Lesnícky náučný chodník Čierna mláka

V malebnej prírode Bardejovských Kúpeľov sa nachádza niekoľko náučných chodníkov. Požiadavky na nenáročnú turistiku pre rodiny s deťmi, ale aj pre aktívnejších ľudí či seniorov, spĺňajú okruhy Lesníckeho náučného chodníka Čierna mláka, ktorý je dostupný celoročne. Návštevníci si tak môžu vychutnať prírodné scenérie v každom ročnom období.

Lesnícky náučný chodník Čierna mláka v Bardejovských Kúpeľoch – východiskový bod

Názov chodníka je odvodený od lesných procesov

Lesnícky náučný chodník Čierna mláka sa nachádza v lesoparku Bardejovských Kúpeľov. Bol vybudovaný za účelom prezentovania významu lesníctva a krásy prírody. Myšlienka vzniku náučného chodníka bola realizovaná lesníkmi z podniku Lesy Slovenskej republiky š.p., odštepný závod Bardejov, v roku 2008.

Trasa náučného chodníka vedie cez lesy, ktoré sú majetkom Lesov Slovenskej republiky. Výstavbu chodníka realizovali lesníci svojpomocne a z finančných prostriedkov OZ Bardejov. Pomenovanie náučného chodníka je odvodené od lesných procesov, a to najmä rozkladu v slatinnom jazierku, ktoré tu prebiehajú a vytvárajú tzv. čierne mláky.

Základné informácie o Náučnom chodníku Čierna mláka

Východiskový aj konečný bod sa nachádza v lokalite Nad jazierkom. Celá trasa pozostáva z troch okruhov, ktoré dostali pomenovanie po stromoch; teda okruh jedľový, bukový a javorový. Každá trasa má inú dĺžku, prevýšenie a náročnosť.

Celková dĺžka chodníka je 4460 m a nachádza sa na ňom 18 informačných tabúľ. Ďalej tu nájdete  napríklad rozhľadňu s výhľadom na Zborovský hrad či vyhliadku na hrebeň Čergovského pohoria. Súčasťou trasy sú aj oddychové miesta a ohniská. Chodník je celoročný a voľne prístupný pre každého návštevníka.

Zastávky lesníckeho náučného chodníka Čierna mláka

Vstup na náučný chodník tvorí drevená vstupná brána s informačnou mapou, kde sa nachádzajú informácie o chodníku. Zároveň si každý návštevník zvolí trasu, ktorou sa bude ďalej uberať.

  1. Základné údaje o lesníckom náučnom chodníku Čierna mláka
  2. Spoznávanie drevín podľa kôry
  3. Lesy osobitného určenia
  4. Les a voda
  5. Vietor, syn Slnka
  6. Pro Silva
  7. Zver – súčasť lesa (náhľad tabule)
  8. Prímestské a ďalšie lesy s významnou zdravotnou, kultúrnou alebo rekreačnou funkciou
  9. Kaplnka sv. Huberta
  10. Vyhliadka na Zborovský hrad
  11. Čierna mláka
  12. Čergov – perla severovýchodného Slovenska
  13. Les a vzduch
  14. Pôdoochranná funkcia lesa
  15. Brečtan popínavý
  16. Ťažba – prostriedok výchovy lesa
  17. Les – súčasť krajiny
  18. Rastové fázy lesa

Fotogaléria

Doprava do Bardejovských Kúpeľov

Do Bardejovských Kúpeľov pravidelne premáva linka MHD (číslo 1. a číslo 2.) a autobusové spojenie z autobusovej stanice v Bardejove. Pokiaľ cestujete autom, záchytné parkovisko, ako aj zastávka autobusu, sa nachádzajú na začiatku areálu kúpeľov.

K náučnému chodníku návštevníkov dovedie turistická značka náučného chodníka priamo z konečnej zastávky MHD v Bardejovských Kúpeľoch.

Trasa náučného chodníka Čierna mláka

Trasa náučného chodníka začína na lokalite Nad Jazierkom. Celá trasa náučného chodníka je označená žltou turistickou značkou. K dispozícii sú pre návštevníkov 3 okruhy:

  • 1. okruh – Jedľový – nenáročný – dĺžka 1,9 km, prevýšenie 100 m;
  • 2. okruh – Bukový – mierne náročný – dĺžka 3,7 km, prevýšenie 220 m;
  • 3. okruh – Javorový – náročný – dĺžka 3,9 km, prevýšenie 290 m.

Po prejdení náučného chodníka Čierna mláka si môžete oddýchnuť v Bardejovských Kúpeľoch. Kúpele Bardejov ponúkajú mnohé svoje služby nielen v rámci bardejovských liečebných pobytov, ale aj pre jednodňových návštevníkov.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný verejnosti bez poplatkov a časového obmedzenia.

Postrehy návštevníkov

Výborne označený chodník, veľa zaujímavostí cestou, zážitok aj v zime. Tri okruhy s rôznou náročnosťou.
Miroslava K.

Veľmi pekný chodník. Veľa poučných informácií z lesa. Oplatí sa vidieť. Pekná vyhliadková veža na Zborovský hrad. Celá trasa trvá 2-2,5 h.
Richard N.

Video

GPS súradnice

Náučný chodník Čierna mláka: 49.334113769°, 21.269849896°

Súvisiace odkazy

Mohlo by vás zaujímať

Výhľad na Bardejov od Cyrilometodského kríža Cyrilometodský kríž nad Bardejovom

Cyrilometodský kríž sa vypína nad mestom Bardejov. Hoci k nemu nevedie oficiálne žiadna turistická trasa, patrí k vyhľadávaným turistickým atrakciám miestnych, ale i cezpoľných turistov. Pri návšteve Bardejova rozhodne nevynechajte príležitosť navštíviť toto čarovné miesto.

Zistiť viac
Kostol z Mikulášovej Skanzen – Múzeum ľudovej architektúry

V Bardejovských Kúpeľoch sa nachádza pozoruhodná pamiatka ľudových tradícií a staviteľstva – Skanzen ľudovej architektúry. Návštevníci Bardejovských Kúpeľov by nemali vynechať príležitosť navštíviť múzeum, ktorého exponáty predstavujú zachované unikáty.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore