Kapitulské bralá

Prírodná pamiatka Kapitulské bralá, ktorá sa nachádza neďaleko Sklených Teplíc, môže byť zaujímavá najmä pre zdatnejších turistov. Do istého bodu vás privedie turistická značka, ďalej už musíte pokračovať na vlastnú päsť. Návšteva unikátnych lávových výtvorov však rozhodne stojí za to.

Prírodná pamiatka Kapitulské bralá

Návšteva prírodnej pamiatky Kapitulské bralá pre zvedavých turistov

Pre náročnejších turistov, ktorí radi zdolávajú nepoznané, odporúčame navštíviť prírodnú pamiatku Kapitulské bralá. Prírodná pamiatka sa nachádza v lesoch Štiavnických vrchov, neďaleko obce Sklené Teplice, v katastrálnom území obce Lehôtka pod Brehmi. Územie s rozlohou 36,99 hektárov bolo vyhlásené za chránené v roku 1993. Predmetom ochrany je nielen vzácna vulkanická činnosť, ktorá tu prebiehala, ale i fauna a flóra.

Prírodnú pamiatku Kapitulské bralá tvoria ryolitové lávy, ktorá vytvárajú vysoké skalné veže či kopy. Ide o výnimočnú vulkanickú činnosť, pretože narozdiel od iných láv sa ryolitové nerozlievajú, ale tvoria kopy nad výlevom. Nachádza sa tu niekoľko vyhliadok na ryolitové kopy a veže. Návšteva Kapitulských brál ponúka panoramatický pohľad na okolie Žiarskej kotliny, na obec Sklené Teplice a na okolité pohoria.

Po túre si môžete oddýchnuť v neďalekých kúpeľoch, ktoré ste mali možnosť obdivovať aj z vyhliadky Kapitulských brál. V Kúpeľoch Sklené Teplice si môžete dopriať regeneráciu a navštíviť vychýrený jaskynný parný kúpeľ Parenica, alebo si rovno dopriať skleno-teplický rekondičný pobyt a preskúmať tak viac pamiatok a zaujímavostí regióna Tekov.

Trasa na Kapitulské Bralá

Trasa na Kapitulské bralá je značená len do bodu Kečka, následne je potrebné postupovať na vlastné riziko. Trasa je len pre skúsených turistov, neodporúčame návštevu rodinám s deťmi alebo neskúseným turistom.

Sklené Teplice – Kečka

Zo Sklených Teplíc vedie trasa po červenej turistickej značke. V bode Kečka je potrebné odbočiť doľava na lesnú cestu (vedie popod elektrické vedenie). Po výstupe na kopec je potrebné hľadať miesto s vyhliadkou.

K prírodnej pamiatke nevedie turistický chodník

Upozorňujeme, že k samotnej prírodnej pamiatke nevedie značený turistický chodník. Od bodu Kečka je potrebné využiť orientačný zmysel, pokračovať ďalej lesnými cestami. Miesto je navštevované, no napriek tomu návštevu odporúčame len skúseným turistom.

Fotogaléria

Doprava do Sklených Teplíc

Okresné mesto Žiar nad Hronom je vzdialené od Sklených Teplíc približne 20 km. Do Sklených Teplíc pravidelne premáva autobusové spojenie. Cesta trvá približne 30 minút.

Historické mesto Banská Štiavnica je od Sklených Teplíc vzdialené 15 km. Do Sklených Teplíc pravidelne premáva autobusové spojenie. Cesta trvá približne 15 – 20 minút.

Najbližšie železničné stanice sa nachádzajú v Hliníku nad Hronom (8 km od Sklených Teplíc) a v Žiari nad Hronom (16 km od Sklených Teplíc).

Parkovanie

Parkovanie v kúpeľoch Sklené Teplice je zabezpečené v blízkosti termálneho kúpaliska (cca 200 m, v smere jazdy do Banskej Štiavnice). Parkovisko je nestrážené a bez poplatku.

Menšie parkoviská sa nachádzajú pred Kultúrnym parkom, pred nákupným centrom a v blízkosti autobusovej zastávky – Kúpele.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný verejnosti bez poplatkov a časového obmedzenia. 

Kapitulské bralá – zaujímavosti a fakty

GPS súradnice

Kapitulské bralá: 48.5441627°, 18.8449569°

Mohlo by vás zaujímať

Hrad Teplica v roku 2011 Zrúcanina hradu Teplica (Pustý hrad) – história hradu a trasa

Zrúcanina hradu Teplica, ktorý je tiež známy pod názvom Pustý hrad, sa nachádza nad obcou Sklené Teplice. V minulosti hrad strážil obchodné cesty, dnes k nemu vedie turistický chodník. Nenáročná turistika na Teplický hrad môže byť príjemným spestrením pobytu v kúpeľoch Sklené Teplice.

Zistiť viac
szaboova skala Prírodná rezervácia Bralce a Szabóova skala

Prírodná rezervácia Bralce a Szabóova skala sa nachádzajú neďaleko Sklených Teplíc na úpätí Štiavnických vrchov. Turistická trasa na Szabóovu skalu je pomerne nenáročná, naopak druhá turistická trasa k prírodnej rezervácii Bralce môže prekvapiť aj skúseného turistu. 

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore