Turistika na vrch Rohuľa neďaleko Svidníka

Slovensko ponúka mnoho turistických zaujímavostí. Pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť rušným miestam sú ako stvorené turistické trasy Ondavskou vrchovinou. K obľúbeným turistickým cieľom patrí i vrch Rohuľa, ktorý sa nachádza neďaleko okresného mesta Svidník.

rohula

Kedysi na Rohuli stáli meračské veže a rozhľadňa

Vrch Rohuľa sa nachádza vo výške 595,6 m n. m. v Ondavskej vrchovine v Nízkych Beskydách, severne od mesta Svidník. Leží medzi obcami Nižná a Vyšná Jedľová a Belejovce. V minulosti tu stáli meračské veže slúžiace na geodetické a kartografické účely a známa turistická rozhľadňa, ktorá však bola z dôvodu silného poškodenia v roku 2019 demontovaná. 

Napriek tomu, že sa na vrchu už nenachádza rozhľadňa, máte možnosť za dobrého počasia vidieť hrebene Ondavskej a Laboreckej vrchoviny, Čergov, Vihorlat, Slánske vrchy a Poloniny. Za ideálneho počasia je možné vidieť aj končiare Vysokých Tatier. 

Rozhliadňa rohuľa

Aktuálne sa tu nachádza turistická útulňa, ktorá v prípade nevyhnutnosti poskytuje útočisko v nepriaznivom počasí. Nakoľko je tiež v zlom technickom stave, turisti ju už ako nocľahovisko nevyužívajú.

Ako sa dostať na Rohuľu?

Na Rohuľu sa dostanete niekoľkými spôsobmi. Obľúbená je trasa priamo zo Svidníka, ktorá sa však radí medzi náročnejšie túry. Dostať sa sem môžete aj z Nižnej Jedľovej a Belejoviec.

  1. červená turistická značka  červená a modrá turistická značka modrá turistická značka: Svidník – Nižná Jedľová – Rohuľa 2 hod. 15 min. – náročné;
  2. modrá turistická značka modrá turistická značka: Nižná Jedľová – Rohuľa 1 hod. – stredne náročné;
  3. modrá turistická značka  modrá turistická značka: Belejovce – Rohuľa 50 min. – stredne náročné.

Foto/Zdroj: Pôvodná, dnes už neexistujúca, drevená rozhľadňa / OOCR Šariš

Tip na výlet

Návštevu Svidníka, ktorý sa nachádza neďaleko známych Bardejovských Kúpeľov, odporúčame najmä milovníkom histórie a vojenstva. V meste a jeho okolí sa nachádza nespočetné množstvo pamiatok predovšetkým z obdobia druhej svetovej vojny. Neďaleko mesta leží známy areál Duklianskeho bojiska a Údolie smrti, ktoré zohrali dôležitú úlohu v bojoch Karpatsko–duklianskej operácie. 

Vojenské historické múzeum a Park bojovej techniky vo Svidníku vám priblížia vojenskú minulosť, Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku a Skanzen vo Svidníku zas minulosť Ukrajincov na Slovensku.

Doprava

Svidník je okresné mesto ležiace v Prešovskom kraji. Cez mesto vedie hlavný ťah číslo 77 a cesta číslo 21. Vedľa mesta bol v minulosti vybudovaný obchvat R4, ktorý tak odklonil dopravu z intravilánu mesta a odľahčila tak cestu I/73. Do mesta premáva diaľková autobusová doprava a prímestské linky. Svidník nemá vybudovanú železničnú trať. V rámci mesta premáva aj osobná doprava taxislužbami.

Doprava do Svidníka z Bardejovských Kúpeľov 

Zo Svidníka pravidelne premáva dopravné spojenie priamo na zastávku v Bardejovských Kúpeľoch, prípadne na zastávku nachádzajúcu sa na rázcestí ku kúpeľom. Stačí prejsť pešo na odbočku do Bardejovských Kúpeľov (je na hlavnom ťahu z Bardejova do Svidníka), tam sa nachádza autobusová zastávka Bardejov Kúpele, križovatka. Ak by niekto nechcel ísť pešo (je to približne 10 min chôdze z konca Bardejovských Kúpeľov) môže sa sem zviesť mestskou dopravou.

Cesta osobným automobilom trvá približne pol hodiny. Svidník je od Bardejovských Kúpeľov vzdialený 32 km. 

Ak by ste mali záujem vydať sana Rohuľu trasou z Nižnej Jedľovej alebo z Belejoviec, nemusíte zachádzať do Svidníka, ale z cesty číslo 77 priamo odbočiť do Nižnej Jedľovej. Nižná Jedľová je vzdialená od Svidníka 6 km, Belejovce 10 km. 

Parkovanie

Parkovať môžete na vyhradených miestach.

Mapa miesta

GPS súradnice

Rohuľa:  49.3505862°, 21.5667525°

Postrehy návštevníkov

Krásne miesto najmä okolie.
Patrik H.

Výborné cieľové miesto pre letnú aj zimnú turistiku. Je tam aj chata.
Miroslav Ch.

Mohlo by vás zaujímať

Bazilika sv. Egídia v Bardejove Bardejov

Bardejovské námestie je jedným z najkrajších a najzachovalejších historických centier miest na Slovensku. Okrem historického Radničného námestia, môžeme v okolí nájsť ďalšie zaujímavé historické pamiatky a rôzne atrakcie. Návštevu Bardejova by si rozhodne nemali nechať ujsť milovníci kultúry a histórie.

Zistiť viac
Vstup do Lesoparku Dukla vo Svidníku Lesopark Dukla vo Svidníku

Lesopark Dukla vo Svidníku patrí k obľúbeným miestam mnohých obyvateľov, ale i návštevníkov mesta. V príjemnom tieni stromov počas horúcich letných dní môžete opekať, či len tak oddychovať a spoznávať okolitú prírodu prostredníctvom náučných chodníkov, ktoré vás prevedú Lesoparkom Dukla.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore