Turistika na vrch Busov

Busov patrí rozlohovo medzi najmenšie pohoria, čo však vôbec neuberá na jeho atraktivite. Cestovným ruchom nepoznačený rovnomenný najvyšší vrch Busov patrí k obľúbeným cieľom. Dostanete sa k nemu od Gaboltova či od Cigeľky. Vydajte sa s nami na vrchol legendami opradeného Busova.

Pohorie Busov s najnižšou tisícovkou na Slovensku, vrchom Busov, v okrese Bardejov

Pohorie Busov s rovnomenným vrchom Busov ročne navštívi mnoho turistov

Busov je pohorie a geomorfologický celok Nízkych Beskýd. Vďaka svojej malej rozlohe, len niečo vyše 100 kilometrov štvorcových, sa radí medzi najmenšie pohoria na Slovensku. Jeho celé územie spadá do okresu Bardejov.   

Najvyšší vrch pohoria má rovnomenný názov teda Busov, s výškou 1 002 m n. m. mu patrí 40 miesto na rebríčku najvyšších vrcholov slovenských pohorí. Na severe vymedzuje územie poľská hranica, na území Slovenska ho ohraničuje iba Ondavská vrchovina. Okrem vrchu Busov patria medzi obľúbené ciele turistov i Stebnícka Magura, Javorina či Staviská. 

Napriek malej rozlohe je v pohorí Busov čo objavovať a najmä obdivovať. Krásna prírodná scenéria, bohatstvo flóry a fauny, či unikátne liečivé zdroje robia z Busova príjemné, turistami vyhľadávané miesto. V podhorí Busova vyviera i známa minerálna voda Cigeľka, ktorá podobne ako prameň Herkules v Bardejovských Kúpeľoch, patrí k silne mineralizovaným vodám. 

Na vrchole Busova sa rozprestiera čistinka s dreveným krížom, turistickým smerovníkom s vrcholovou knihou. Z tohto miesta sa návštevníkovi naskytá obmedzený výhľad predovšetkým na poľské kúpele Wysowa, no miesto napriek tomu pôsobí očarujúcim dojmom. Busov nepatrí medzi hojne navštevovaný. Chodia sem najčastejšie Poliaci.

Túra na vrch Busov

Na vrch Busov sa dostanete z obce Gaboltov alebo z Cigeľky po zelenej turistickej značke. Výstup je priamy, ale aj pomerne strmý a náročný. Výlet si môžete i prepojiť, začať v Gaboltove a končiť v Cigeľke alebo opačne. Ak ste náročnejší turista, môžete kilometre navýšiť o Vyšný a Nižný Tvarožec. Na vrchol Busova musíte zdolať až 480 výškových metrov. Vyberte si trasu podľa náročnosti vhodnú práve pre vás.

Gaboltov – Busov – Cigeľka – sedlo pod Hrbom – Vyšný Tvarožec – Nižný Tvarožec – Gaboltov

Z Gaboltova po zelená turistická značka zelenej turistickej značke, ktorá sa začína pri OCÚ dostanete priamo na pohorie Busov. Trasa zo začiatku kopíruje trasu na kalváriu a k známemu pútnickému miestu v Gaboltove. Cesta na vrchol vedie priamo, je pomerne strmá a dá zabrať aj skúsenému turistovi. Z Busova po zelenej turistickej značke prídete do Cigeľky. Tu si nezabudnite nabrať známu minerálku Cigeľka alebo ochutnať iný prameň, ktorý v obci vyviera. Odtiaľto vedie modrá turistická značka modrá turistická značka do Vyšného Tvarožca a následne cez Nižný Tvarožec späť do Gaboltova. 

Po túre na vrch Busov si môžete oddýchnuť v neďalekých Bardejovských Kúpeľoch. Kúpele ponúkajú mnohé svoje služby nielen v rámci liečebných pobytov, ale aj pre jednodňových návštevníkov.. Ak by ste nemali turistiky dosť, môžete sa vydať preskúmať i turistické trasy v okolí Bardejovských Kúpeľov Lesnícky náučný chodník Čierna Mláka či neďaleký hrad Zborov

Fotogaléria

Ďalšie vrchy v pohorí Busov, na ktoré vedú turistické trasy

  1. Lackova  – červená turistická značka
  2. Stebnícka Magura – červená turistická značka modrá turistická značka
  3. Javorina – červená turistická značka
  4. Slaviská – červená turistická značka
  5. Karkuláž – červená turistická značka

Zaujímavosti

Vrch Busov je odpradávna opradený mnohými legendami. Podľa jednej z nich tu prebývali obri. Ďalšia hovorí o tom, že Busov bol miestom stretávania čarodejníc.

Doprava

Celé pohorie Busov patrí do okresu Bardejov. Do oboch obcí premáva autobusová doprava. 

Ako sa dostať k vrchu Busov z Bardejovských Kúpeľov

Najlepší prístup na vrch Busov je z obce Gaboltov alebo Cigeľka:

  • Bardejovské Kúpele sú od obce Cigeľka vzdialené 26 km, cesta autom trvá 33 minút. Z kúpeľov pokračujte cez Bardejov, po ceste číslo 77 na Mokroluh. Za Tarnovom odbočte doprava cez Sveržov a Gaboltov pokračujte do Cigeľky. 
  • Gaboltov je od Bardejovských Kúpeľov 22 km, cesta autom trvá 23 minút. Z Bardejovských Kúpeľov pokračujte cez Bardejov po ceste číslo 77 na Molokruh, Rokytov. Za Tarnovom odbočte na cestu 3485 a pokračujte do Gaboltova. 

Parkovanie

Parkovať v obci môžete na vyhradených miestach. 

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Malinké pohorie takmer bez turistov. Značky sú až na pár miest prehľadné, ale pod vrcholom môžete ľahko pokračovať po lesnej ceste a tak zísť zo značky. Zhora sú pekné výhľady, no toto pohorie nijak extra nevyniká nad ostatnými slovenskými pohoriami. Podstatné je, že ak nepôjdete na skupinový výstup, budete na značke takmer isto sami. Na vrchole Busova sa dá aj opekať. Moje zhrnutie je, že je to pekná túra, no ničím výnimočná. Ak ste blízko, určite vybehnite hore, ak nie, len kvôli pohoriu sa sem neoplatí trepať. Ale ak to pospájate napr. s výletom do Bardejova, alebo nejakého skanzenu, tak to už bude stáť za to.
Tomáš B.

Riadny výstup…Aj som si hore oddýchol 🙂
Marek S.

Vstupné/Cenník a Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný pre verejnosť bez obmedzení.

GPS súradnice

Pohorie Busov: 49.3904787°, 21.1620200°

Mohlo by vás zaujímať

Rozhľadňa Kamenná Hora Turistika v okolí Bardejova

Patríte k nadšencom turistiky a spoznávania prírodných krás? Turistika v okolí Bardejovských Kúpeľov je vhodná pre príležitostných, aj náročnejších turistov. Či už sa vyberiete náučnými chodníkmi a cyklotrasami priamo v kúpeľoch, alebo sa vydáte po turistických trasách v okolí, jednoznačne nebudete ľutovať.

Zistiť viac
Drevený kostol vo Fričke Drevené kostoly v okolí Bardejova

Pojem cerkev či cerkva predstavuje gréckokatolícky alebo pravoslávny chrám.Najznámejšie cerkvi u nás sú rozhodne drevené kostoly v okolí Bardejova. Väčšina z cerkví je zaradená do zoznamu Národných kultúrnych pamiatok a tie celosvetového významu do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore