Pitné pramene v Turčianskych Tepliciach

Kúpele by neboli kúpeľmi, keby v nich nepramenili liečivé minerálne vody. Podobne to majú aj Turčianske Teplice so svojimi termálnymi vrtmi. Ich blahodarný účinok vyhľadávajú ľudia z blízka i z ďaleka. Nielen kúpeľní hostia, ale aj návštevníci mesta, môžu ochutnať niektorý z pitných prameňov Turčianskych Teplíc.

Pitná kúra v Turčianskych Tepliciach

Okrem termálnych prameňov určených na vodoliečbu v kúpeľných hoteloch, nájdeme v meste Turčianske Teplice aj vyvierajúce pramene indikované na pitnú kúru. Niektoré sú voľne prístupné pre verejnosť, iné len pre hotelových hostí. Každý liečivý pitný prameň v kúpeľoch Turčianske Teplice má svoje meno.

Pitie turčianskej minerálnej vody má, vďaka vysokému obsahu vápnika a magnézia, liečivé účinky pri urologických, nefrologických aj pohybových ochoreniach. Pôsobí protizápalovo a protialergicky pri zažívacích ťažkostiach ako aj pri zvýšenej tvorbe žalúdočnej kyseliny. 

Treba však upozorniť, že minerálnu vodu z Turčianskych Teplíc nesmiete piť vo veľkých množstvách. V takom prípade by vám skôr uškodila ako pomohla. Ak si ju doprajete ako návštevník v malom množstve, je to v poriadku. Pre liečbu vám presné množstvo už určí kúpeľný lekár, ktorý pozná vašu diagnózu aj zloženie vody určenej na pitnú kúru.

Pitný prameň Kollár

Tento liečivý prameň nájdete v areáli kúpeľov medzi turčianskym kúpeľným parkom a hotelom Royal Palace. Navŕtaný bol už v roku 1959 do hĺbky 34 m. Do dnešnej podoby ho upravili v roku 1984. Na povrch ústi cez antikorový výstroj do pitnej vázy. Okolie so schodíkmi je upravené mramorom. Jeho teplota sa pohybuje od 43 do 45 °C. Liečivú vodu môžete vypiť aj vychladenú.

Pitný prameň Živena

Prameň Živena nájdete pred liečebným domom Veľká Fatra. Vrt sa zrealizoval v roku 1965 do hĺbky 62 m, voda má teplotu 40 °C.  Prameň je zabudovaný do kovových trubiek a minerálna voda vyviera zo štyroch vývodov do kamennej pitnej vázy. Zloženie vody s chuťou sírnej kyselky má za následok vznik žltobielych usadenín na dne vázy.

Pitný prameň Žigmund

Ako už jeho názov prezrádza, tento turčiansky prameň nesie meno po kráľovi Žigmundovi Luxemburskom, ktorý sa  v kúpeľoch liečil. Liečivá voda z prameňa je prístupná len pre hotelových hostí hotela Royal Palace. Prameň nájdete v jeho relaxačnej zóne Royal Bath. Celý vývod minerálneho prameňa je upravený mramorom. 

Pitný prameň Sisi

Aj tento turčiansky liečivý prameň má svoje meno po slávnej osobnosti. Je ňou známa cisárovná Alžbeta Bavorská, ktorá kúpele navštevovala. Je tiež prístupný len pre hotelových hostí hotela Royal Palace, keďže sa nachádza vo vnútornej kúpeľnej kolonáde.

Stručná história turčianskych minerálnych prameňov a kúpeľov

Kúpele Turčianske Teplice patria medzi najstaršie kúpeľné mestá na Slovensku, keďže prvá písomná zmienka o teplých prameňoch v Turčianskych Tepliciach pochádza už z roku 1281. Ich postupné budovanie a využívanie pre všetky vrstvy však prišlo až potom, ako sa kúpele stali majetkom mesta Kremnica v roku 1533. Najväčší rozmach zaznamenali v 19. storočí, kedy sa vybudovali viaceré liečebné domy a budovy. Počas celej ich histórie boli vždy pre návštevníkov k dispozícii pitné pramene, z ktorých si mohli načerpať liečivú turčiansku vodu.

Až do roku 1948 sa kúpele nazývali Štubnianske Teplice. Dnes sú to už natrvalo Turčianske Teplice a všetky liečebné domy prešli v posledných rokoch rozsiahlou rekonštrukciou vrátane vynovenia pitných prameňov.

Fotogaléria

Doprava

Do kúpeľného mesta Turčianske Teplice pravidelne premávajú vlakové aj autobusové spojenia, najbližšie z Martina (vzdialenosť je 24 km) a z Banskej Bystrice (vzdialenosť je 39 km).

Parkovanie

Parkovanie je možné na blízkych priľahlých parkoviskách za poplatok, ktorý uhradíte cez parkovací automat podľa aktuálneho cenníka a zóny, v ktorej parkujete. Pre hostí kúpeľných liečebných domov sú určené jednotlivé hotelové parkoviská za poplatok 1 – 3 € podľa parkovacieho miesta.

Postrehy návštevníkov

Voda má špecifickú chuť, treba si na to zvyknúť, ale určite treba ochutnať. Ten prameň Kollár je vo veľmi peknom prostredí pri parku, dá sa tam aj pekne poprechádzať.
Katka S.

Ochutnali sme oba pitné pramene, deťom to samozrejme nechutilo, ale my sme si nabrali aj do fľaše na žalúdok :-). Boli sme na celodennom výlete, počasie nám vyšlo, využili sme pekný deň v Turčianskych Tepliciach.
Milan B.

Otváracie hodiny

Pitný prameň Kollár a prameň Živena sú celoročne voľne prístupné pre verejnosť bez obmedzení. Ostatné pramene sú určené len klientom hotela Royal Palace.

Mapa miesta

Mohlo by vás zaujímať

Ilustračný obrázok Minerálny prameň Budiš

Neďaleko nenápadnej obce Budiš vyviera liečivý minerálny prameň známy široko-ďaleko. Sami sa môžete presvedčiť o jeho blahodárnych účinkoch na ľudské zdravie, hoci aj len, keď budete mať cestu okolo.

Zistiť viac
Zlatá masáž v Kúpeľoch Turčianske Teplice Vykúpte sa v zlate!

Viete, aké je to kúpať sa v zlate? Nie? Zájdite do kúpeľov Turčianske Teplice, kde vás zlatom doslova zasypú. V spojení s liečivou silou vôd spôsobí, že sa z kúpeľov vrátite krajší, sviežejší a o pár gramov zlata bohatší.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore