> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Brusno > Výlety Brusno a okolie

Výlety Brusno a okolie

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_0c0d8dd12ff19a5b99680091c6619853"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Dolná stanica Nová hoľa

V okolí kúpeľov Brusno sa rozhodne nudiť nebudete. Kúpele ukryté v lone čarokrásnej prírody a ich blízke okolie ponúkajú pestré možnosti trávenia voľného času. Môžete sa vybrať na výlet na historickú alebo prírodnú pamiatku.

Ak sa budete rozhodovať kam sa vybrať na výlet v okolí Brusna a ste milovníkom histórie, neďaleká Banská Bystrica či Brezno, ponúkajú množstvo zaujímavostí. Môžete navštíviť ich historické centrum, ale i múzeá či galérie. Obľúbeným výletným miestom v blízkosti Brusna je i Ľupčiansky hrad. Medzi vyhľadávané turistické atrakcie patrí splav rieky Hron. Dobrým tipom na výlet z Brusna je tiež neďaleká Bystrianska jaskyňa či Chopok a Ďumbier.

Za názvom zaujímavosti uvádzame vzdialenosť od kúpeľov Brusno.

Hrady, zámky a kaštiele

Ľupčiansky hrad – 11,2 km

Hrad Ľupča, známy aj ako Ľupčiansky hrad, patrí medzi významné hrady stredného Slovenska. V minulosti sa stal dejiskom rôznych udalostí, v súčasnosti prechádza kompletnou rekonštrukciou. Ak navštívite okolie, rozhodne nevynechajte príležitosť na prehliadku tohto pozoruhodného hradu.

Mestský hrad v Banskej Bystrici – 24 km 

Mesto Banská Bystrica leží v srdci stredného Slovenska. Jedným zo symbolov mesta je mestský hrad  s jednotlivými stavbami. Ak sa rozhodnete navštíviť Banskú Bystricu, jednoznačne si nenechajte ujsť príležitosť prejsť sa areálom mestského hradu, navštíviť múzeá či ostatné pamiatky mesta Banská Bystrica.

Kaštieľ v Dolnej Mičinej – 26,9 km

Kaštieľ v Dolnej Mičinej predstavuje krásny príklad zachovanej renesančnej fortifikačnej architektúry. Hoci je v súčasnosti pre verejnosť neprístupný, jeho návšteva rozhodne stojí za to. Ak plánujete výlet v okolí, určite nevynechajte príležitosť pozrieť si ho aspoň z vonku.

Zvolenský zámok – 43,3 km

Zvolenský zámok patrí k najznámejším pamiatkam mesta Zvolen. V súčasnosti je zámok krásne zrekonštruovaný, v jeho interiéri sa nachádza expozícia Slovenskej národnej galérie. Pri návšteve Zvolena rozhodne nevynechajte príležitosť prezrieť si tento skvost goticko-renesančnej architektúry.

Vígľašský zámok – 45 km

Vígľašský zámok patrí medzi najznámejšie zámocké hotely na Slovensku. V prekrásnom novozrekonštruovanom hoteli The Grand Vígľaš sa môžete ubytovať alebo ho navštíviť ako turista a prezrieť si jeho areál. Nevynechajte príležitosť spoznať slávne sídlo Dračieho rádu na Slovensku.

Pustý hrad nad Zvolenom – 51 km

Pustý hrad je známou zrúcaninou stredovekého hradu nad mestom Zvolen. Vydajte sa náučným chodníkom, spoznajte históriu Dolného a Horného hradu a objavte dlhoročnú prácu archeológov. Návštevu Pustého hradu jendoznačne nebudete ľutovať.

Historické zaujímavosti a sakrálne pamiatky

Pamätník SNP Nemecká – 4,5 km

Pamätník v Nemeckej a pamätné miesto Slovenského národného povstania pripomínajú tragické udalosti, ktoré sa tu zapísali do našich dejín počas druhej svetovej vojny. Na mieste niekdajšieho popraviska nájdeme dnes pamätnú izbu s expozíciou, ktorá približuje smutnú minulosť.

Historické centrum mesta Brezno – 24 km

Historické jadro mesta Brezno bolo vyhlásené za pamiatkovú zónu s množstvom turisticky zaujímavých objektov. Ak plánujete návštevu mesta, rozhodne nevynechajte príležitosť pozrieť si novozrekonštruovanú pamiatkovú zónu mesta a známu brezniansku synagógu.

Kostol sv. Františka v obci Poniky a vyhliadka Ponické srdiečko – 24 km

Kostol svätého Františka v malebnej obci Poniky patrí ku krásnym príkladom gotického staviteľstva. Aj napriek zničeniu Turkami či neskorším prestavbám môžeme tento skvost gotickej architektúry obdivovať v takmer nezmenenej podobe dodnes. Neďaleko obce Poniky sa nachádza aj ďalšia turistická atrakcia – Ponické srdiečko. 

Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke – 29,7 km

Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke bol vybudovaný nad pietnym miestom jednej z najtragickejších udalostí druhej svetovej vojny na Slovensku. Bol postavený podľa návrhu významného slovenského architekta Dušana Jurkoviča. Pamätník obetiam fašizmu aj v súčasnosti neustále pripomína hrôzy druhej svetovej vojny a ľudskej nenávisti.

Kostol svätého Martina v Čeríne – 29,9 km

Kostol svätého Martina v Čeríne sa hrdo vypína nad obcou a patrí ku krásne zachovaným gotickým kostolíkom. Nádherná fresková výzdoba interiéru, ale i duchovný pokoj miesta, vás prenesú do stredoveku.

Drevený artikulárny kostol a pamiatky obce Hronsek – 35,6 km

Drevený artikulárny kostol v Hronseku je jedným z mála zachovaných drevených kostolov, ktoré boli vybudované podľa konkrétnych pravidiel. Obec je zároveň známa aj ďalšími pamiatkami. Vydajte sa spolu s nami spoznať ďalšie pamiatky a históriu obce Hronsek.

Múzeá

Hutnícke múzeum v Podbrezovej – 14,9 km

Hutnícke múzeum v Podbrezovej približuje návštevníkom tradíciu hutníctva na Horehroní a históriu Železiarní Podbrezová. Ak vás zaujímajú dejiny priemyslu, rozhodne nevynechate príležitosť na jeho návštevu.

Múzeum SNP v Banskej Bystrici – 21 km

Múzeum SNP v Banskej Bystrici patrí medzi najznámejšie múzeá, ktoré sa zameriavajú na vojenské dejiny Slovenska v období prvej a druhej svetovej vojny a povojnového obdobia. Netradičnú architektúru, ktorá symbolizuje tragédiu vojny, dopĺňa pozoruhodná expozícia, ktorá návštevníkom približuje ťažké obdobie slovenských dejín.

Horehronské múzeum v Brezne – 24 km

Horehronské múzeum v Brezne je múzeum, ktoré približuje návštevníkom históriu mesta Brezno, ale i celého regiónu. Múzeum je rozčlenené na niekoľko tematických expozícií. Ak vás zaujíma história regiónu, či tradičné ľudové remeslá, nevynechajte príležitosť navštíviť toto múzeum.

Lesnícky skanzen Vydrovo – 33 km

Lesnícky skanzen Vydrovo sa nachádza v blízkosti Čierneho Balogu, neďaleko okresného mesta Brezno. Návšteva tohto krásneho lesníckeho skanzenu v lone horehronskej prírody je vhodná aj pre tých najmenších. Môžete sa prejsť po náučnom chodníku, či vyskúšať jazdu Čiernohronskou lesnou železnicou. Vydajte sa spolu s nami spoznávať históriu lesníctva a krásy prírody.

Banícky dom Vyšná Boca – 43 km

Ak vás zaujíma banícka minulosť regiónu Liptov, zamierte do tradičného Baníckeho domu vo Vyšnej Boci. Banícky dom Vyšná Boca je v súčasnosti jednou z expozícií Liptovského múzea, ktoré prezentuje verejnosti banícku minulosť tejto obce.

Prírodné zaujímavosti

Splav Hrona – 1 km

Splavovanie Hrona patrí k nezabudnuteľným zážitkom. Ak plánujete tráviť svoj čas v lone krásnej prírody v povodí Hrona, nevynechate príležitosť vyskúšať si túto adrenalínovú športovú aktivitu, ktorá je vhodná nielen pre skúsených vodákov, ale i pre rodiny s deťmi.

Bystrianska jaskyňa – 22,5 km

Bystrianska jaskyňa sa nachádza uprostred krásnej prírody Nízkych Tatier. Prehliadka je nenáročná, vhodná aj pre rodiny s deťmi. Ak máte chuť stráviť horúce letné chvíle v príjemnom a zdraviu prospešnom prostredí, nenechajte si ujsť príležitosť na návštevu jaskyne.

Harmanecká jaskyňa – 34 km

Harmanecká jaskyňa patrí k najnavštevovanejším jaskyniam Slovenska. Návštevníkov určite zaujmú bohaté priestory pokryté bielou sintrovou výzdobou, vďaka čomu je pomenovaná aj Biela jaskyňa. Vydajte sa s nami serpentínovým chodníkom až k Harmaneckej jaskyni a spoznajte históriu jej objavenia.

Badínsky prales – 39,2 km

Badínsky prales patrí k najstarším chráneným lokalitám na Slovensku s mimoriadnym významom. Do Badínskeho pralesa je vstup celoročne zakázaný, jeho históriu a význam vám predstaví Náučný chodník Badínsky prales.

Arborétum Borová hora – 43,8 km

Ak patríte k milovníkom prírody a rastlín, nevynechajte príležitosť navštíviť unikátne Arborétum Borová Hora vo Zvolene. Arborétum ukrýva bohatú zbierku rôznych odrôd drevín, ruží, ale i suchomilných rastlín. Vďaka mnohoročnému úsiliu pracovníkov, bolo Arborétum Borová hora vyhlásené za chránené územie.

Náučné a turistické chodníky

Turistika a cykloturistika v okolí kúpeľov Brusno

Vďaka výbornej polohe sa stalo Brusno a jeho okolie vyhľadávaným cieľom mnohých turistov a cyklonadšencov. Priamo z kúpeľov Brusno vedie niekoľko zaujímavých turistických trás a je len na vás, či sa ich rozhodnete preskúmať. 

Náučný chodník Mičinské travertíny – 32 km

Okolie Dolnej Mičinej, ktorá sa nachádza neďaleko Sliača, je bohaté na prírodné, ale i kultúrne pamiatky. Spoznajte s nami národnú prírodnú pamiatku Mičinské travertíny a vydajte sa s nami po stopách náučného chodníka Mičinské travertíny.

Turistika na Chopok a Ďumbier – 40 km

Turistické trasy smerom na Chopok a Ďumbier patria medzi najkrajšie a turistami najvyhľadávanejšie trasy Nízkych Tatier. V okolí týchto dvoch majestátnych končiarov sa nachádza množstvo značených turistických trás, čo vytvára príležitosť spoznať prvý a tretí najvyšší vrch Nízkych Tatier z každej strany. My sme pre vás pripravili jeden z tých jednoduchších variantov, ktorý zvládnu aj rodiny s deťmi.

Ostatné

Lyžiarske stredisko Ski Tále – 25 km

Pokiaľ patríte k milovníkom zimy a zimných športov, odporúčame vám návštevu jedného z najobľúbenejších lyžiarskych stredísk Horehronia - Ski Tále. Lyžiarske stredisko Ski Tále sa nachádza neďaleko Brezna, pod južnými svahmi Chopku. Na svoje si tu prídu skúsení lyžiari, začiatočníci, ale i bežkári.

Holidaypark Kováčová – 41 km

Holidaypark Kováčová je obľúbeným letným termálnym kúpaliskom v rovnomennej obci Kováčová. K dispozícii je pre návštevníkov niekoľko bazénov, rôzne vodné atrakcie, zaujímavý program, ale čo je najdôležitejšie – termálna liečivá voda.

Park Snow Donovaly – 46 km

Donovaly patria medzi najobľúbenejšie strediská letných a zimných športov. Nachádzajú sa tu moderné lyžiarske strediská, bežecké, ale i skialp trate. Na svoje si prídu milovníci turistiky či letných adrenalínových športov. A, samozrejme, nezabudlo sa ani na najmenších. Ak sa rozhodnete tráviť svoj čas na Donovaloch, nudiť sa veru nebudete.

Ponické srdiečko v zime

Kostol sv. Františka v obci Poniky a vyhliadka Ponické srdiečko

Kostol svätého Františka v malebnej obci Poniky patrí ku krásnym príkladom gotického staviteľstva. Aj napriek zničeniu Turkami či neskorším prestavbám môžeme tento skvost gotickej architektúry obdivovať v takmer nezmenenej podobe dodnes. Neďaleko obce Poniky sa nachádza aj ďalšia

Kostol sv. Františka v obci Poniky a vyhliadka Ponické srdiečko Čítať viac

Návrat hore