Rozhľadňa Kráľova Studňa pri Lenartove

Rozhľadňa Kráľova studňa patrí k najkrajším turistickým atrakciám v blízkosti Bardejovských Kúpeľov. Zároveň sa môže pýšiť prvenstvom vo svojej výške v celom bardejovskom okrese. Pri návšteve Bardejova rozhodne nevynechajte príležitosť navštíviť miesto, kde sa podľa povestí stretli významní králi na mierovom stretnutí.

Rozhľadna v zime

Rozhľadňa Kráľova studňa – miesto opradené povesťami

Obec Lenartov leží v blízkosti slovensko-poľskej hranice v okrese Bardejov. Od roku 2011 pribudla v Lenartove obľúbená turistická atrakcia pre domácich, ale i cezpoľných turistov, a to rozhľadňa Kráľova studňa. O jej výstavbu sa zaslúžilo združenie Kráľova studňa z Lenartova.

Samotná rozhľadňa pozostáva zo štyroch podlaží, má výšku 13 metrov. Z jej vyhliadkovej plošiny môžete počas priaznivých podmienok vidieť celý Čergovský hrebeň, vrch Busova, Stebnícku Maguru, okolité obce a aj poľskú Javorinu. Pre pocestných tu bola vybudovaná i turistická útulňa.

Na Kráľovej studni

Okrem samotnej rozhľadne, ktorá je azda najatraktívnejší turistický cieľ, sa občianske združenie postaralo aj o výstavbu oddychového miesta v podobe stolov s lavičkami a s ohniskom. V roku 2016 pribudla drevená Lavica troch kráľov, ktorá symbolizuje stretnutie trojice kráľov. Vtedy si tu mali podľa povesti za jeden stôl zasadnúť uhorský kráľ Matej Korvín s poľským kráľom Kazimírom IV. Jagellovským a jeho synom Sv. Kazimírom.

Neďaleko rozhľadne sa nachádza aj studnička, ktorá podľa povesti vznikla vraj pod kopytami koňa kráľa Mateja Korvína, keď tadiaľ prechádzal so svojou družinou do Poľska. Podľa inej povesti tu už studňa bola v čase, keď sa tu stretli traja králi a pili z nej.

Aké turistické trasy vedú na rozhľadňu Kráľova studňa?

K rozhľadni sa najjednoduchšie dostane z obcí Lenartov a Obručné po značených turistických trasách. Obe trasy patria k nenáročným, sú ideálne pre rodiny s deťmi. Trasy majú dĺžku približne 4 km.

Rozhľadna Kráľova studňa
  • Z obce Lenartov po zelená turistická značka zelenej turistickej značke, výstup trvá približne 1:30 hod.
  • Po červená turistická značka červenej turistickej značke z obce Lenartov, výstup trvá približne 1:15 hod.

Zaujímavosti

  • Rozhľadňa Kráľova studňa je najvyššia rozhľadňa v okrese Bardejov. 
  • Koncom 19. storočia viedla cez Lenartov obchodná cesta z Poľska do Galície. Dodnes ju pripomínajú viditeľné pozostatky. K nim patria aj zrúcaniny hostinca Kráľova studňa, ktoré boli jednou zo zastávok tejto cesty. Studňa sa zachovala dodnes.

Doprava

Obe obce, Lenartov aj Obručné, ležia v bardejovskom okrese. Do Lenartova aj Obručného vedie cesta číslo 77. Premáva sem autobusová doprava z Bardejova.

Výlet na rozhľadňu Kráľova studňa môžete ukončiť oddychom v neďalekých Bardejovských Kúpeľoch. Bardejovské Kúpele ponúkajú mnohé svoje služby nielen v rámci kúpeľných pobytov, ale aj pre jednodňových návštevníkov. Ak ste fanúšikmi turistiky, okolie Bardejovských Kúpeľov bude ako stvorené pre vás. Ďalšia vyhliadka na vás čaká priamo nad kúpeľmi – rozhľadňa Kamenná hora. Rozhodne ju pri návšteve kúpeľov nevynechajte.

Ako sa dostať do Lenartova / Obručného z Bardejovských Kúpeľov

Obec Lenartov je vzdialená od Bardejovských Kúpeľov 27 km, obec Obručné 31,5 km. Z Bardejovských Kúpeľov pokračujte cez Bardejov po ceste číslo 77 smerom na Mokroluh a ďalej cez obce Rokytov, Tarnov, Gerlachov do Lenartova prípadne, ak zvolíte trasu z Obručného ďalej do Obručného.

Do oboch obcí premáva verejná doprava z Bardejova. Najideálnejší autobusový spoj do Lenartova a Obručného trvá 30 až 45 minút.

Parkovanie

Parkovanie je možné na vyhradených miestach v obci.

Program/Akcie

Kráľova studňa je obľúbená turistická atrakcia mnohých turistov, ale aj organizovaných turistických výstupov, podujatí a workshopov. Medzi obľúbené patrí napríklad Lenartovský rebriňák, Slovensko-poľský turistický prechod okolo Kráľovej studne, Zimný prechod, Beh do kopca na Kráľovu studňu a iné.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný pre verejnosť.

Mapa miesta

GPS súradnice

 Rozhľadna Kráľova studňa: 49.3379060°, 21.0102772°

Postrehy návštevníkov

Veľmi pekná túra cca jedna a pol hodinky. Krásny výhľad na okolie z vyhliadkovej veže. Pri chate detské ihrisko čiže každý si príde na svoje.
Jozef P.

Nádherná scenéria,kľud a pohoda.Ak tam náhodou stretnete pána Dudru,tak Vám podá výklad o histórii tohoto kraja.Je tam pekná útulňa vždy otvorená…
Ľudovít H.

Mohlo by vás zaujímať

Stebnícka Magura Turistika v okolí Bardejovských Kúpeľov

Patríte k nadšencom turistiky a spoznávania prírodných krás? Turistika v okolí Bardejovských Kúpeľov je vhodná pre príležitostných, aj náročnejších turistov. Či už sa vyberiete náučnými chodníkmi a cyklotrasami priamo v kúpeľoch, alebo sa vydáte po turistických trasách v okolí, jednoznačne nebudete ľutovať.

Zistiť viac
Lesnícky náučný chodník Čierna mláka

V malebnej prírode Bardejovských Kúpeľov sa nachádza niekoľko náučných chodníkov. Požiadavky na nenáročnú turistiku pre rodiny s deťmi, ale aj pre aktívnejších ľudí spĺňajú okruhy Lesníckeho náučného chodníka Čierna mláka. Návštevníci si môžu vychutnať prírodné scenérie v každom ročnom období.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore