Skanzen vo Svidníku – zaujímavosti, doprava a vstupné

Skanzen vo Svidníku je jednou z expozícií Múzea ukrajinskej kultúry. Múzeum v prírode predstavuje návštevníkom život a staviteľstvo ukrajinského obyvateľstva v minulosti. V rozsiahlom areáli skanzenu je možné nahliadnuť do rôznych obytných či hospodárskych budov a pokochať sa nádherou drevenej cerkvi, ktorá dominuje areálu. V skanzene sa každoročne konajú rôzne podujatia, ktoré by si návštevník mesta Svidník nemal nechať utiecť.

Skanzen vo Svidníku

Múzeum v prírode približuje život a staviteľstvo ukrajinského obyvateľstva

Národopisná expozícia v prírode – skanzen je jednou z expozícií Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku. Múzeum ukrajinskej kultúry patrí k Slovenskému národnému múzeu (SNM – MUK). Ich zlúčenie prebehlo v roku 2002. 

S výstavbou Národopisnej expozície v prírode sa začalo v roku 1975. Sprístupnili ju v roku 1982. Hlavným zámerom vytvorenia expozície bolo zdokumentovanie a zachovanie tradícií a autentického ľudového staviteľstva ukrajinského obyvateľstva v minulosti.

Čo môžeme nájsť v skanzene?

Na 11 hektárovom areáli múzea sú sústredené pamiatky ľudovej architektúry -– obytné, hospodárske a sakrálne. V rámci areálu sem bolo prenesených a inštalovaných do pôvodnej podoby z minulosti za použitia pôvodných stavebných materiálov mnoho objektov. Pri návšteve múzea uvidíte na vlastné oči jednotlivé obytné a hospodárske budovy, sezónne obydlia, rôzne technické zariadenia, dielne, sakrálne stavby a iné.

V prenesených a rekonštruovaných obytných objektoch môžete zhliadnuť interiér, ktorý dopĺňajú rôzne predmety každodennej potreby, nábytok, náradie, či ľudové umenie. Hospodárske stavby prezentujú zväčša poľnohospodárske a hospodárske náradie. Sakrálna stavba (cerkva) z Nižnej Polianky prezentuje náboženstvo ukrajinského obyvateľstva.

Hneď za vstupom do skanzenu sa nachádza furmanská krčma s vozárňou zo Svidníka. Areálu dominuje drevený kostol z Nižnej Polianky. Ďalej si môžete pozrieť požiarnu zbrojnicu z Nižných Repášov či štátnu ruskú ľudovú školu z obce Kurov z roku 1928.

Popri rieke boli nainštalované technické pamiatky, a to vodný mlyn a usadlosť z Bogliarky (pol.19. storočia) a vodná píla z Livova. Zvyšok areálu prezentuje obytné a hospodárske budovy z rôznych obcí, ktoré boli do skanzenu prevezené, ako napríklad roľnícka usadlosť z obce Uličské Krivé ( druhá polovica 18.stor.), roľnícka usadlosť z obce Rešov (začiatok 20. storočia) či kováčska dielňa z obce Starina (prvá polovica 20. storočia).

Drevený kostol z svätej Paraskevy z Nižnej Polianky

Gréckokatolícky drevený chrám svätej Paraskevy postavili v roku 1763. Kostol bol počas druhej sv. vojny značne poškodený. Po opravách bol v roku 1960 prenesený do skanzenu vo Svidníku. Kostol má zrubovú konštrukciu, je trojdielny, trojvežový. Strechu pokrýva šindeľ. 

V kostole je v súčasnosti nainštalovaný ikonostas, ktorý pochádza z bývalého dreveného chrámu z Pravroviec. Na ikonostase sa nachádzajú 4 rady. V prvom rade uvidíte hlavné ikony sv. biskupa Mikuláša, Bohorodičky Hodigitrie, Krista Učiteľa a ikona Troch hierarchov. Ďalej sa tu nachádzajú zobrazenia štyroch evanjelistov a Zvestovanie. Druhý rad obsahuje ikony sviatkov, tretí rad zobrazuje apoštolov. Na štvrtom rade uvidíte vyobrazené dvojice postáv prorokov.

Fotogaléria

Doprava do skanzenu vo Svidníku z Bardejovských Kúpeľov

Skanzenu vo Svidníku je vzdialený od Bardejovských Kúpeľov približne 32 km. Ku skanzenu sa dostanete po hlavnej ceste I./77. Cesta osobným automobilom trvá približne pol hodiny.

Z Bardejova do Svidníka premáva pravidelne autobusová doprava. Celkový čas cesty je približne 1 hodina, podľa zvoleného spojenia.

Parkovanie

Parkovať môžete priamo pred skanzenom, kde sa nachádza malé parkovisko. V prípade vyťaženia parkoviska odporúčame ponechať auto pri amfiteátri / futbalovom ihrisku a pokračovať k skanzenu pešo. Cesta trvá približne 7 minút.

Kde sa nachádza Národopisná expozícia v prírode? 

Národopisná expozícia v prírode – skanzen sa nachádza približne 1 km od centra mesta Svidník, v blízkosti Vojenského historického múzea, približne 200 m od cesty I./77 smerom na Bardejov. Pešo trvá cesta od autobusovej stanice približne 25 minút. Prechádzku skanzenom si môžete doplniť aj prechádzkou Lesoparkom Dukla či neďalekým Údolím smrti.

Údolie Smrti spolu s Vojenským múzeum vo Svidníku, Múzeom ukrajinskej kultúry či kostolom v Ladomirovej sú súčasťou výletu s názvom Po stopách 1. a 2. svetovej vojny, ktorý je súčasťou projektu Karpatské dobrodružstvá, ktorý je zameraný na málo navštevované slovensko-poľské pohraničie

Program/Akcie

Národopisná expozícia v prírode – skanzen pravidelne usporadúva rôzne kultúrno-spoločenské, folklórno-etnografické slávnosti či hudobné podujatia. Zaujímavé podujatia pre deti a mládež sú tvorivé dielne.

Básnička

Poklady ľudu

Poklady ľudu sú každoročný festival, ktorý sa koná v priestoroch skanzenu od roku 1986. Festival je súčasťou Slávností kultúry Rusínov – Ukrajincov Slovenska, ktoré sa konajú vo svidníckom amfiteátri. Náplňou folklórno-etnografického programu sú rôzne prezentácie a ukážky spojené s ľudovými tradíciami, rôznymi zvykmi obyvateľov, jarmoky či tradičné ľudové remeslá.

Dni remesiel a ľudových tradícií

Dni remesiel a ľudových tradícií je tradičné podujatie pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Podujatie je spojené s ukážkami tradičnej remeselnej výroby a remeselného spracovania rôznych materiálov ako je koža, prútie, drevo a rôzne výstavy či prehliadky. Súčasťou podujatia sú medzinárodné majstrovstvá regiónu vo varení pirohov.

Pre aktuálne informácie o podujatiach v skanzene navštívte, prosím, oficiálnu stránku múzea, ktorú uvádzame v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Nádherné miesto, v krásnom prostredí, dobre zakomponované do prostredia, určite navštívite, ak budete poblíž.
Zuzana M.

Veľmi pekne miesto, len škoda, že tak málo navštevované a propagované. Lokalita ako aj prostredie je krásne, je pekné, že môžeme nazrieť ako sa žilo kedysi. 🙂
Simona M.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného sa pohybuje v rozmedzí 1,00 – 6,00 €. Otváracie hodiny skanzenu vo Svidníku sa môžu líšiť v závislosti od sezóny a jednotlivých dní.

Aktuálny cenník a otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendu nájdete na oficiálnej webovej stránke Múzea ukrajinskej kultúry, ktorú uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Video

Skanzen Rusínskej kultúry – Svidník

Kontakt

SNM – Múzeum ukrajinskej kultúry
Národopisná expozícia v prírode (skanzen)
Nad svidníckym amfiteátrom
089 01 Svidník

GPS súradnice Múzea ukrajinskej kultúry: 49.30652°, 21.56056°

Mohlo by vás zaujímať

Bardejov – pohľad z veže zachytený na historickej pohľadnici Šarišské múzeum v Bardejove

Šarišské múzeum v Bardejove sa môže pýšiť mnohými prívlastkami. Patrí medzi najstaršie múzeá u nás a jeho zbierkový fond je jedným z najcennejších na Slovensku. Mesto Bardejov má bohatú históriu, ktorá sa z väčšej časti zachovala a dnes je prezentovaná vo forme niekoľkých expozícií Šarišského múzea.

Zistiť viac
Drevený kostol sv. Lukáša v Tročanoch Drevené kostoly v okolí Bardejova

Pojem cerkev či cerkva predstavuje gréckokatolícky alebo pravoslávny chrám.Najznámejšie cerkvi u nás sú rozhodne drevené kostoly v okolí Bardejova. Väčšina z cerkví je zaradená do zoznamu Národných kultúrnych pamiatok a tie celosvetového významu do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore