Turistika na Čiernu horu neďaleko Svidníka

Medzi obľúbené a pomerne nenáročné turistické trasy neďaleko Svidníka patrí túra na Čiernu horu. Na vrchole azda každý cezpoľný návštevník ocení možnosť oddýchnuť si v útulni alebo sa vďaka 18 metrov vysokej rozhľadni na vrchu poobzerať po širokom okolí.

Čierna hora (667 m n. m.)

Čiernou horou vedie turistická magistrála Cesta hrdinov SNP

Obľúbený turistický cieľ mnohých obyvateľov Svidníka, ale i jeho návštevníkov, je neďaleká Čierna hora (667 m n. m.). Prechádza ňou aj známa turistická magistrála Cesta hrdinov SNP. Čierna hora je vretenovitý lesný masív v Ondavskej vrchovine v podcelku Nízke Beskydy. Nachádza sa 4 km západne od Svidníka. 

Na vrchol Čiernej hory sa dostanete priamo z mesta Svidník, po červenej turistickej trase, cez Ostrý vrch miernym stúpaním za dve hodiny. Na vrchu sa nachádza rovnomenná rozhľadňa s útulňou a altánkom. 

Ak by ste mali dostatok energie trasa pokračuje do Makovického sedla, na vrch Makovica a cez Zborov na Stebnícku Maguru.

Rozhľadňa Čierna hora

Osemnásť metrov vysoká rozhľadňa na Čiernej hore bola vybudovaná pre návštevníkov v roku 2006. Má tvar štvorbokého ihlana, základňa má rozmery 5 x 5 m. Najvyššie podlažie má výšku 14,5 m. 

Z jej vrcholu sa vám pri dokonalých podmienkach podarí zhliadnuť Poloniny, Sninský kameň, Vihorlat, Slanské vrchy, Makovicu, Čergov, Stebnickú Maguru, Stavok a dokonca Tatry.

Zaujímavosť

Počas prvej svetovej vojny sa pod Čiernou horou odohrali vojenské operácie. Zahynulo tu viac ako 4000 rakúsko-uhorských a ruských vojakov. Do dnešných dní tu môžete nájsť stopy po vojenských zákopoch.

Rozhľadna a útulňa na Čiernej hore

Tip na výlet

Návštevu Svidníka, ktorý sa nachádza neďaleko známych Bardejovských Kúpeľov, odporúčame najmä milovníkom histórie a vojenstva. V meste a jeho okolí sa nachádza nespočetné množstvo pamiatok predovšetkým z obdobia druhej svetovej vojny. Neďaleko mesta leží známy areál Duklianskeho bojiska a Údolie smrti, ktoré zohrali dôležitú úlohu v bojoch Karpatsko–duklianskej operácie. 

Vojenské historické múzeum a Park bojovej techniky vo Svidníku vám priblížia vojenskú minulosť, Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku a Skanzen vo Svidníku zas minulosť Ukrajincov na Slovensku.

Doprava

Svidník je okresné mesto ležiace v Prešovskom kraji. Cez mesto vedie hlavný ťah číslo 77 a cesta číslo 21. Vedľa mesta bol v minulosti vybudovaný obchvat R4, ktorý tak odklonil dopravu z intravilánu mesta a odľahčil cestu I/73. Do mesta premáva diaľková autobusová doprava a prímestské linky. Svidník nemá vybudovanú železničnú sieť. V rámci mesta premáva aj osobná doprava taxislužbami.

Doprava do Svidníka z Bardejovských Kúpeľov 

Svidník je od Bardejovských Kúpeľov vzdialený 32 km. Cesta osobným automobilom trvá približne pol hodinu.

Zo Svidníka pravidelne premáva autobusové spojenie priamo na zastávku v Bardejovských Kúpeľoch, prípadne na zastávku nachádzajúcu sa na rázcestí k Bardejovským Kúpeľom. Stačí prejsť pešo na odbočku do Bardejovských Kúpeľov (je na hlavnom ťahu z Bardejova do Svidníka), tam sa nachádza autobusová zastávka Bardejov Kúpele, križovatka. Ak by ste nechceli ísť pešo (je to približne 10 min chôdze z konca Bardejovských Kúpeľov) môže sa sem zviesť mestskou dopravou.

Parkovanie

Parkovanie je vo Svidníku zabezpečené na vyhradených zónach.

Mapa miesta

Trasa

Trasa na Čiernu horu začína v centre mesta Svidník. Po červená turistická značka červenej turistickej značke budete zo Svidníka pokračovať na Ostrý vrch (599,4 m n. m.). Na Ostrom vrchu sa nachádza hrob neznámeho ruského vojaka z 1. svetovej vojny. Z Ostrého vrchu vás červená značka dovedie priamo na Čiernu horu.

Celá trasa má dĺžku takmer 5 kilometrov. Túra na Čiernu horu zo Svidníka vám tak zaberie minimálne 2 hodiny.

Postrehy návštevníkov

Krásna túra a ešte krajši výhľad na okolicu. Pri dobrom počasí je vidieť aj Vysoke tatry. Cesta dobre značena až na samý vrchol nemam tomu co vytknut. Túru som začínal vo Svidníku, kde som pokračoval na Ostrý vrch a potom na Čiernu horu.
Jozef P.

Príjemná prechádzka, stredné náročná, krásny výhľad z veže
Peter S.

Program/Akcie

 K rozhľadni sa každoročne konajú rôzne organizované turistické výstupy.

Vstupné/Cenník

Areál je voľne prístupný bez obmedzení. 

GPS súradnice

Čierna hora: 49.3042836°, 21.5073084°

Mohlo by vás zaujímať

Pohorie Busov s najnižšou tisícovkou na Slovensku, vrchom Busov, v okrese Bardejov Turistika na vrch Busov

Busov patrí rozlohovo medzi najmenšie pohoria, čo však vôbec neuberá na jeho atraktivite. Cestovným ruchom nepoznačený rovnomenný najvyšší vrch Busov patrí k obľúbeným cieľom. Dostanete sa k nemu od Gaboltova či od Cigeľky. Vydajte sa s nami na vrchol legendami opradeného Busova.

Zistiť viac
Kamenná hora – rozhľadňa Turistika v okolí Bardejova

Patríte k nadšencom turistiky a spoznávania prírodných krás? Turistika v okolí Bardejovských Kúpeľov je vhodná pre príležitostných, aj náročnejších turistov. Či už sa vyberiete náučnými chodníkmi a cyklotrasami priamo v kúpeľoch, alebo sa vydáte po turistických trasách v okolí, jednoznačne nebudete ľutovať.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore