Národopisná expozícia v Bardejovských Kúpeľoch

Národopisná expozícia Šarišského múzea sa nachádza v Bardejovských Kúpeľoch. Ak by mal návštevník dostatok času, či už medzi pobytom v kúpeľoch, alebo spoznávaním histórie v Múzeu ľudovej kultúry, nemal by určite vynechať túto zaujímavú expozíciu, ktorá dokumentuje históriu samotných kúpeľov, lekárenstva či obyvateľov regiónu.

Národopisné múzeum v Bardejovských kúpeľoch

Dve stále expozície Šarišského múzea v Bardejovských Kúpeľoch

Národopisná expozícia Šarišského múzea sa nachádza v Bardejovských Kúpeľoch. Okrem samotnej expozície môžete navštíviť ďalšie dve stále expozície, a to Lekárenskú expozíciu a Expozíciu Bardejovské Kúpele – oáza zdravia a pokoja. Všetky sa nachádzajú pod jednou strechou, a to vo vile Rákoci na okraji areálu Bardejovských Kúpeľov, hneď vedľa Múzea ľudovej architektúry, len pár metrov od Hotelu Alžbeta.

Národopisná expozícia prezentuje prevažne ľudovú kultúru. Ide o kroje, domácu výrobu a výrobky ľudových remeselníkov z regiónu Horného Šariša. Návštevník sa najprv oboznámi s procesom výroby krojov, vývojom remesla a s technológiou výroby a potom so samotnými exponátmi. Exponáty zachytávajú niekoľko odvetví výroby ako napríklad hrnčiarstvo, klobučníctvo, obuvníctvo, pernikárstvo či sviečkarstvo. Z drevovýroby je to šindliarstvo, debnárstvo a košikárstvo. Expozícia prezentuje aj sakrálne ľudové umenie, plastiky a maľby na skle.

Súčasťou národopisnej expozície je menšia, stála expozícia, ktorá zachytáva dejiny Bardejovských Kúpeľov. Ďalšia expozícia sa venuje lekárenstvu.

Národopisné múzeum v Bardejovských kúpeľoch – expozícia lekárnictva

Medzi najcennejšie exponáty patrí napríklad najstarší zachovaný kroj z obce Zlaté z roku 1850, najstarší datovaný včelí úľ na Slovensku z roku 1691, či exponáty sakrálneho ľudového umenia. V lekárenskej expozícii sú najcennejšími exponátmi staré lekárenské nádoby zo 17. až 19. storočia.

Expozícia Bardejovské Kúpele – oáza zdravia a pokoja

Muzeálna expozícia bola z dôvodu prípravy reinštalácie dočasne zatvorená. Pre verejnosť sa opäť sprístupnila od 24. októbra 2018. V expozícii nájdete pohár, z ktorého pil liečivú vodu ruský cár Alexander, ktorý tu bol na návšteve v roku 1821. Ďalšie exponáty napríklad zachytávajú dobové zábery Bardejovských Kúpeľov.

Zaujímavosti

Rákociho vila bola postavená na začiatku 19. storočia. Vlastnila ju významná rodina Dessewffyovcov, ktorá okrem iného vlastnila aj kaštieľ v Hanušovciach nad Topľou. Rodina Dessewffyovcov bola v minulosti významným rodom v bardejovskom regióne.

Fotografie

V Bardejove máte možnosť vidieť veľa zaujímavých pamiatok a atrakcií, ako napríklad muzeálny apartmán Sisi, alebo bardejovský minerálny prameň Herkules, ktorý patrí medzi najsilnejšie pramene na Slovensku. Spojte návštevu Národopisnej expozície Šarišského múzea s relaxačným pobytom v Bardejovských Kúpeľoch a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo toto krásne mesto ponúka.

Doprava

Mesto Bardejov je okresné mesto v Prešovskom kraji. Stará Ľubovňa je vzdialená 54 km západne, Prešov 41 km južne a Svidník 34 km východne. Južným okrajom mesta vedie novovybudovaný obchvat, na ktorý sa pripája II/545 na Prešov. V meste končí lokálna železničná trať Prešov – Bardejov. Do Bardejova premávajú prímestské linky, ale aj diaľkové a medzištátne autobusy. V meste premáva aj MHD.

Doprava do Bardejovských Kúpeľov

Do Bardejovských Kúpeľov pravidelne premáva linka MHD ( číslo 1. a číslo 2.) a autobusové spojenie z autobusovej stanice v Bardejove. Záchytné parkovisko pre autá, ako aj zastávka autobusu, sa nachádzajú na začiatku areálu kúpeľov.

Všetky expozície sa nachádzajú pod jednou strechou vo vile Rákoci na okraji areálu Bardejovských Kúpeľov, hneď vedľa Múzea ľudovej architektúry.

Parkovanie

Bardejovské Kúpele majú k dispozícii centrálne parkovisko v blízkosti zastávky MHD. Parkovisko je spoplatnené. Hotely majú k dispozícii vlastné parkoviská. Pri jednotlivých hoteloch môže byť parkovanie za poplatok alebo zadarmo.

Mapa miesta

Program/Akcie

Šarišské múzeum pravidelne pripravuje rôzne kultúrne akcie a výstavy. Aktuálny program kultúrnych akcií či výstav Šarišského múzea je zverejnený na oficiálnej stránke múzea, ktorú uvádzame v sekcii kontakt.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného sa pohybuje v rozmedzí 1,00 – 10,00 €. Otváracia doba sa v jednotlivých expozíciách môže líšiť v závislosti od sezóny a jednotlivých dní.

Aktuálny cenník vstupného a otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Národopisnej expozície, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Šarišské múzeum – Národopisná expozícia
2032/65 Vila Rákoci
086 31 Bardejovské Kúpele

GPS súradnice: 49.3304760°, 21.2672760°

Mohlo by vás zaujímať

Skanzen vo Svidníku Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku

Múzeum ukrajinskej kultúry sa nachádza v meste Svidník. Tvoria ho tri zaujímavé expozície, ktoré približujú návštevníkom život a tradície ukrajinského obyvateľstva od minulosti až do súčasnosti.

Zistiť viac
Výhľad na Bardejov od Cyrilometodského kríža Cyrilometodský kríž nad Bardejovom

Cyrilometodský kríž sa vypína nad mestom Bardejov. Hoci k nemu nevedie oficiálne žiadna turistická trasa, patrí k vyhľadávaným turistickým atrakciám. Nevynechajte príležitosť navštíviť toto čarovné miesto.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore