Kam na huby v okolí Bardejovských Kúpeľov

Pokiaľ plánujete stráviť svoj čas v Bardejovských Kúpeľoch, odporúčame vám nevynechať príležitosť preskúmať ich okolie. Kúpele obklopuje krásna príroda, ktorá okrem športových aktivít a turistiky ponúka možnosť zberu húb. Ak sa rozhodnete cestovať ďalej, v článku sa dozviete, kam na  huby v okolí Bardejovských Kúpeľov.

Hnojník je za mladi chutná a jedlá huba

Bardejovské Kúpele patria k najznámejším na Slovensku

Bardejovské Kúpele sú jednými z najznámejších kúpeľov na Slovensku. Preslávila ich prítomnosť najmä cisárovnej Sisi, ktorá sa tu istý čas liečila. Prírodné zdroje liečivej bardejovskej vody, ktorá vyviera v okolí kúpeľov a lesopark, sú každoročným lákadlom nielen pre kúpeľných hostí, ale i pre mnohých turistov.

V areáli kúpeľov sa rozprestiera pomerne hustý lesopark, ktorý je ideálny na pešiu turistiku či iné športové aktivity. Nachádzajú sa tu značené turistické trasy, náučné chodníky či kyslíková dráha. Milovníci histórie by nemali vynechať návštevu skanzenu či národopisnej expozície Šarišského múzea vo vile Rákoczi. Ak sa rozhodnete cestovať ďalej, okolie mesta Svidník a Bardejova ponúka rôzne možnosti.

Prírodné podmienky v okolí Bardejova

Bardejov sa nachádza na severovýchode Slovenska. Leží v povodí rieky Topľa v západnej časti Nízkych Beskýd a Ondavskej vrchoviny. Okolie Bardejova je prevažne hornaté. Striedajú sa tu oblé horské chrbáty so širokými dolinami. Nájdete tu prevažne bukové, jedľové a zmiešané lesy. V dolinách sú to trávnaté porasty s výskytom trnky, vtáčieho zobu, jelše či vŕby. 

Bardejov a jeho okolie charakterizujú dve klimatické oblasti, a to teplá (južná) oblasť a mierne teplá oblasť (severná a severovýchodná časť okresu) s dostatkom zrážok počas celého roka. Možností, kam na huby v okolí Bardejovských Kúpeľov je vďaka miestnej klíme naozaj mnoho.

Bardejovské Kúpele a ich okolie sú rajom hubárov

Okolie Bardejovských Kúpeľov obklopujú husté lesy, ktoré sú vyhľadávané turistami, ale i kúpeľnými hosťami. Z Bardejovských Kúpeľov vedie červená turistická značka na vrchol Čerešne a ďalej až na vrchol Stebnícka Magura. Z Bardejovských Kúpeľov vedie aj žltá značka, smerom k bodu Pod Magurou a ďalej cez Zborovský hrad až do obce Dlhá Lúka. 

Národná prírodná rezervácia Stebnícka Magura sa nachádza severne od Bardejovských Kúpeľov. Vznikla za účelom chrániť pralesovité lesné porasty. Na jej území prevládajú druhy ako buk lesný, jedľa biela, javor horský a jaseň štíhly, ktoré tu dosahujú výšku nad 25 metrov. 

Jedna z najstarších prírodných rezervácií na Slovensku je PR Zborovský hradný vrch. Rozkladá sa v okolí zrúcaniny hradu Makovica. Do chráneného územia sú zahrnuté bukovo-hrabové porasty s primiešanou jedľou a smrekom. Pozdĺž pôvodnej prístupovej cesty na hrad boli vysadené stáročné duby.

Okolie Zborovského hradu, ktorý je známy tiež ako Makovica, je pomerne obľúbeným miestom turistov, ale i hubárov. Ak by ste sa rozhodli preskúmať okolie Bardejovských Kúpeľov rozhodne nevynechajte príležitosť navštíviť túto impozantnú ruinu. K hradu vedie aj turisticky značený chodník z obce Zborov či Dlhá Lúka. Cesta z Bardejovských Kúpeľov vám zaberie približne 10 minút autom.

Súčasťou mesta Bardejov sú aj jeho okrajové mestské časti 

Súčasťou mesta Bardejov sú aj jeho okrajové mestské časti Bardejovské Kúpele, Dlhá Lúka, Bardejovská Nová Ves, Bardejovská Zábava a Bardejovský Mihaľov. V okolí mesta a v jednotlivých mestských častiach sa hubári môžu tešiť na každoročnú hubársku sezónu, ktorá začína skoro na jar a končí neskoro na jeseň. Ak ste skúsený hubár, možno vám neuniknú niektoré úlovky ani v zime.

Medzi obľúbené hubárske revíry patrí napríklad Bardejovská Nová Ves severozápadne od mesta. Po oboch stranách tejto mestskej časti sa rozprestierajú husté lesy. Za Bardejovskou Novou Vsou sa nachádza obec Beloveža. Jej okolie patrí tiež k obľúbeným revírom. Západným smerom môžeme nájsť obec Mokroluh pozdĺž ktorej sa tiahnu husté lesy. 

V okolí Bardejovských Kúpeľov a Bardejova rastú rôzne huby

Nech už si vyberiete ktorýkoľvek z našich tipov kam na huby v okolí Bardejovských Kúpeľov, tešiť sa môžete na známe aj raritné druhy húb. Už počas zimného obdobia sa hubári môžu tešiť hojnému výskytu plamienky zimnej či uchovca bazového. Skoro z jari, keď sa postupne roztápa sneh, sa objavujú prvé ohnivce šarlátové. Sú to nejedlé huby, ale pre ich krásny ohnivočervený vzhľad sú obľúbené najmä ako fotomodely. 

Medzi prvými hubami skoro na jar sa objavujú smrčkovce české či kužeľovité. Zaujímavý je aj ušiak obrovský, ktorý je síce jedlý ako mladá huba, ale rozhodne ho neodporúčame zbierať kvôli možnej zámene s jedovatým ušiakom obyčajným. Medzi obľúbenými hubami majú svoje miesto aj hodvábnice jarné

V priebehu roka sa samozrejme vyskytujú notoricky známe druhy hríbov (najčastejšie hríb smrekový, dubový, ale i zrnito-hlúbikový), kozákov, plávok (pomerne hojné a najchutnejšie sú druhy ako plávka zelenkastá, olivová či modrastá), rýdzikov, kuriatok, masliakov, ale i bedle a pečiarky.

Obľúbené hubárske revíry v okolí turistických zaujímavostí

Južne od Bardejova leží obec Mihaľov, v ktorej sa nachádza ďalšia známa kyslíková dráha, okrem tej v Bardejovských Kúpeľoch. Kyslíková dráha Mihaľov – Bardejov je obľúbeným relaxačno-športovým miestom v prímestskom rekreačnom lese Mihaľov. Mihaľov patrí tiež k obľúbeným hubárskym revírom. 

V blízkom, ale i vzdialenejšom okolí Bardejova, sa nachádzajú lokality ako Hervartov či Krivé. Obe obce sú totižto známe predovšetkým svojimi jedinečnými drevenými kostolmi, ktoré tu boli v minulosti vybudované. Kostol v Hervartove je dokonca zapísaný v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Ak sa vyberiete preskúmať obľúbené hubárske revíry Lukova či Livova, nevynechajte príležitosť pozrieť si tieto unikáty ľudového staviteľstva.

Východne od Bardejova leží mesto Svidník, ktoré je známe nielen Parkom bojovej techniky. Od Bardejovských Kúpeľov je vzdialené približne 30 minút jazdy autom. Ak vás zaujímajú dejiny druhej svetovej vojny alebo minulosť ukrajinského etnika na Slovensku, nevynechajte príležitosť navštíviť toto mesto. Ak budete mať dostatok času, môžete preskúmať miestne huby v hustých lesoch v okolí Svidníka.

Fotografie

Neobvyklé huby v okolí Bardejovských Kúpeľov

V okolí Bardejovských Kúpeľov a Bardejova rastú v priebehu roka rôzne druhy húb. Medzi nie príliš známe a hubármi vyhľadávané patrí plamienka zimná. Naopak v týchto končinách najznámejšia barania hlava (trúdnika klobúčkatého), je pre zvyšok Slovenska takmer neznáma. Najviac vás môže prekvapiť konzumácia hnojníka obyčajného či atramentového.

Trúdnik klobúčkatý

Trúdnik klobúčkatý skôr známy ako barania hlava

Je to huba, ktorá sa v podstate na západe Slovenska skoro nevyskytuje, naopak, na severovýchode je obľúbená a veľmi často zbieraná.

Rastie od júna do septembra v listnatých lesoch, najmä v blízkosti dubov, bukov a hrabov. Plodnice sa zjavujú hlavne pri báze živých kmeňov ale aj niekoľko metrov od nich. Je to výborná jedlá huba, zvlášť kým sú plodnice mladé. Za čerstva sa používa hlavne do polievok a omáčok, ale aj na sušenie.

Baranie hlavy dokážu narásť do gigantických rozmerov podobne ako vatovce. V Ždiari v roku 2008 bola objavená plodnica s váhou 12,5 kg.

Plamienka zimná

Plamienka zimná

Plamienka rastie v trsoch od novembra do marca na dreve listnatých stromov, hlavne na topoľoch a vŕbach. Obľúbená je do polievok, omáčok či na zaváranie. Používa sa najmä v Čínskej medicíne pretože má liečivé účinky na organizmus. Známa pod japonským názvom enokitake.

Neskúsení hubári by si mali dať pozor na možnosť zámeny zo smrteľne jedovatou Kapucňovkou okrovohnedastou. Tá rastie od júna do novembra (v miernejšej zime môže prekvapiť aj neskôr) a na plamienku sa veľmi podobá. Smrteľne jedovatá kapucňovka má na hlúbiku miznúci prstenec, plamienka ich má hladké bez prstenca. Ak nie ste skúsení, jej zber prenechajte rozhodne skúsenejším hubárom.

Hnojník obyčajný

Hnojník je za mladi chutná a jedlá huba

Hnojník pozná asi každý. Je to huba, ktorá sa vyskytuje v lúkach, záhradách či pasienkoch. Rastie od júna do októbra v menších alebo väčších skupinách. Za mlada je táto huba chutná a jedlá. Je potrebné ju zbierať naozaj ako mladú plodnicu a rýchlo upotrebiť, pretože na konzumáciu je vhodná len keď sú plodnice biele, ak plodnice zružovejú už nie je vhodná na konzumáciu. Hnojníky sa používajú do octového nálevu.

Jedlý je aj hnojník atramentový, ale v tomto prípade pozor aj na požitie alkoholu! V tomto prípade môže spôsobiť ťažké vracanie, postihnutá osoba sčervenie a rozbúcha sa jej srdce. Pomýliť sa dá aj s mierne jedovatým hnojníkom nápadným, čiže ho na konzumáciu neodporúčame.

Pozor na nejedlé a jedovaté huby

V lesoch okolo Bardejova sa vyskytujú, samozrejme, okrem jedlých i nejedlé a jedovaté huby. Odporúčame zbierať plodnice, ktorými ste si úplne istí. Ak nie ste z Bardejova a okolia a chceli by ste si domov odniesť nejaký ten kôš húb, odporúčame sa poradiť so skúseným hubárom.

Mapa miesta

Mohlo by vás zaujímať

Turistické trasy v Tatrách sú vhodné aj pre deti Turistika na Čiernu horu neďaleko Svidníka

Medzi obľúbené a pomerne nenáročné turistické trasy neďaleko Svidníka patrí túra na Čiernu horu. Na vrchole azda každý cezpoľný návštevník ocení možnosť oddýchnuť si v útulni alebo sa vďaka 18 metrov vysokej rozhľadni na vrchu poobzerať po širokom okolí.

Zistiť viac
Skanzen v bardejovských kúpeľoch Múzeum ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch

V Bardejovských Kúpeľoch sa nachádza aj pozoruhodná pamiatka ľudového staviteľstva – Skanzen ľudovej architektúry, ktorý je jednou z expozícií Šarišského múzea. Nevynechajte príležitosť navštíviť múzeum, ktorého exponáty predstavujú zachované unikáty.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore