Šútovský vodopád

Šútovský vodopád patrí medzi najvyššie vodopády v Malej Fatre a zároveň k najkrajším vodopádom Slovenska. Spoznajte s nami obľúbenú turistickú atrakciu Oravy.

Šútovský vodopád – najvyšší vodopád v Malej Fatre

Šútovský vodopád sa nachádza v Krivánskej Malej Fatre asi 4 km severne od obce Šútovo. Leží približne v strede Národnej prírodnej rezervácie Šútovská dolina. Šútovský vodopád je najvyšším vodopádom v Malej Fatre. Jeho celková výška dosahuje pozoruhodných 38 metrov.

Z obce Šútovo sa k vodopádu dostanete po modrej turistickej značke nenáročnou turistickou trasou, ktorá je tiež vhodná pre rodiny s malými deťmi. Ak by ste túžili spoznať Šútovskú dolinu, odporúčame vydať sa po Náučnom chodníku Šútovská dolina.

Šútovský vodopád zaraďujú mnohí návštevníci k najkrajším vodopádom Slovenska. Radí sa tak na vysoké priečky k takým vodopádom ako sú napríklad známe tatranské Vodopády studeného potoka či Lúčanský vodopád v obci Lúčky.

Trasa k Šútovskému vodopádu

Východzím miestom je osada Rieka, medzi Šútovom a Kraľovanmi. Auto môžete nechať zaparkované na parkovisku pri chate Fatranka, odtiaľto je prejazd autom ďalej zakázaný. Od parkoviska pri chate budete pokračovať po asfaltovej ceste vedúcej k chate Vodopád.

K Šútovskému vodopádu sa ide následne lesnou, nenáročnou trasou. Trasa k vodopádu má dĺžku približne 3,7 km, je nenáročná a vhodná aj pre deti a seniorov. Trasu by ste mali zdolať za 1:30 hodiny. Okrem tejto trasy môžete využiť aj trasu od Chaty pod Chlebom, ktorá je ale podstatne náročnejšia.

Náučný chodník Šútovská dolina

Ak chcete spoznať celú Šútovskú dolinu, odporúčame vyraziť po Náučnom chodníku Šútovská dolina. Náučný chodník vás prevedie najkrajšími úsekmi a prírodnými pozoruhodnosťami v doline. Budete mať možnosť spoznať Šútovský vodopád, ale i zaujímavý skalný útvar Mojžišove pramene. Úvodný panel vás oboznámi s Národnou prírodnou rezerváciou Šútovská dolina, ďalej spoznáte horské vodné toky, faunu a flóru oblasti, lesy a neživú prírodu.

Trasy náučného chodníka

Letná trasa:  Šútovo časť Rieka –  Šútovská dolina – Šútovský vodopád (822 m n. m.) – Mojžišove pramene (1 140 m n. m.) – chata pod Chlebom (1 423 m n. m.) – Snilovské sedlo (1 524 m n. m.)

Zimná trasa: Šútovo časť Rieka – Šútovská dolina – Šútovský vodopád (822 m n.m.) Šútovo, časť Rieka – Chata Fatranka

  • Čas prechodu: letná trasa: 4 – 5 h; zimná trasa: 1,5 h
  • Počet zastávok: 6
  • Náročnosť: úsek po Šútovský vodopád – nenáročný až stredne náročný

Foto/Zdroj/Autor: Šútovský vodopád v celej svojej kráse / wikimedia.org / CC Michal Jakubský

Šútovský vodopád v celej svojej kráse

Doprava

Obec Šútovo sa nachádza na severovýchodnom okraji Turčianskej kotliny, 19 km na severovýchod od Martina. Preto nie je prekvapeným, že Šútovský vodopád patrí medzi obľúbený tip na turčiansko-teplický výlet. Do obce sa dostanete autobusovou aj vlakovou dopravou, najbližšia zastávka železnice je Šútovo-Ratkovo. V blízkosti obce vedie hlavný ťah cesty číslo 18 Žilina – Ružomberok – Poprad – Prešov – Michalovce.

Ako sa dostať k Šútovskému vodopádu z Bešeňovej

Bešeňová je od Šútovského vodopádu vzdialená približne 42,2 km, jazda autom vám zaberie 1,20 h. Z Bešeňovej pokračujte smerom na Ružomberok po ceste číslo 18, cez Stankovany a Kraľovany až do Šútova. Vzhľadom na viac prestupov odporúčame využiť osobnú dopravu pred tou verejnou.

Ako sa dostať k Šútovskému vodopádu z kúpeľov v Lúčkach

Ak by ste mali záujem navštíviť Šútovský vodopád z kúpeľov v Lúčkach, cesta autom vám zaberie približne 1 hodinu. Šútovo je od Lúčok vzdialené 44,7 km. Odporúčame kratšiu trasu, cez Ivachnovú, Ružomberok a Kraľovany. Verejnou dopravou sa s prestupom v Liskovej, alebo Lip. Teplej dostanete do Šútova za hodinu.

Ako sa dostať k Šútovskému vodopádu z kúpeľov v Turčianskych Tepliciach

Šútovský vodopád je od kúpeľov v Turčianskych Tepliciach vzdialený 48 km, jazda autom vám zaberie 1 hodinu. Z Turčianskych Teplíc je potrebné pokračovať cestou 65 smerom na Vrútky, následne po ceste 18 smerom na Sučany a Turany priamo do Šútova. Verejnou dopravou sa s prestupom vo Vrútkach, dostanete do Šútova za 50 minút.

Parkovanie

Parkovanie je možné na súkromnom parkovisku pri chate Fatranka. Je spoplatnené.

Mapa miesta

GPS súradnice

Šútovský vodopád: 49.1872478°, 19.0828108°

Postrehy návštevníkov

Pekný Vodopád. Musím povedať, že ma celkom prekvapila jeho veľkosť. Aj sme vyšlapali na jeho vrch. Cesta je dosť strmá, takže opatrne, hlavne smerom dolu sa oplatí dávať pozor. Inak je tu viacero možností ísť aj ďalej Kopiská, chata pod Chlebom, možno skôr pre tých náročnejších, lebo je to na 3 hodinky.. Mojžišové prameňe sú len na hodinku.
Tomi T.

Krásny vodopad patri medzi 5 najkrajších na Slovensku.Parkovat sa da pri bufete za 3 eura odtial vedie asfaltka po chatu vodopad. Odtial s cesta zhoršuje je dost kamenista.dĺžka asi 4km cas 1.5 hodiny detmi. Pre mna jeden z naj vodopadov je vysoky a mohutný. Su tam aj lavicky da sa pri nom posedieť. Blizkosti je lom Sutovo krasna cista voda:)
Stanislava L.

Video

Mohlo by vás zaujímať

Ilustračný obrázok Minerálny prameň Budiš – aj sami si ho môžete načerpať

Neďaleko nenápadnej obce Budiš vyviera liečivý minerálny prameň známy široko-ďaleko. Sami sa môžete presvedčiť o jeho blahodárnych účinkoch na ľudské zdravie, hoci aj len, keď budete mať cestu okolo.

Zistiť viac
Historické zrubové sýpky v Hubovej Historické sýpky v Hubovej a Hrboltovej

Ojedinelou súčasťou slovenských dediniek sú aj jedinečné sýpky. Ak však chcete vidieť tieto jedinečné diela ľudovej architektúry na svojom pôvodnom mieste, vyberte sa na na návštevu Hubovej a Hrboltovej.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore