Vojenské historické múzeum a Park bojovej techniky vo Svidníku

Mesto Svidník je známe predovšetkým históriou, ktorá sa viaže k vojenstvu. V okolí mesta môžeme nájsť mnohé pamiatky, ktoré sú spojené s obdobím 1. a 2. svetovej vojny. Vojenské historické múzeum vo Svidníku návštevníkom prezentuje históriu oboch vojen a medzivojnových období.

Expozícia Vojenského múzea vo Svidniku – výstroj a výzbroj z 2. sv. vojny

Vojenské historické múzeum vo Svidníku

Vojenské historické múzeum vo Svidníku je súčasťou Vojenského historického múzea so sídlom v Piešťanoch. Pre verejnosť bolo otvorené v roku 1969. Múzeum predstavuje návštevníkom zbierkový fond z obdobia 1. svetovej vojny, medzivojnového obdobia a obdobia 2. svetovej vojny. Rozdelené je na dve časti:

  • hlavná expozícia Vojenského historického múzea;
  • park bojovej techniky.

Centrálna expozícia Vojenského historického múzea vo Svidníku

Centrálna expozícia múzea sa nachádza v objekte Vojenského historického ústavu – Múzejného oddelenia Svidník VHM Piešťany. Zmodernizovaná expozícia bola pre verejnosť otvorená v roku 2011. Tvoria ju zbierkové predmety, fotodokumentačný a informačný materiál. Expozícia je radená chronologicky. Zameriava sa na obdobie bezprostredne pred vypuknutím 1. svetovej vojny, medzivojnové obdobie a 2. sv. vojnu.

V prvej časti expozície sa zbierkový fond zameriava najmä na boje vo východných Karpatoch v roku 1914 – 1915,  na priame dôsledky 1. svetovej vojny na región severného Slovenska a historické udalosti od obdobia obsadzovania územia Slovenska po vzniku ČSR v rokoch 1918 – 1919. Túto zbierku uzatvára rok 1939. Návštevník môže obdivovať vojenské uniformy, chladné a palné zbrane.

Následne na to nadväzuje medzivojnové obdobie. Medzivojnové obdobie predstavuje návštevníkom miestnosť tzv. dioráma. Dioráma je veľkoplošný obraz, ktorý má v divákovi vzbudiť ilúziu reálneho priestoru. Diorámu tvorí v tejto časti umelecké dielo, ktoré bolo vytvorené akademickými maliarmi Mikulášom a Jarmilou Dicovými. Zachytený je tu panoramatický pohľad na výjav z bojov o Dukliansky priesmyk počas 2. svetovej vojny. Dioráma je doplnená zbierkovými predmetmi. Časť miestnosti tvorí kinosála. Návštevníci si tu môžu pozrieť dokumentárny film o Karpatsko-duklianskej operácii a bojovej ceste 1. čs. armádneho zboru v ZSSR.       

Obdobie zamerané na 2. svetovú vojnu v rokoch 1939 – 1945 tvorí najrozsiahlejšiu expozíciu. Najväčší dôraz expozície sa kladie na Karpatsko-dukliansku operáciu a na oslobodzovanie územia Slovenska v rokoch 1944 – 1945. V tejto expozícii sú vystavené exponáty ručných a palných zbraní používaných v 2. svetovej vojne a uniformy nemeckých, sovietskych a československých. vojakov.

Park bojovej techniky pri Vojenskom múzeu Svidník

Súčasťou Vojenského múzea vo Svidníku je aj expozícia Park bojovej techniky. Nachádza sa v blízkosti centrálnej expozície múzea. Park bol vybudovaný v rokoch 1971 – 1974. Prezentovaných je tu 15 exponátov ťažkej vojenskej techniky, ako napríklad tanky, húfnice, obrnené vozidlá či sovietska Kaťuša. Medzi najvzácnejšie exponáty v múzeu patrí kolopásový nemecký obrnený transportér D-7, sovietsky gardový mínomet M-13 a sovietske dopravné lietadlo Lisunov Li-2.

Fotogaléria

Pamätník sovietskej armády vo Svidníku

V blízkosti Parku bojovej techniky sa nachádza Pamätník sovietskej armády vysoký 37 m. Bol postavený v roku 1945. Pod pamätníkom sa nachádza bronzová socha sovietskeho vojaka. V areáli môžeme nájsť aj vojnový cintorín so štyrmi masovými hrobmi, v ktorých je pochovaných vyše 9000 sovietskych vojakov, ktorí zahynuli na území východného Slovenska.

Ak vás zaujíma vojenstvo a história druhej svetovej vojny nevynechajte príležitosť navštíviť aj ďalšie pamiatky spojené s vojenskou históriou v okolí Svidníka – Duklianske bojisko a Údolie smrti. poľské pohraničie. Údolie Smrti je súčasťou projektu Karpatské dobrodružstvá, ktorý je zameraný na málo navštevované slovensko-poľské pohraničie. Spolu s Vojenským múzeum vo Svidníku, Múzeom ukrajinskej kultúry či kostolom v Ladomirovej sú súčasťou výletu s názvom Po stopách 1. a 2. svetovej vojny.

Doprava

Svidník je okresné mesto ležiace v Prešovskom kraji. Cez mesto vedie hlavný ťah číslo 77 a cesta číslo 21. Vedľa mesta bol v minulosti vybudovaný obchvat R4, ktorý tak odklonil dopravu z intravilánu mesta a odľahčila tak cestu I/73. Do mesta premáva diaľková autobusová doprava a prímestské linky. Svidník nemá vybudovanú železničnú sieť. V rámci mesta premáva aj osobná doprava taxislužbami.

Doprava do Svidníka z Bardejovských Kúpeľov 

Z Bardejovských Kúpeľov do Bardejova premávajú medzimestské autobusy. Z Bardejova sa prostredníctvom pravidelnej autobusovej dopravy dostanete do Svidníka približne za 50 minút, podľa vybraného spojenia. Cesta osobným automobilom trvá približne pol hodinu. Svidník je od Bardejovských Kúpeľov vzdialený 32 km.

Upozorňujeme, že zo Svidníka pravidelne premáva dopravné spojenie priamo na zastávku v Bardejovských Kúpeľoch, prípadne na zastávku nachádzajúcu sa na rázcestí k Bardejovským Kúpeľom. Stačí prejsť pešo na odbočku do Bardejovských Kúpeľov (je na hlavnom ťahu z Bardejova do Svidníka), tam sa nachádza autobusová zastávka Bardejov Kúpele, križovatka. Ak by niekto nechcel ísť pešo (je to približne 10 min chôdze z konca Bardejovských Kúpeľov) môže sa sem zviesť mestskou dopravou.

Parkovanie

Parkovanie je možné priamo pred budovou Vojenského historického múzea vo Svidníku. 

Trasa

Z autobusovej stanice trvá cesta pešo približne 15 minút. Za Vojenským historickým múzeom sa v jeho tesnej blízkosti nachádza Park bojovej techniky. Pamätník je od parku vzdialený približne 3 minúty.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Veľmi zaujímavá výstava, resp. expozícia. Treba si na ňu vyčleniť čas, nakoľko je tam veľa zaujímavého čítania. Boli sme tam už 2x ale rozhodne sa chystáme vrátiť.
Simova S.

Múzeum je síce trocha malé, no myslím si že to dostatočne kompenzuje množstvom historických exponátov z čias prvej a druhej svetovej vojny. Ďalšou silnou stránkou je obrovské množstvo informácií. Veľmi pekný je aj pomník v susedstve múzea. Určite si treba pozrieť aj zbierku bojovej techniky v parku pri múzeu.
Peter G.

Otváracie hodiny/Vstupné/Cenník

Otváracia doba Vojenského múzea vo Svidníku sa môže líšiť vzhľadom na jednotlivé sezóny a konkrétne dni. Cena vstupného sa pohybuje v rozmedzí 0,50 – 1,00 €.

Areál bojového parku a pamätníka je voľne prístupný bez vstupného a časového obmedzenia.

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Vojenského historického múzea, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Mohlo by vás zaujímať

Skanzen vo Svidníku Skanzen vo Svidníku – zaujímavosti a doprava

Skanzen vo Svidníku je jednou z expozícií Múzea ukrajinskej kultúry. Predstavuje život a staviteľstvo ukrajinského obyvateľstva v minulosti. Nahliadnete tu do obytných či hospodárskych budov a pokocháte sa nádherou drevenej cerkvi, ktorá dominuje areálu.

Zistiť viac
Výhľad na Bardejov od Cyrilometodského kríža Cyrilometodský kríž nad Bardejovom

Cyrilometodský kríž sa vypína nad mestom Bardejov. Hoci k nemu nevedie oficiálne žiadna turistická trasa, patrí k vyhľadávaným turistickým atrakciám miestnych, ale i cezpoľných turistov. Pri návšteve Bardejova rozhodne nevynechajte príležitosť navštíviť toto čarovné miesto.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore