Skanzen – Múzeum ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch

V Bardejovských Kúpeľoch sa, okrem známych kúpeľov a historického kúpeľného areálu, nachádza aj pozoruhodná pamiatka ľudových tradícií a staviteľstva – Skanzen ľudovej architektúry, ktorý predstavuje jednu z expozícií Šarišského múzea. Každý návštevník Bardejovských Kúpeľov by nemal vynechať príležitosť navštíviť múzeum, ktorého exponáty predstavujú zachované unikáty.

Kostol z Mikulášovej

Najstarší skanzen na Slovensku nájdete v Bardejovských Kúpeľoch

Múzeum ľudovej architektúry leží na okraji areálu Bardejovských Kúpeľov v blízkosti Vily Rákoci. Ide o najstarší skanzen svojho druhu na Slovensku. Múzeum sa rozkladá na ploche približne 1,5 hektára. Návštevníkom sú tu od roku 1965 prezentované exponáty, ktoré predstavujú ľudové staviteľstvo a kultúru dvoch etník. Spájajú sa tu tradície slovenského a rusínskeho obyvateľstva regiónu horného Šariša a severovýchodného Zemplína.

História samotných stavieb siaha do 18. až 20. storočia. Jednotlivé exponáty predstavujú rôzne druhy profánnej a sakrálnej architektúry. Prevažné zastúpenie majú obytné zrubové domy a hospodárske objekty ako napríklad sýpky, stodoly, dielne či sušiareň na ovocie a iné. Ďalej sa tu nachádzajú sakrálne stavby ako zvonice, kaplnky a drevené kostolíky. Všetky objekty v múzeu sú zariadené dobovým nábytkom.

Exponáty v Múzeu ľudovej architektúry

V skanzene sa nachádza 24 historických exponátov. Areálu dominuje drevený Kostol zo Zboja z roku 1776, či gréckokatolícky drevený Kostol z Mikulášovej z roku 1730. Podrobnú mapu s jednotlivými stavbami umiestnenými v areáli skanzenu môžete nájsť na webovej stránke Šarišského múzea v Bardejove.

Pri vstupe do múzea môže návštevník obdivovať sypanec z Petrovej. Hneď za touto stavbou sa nachádza obytný dom z rusínsko-ukrajinskej obce Frička z roku 1887 či zrubová stodola z Hankoviec. V jej blízkosti sa nachádza malá kaplnka z Harhaja, jednopriestorová kováčska dielňa z Abrahámoviec či včelín z Valkova a studňa.

Medzi obydlia bohatších obyvateľov môžeme zaradiť zrubový dom z Petrovej, ktorý bol postavený koncom 19. storočia a obytný dom z Kračúnoviec. Dom z Kračúnoviec je omazaný hlinou, pod slamenou valbovou strechou s vikierom sa nachádza obytný priestor zložený z troch častí. Hospodársku časť tvorí maštaľ, vozáreň, chlievy a sýpka.

V okolí obytného domu z Kračúnoviec sa nachádzajú sypanec z Kračúnoviec, gepeľ, stodola z Tarbaja, sušiareň ovocia z Buclovian, sypanec z Andrejovej či stolárska dielňa.

Poslednými pamiatkami na konci areálu je zvonica z Nemcoviec, valcha z Livova či vrták z Bardejova. Obytné domy predstavujú obytný dom z Maľcova, Bardejova či z Hrabovej Roztoky.

Načerpať sily po výlete do najstaršieho skanzenu na Slovensku môžete v neďalekých Kúpeľoch. Či už sa v nich zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s víkendovým pobytom v Bardejovských Kúpeľoch, určite neoľutujete.

Technické unikáty 

Technické pamiatky patria medzi najvzácnejšie pamiatky skanzenu ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch. Prvou je unikátne vrtné zariadenie na výrobu drevených vodovodných rúr na vodný pohon, ktoré pochádza z Bardejova a je datované do 18. storočia. Druhá technická pamiatka je zariadenie na domácku výrobu súkna, tzv. valcha z Livova. Časť pochádza z roku 1888 a časť z roku 1948.

Zdroj foto: Lenka Škripková

Drevené kostoly 

V skanzene a v jeho areáli sa nachádzajú 2 drevené kostolíky: drevený kostolík z Mikulášovej a Kostol zo Zboja.

Vrták z Bardejova j – Skanzen ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch

Kostol zo Zboja

Kostol zo Zboja sa nachádza za vstupnou bránou so zvonicou z Nižného Orlíka. Tento kostol predstavuje klasický lemkovský variant rusínsko-ukrajinských trojdielnych a trojvežových zrubových chrámov. Interiéru kostola dominuje ikonostas zo 17. a 18. storočia. Do skanzenu bol kostol premiestnený v roku 1967.

Kostol z Mikulášovej

Mimo skanzenu je umiestnený drevený kostolík z Mikulášovej, ktorý postavili v roku 1730 a je tiež v správe Šarišského múzea. V interiéri kostola sa nachádza kópia barokového ikonostasu. Pôvodne bol kostol trojdielny, po úpravách je dvojdielny. 

Zaujímavosti

  • Zaujímavou stavbou v areáli skanzenu je Kostol z Mikulášovej. Gréckokatolícky kostolík, ktorý je zasvätený Ochrane Presvätej Bohorodičky, stál pôvodne v obci Mikulášová. Na svojom pôvodnom mieste fungoval do roku 1926. Následne ho obyvatelia prestali využívať a začal chátrať.
  • V roku 1931 bol prevezený do Bardejovských Kúpeľov. Premiestnenie Kostola z Mikulášovej do kúpeľného areálu predstavovalo jednu z najväčších pamiatkarských počinov v tridsiatych rokoch 20. storočia.
  • V roku 2003 – 2005celý kostol zrekonštruovali. V rámci kostola sa dodnes koná gréckokatolícka liturgia a zároveň rôzne kultúrno-spoločenských podujatia.
  • Ďalšou zaujímavosťou Kostola z Mikulášovej sú hodiny na vrchole veže. Hodiny sa tam síce nachádzajú, avšak nezobrazujú čas. Sú len namaľované.

Fotogaléria

Ako sa dostať do Múzea ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch

Do Bardejovských Kúpeľov pravidelne premáva linka MHD (číslo 1 a číslo 2) a autobusové spojenie z autobusovej stanice v Bardejove. Pokiaľ cestujete autom, záchytné parkovisko, ako aj zastávka autobusu, sa nachádzajú na začiatku areálu kúpeľov. Parkovanie je spoplatnené. Parkovací automat nájdete priamo na parkovisku.

Skanzen sa nachádza približne 10 až 15 minút chôdze od parkoviska.

Mapa miesta

Program/Akcie

V areáli skanzenu sa pravidelne konajú aj rôzne ľudové podujatia ako Deň remesiel, Popoludnie s folklórom a mnohé iné. V rámci Kostola v Mikulášovej sa konajú aj gréckokatolícke liturgie. 

Aktuálny program kultúrnych akcií Múzea ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch je zverejnený na oficiálnej stránke múzea, ktorú uvádzame v sekcii kontakt a na oficiálnych stránkach múzea na facebooku.

Postrehy návštevníkov

Čarokrásne miesto, vhodné na výlet, spoznávanie histórie a kultúry našich predkov, či len pre zhotovenie pekných fotografií vrátane svadobných. Perfektné miesto v rámci lokality Bardejovské kúpele. Viaceré drevené kostolíky a iná pôvodná drevená architektúra. Odporúčam, cca na 2 hodiny pokiaľ plánujete návštevu na otočku.
Peter F.

Prijemny skanzem priamo v kupelnom meste. Zaparkovat sa da na zaciatku kupelneho mestecka a ku skanzemu sa dostanete prechadzkou cez kupele.
Alena K.

Vstupné/Cenník

Vstupné do areálu sa pohybuje v rozmedzí 1,50 – 10,00 €.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Múzea ľudovej architektúry, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Otváracie hodiny

Otváracie hodiny sa môžu líšiť v závislosti od sezóny alebo jednotlivých dní. Aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendu nájdete na oficiálnej webovej stránke Múzea ľudovej architektúry, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Bardejovské Kúpele – Skanzen

Kontakt

Skanzen – Múzeum ľudovej architektúry
Areál skanzenu
086 31 Bardejovské Kúpele

GPS súradnice: 49.330550°, 21.267340°

Súvisiace odkazy

Mohlo by vás zaujímať

Portrét Alžběty Bavorskej zvanej „Sisi“ od Franze Xavera Winterhaltera Muzeálny apartmán Sisi

Bardejovské Kúpele sú neodmysliteľne spojené s osobou cisárovnej Alžbety Bavorskej, ktorú všetci poznáme ako Sisi. Cisárovná v Bardejovských Kúpeľoch strávila tri týždne. Na jej počesť bolo v areáli kúpeľov zriadených niekoľko pamiatok. Jednou z nich je aj Muzeálny apartmán Sisi, ktorý sa nachádza v liečebnom dome Alžbeta.

Zistiť viac
Kalvária v Bardejove – kostol sv. Kríža Kalvária v Bardejove

Kalvária v Bardejove dotvára siluetu mesta Bardejov. Vypína sa nad mestom, na jeho východnej strane. K Pútnickému kostolu povýšenia Svätého kríža vedie 13 zastavení v podobe kaplniek, ktoré symbolizujú krížovú cestu Ježiša Krista. Turisticky nenáročná trasa na vrchol kalvárie je vhodná pre každého.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore