Minerálny prameň Cigeľka a miestne zaniknuté kúpele

Malá rázovitá obec Cigeľka na severe Slovenska neďaleko Bardejova ukrýva jedinečný prírodný poklad v podobe viacerých výverov minerálnej vody. V minulosti tu dokonca fungovali aj známe kúpele, obec mala štatút kúpeľného mestečka. Spoznajte s nami minerálku Cigeľka a históriu kúpeľov v Cigeľke.

Minerálny prameň Cigeľka

V prípade Cigeľky platí porekadlo, že soľ je nad zlato

Obec Cigeľka leží v okrese Bardejov, v údolí potoka Oľchovec pod horou Busov v blízkosti slovensko-poľskej hranice. Známa je predovšetkým vďaka rovnomennému zdroju slanej minerálnej vody.

Celá prihraničná oblasť je bohatá na minerálne pramene a žriedla zásaditej uhličitej vody s vysokým obsahom minerálnych látok. V minulosti tu preto vznikli aj kúpele. Okrem známeho prameňa, ktorého vodu si môžete zakúpiť aj na pultoch supermarketu, sa nachádza v obci a jej okolí niekoľko ďalších zdrojov minerálnej vody.

Vďaka vysokému podielu minerálov s prevažujúcou slanou zložkou a so zvýšeným obsahom kyseliny metaboritej a lítia možno touto vodou účinne pôsobiť na zažívací trakt a efektívne liečiť poruchy látkovej výmeny – cukrovku, dnu či obezitu. Inhalácie cígeľskej vody pomáhajú pri ochoreniach horných ciest dýchacích

V minulosti mala Cigeľka štatút kúpeľného mesta

Ako prvý vyslal do Uhorska a celej Európy zvesť o úžasných vlastnostiach cigeľských vôd Lodovico Tognio už v tridsiatych rokoch 19. storočia. O niekoľko rokov neskôr tu maďarský lekár Štefan Ambrózy dal vykopať studňu a objavený prameň dostal jeho meno. Postupne pod Busovom nachádzali ďalšie a ďalšie pramene, ktoré čoskoro získali povesť jednej z najlepších alkalických kyseliek v Uhorsku.

Grófska rodina Erdödyovcov, ktorá vlastnila túto pramennú oblasť, prenajala územie prešovskému obchodníkovi Burghartovi, ktorý expedoval na trh ročne okolo osem tisíc fliaš minerálok.

Obec onedlho začala ťažiť z prítomnosti vzácnych minerálnych vôd. Vyrástla tu kúpeľná budova, prvá plniareň i turistická chata. Kronika obce Cigeľka uvádza, že v roku 1940 tu bol značný kúpeľný ruch. Pre pacientov bolo k dispozícii osem kúpeľných kabín. V areáli sa nachádzalo i umelé jazierko na člnkovanie a chytanie rýb. O kúpele Cígeľka mal pred vojnou záujem i Baťa, ale k ich obnove sa nedostal.

Almanach lázní Československé republiky z roku 1949 uvádza Cigeľku ako kúpeľné miesto na liečbu žalúdočných chorôb, chorôb horných dýchacích ciest, srdca a ciev, a kožných chorôb. Pacienti sa liečili formou vaňových kúpeľov, absolvovali tu týždenné alebo dlhšie pobyty. Súčasťou procedúr v kúpeľoch Cígeľka bolo aj bahno, ktoré malo blahodarné účinky na pohybové ústrojenstvo.

Historická fotografia - jazero Cigeľka

Foto / Zdroj: Dobová fotografia, dnes už neexistujúceho, umelého jazera v Cigeľke, na ktorom sa kedysi aj člnkovalo / FB Slovensko na historickych fotografiách

V súčasnosti nemá Cigeľka štatút kúpeľného mesta. Niektoré pramene boli zlikvidované alebo zanikli tak, ako zanikla aj sláva miestnych kúpeľov. Jediné, čo ostalo, je známa minerálna voda Cigeľka.

Minerálna voda Cigeľka – Cigeľka VIII CH-1

Prameň sa nachádza v oplotenom areáli závodu Cigeľka. Voda z prameňa Cigeľka sa zvádza do areálu závodu. Tam sa akumuluje do oceľových tankov, z ktorých sa stáča na plniarenské účely.

Minerálny prameň má slanú chuť a teplotu od 9 do 11 stupňov Celzia. Bežný návštevník má k prameňu voľný prístup, lebo z vrtu vyviera viac vody, ako spotrebuje firma na fľaškovanie.

V areáli závodu, za administratívnou budovou, sa nachádza ešte jeden prameň minerálnej vody známy ako Cigeľka I (Štefan). Studňa bola v roku 1990 z dôvodu zvýšenia výdatnosti prameňa CH-1 zabetónovaná.

Ďalšie pramene v okolí obce Cigeľka

Obec a v jej okolie je bohaté na veľké množstvo minerálnych prameňov. Niektoré sú v dobrom stave, vodu z nich si môžete pokojne načerpať. V katastri obce Cigeľka sa nachádza okolo 12 ďalších prameňov, ktoré majú prevažne kyslú chuť. V minulosti by ste ich napočítali aj 30. Aktuálne sú funkčné však iba 3 až 4.

Ilustračný obrázok

Prameň Lazce I

Prameň Lazce I v sa nachádza v poli oproti osamelo stojacej lipe, pod ktorou sú dva kríže, cca 700 m od horného konca obce. Dostaneme sa k nemu po poľnej ceste. Zachytený je do dreveného kadlubu. Voda sa naberá načieraním a má dobrú chuť.

Prameň Lazce II

Tento prameň minerálnej vody sa nachádza asi 4 m nad prameňom BV 21 – Lasce I. Pôvodne sa prameň zachytával v drevenom kadlube. Teraz však už v zlom stave, a tak voda vyviera voľne na viacerých miestach.

Mikva 

Prameň minerálnej vody Mikva sa nachádza v bývalej rekreačnej oblasti Cigeľky oproti vodnej nádrži. Dostanete sa k nemu po panelovej ceste. Prameň je zachytený do dreveného kadlubu, ktorý je v schátralom stave a nie je chránený.

Prameň v potoku 

Tento prameň minerálnej vody nájdete po ľavej strane potoka, asi 100 m od prameňa 26D-Matka. Dostaneme sa k nemu po lúkach, alebo po lesnej ceste, vpravo od bývalého rekreačného strediska. Prameň nie je upravený ani chránený pred znečistením. Minerálna voda má výbornú chuť, naberá sa načieraním.

Prameň v obci

Cigeľský prameň v obci sa nachádza na dolnom konci obce. Dostaneme sa k nemu štrkovou cestičkou, keď pred prvým objektom odbočíme zo štátnej cesty vľavo. Výver vody je zachytený v drevenom kadlube, vyvedený do kamenného múrika, do ktorého je osadená kovová rúrka. Nad prameňom je postavený drevený altánok.

Veterán

Prameň minerálnej vody Veterán sa nachádza asi 70 m od prameňa BV 26A – Glória po ľavej strane cesty. Je zachytený do betónovej skruže obloženej kameňom. Pôvodne bol chránený betónovým prístreškom s oceľovou strešnou konštrukciou, ktorá je v súčasnosti v zlom stave.

Glória

Prameň minerálnej vody sa nachádza po ľavej strane cesty, ktorá vedie k bývalému rekreačnému stánku. K prameňu je zlý prístup. Voda má malý prietok a prameň nie je nijako upravený.

Matka

Minerálna voda z prameňa – Matka sa nachádza mimo intravilánu obce na lúke pod lieskami asi 100 m od prameňa BV-26 B-Apollo. Prameň má viac výverov, ktoré nie sú upravené a zachytené. Voda z prameňa sa v súčasnosti nevyužíva.

Prameň Apollo

Prameň minerálnej vody sa nachádza po ľavej strane potoka za areálom závodu Cigeľka. Je zachytený do dreveného kadlubu zakrytého drevenou konštrukciou.

Doprava

Obec Cigeľka sa nachádza neďaleko hraníc s Poľskom v okrese Bardejov. Cez obec prechádza cesta číslo 3478, do obce premáva autobusová doprava.

Ako sa dostať k prameňu Cigeľka z Bardejovských Kúpeľov

Bardejovské Kúpele sa od obce Cigeľka nachádzajú približne 26 km, cesta autom vám zaberie 33 minút. Z kúpeľov pokračujte cez Bardejov po ceste číslo 77 na Mokroluh. Za Tarnovom odbočte doprava cez Sveržov a Gaboltov pokračujte do Cigeľky.

Parkovanie

Parkovať môžete priamo v obci na vyhradených miestach alebo pozdĺž komunikácie.

Postrehy návštevníkov

Lyžiarske stredisko je vybavené kombináciou moderných sedačkových, kabínkových lanoviek, ale aj dvoch lanoviek staršieho dáta. Svahy sú vhodné od najmenších detičiek, neskúsených lyžiarov až po vynikajúcich lyžiarov, ktorí sa vyšantia v Lomnickom Sedle. Odporúčam všetkým navštíviť mimo víkend, kedy je hlava na hlave a aj čakanie v rade na lanovku. Ak vystihnete slnečné počasie, odmenou budú nádherné výhľady do ďaleka.
Milan V.

Mapa miesta

GPS súradnice

Prameňa Cigeľka: 49.4024470°, 21.1430820°

Mohlo by vás zaujímať

Výhľad na Bardejov od Cyrilometodského kríža Cyrilometodský kríž nad Bardejovom

Cyrilometodský kríž sa vypína nad mestom Bardejov. Hoci k nemu nevedie oficiálne žiadna turistická trasa, patrí k vyhľadávaným turistickým atrakciám miestnych, ale i cezpoľných turistov. Pri návšteve Bardejova rozhodne nevynechajte príležitosť navštíviť toto čarovné miesto.

Zistiť viac
Lekársky prameň Bardejovské Kúpele Liečivé pramene v Bardejovských Kúpeľoch

Pramene v Bardejovských Kúpeľoch sú pre zdravie mimoriadne priaznivé. Vyviera ich tu až desať, líšia sa navzájom svojim zložením. Bardejovský prameň Herkules patrí medzi najsilnejšie minerálne vody Slovenska. Príďte aj vy ochutnať a načerpať silu do Bardejovských Kúpeľov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore