Údolie smrti a Duklianske bojisko – vojenské pamiatky v okolí Svidníka

V okolí mesta Svidník sa nachádza množstvo pamiatok spojených s vojenskou históriou a predovšetkým druhou svetovou vojnou. Vojenskí nadšenci by určite nemali vynechať návštevu Údolia smrti, okolia Duklianskeho priesmyku či vojnového cintorínu v Hunkovciach.

Pamätník na čs.armádneho zboru

Aké vojenské pamiatky nájdete v okolí Svidníka?

Ak sa vydáme do okolia Svidníka, môžeme natrafiť na množstvo pamiatok, ktoré pripomínajú vojenskú históriu a boje. Veď Duklianske bojisko je známe nielen na Slovensku ale i v okolitých krajinách a jeho vojenská história láka mnoho historikov i turistov. V okolí Svidníka sa toho nachádza ale oveľa viac:

  • Národná kultúrna pamiatka Duklianske bojisko,
  • Pamätník čs. armádneho zboru na Dukle s vojnovým cintorínom,
  • Duklianske bojisko
  • Údolie smrti,
  • Vyhliadková veža na Dukle,
  • Vojnový cintorín Hunkovce.

Mesto Svidník a jeho okolie sa spája s vojenskou históriou

Nielen okolie Svidníka, ale i mesto je úzko spojené s históriou vojenstva a najmä obdobím 2. svetovej vojny. Pamiatky na tieto boje sa nachádzajú aj priamo v meste Svidník. Nachádza sa tu Vojenské múzeum a jeho vonkajšia expozícia Park bojovej techniky, ktoré je súčasťou Vojenského historického múzea so sídlom v Piešťanoch. V tesnej blízkosti areálu múzea nájdete Pamätník Sovietskej armády s vojnovým cintorínom. 

Spojte spoznávanie pamiatok s pobytom v neďalekých Bardejovských Kúpeľoch a doprajte si tak dostatok času na preskúmanie všetkého čo tento významný kút Slovenska ponúka.

Národná kultúrna pamiatka Duklianske bojisko

Duklianske bojisko je chránený areál vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1961 ako Dukelské bojisko. Momentálne je pod správou Vojenského historického múzea vo Svidníku. Národnú kultúrnu pamiatku tvoria dve lokality, a to Pamätník čs. armádneho zboru na Dukle s vojnovým cintorínom v katastrálnom území Vyšný Komárnik a Pamätník sovietskej armády vo Svidníku.

Pamätník čs. armádneho zboru na Dukle s vojnovým cintorínom

Pamätník sa nachádza v blízkosti hraničného priechodu do Poľska. Dominantou národnej kultúrnej pamiatky Duklianske (Dukelské) bojisko je Pamätník čs. armádneho zboru, ktorý bol postavený v roku 1949. Spolu s obradnou miestnosťou má výšku 28 metrov. Pred pamätníkom sa nachádza kópia pôvodnej sochy čs. vojaka. Ku pamätníku vedie kolonáda, ktorú lemujú bronzové tabule s menami 1256 padlých vojakov.

Súčasťou pamätníka je aj vojenský cintorín, kde je pochovaných 565 vojakov, ktorí zahynuli počas Karpatsko-duklianskej operácie. Po obvode cintorína sa nachádzajú busty hrdinov Dukly.

Areál Duklianskeho bojiska

V areáli Duklianskeho bojiska (od obce Kapišová až po slovensko-poľský hraničný priechod Dukla) je umiestnená expozícia v prírode. Nachádza sa tu rozmiestnená rôzna bojová technika. V katastri Nižného Komárnika a Vyšného Komárnika sú sprístupnené aj zrekonštruované delostrelecké palebné postavenia a bunkre jednotiek 1. čs. armádneho zboru v ZSSR.

Údolie smrti

Údolie smrti označuje názov územia, ktoré sa rozprestiera medzi deviatimi obcami v okrese Svidník. Počas 2. svetovej vojny sa tu v období od 21. do 27. októbra 1944 odohrali ťažké boje, ktoré boli súčasťou Karpatsko–duklianskej operácie. Karpatsko-duklianska operácia bol názov pre útočnú operáciu sovietskych a česko-slovenských vojsk na severovýchodnom Slovensku na jeseň v roku 1944. Operácia mala spojiť povstalecké sily so sovietskymi armádami. Bola jednou z najväčších horských bitiek druhej svetovej vojny. Po potlačení povstania do hôr bola ukončená.

Dnes sa medzi obcami Kapišová, Kružľová a Nižná Písaná nachádza rozmiestnená tanková technika. Tanky sú umiestnené tak, že predstavujú tankovú rotu v útoku. Nachádza sa tu 8 stredných tankov T-34/85. Návštevníkom pripomínajú tankové boje, ktoré sa v tomto priestore odohrali od 25. do 27. októbra 1944.

Fotografie z Údolia smrti

Vyhliadková veža na Dukle

V bezprostrednej blízkosti štátnej hranice s Poľskom, v blízkosti Pamätníka na Dukle, sa nachádza vyhliadková veža. Za vhodných poveternostných podmienok je z vyhliadkovej veže možné vidieť expozície umiestnené priamo v prírode. Viditeľný je Dukliansky priesmyk, Vyšný Komárnik a časť pohraničia. 

Pôvodne na mieste stála drevená veža, ktorá bola postavená v roku 1959 pričom slúžila do roku 1967. Veža bola opätovne sprístupnená pri príležitosti 30. výročia Karpatsko-duklianskej operácie v októbri 1974. V rokoch 2022 – 2023 prešla veža rozsiahlou rekonštrukciou a modernizáciou. Do veže nainštalovali moderné multimediálne vybavenie a expozičné panely.

Výška veže je 49 metrov. Interiér dopĺňajú umelecké diela významných slovenských umelcov. Vo vyhliadkovej veži si návštevník môže pozrieť na dotykových obrazovkách plán úderu Červenej armády cez Karpaty na priamu pomoc Slovenskému národnému povstaniu a situačnú mapu priestoru Duklianskeho priesmyku.

Cestou ku vyhliadkovej veži sa nachádza Pomník prieskumnej jednotky Míľnik, ktorá prvá vstúpila na územie Československa.

Vyhliadková veža na Dukle uprostred trávnatého poľa.

Foto/Zdroj: Vyhliadková veža na Dukle prešla v rokoch 2022 – 2023 rozsiahlou rekonštrukciou / VHÚ

Vojnový cintorín Hunkovce

V obci Hunkovce môžeme nájsť nemecký vojnový cintorín z obdobia 2. svetovej vojny. Je tu pochovaných približne 3100 nemeckých vojakov, ktorí padli počas bojov Karpatsko-duklianskej operácie v duklianskom regióne. Na jednotlivých hroboch sa nachádzajú kríže s menami padlých vojakov, ich hodnosťami a údajmi. Celý areál je obklopený múrom so vstupom, ktorý architektonicky pripomína klasickú architektúru regiónu.

Trasa

Svidník – Údolie smrti

Údolie smrti sa nachádza niekoľko kilometrov za Svidníkom medzi obcami Kapišová, Kružlová a Nižná Písaná. Z cesty E371 je možné odbočiť na vedľajšiu cestu kde sa nachádza pamätník, v podobe dvoch tankov. Ďalej je potrebné pokračovať po ceste 3537 do obce Kapišová. Za obcou Kapišová sa nachádzajú prvé pamätníky.

Údolie smrti je označené smerovými šípkami. Nachádza sa tu aj nápis a rozhľadňa. Údolie smrti je od Svidníka vzdialené približne 7 km. Autom túto vzdialenosť prekonáte za približne 9 minút.

Svidník Hunkovce Vyšný Komárnik Pamätník čs. armádneho zboru na Dukle Vyhliadková veža na Dukle

Z mesta Svidník je potrebné pokračovať po ceste E371 v smere na obec Ladomirová, v ktorej sa nachádza aj drevený kostol svätého Michala archanjela. Obec Hunkovce sú vzdialené od Svidníka približne 10 km. Vojenský cintorín sa nachádza hneď pred obcou po ľavej strane oproti benzínovej stanici. 

Vo Vyšnom Komárniku si je možné pozrieť bunkre a delový areál či sovietske dopravné lietadlo. Exponáty sú rozmiestnené nepravidelne mimo obce, ale aj v obci. Okrem toho sa v obci nachádza aj Gréckokatolícky drevený kostol svätých Kozmu a Damiána.

Pamätník čs. armádneho zboru na Dukle sa nachádza neďaleko štátnej hranice. Tesne pred hraničným prechodom je odbočka z hlavnej cesty doprava, ktorá pokračuje ďalej až na parkovisko pred rozhľadňou. Cestou si je možné pozrieť pamätník prieskumnej jednotky Míľnik. 

Celá trasa až do konečného bodu na Dukle je približne 20 km. Nakoľko sa v okolí nachádza množstvo pamiatok môže sa trasa pomerne predĺžiť, vzhľadom na to, čo všetko chcete vidieť.

Doprava

Svidník je okresné mesto ležiace v Prešovskom kraji. Cez mesto vedie hlavný ťah číslo 77 a cesta číslo 21. Vedľa mesta bol v minulosti vybudovaný obchvat R4, ktorý tak odklonil dopravu z intravilánu mesta a odľahčila tak cestu I/73. Do mesta premáva diaľková autobusová doprava a prímestské linky. Svidník nemá vybudovanú železničnú sieť. V rámci mesta premáva aj osobná doprava taxislužbami.

Miesta jednotlivých bojov v areáli duklianskeho bojiska a Údolí smrti, taktiež aj pamätníky a vyhliadkovú vežu na Dukle odporúčame navštíviť v prípade, že máte k dispozícii osobný automobil. 

Doprava do Svidníka z Bardejovských Kúpeľov 

Z Bardejovských Kúpeľov do Bardejova premávajú medzimestské autobusy. Z Bardejova sa prostredníctvom pravidelnej autobusovej dopravy dostanete do Svidníka približne za 50 minút, podľa vybraného spojenia. Cesta osobným automobilom trvá približne pol hodinu. Svidník je od Bardejovských Kúpeľov vzdialený 32 km

Upozorňujeme, že zo Svidníka pravidelne premáva dopravné spojenie priamo na zastávku v Bardejovských Kúpeľoch, prípadne na zastávku nachádzajúcu sa na rázcestí k Bardejovským Kúpeľom. Stačí prejsť pešo na odbočku do Bardejovských Kúpeľov (je na hlavnom ťahu z Bardejova do Svidníka), tam sa nachádza autobusová zastávka Bardejov Kúpele, križovatka. Ak by niekto nechcel ísť pešo (je to približne 10 min chôdze z konca Bardejovských Kúpeľov) môže sa sem zviesť mestskou dopravou.

Údolie Smrti je súčasťou projektu Karpatské dobrodružstvá, ktorý je zameraný na málo navštevované slovensko-poľské pohraničie. Spolu s Vojenským múzeum vo Svidníku, Múzeom ukrajinskej kultúry či kostolom v Ladomirovej sú súčasťou výletu s názvom Po stopách 1. a 2. svetovej vojny.

Parkovanie

Parkovanie je možné priamo pred budovou Vojenského historického múzea vo Svidníku. Parkovisko sa nachádza aj pri Vyhliadkovej veži na Dukle a pri Duklianskom pamätníku, pri vstupe do Údolia smrti či priamo v údolí. 

Mapa miesta

Program/Akcie

Mesto Svidník si každoročne pripomína slávnostnými pietnymi aktami udalosti oslobodenia mesta, ktoré prebiehajú 19. januára každý rok a 6. októbra udalosti KDO. 

Postrehy návštevníkov

Pekný nápad na výlet. Veľmi obdivujem ako dobre je o tanky postarané. Ich rozostavenie na lúke a pri ceste je geniálne a vyzerá to že stále čakajú na nepriateľa.
Zvlášť obdiv patrí pamätníku, ktorý pekne zobrazuje víťazstvo spojencov nad osou.

Daniel H.

Údolie smrti je malé múzeum v prírode.
Veľmi pekná prechádzka s možnosťou pozrieť tanky.Veľmi pekné.

S.

Otváracie hodiny

Otváracia doba Vyhliadkovej veže na Dukle sa môže meniť v závislosti od jednotlivých dní a sezóny. Areál ostatných pamiatok je voľne prístupný bez obmedzení.

Video

Dukla, Vyšný Komárnik

Kontakt

Pamiatky spadajú pod správu VHM, oddelenie vo Svidníku:

Múzejné oddelenie Svidník VHM
Bardejovská 14
089 01 Svidník

GPS súradnice: 49.4146454°, 21.6999871°

Pamätník čs. armádneho zboru na Dukle s vojnovým cintorínom

GPS súradnice: 49.4145959°, 21.7084479°
Vyhliadková veža na Dukle

GPS súradnice: 49.3617605°, 21.5938854°
Údolie smrti

GPS súradnice: 49.3560136°, 21.6486754°
Vojenský cintorín v Hunkovciach

Mohlo by vás zaujímať

Posedenie na Stebníckej Magure Turistika v okolí Bardejovských Kúpeľov

Patríte k nadšencom turistiky a spoznávania prírodných krás? Turistika v okolí Bardejovských Kúpeľov je vhodná pre príležitostných, aj náročnejších turistov. Či už sa vyberiete náučnými chodníkmi a cyklotrasami priamo v kúpeľoch, alebo sa vydáte po turistických trasách v okolí, jednoznačne nebudete ľutovať.

Zistiť viac
Súsošie Obete varujú so symbolickým hrobom neznámeho vojaka Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici

Múzeum SNP v Banskej Bystrici patrí medzi najznámejšie múzeá, ktoré sa zameriavajú na vojenské dejiny Slovenska v období 1. a 2. sv. vojny a povojnového obdobia. Netradičnú architektúru, ktorá symbolizuje tragédiu vojny, dopĺňa pozoruhodná expozícia, ktorá približuje ťažké obdobie slovenských dejín.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore