnica.

Doprava a parkovanie

Kremnica je mesto ležiace medzi Turčianskymi Teplicami a Žiarom nad Hronom. Dostupná je autobusom aj vlakom.

Spoplatnené parkovisko sa nachádza aj priamo na Štefánikovom námestí v bezprostrednej blízkosti múzea.

Do Kremnice z Turčianskych Teplíc 

Z Turčianskych Teplíc je Kremnica vzdialená približne 22 km, k dispozícii je vlakové aj autobusové spojenie niekoľkokrát denne. Kremnica je obľúbeným výletným miestom hostí kúpeľov Turčianske Teplice.

Do Kremnice zo Sklených Teplíc

Kremnica je zo Sklených Teplíc vzdialená približne 31 km, pri ideálnej premávke ste tam autom ani nie za 0,5 hod (po ceste E571/E58 a 65).

V prípade hromadnej autobusovej dopravy počítajte s jedným prestupom v Žiari nad Hronom, časová náročnosť sa pohybuje od 1 hod v priebehu týždňa, do 2 – 3 hod. cez víkend. Z autobusovej zastávky vás čaká k múzeu ešte 600 m chôdze (cca 10 min.)

Mapa miesta

Vstupné/Cenník

Vstupné je od 1 – 2 €.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj študentov nájdete na oficiálnej webovej stránke, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Určite netreba obísť toto miesto, dokonca nás pustili aj so psíkom. Zdarma na poschodí výstava lyží a začiatkov lyžovania na Slovensku👍👌
Miroslava T.

Vtipná vsuvka pri návšteve Kremnice. Sprievodca vtipný, zaujímavo vie okomentovať takmer všetky zbytočnosti lapače prachu,čo sme kedysi hrdo vystavovali v bytoch. Galéria nosov tiež krásna.
Ivana K.

Otváracie hodiny

Otváracie hodiny múzea sa menia podľa letnej a zimnej sezóny, určite sa objednajte na prehliadku vopred telefonicky.

Video

Múzeum Gýča v Kremnici a ulička slávnych nosov

Kontakt

Múzeum Gýča
Štefánikovo námestie 14/2
967 01 Kremnica

GPS súradnice: 48.7050161°, 18.9176247°

Mohlo by vás zaujímať

Lis na ľanový olej Etnografické múzeum Martin a slovanská história

Etnografické múzeum v Martine patrí medzi naše najstaršie múzeá. Viac ako storočie sa neúnavne  venuje získavaniu predmetov vlastivedného charakteru. Výsledkom je najkompletnejšia zbierka ľudovej kultúry na Slovensku.

Zistiť viac
Prírodná pamiatka Kapitulské bralá Kapitulské bralá – trasa a zaujímavosti

Prírodná pamiatka Kapitulské bralá, neďaleko Sklených Teplíc, je zaujímavá najmä pre zdatnejších turistov. Do istého bodu vás privedie turistická značka, ďalej už musíte pokračovať na vlastnú päsť. Unikátne lávové výtvory však rozhodne stoja za to. 

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore