Turistické trasy na vrch Stavok

Okolie mesta Svidník ponúka návštevníkom mnohé. Ak ste zdatný turista, môžete sa vydať na niekoľko hodinovú túru na najvyšší vrch svidníckeho okresu – vrch Stavok. Ešte donedávna sa na ňom nachádzala aj rozhľadňa. I keď sa už návštevníci nemajú možnosť rozhliadnuť do okolia z vysokej rozhľadne, vrch Stavok patrí stále k zaujímavým miestam.

Pamätník na ťažké boje z obdobia 2. Svetovej vojny

Cez Stavok vedie diaľková európska turistická trasa E3

Vrch Stavok – poľsky Baranie, je najvyššie položený vrchol svidníckeho okresu. Nachádza sa medzi Slovenskom a Poľskom, v Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty, v nadmorskej výške 752,4 m n. m. Najlepší prístup k vrcholu Stavku je z obce Vyšná Pisaná. V minulosti na jeho vrchole stála aj rozhľadňa. Žiaľ, vzhľadom na poveternostné podmienky a zlý technický stav, bola rozhľadňa Stavok demontovaná, podobne ako rozhľadňa na vrchu Rohuľa.

Túra na vrch Stavok

Na vrch Stavok sa dostanete:

  • po žltej turistickej značke z obce Vyšná Písaná / odhadovaný čas 1:40 h;
  • z bodu Pod Javorím po modrej následne zo Skalného po zelenej turistickej značke;
  • z obce Šarbov po zelenej turistickej značke / odhadovaný čas 1:10 h;
  • od Filipovského sedla po červenej turistickej značke / odhadovaný čas 3:30 h;
  • po červenej turistickej značke E3 z Duklianskeho priesmyku / odhadovaný čas 3 hodiny.

Vrchol stavok je prístupný aj :

Smerovník
  • Zo Svidníka po červenej značke cez Dukliansky priesmyk a Porubské sedlo. Značka kopíruje štátnu hranicu s Poľskom. Táto trasa je určená pre zdatných turistov.

Zaujímavosti

  • Cez tento vrchol Stavok prechádza diaľková európska turistická trasa E3, ktorá pokračuje hraničným pásmom až do Duklianskeho priesmyku, kde naše územie opúšťa a pokračuje ďalej do Poľska.
  • Na vrchole Stavok postavili 5 poschodovú meračskú vežu vysokú 22,67 m, slúžila do konca 60-tych rokov.
  • Stála tu ešte jedna vojenská veža s výškou 26 m, ktorú počas 2. svetovej vojny v roku 1943 postavila nemecká armáda. V roku 1999 sa pre svoj vek kvôli silnej námraze zrútila.
  • Následne tu postavili ďalšiu rozhľadňu, ktorá sa vzhľadom na jej zlý technický stav nevyužíva od roku 2019. Rozhľadňa sa nachádzala na mieste, kde prebiehali boje počas Karpatsko-duklianskej operácie. Dodnes v teréne môžete nájsť viditeľné stopy po týchto udalostiach.

Fotografie

Tip na výlet

Ako kultúrna pamiatka je zapísané pamätné miesto karpatsko-dukelskej operácie, ktoré zahŕňa celé katastrálne územie obce Vyšná Písaná. Symbolizuje ju pomník padlým v II. svetovej vojne a samostatne stojaci tank T-34 na severnom okraji obce.

Pri návšteve vrchu Stavok nevynechajte príležitosť spoznať históriu bojov počas druhej svetovej vojny a karpatsko-duklianskej operácie, ktorá tu prebiehala. V areáli Duklianskeho bojiska a Údolia smrti, ktoré sa tiahne od obce Kapišová až po slovensko-poľský hraničný priechod Dukla, je umiestnená expozícia v prírode v podobe rozmiestnenej rôznej bojovej techniky. Medzi obcami Kapišová, Kružľová a Nižná Písaná sa nachádza rozmiestnená tanková technika v podobe tankovej roty v útoku.

Doprava

Vyšná Písaná je obec na slovensko-poľských hraniciach. Od Svidníka je vzdialená 12,5 km. Do obce vedie cesta číslo 3539, premáva sem autobusová doprava.

Ako sa dostať k rozhľadni Stavok z Bardejovských Kúpeľov

Najlepší prístupový bok na Stavok je z obce Vyšná Písaná, ktorá je od Bardejovských Kúpeľov vzdialená 45 km, cesta autom vám zaberie 49 minút. Z kúpeľov pokračujte cez Zborov, po ceste číslo 77 cez Nižnú Poliaku do Svidníka. Cez Svidník pokračujte cestou číslo 21 až ku Pamätníku tankistom, odtiaľ pokračujte obcami Kapišová a Nižná Písaná do Vyšnej Písanej.

Vzhľadom na viacero prestupov odporúčame cestovať autom.

Parkovanie

Zaparkovať môžete v obci na vyhradených miestach.

Vstupné/Cenník

Areál je voľne prístupný pre verejnosť.

Mapa miesta

GPS súradnice

Vrch Stavok (SK) / Baranie (PL): 49.4347640°, 21.6000460°

Mohlo by vás zaujímať

Vstup do Lesoparku Dukla vo Svidníku Lesopark Dukla vo Svidníku

Lesopark Dukla vo Svidníku patrí k obľúbeným miestam mnohých obyvateľov, ale i návštevníkov mesta. V príjemnom tieni stromov počas horúcich letných dní môžete opekať, či len tak oddychovať a spoznávať okolitú prírodu prostredníctvom náučných chodníkov.

Zistiť viac
Expozícia Vojenského múzea vo Svidniku – vojenské dejiny medzi rokmi 1914-1945 Vojenské historické múzeum

Mesto Svidník je známe predovšetkým históriou, ktorá sa viaže k vojenstvu. V okolí mesta môžeme nájsť pamiatky, ktoré sú spojené s obdobím 1. a 2. svetovej vojny. Vojenské historické múzeum vo Svidníku prezentuje históriu oboch vojen a medzivojnových období.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore