Lesopark Dukla vo Svidníku

Lesopark Dukla vo Svidníku patrí k obľúbeným miestam mnohých obyvateľov, ale i návštevníkov mesta. V príjemnom tieni stromov počas horúcich letných dní môžete opekať, či len tak oddychovať a spoznávať okolitú prírodu prostredníctvom náučných chodníkov, ktoré vás prevedú Lesoparkom Dukla.

Vstup do Lesoparku Dukla vo Svidníku

Lesoparkom Dukla vedú rôzne náučné chodníky

Ak navštívite mesto Svidník, ktoré je známe predovšetkým spojením s históriou vojenstva a oboch svetových vojen, nevynechajte príležitosť odpočinúť si v krásnom prostredí Lesoparku Dukla. Nájdete ho za mestom, smerom na letisko Svidník. 

Cestu lesoparkom lemujú rôzne informačné tabule, ktoré návštevníka informujú o obyvateľoch lesoparku z fauny a flóry. Pre návštevníkov sú k dispozícii rôzne oddychové zóny, posedenia s lavičkami či ohniská na opekanie. 

Lesopark Dukla vo Svidníku bol prednedávnom obnovený, vyčistený, všetky chodníky sú udržiavané a spriechodnené. Trasy chodníkov sú dobre značené. Súčasťou je aj priestranné parkovisko a vstupné brány s nápisom Lesopark.

V Lesoparku Dukla vo Svidníku sa nachádzajú aj dva okruhy, ktoré ním prechádzajú – malý okruh v dĺžke 1,2 km a veľký okruh v dĺžke 2,2 km. Oba sú nenáročné vhodné pre rodiny s deťmi či seniorov. 

Informačné tabule v lesoparku:

  • Fauna našich lesov
  • Dreviny okolitých lesov
  • Mravec lesný
  • Geológia a pedológia
  • Zaujímavosti regiónu
  • Vtáctvo
  • Huby
  • Liečivé rastliny

Nielen miestna zaujímavosť

Pri potulkách Lesoparkom Dukla vo Svidníku sa môžete prejsť aj známou turistickou magistrálou – Cestou hrdinov SNP. Je označená červeným turistickým značením a lesoparkom prechádza v dĺžke približne 3 km.

Magistrála začína neďaleko Svidníka, v okolí Duklianskeho priesmyku, a končí pri Bratislave v okolí Devína. Celková dĺžka trasy je neuveriteľných 750 – 770 km. Cesta hrdinov SNP prechádza významnými miestami (napríklad Bradlo, kde leží Mohyla M. R. Štefánika), ktoré zohrali úlohu počas SNP, alebo počas oslobodzovania krajiny v priebehu 2. svetovej vojny.

Tip na výlet

Návštevu Svidníka, ktorý sa nachádza neďaleko známych Bardejovských Kúpeľov, odporúčame najmä milovníkom histórie a vojenstva. V meste a jeho okolí sa nachádza nespočetné množstvo pamiatok predovšetkým z obdobia druhej svetovej vojny.

Neďaleko mesta leží známy areál Duklianskeho bojiska a Údolie smrti, ktoré zohrali dôležitú úlohu v bojoch Karpatsko–duklianskej operácie. Vojenské historické múzeum a Park bojovej techniky vo Svidníku vám priblížia vojenskú minulosť, Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku a Skanzen vo Svidníku zas minulosť Ukrajincov na Slovensku.

Fotografie

Doprava

Svidník je okresné mesto ležiace v Prešovskom kraji. Cez mesto vedie hlavný ťah číslo 77 a cesta číslo 21. Vedľa mesta bol v minulosti vybudovaný obchvat R4, ktorý tak odklonil dopravu z intravilánu mesta a odľahčila tak cestu I/73. Do mesta premáva diaľková autobusová doprava a prímestské linky. Svidník nemá vybudovanú železničnú sieť. V rámci mesta premáva aj osobná doprava taxislužbami.

Doprava do Svidníka z Bardejovských Kúpeľov

Z Bardejovských Kúpeľov do Bardejova premávajú medzimestské autobusy. Z Bardejova sa prostredníctvom pravidelnej autobusovej dopravy dostanete do Svidníka približne za 50 minút, podľa vybraného spojenia. Cesta osobným automobilom trvá približne pol hodiny. Svidník je od Bardejovských Kúpeľov vzdialený 32 km.

Upozorňujeme, že zo Svidníka pravidelne premáva dopravné spojenie priamo na zastávku v Bardejovských Kúpeľoch, prípadne na zastávku nachádzajúcu sa na rázcestí k Bardejovským Kúpeľom. Stačí prejsť pešo na odbočku do Bardejovských Kúpeľov (je na hlavnom ťahu z Bardejova do Svidníka), tam sa nachádza autobusová zastávka Bardejov Kúpele, križovatka. Ak by niekto nechcel ísť pešo (je to približne 10 min chôdze z konca Bardejovských Kúpeľov) môže sa sem zviesť mestskou dopravou.

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené pred Lesoparkom Dukla.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Super prechádzka po náučnom chodníku v peknom upravenom lesoparku. Je tu niekoľko altankov kde sa da posediet. Na výber je viac tras. Mne sa osobne páčili aj obrovské mraveniska, ktorych tu bolo niekolko. Trasy su pekne vyznačené a farebne odlisene. Nedaleko je letisko na ktorom parkuje historicke lietadlo Mig 21.
Stanislav R.

Príjemná prechádzka lesom. Veľmi pekne spravené altánky a cestičky, možnosť opekania a pikniku, a ako bonus množstvo zaujímavostí a informácií o živote v našich lesoch na prehľadných tabuliach. Výborné.
Zuzana M.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Vstup do areálu Lesoparku Dukla je pre verejnosť voľný.

GPS súradnice

Lesopark Dukla: 49.3240239°, 21.5638552°

Mohlo by vás zaujímať

Lesnícky náučný chodník Čierna mláka

V malebnej prírode Bardejovských Kúpeľov sa nachádza niekoľko náučných chodníkov. Požiadavky na nenáročnú turistiku pre rodiny s deťmi, ale aj pre aktívnejších ľudí či seniorov, spĺňajú okruhy Lesníckeho náučného chodníka Čierna mláka, ktorý je dostupný celoročne.

Zistiť viac
Hrad Zborov Hrad Zborov – história, trasa, zaujímavosti

Zrúcanina hradu Zborov, známeho aj ako Makovica, sa vypína na kopci Ondavskej vrchoviny nad obcou Zborov v okrese Bardejov. V minulosti bol hrad dôležitým obranným hradom. Dnes k návšteve láka mnohých turistov a milovníkov histórie.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore