Starý hrad Strečno

Pravdepodobne vám bude známejší hrad Strečno. Možno ste však netušili, že má neďaleko svojho staršieho brata – Starý hrad Varín. Aj keď je menej slávny, stojí za to, aby ste si k nemu naplánovali svoj výlet. Obzvlášť, keď sa vám z neho naskytne jedinečný výhľad na jednu podmanivú prírodnú pamiatku.

Pohľad na Starý hrad

Nenápadný strážca Považia

Hrad najskôr vznikol ako strážna veža na skalnatom kopci. Mal za úlohu chrániť obchodnú cestu cez Považie a vyberať mýto. Svoje pomenovanie – Starý hrad (alebo aj Starhrad) získal až po dostavbe hradu Strečno. Dovtedy sa volal hrad Varín, podľa neďalekej obce.

Postupne jeho majitelia dobudovali ďalšie veže, obytné a hospodárske budovy. Hrad sa delil na Dolný a Horný. Zatiaľ čo v Dolnom hrade boli sýpky, maštale, vodný mlyn a cisterna vytesaná do skaly, v Hornom hrade, na úrovni druhého poschodia veže, bola pekáreň, predsiene a komory. Na najvyššom poschodí boli umiestnené strelné zbrane a zásoby pušného prachu. Aj Starý hrad mal v podhradí majer pre statok – dobytok, ovce, kone a hydinu. Okolo neho sa rozprestierali dve záhrady s ovocnými stromami.

Postupom času však hrad strácal na svojom význame a pomaly chátral. Dnes z neho zostali len ruiny stredovekého charakteru. Avšak je z neho úchvatný výhľad na Domašínsky meander.

Domašínsky meander

Možno ste to netušili, ale ide o riečny meander na rieke Váh. Je súčasťou Národného parku Malá Fatra a jej najväčším prírodným výtvorom. Rieka obteká lesnatý vrchol Domašín a vytvára tak očarujúci meander. Pri plavbe plťou patril v minulosti tento úsek k najnebezpečnejším. Preslávili ho najmä bralá Margita a Besná. Tie už však dnes plte na Váhu neohrozujú, keďže ich odstrelili dynamitom. 

Dnes si ho môžete vychutnať a obdivovať buď priamo z plte pri splavovaní rieky Váh, alebo už spomínaným výhľadom zo Starého hradu.

Zaujímavosti o Starhrade

  • Traduje sa, že Starý hrad a hrad Strečno sú prepojené tajnou chodbou. Vzdušnou čiarou sú od seba vzdialené 2 100 m.
  • Hrad sa nachádza v národnej prírodnej rezervácii Malej Fatry, najznámejšia je prírodná pamiatka Domašínsky meander.
  • Zápisu do zoznamu národných kultúrnych pamiatok predchádzal dlhý proces dohadovania s pôvodnými vlastníkmi a pamiatkovým úradom. Dobrovoľníci nemohli hrad zachraňovať, keďže nemal tento štatút. Pri zápise hradu Strečno (v roku 1970) sa na Starý hrad pravdepodobne zabudlo.

Fotogaléria

Trasa

Z obce Nezbudská Lúčka vedie červená turistická značka cez Hradskú dolinu pozdĺž Váhu až k Starému hradu. Cesta trvá približne hodinu, ide o nenáročnú trasu vhodnú aj pre rodiny s deťmi. Okrem Starhradu nájdete v obci Nezbudská Lúčka aj asfaltový lom, ktorý patrí medzi svetové unikáty.

Načerpať sily po turistike na Starý hrad môžete v neďalekých kúpeľoch v Rajeckých Tepliciach. Či už sa v nich zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s relaxačným pobytom v Kúpeľoch Rajecké Teplice, určite neoľutujete.

Stručná história Starého hradu

Prvá písomná zmienka o hrade je z 13. storočia, kde sa ešte uvádza ako hrad Varín. Až v 14. storočí sa začal používať jeho terajší názov. Hrad patril istý čas aj Matúšovi Čákovi a slúžil mu ako strážny objekt. Obýval ho najmä kráľovský kapitán s posádkou.

Od 15. storočia patril Pongrácovcom, ktorí ho ešte postupne rozšírili a pristavili palác v gotickom štýle. Aj keď sa panstvo o storočie neskôr presťahovalo do neďalekého kaštieľa, Starý hrad stále udržiavali. Až do začiatku 18. storočia tam sídlila hradná stráž. Keď však opevnenie opustili, hrad začal pustnúť.

Starý hrad však zažil aj boje počas 2. svetovej vojny, kedy nemecké vojská z jeho zrúcaniny ostreľovali partizánov.

V súčasnosti môžete v ruinách nájsť pozostatky veže až do druhého poschodia, zvyšky paláca a základy hospodárskych budov. Na niektorých miestach sa zachovali otvory okien a vstupy, vrátane gotického arkiera.

Míľniky

  • 1241 prvá zmienka o hrade Varín;
  • od roku 1443 až do začiatku 18. storočia patril Starý hrad rodu Pongrácovcom;
  • 31. 8.1944 obsadil hrad nemecký prápor a prebiehali tam boje počas SNP;
  • 2017 hrad po náročnom boji dobrovoľníkov zapísaný medzi národné kultúrne pamiatky.

Povesť

O krásnej Marienke a Milkovi

Povesť hovorí o krásnej Marienke, ktorá ľúbila majiteľa Starého hradu Milka. Jej otec ju však sľúbil Vladimírovi, hradnému pánovi Strečna. Keďže Marienka chcela len Milka, zo žiarlivosti ho Vladimír zabil. Mladá deva zo žiaľu chodila tajne plakať na hrob svojho milého. Obliekala sa do rytierskeho zbroja, aby ju nikto nespoznal a chodila len potme. Zvesti o tajomnom rytierovi sa dostali až k Vladimírovi. Ten si v noci počkal pri Milkovom hrobe. Zo strachu, že prišiel pomstiť jeho smrť, tajomného rytiera zabil.

Až potom zistil, že to bola jeho žena Marienka. Podľa povesti v tej chvíli do neho udrel blesk a ráno jeho sluhovia už našli len obhorené telo hradného pána.

Doprava

Autom je dobrá dopravná dostupnosť zo Žiliny (13 km), z Martina (21 km) a z Ružomberka (54 km).

Najlepšia dostupnosť verejnej dopravy je zo Žiliny, premávajú odtiaľ pravidelné autobusové a vlakové spoje. Zo smeru Martin väčšina autobusových a vlakových spojov má zastávku až v Žiline. Niektoré však stoja aj v Strečne, preto pozor, keď si budete plánovať cestu.

Z Ružomberku je priame vlakové spojenie do Strečna – Nezbudská Lúčka. Ak zvolíte autobus, je potrebné prestupovať v Dolnom Kubíne a následne vystúpiť až v Žiline. Odtiaľ už pokračujete pravidelnou dopravou do Strečna.

Doprava z Rajeckých Teplíc

Z kúpeľov Rajecké Teplice je Starý hrad vzdialený 30 km. Ak chcete využiť autobusovú dopravu, je potrebné rátať s prestupom v Žiline. Následne odporúčame vystúpiť na zastávke Strečno-Jednota a odtiaľ pokračovať pešo smerom k hradu cez most pre peších.

Premáva aj vlaková doprava, taktiež treba rátať s prestupom v Žiline. Vystúpite na zastávke Nezbudská Lúčka-Strečno.

Doprava z Turčianskych Teplíc

Od turčiansko-teplických kúpeľov je obec Strečno vzdialená 42 km. Autobusové linky premávajú pravidelne, rátajte však s prestupom v Martine. Vašou konečnou zastávkou bude Strečno-Jednota.

Využiť môžete aj vlak. Prestup je vo Vrútkach a vystúpite na zastávke Nezbudská Lúčka-Strečno. Buď prejdete pešo z obce Strečno mostom ponad Váh, alebo použijete kompu cez rieku. Tá premáva však len od marca do novembra, preto si radšej prevádzkové hodiny overte vopred.

Parkovanie

Záchytné parkovisko sa nachádza v obci Nezbudská Lúčka za kompou. Parkovanie je zadarmo.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Krásny výlet aj pre deti, zvládli to aj najmenší, od železničnej stanice je to krásna cca hodinová prechádzka, stúpanie je len mierne a hrad má skvelú atmosféru a vidno že sa na ňom poctivo pracuje, určite prídeme zas.
Katarína K.

Ako turistický cieľ nie je taká populárna, ako neďaleko sa týčiaci hrad Strečno. Napriek tomu je výlet k nej pekným zážitkom a výhľady spomedzi ruín na meander Váhu (Domašínsky meander), a cestu, vinúcu sa popri ňom pozdĺž rieky skutočne krásne.
Dušan M.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný na vlastnú zodpovednosť a bez obmedzení.

Video

Varín a jeho premeny v čase
Krása Starohradu z výšky

Kontakt

O záchranu hradu sa stará občianske združenie:

Združenie na záchranu Starého hradu – castrum Warna
P. O. Hviezdoslava 581/14
013 03 Varín

GPS súradnice: 49.1792901°, 18.8900773°

Mohlo by vás zaujímať

Lietavský hrad Lietavský hrad

Na skalnom brale sa majestátne týči druhý najväčší hrad na Slovensku, známy Lietavský hrad. Spočiatku slúžil ako strážny hrad, avšak v priebehu dejín ho zastihol osud jemu podobných hradov na Považí.

Zistiť viac
Budatínsky hrad Budatínsky hrad a park

Na sútoku riek Váh a Kysuca, tróni prekvapujúco zachovalý, Budatínsky hrad. Obklopený rozsiahlym historickým parkom priam láka bližšie spoznať jeho históriu a prehliadnuť si všetky jeho zákutia.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore