> Blog > Kúpele na Slovensku > Bardejovské Kúpele > Výlety Bardejov a okolie

Výlety Bardejov a okolie

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_89537465412c1c3687cb8e9c8f12ecf9"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Hrad Zborov

Okolie Bardejovských Kúpeľov ponúka bohaté možnosti na využitie voľného času. Vďaka rôznorodosti atrakcií v okolí si vhodný tip na výlet z Bardejova vyberie každý. A to nielen jeden. Možností, kam na výlet v okolí Bardejova, je naozaj mnoho. Nájdete tu množstvo prírodných aj historických pamiatok, ktoré rozhodne stoja za návštevu.

Kúsok od Bardejovských Kúpeľov, v pešej dostupnosti priamo z kúpeľov, nájdete hrad Zborov. Neďaleko sa nachádzajú aj ďalšie známe stredoveké hrady - hrad Plaveč, Hanigovský hrad, Kapušiansky hrad či Šarišský hrad. Unikátnymi historickými pamiatkami v okolí Bardejovských Kúpeľov sú aj drevené kostolíky. Hervartov,  zapísaný aj na zozname UNESCO, nájdete len 14 kilometrov od Bardejovských Kúpeľov. Ide o jeden z najobľúbenejších výletov návštevníkov Bardejovských Kúpeľov.

Ak uvažujete nad tým, kam sa vybrať na výlet v okolí Bardejovských Kúpeľov a nevadí vám cestovať aj trochu ďalej, návšteva Vojenského múzea vo Svidníku môže byť zaujímavá nielen pre nadšencov vojenskej histórie. Neďaleké Údolie smrti či známy Dukliansky priesmyk vás vtiahne do bojov druhej svetovej vojny. Nevynechajte príležitosť navštíviť i Múzeum ukrajinskej kultúry a skanzen, v ktorom vám priblížia život a staviteľstvo ukrajinského obyvateľstva v minulosti.

Turistických atrakcií v okolí Bardejovských Kúpeľov je neúrekom, a tak rozhodne núdzu o výlety v okolí mať nebudete. Za názvom každého tipu na výlet uvádzame vzdialenosť od Bardejovských Kúpeľov.

Hrady, zámky a historické zaujímavosti

Hrad Zborov – 6 km

Zrúcanina hradu Zborov, známeho aj ako Makovica, sa vypína na kopci Ondavskej vrchoviny nad obcou Zborov v okrese Bardejov. V minulosti bol hrad dôležitým obranným hradom. Dnes k návšteve láka mnohých turistov a milovníkov histórie.

Šarišský hrad – 49,5 km

Šarišský hrad – kedysi významný strategický hrad, dnes obľúbené výletné miesto regiónu Šariš. Vydajte sa náučným chodníkom Šarišský hrad, spoznajte históriu hradu Šariš, ale i prírodnú rezerváciu Šarišský hradný vrch.

Hanigovský hrad – 65 km

Ruiny Hanigovského hradu, ktorý sa v historických listinách spomína aj ako Nový hrad, sa nachádzajú nad obcou Hanigovce, v okrese Sabinov. Hanigovský hrad patrí k viac menej zabudnutým hradom na Slovensku. Jeho postupná obnova a prekrásne okolie Čergova láka každoročne množstvo turistov z blízkeho či širokého okolia.

Hrad Plaveč – 65 km

Zrúcanina hradu Plaveč sa nachádza nad rovnomennou obcou. Je obľúbeným cieľom turistov, aj miestnych obyvateľov. Hrad bol postavený koncom 13. storočia ako pohraničná pevnosť. V súčasnosti ho spoznáte podľa charakteristickej siluety, ktorú predstavuje vysoký múr s oknami. Na hrade prebieha obnova od roku 2014. Napriek tomu ho môžete navštíviť a vychutnať si nádherný výhľad z hradného vrchu.

Sakrálne pamiatky

Drevené kostoly v okolí Bardejova – 13 ~ 39 km

Pojem cerkev či cerkva predstavuje gréckokatolícky alebo pravoslávny chrám. Medzi najznámejšie u nás patria drevené cerkvi, ktoré sa nachádzajú na východnom Slovensku. Väčšina z cerkví je zaradená do zoznamu Národných kultúrnych pamiatok a tie celosvetového významu do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Každý návštevník Bardejova by na svojich cestách nemal vynechať niektorý z týchto skvostov sakrálneho staviteľstva.

Pútnické miesto Gaboltov – 15 km

Malebná obec Gaboltov je známa predovšetkým mariánskymi púťami, ktoré sa tu každoročne konajú pri príležitosti sviatku Panny Márie Karmelskej po 16. júli. Okrem toho obec patrí k významným pútnickým miestam mnohých obyvateľov Slovenska, ktorí do Gaboltova prichádzajú i pešo.

Múzeá

Skanzen vo Svidníku – 32 km

Skanzen vo Svidníku je jednou z expozícií Múzea ukrajinskej kultúry. Múzeum v prírode predstavuje návštevníkom život a staviteľstvo ukrajinského obyvateľstva v minulosti. V rozsiahlom areáli skanzenu je možné nahliadnuť do rôznych obytných či hospodárskych budov a pokochať sa nádherou drevenej cerkvi, ktorá dominuje areálu. V skanzene sa každoročne konajú rôzne podujatia, ktoré by si návštevník mesta Svidník nemal nechať utiecť.

Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku – 32 km

Múzeum ukrajinskej kultúry sa nachádza v meste Svidník. Tvoria ho tri zaujímavé expozície, ktoré približujú návštevníkom život a tradície ukrajinského obyvateľstva od minulosti až do súčasnosti.

Vojenské historické múzeum a Park bojovej techniky vo Svidníku – 32 km

Mesto Svidník je známe predovšetkým históriou, ktorá sa viaže k vojenstvu. V okolí mesta môžeme nájsť mnohé pamiatky, ktoré sú spojené s obdobím 1. a 2. svetovej vojny. Vojenské historické múzeum návštevníkom prezentuje históriu oboch vojen a medzivojnových období. V okolí mesta a priamo v meste Svidník sa nachádza množstvo pamätníkov padlým hrdinom. Vojenskí nadšenci by určite nemali vynechať návštevu Údolia smrti či okolia Duklianskeho priesmyku.

Duklianske bojisko a Údolie smrti – vojenské pamiatky v okolí Svidníka – 32 km

V okolí mesta Svidník sa nachádza množstvo pamiatok spojených s vojenskou históriou a predovšetkým druhou svetovou vojnou. Vojenskí nadšenci by určite nemali vynechať návštevu Údolia smrti, okolia Duklianskeho priesmyku či vojnového cintorínu v Hunkovciach.

Prírodné zaujímavosti a turistické atrakcie

Turistika na vrch Busov – 26 km

Busov patrí rozlohovo medzi najmenšie pohoria, čo však vôbec neuberá na jeho atraktivite. Cestovným ruchom nepoznačený rovnomenný najvyšší vrch Busov patrí k obľúbeným cieľom. Dostanete sa k nemu od Gaboltova či od Cigeľky. Vydajte sa s nami na vrchol legendami opradeného Busova.

Minerálny prameň Cigeľka a miestne zaniknuté kúpele – 26 km

Malá rázovitá obec Cigeľka na severe Slovenska neďaleko Bardejova ukrýva jedinečný prírodný poklad v podobe viacerých výverov minerálnej vody. V minulosti tu dokonca fungovali aj známe kúpele, obec mala štatút kúpeľného mestečka. Spoznajte s nami minerálku Cigeľka a históriu kúpeľov v Cigeľke.

Rozhľadňa Kráľova Studňa pri Lenartove – 27 km

Rozhľadňa Kráľova studňa patrí k najkrajším turistickým atrakciám v blízkosti Bardejovských Kúpeľov. Zároveň sa môže pýšiť prvenstvom vo svojej výške v celom bardejovskom okrese. Pri návšteve Bardejova rozhodne nevynechajte príležitosť navštíviť miesto, kde sa podľa povestí stretli významní králi na mierovom stretnutí.

Lesopark Dukla vo Svidníku – 32 km

Lesopark Dukla vo Svidníku patrí k obľúbeným miestam mnohých obyvateľov, ale i návštevníkov mesta. V príjemnom tieni stromov počas horúcich letných dní môžete opekať, či len tak oddychovať a spoznávať okolitú prírodu prostredníctvom náučných chodníkov, ktoré vás prevedú Lesoparkom Dukla.

Turistika na Čiernu horu neďaleko Svidníka – 32 km

Medzi obľúbené a pomerne nenáročné turistické trasy neďaleko Svidníka patrí túra na Čiernu horu. Na vrchole azda každý cezpoľný návštevník ocení možnosť oddýchnuť si v útulni alebo sa vďaka 18 metrov vysokej rozhľadni na vrchu poobzerať po širokom okolí.

Turistika na vrch Rohuľa neďaleko Svidníka – 32 km

Slovensko ponúka mnoho turistických zaujímavostí. Pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť rušným miestam sú ako stvorené turistické trasy Ondavskou vrchovinou. K obľúbeným turistickým cieľom patrí i vrch Rohuľa, ktorý sa nachádza neďaleko okresného mesta Svidník.

Turistické trasy na vrch Stavok – 45 km

Okolie mesta Svidník ponúka návštevníkom mnohé. Ak ste zdatný turista, môžete sa vydať na niekoľko hodinovú túru na najvyšší vrch svidníckeho okresu – vrch Stavok. Ešte donedávna sa na ňom nachádzala aj rozhľadňa. I keď sa už návštevníci nemajú možnosť rozhliadnuť do okolia z vysokej rozhľadne, vrch Stavok patrí stále k zaujímavým miestam.

Hrad Šariš - pohľad na hrad z výšky

Šarišský hrad

Šarišský hrad – kedysi významný strategický hrad, dnes obľúbené výletné miesto regiónu Šariš. Vydajte sa náučným chodníkom Šarišský hrad, spoznajte históriu hradu Šariš, ale i prírodnú rezerváciu Šarišský hradný vrch. Šarišský hrad patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom Šarišský

Šarišský hrad Čítať viac

Návrat hore