Cyrilometodský kríž nad Bardejovom

Cyrilometodský kríž sa vypína nad mestom Bardejov. Hoci k nemu nevedie oficiálne žiadna turistická trasa, patrí k vyhľadávaným turistickým atrakciám miestnych, ale i cezpoľných turistov. Pri návšteve Bardejova rozhodne nevynechajte príležitosť navštíviť toto čarovné miesto.

Výhľad na Bardejov od Cyrilometodského kríža

Nad mestom Bardejov sa vypína mohutný kríž

Nad Bardejovom sa vypína jedna zo známych turistických atrakcií, a to mohutný dvanásť metrov vysoký štvorramenný Cyrilometodský kríž. Kríž postavili v roku 1995 na mieste známom ako Šibená hora. Dlhšie spodné ramená kríža majú dĺžku 6 metrov a kratšie horné ramená merajú 4 metre. Kríž váži 1500 kilogramov, je pokrytý žiarivým nerezovým plechom.

Ako názov napovedá, postavený bol na pamiatku príchodu vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda na naše územie v roku 863, ale aj pamiatku založenia Matice slovenskej v roku 1863 a na pamiatku vzniku Slovenskej republiky v roku 1993.

Kríž bol vysvätený zástupcami rímskokatolíckej, gréckokatolíckej, evanjelickej a.v. a pravoslávnej cirkvi. Cyrilometodský kríž v Bardejove zároveň symbolizuje náboženské, národnostné a občianske porozumenie. Kríž v súčasnosti patrí k pomerne vyhľadávaným atrakciám miestnych obyvateľov i turistov. Z miesta sa vám naskytne nezabudnuteľný výhľad na mesto Bardejov a jeho okolie.

Ako sa dostať k Cyrilometodskému krížu?

Kríž sa nachádza priamo nad mestom Bardejov. Cesta k nemu nie je náročná, vedie lesnou cestou s miernym stúpaním. Celá trasa je nenáročná vhodná aj pre dôchodcov a rodiny s deťmi. Bez problémov ju zvládnu malé deti a aj hostia na seniorských pobytoch v Bardejovských Kúpeľoch.

Z autobusovej stanice v Bardejove sa k Cyrilometodskému krížu dostanete pomalou chôdzou za približne 25 minút. Z centra mesta je potrebné vydať sa na Ulicu Pod Šibenou horou.

Na Ulici Pod Šibenou horou nájdete aj malé železné “sochy” s nápismi, ktoré vás postupne prevedú dôležitými udalosťami slovenskej histórie. Z konca ulice vás smerovník navedie na lesnú cestu vedúcu na lúku nad mestom. Na vrchole lúky nezabudnite odbočiť vpravo a po pár metroch sa chodníkom vydať k Cyrilometodskému krížu. Lúka v okolí kríža býva občas neudržiavaná s vyšším trávnatým porastom.

V areáli kríža nájdete lavičky, na ktorých si môžete oddýchnuť a kochať sa výhľadom na mesto Bardejov.

Fotogaléria

Doprava

Mesto Bardejov je okresné mesto v Prešovskom kraji. Stará Ľubovňa leží od mesta 54 km západne, Prešov 41 km južne a Svidník 34 km východne. Južným okrajom mesta vedie novovybudovaný obchvat, na ktorý sa pripája II/545 na Prešov. V meste končí lokálna železničná trať Prešov – Bardejov. Do Bardejova premávajú prímestské linky, ale aj diaľkové a medzištátne autobusy. V meste premáva aj MHD.

Ako sa dostať z Bardejovských Kúpeľov k Cyrilometodskému krížu

Z Bardejovských Kúpeľov sa za 12 minút jazdy autom dostanete k východiskovému bodu ku krížu.

Na dopravu do Bardejova môžete využiť aj prímestské autobusy, alebo linky MHD (linka č. 1 a 2), ktoré premávajú zo zastávky v Bardejovských Kúpeľoch v pravidelných intervaloch. Cesta trvá približne 15 minút.

Mapa miesta

Parkovanie

V blízkosti Cyrilometodského kríža sa nenachádza parkovisko. Auto odporúčame nechať na niektorom zo záchytných parkovísk v meste a odtiaľ sa vydať ku krížu pešo. 

Postrehy návštevníkov

Pokojne miesto kúsok nad mestom, kde človek stretne len minimum ľudí. Krásny výhľad na mesto. Škoda, že cesta z mesta nie je značená.
Lenka Š.

Krásny výhľad, rozhodne stojí za to, i keď ku krížu je horší prístup (možný iba peši)
Jana V.

Vstupné/Cenník a otváracie hodiny

Areál je voľne dostupný bez obmedzení.

GPS súradnice

Cyrilometodský kríž, Bardejov: 49.2815966°, 21.2795667°

Mohlo by vás zaujímať

Šarišské múzeum v Bardejove, námestie Šarišské múzeum v Bardejove

Šarišské múzeum v Bardejove sa môže pýšiť mnohými prívlastkami. Patrí medzi najstaršie múzeá u nás a jeho zbierkový fond je jedným z najcennejších na Slovensku. Mesto Bardejov má bohatú históriu, ktorá sa z väčšej časti zachovala a dnes je prezentovaná vo forme niekoľkých expozícií Šarišského múzea.

Zistiť viac
Kalvária v Banskej Štiavnici Kalvária v Bardejove

Kalvária v Bardejove dotvára siluetu mesta Bardejov. K Pútnickému kostolu povýšenia Svätého kríža vedie 13 zastavení v podobe kaplniek, ktoré symbolizujú krížovú cestu Ježiša Krista. Turisticky nenáročná trasa na vrchol kalvárie je vhodná pre každého, kto má záujem spoznať históriu či prírodu v okolí Bardejova.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore