Pútnické miesto Gaboltov

Malebná obec Gaboltov je známa predovšetkým mariánskymi púťami, ktoré sa tu každoročne konajú pri príležitosti sviatku Panny Márie Karmelskej po 16. júli. Okrem toho obec patrí k významným pútnickým miestam mnohých obyvateľov Slovenska, ktorí do Gaboltova prichádzajú i pešo.

Pohľad na vežu Kostola sv. Vojtecha v Gaboltove

Gaboltov patrí k najvýznamnejším pútnickým miestam už 300 rokov

Obec Gaboltov leží v severovýchodnej časti Slovenska, neďaleko Bardejovských Kúpeľov v údolí potoka Kamenec pod pohorím Busov. Pútnické miesto Gaboltov má dlhú tradíciu, už po stáročia sa tu konali menšie púte. V súčasnosti patrí Gaboltov k najvýznamnejším pútnickým miestam Košickej arcidiecézy.

Gaboltov sa spolu s Kostolom sv. Vojtecha stali pútnickým miestom v roku 1706 po založení Bratstva Panny Márie Škapuliarskej. V roku 2011 bol Gaboltov vyhlásený za mariánsku diecéznu svätyňu. Do Gaboltova pri tejto príležitosti prichádza mnoho pútnikov z celého Slovenska. Mnohí sem putujú pešo. Gaboltov tak právom radíme medzi najväčšie pútnické miesta na Slovensku.

Pútnický farský Kostol sv. Vojtecha v Gaboltove

Kostol sv. Vojtecha prešiel renováciou a v súčasnosti patrí k národným kultúrnym pamiatkam. Svoje počiatky má pravdepodobne v období pôsobenia križiackeho rádu v Gaboltove, okolo roku 1247. Križiaci mali zároveň svoj podiel na zavedení svätovojtešskej tradície. Výstavba pútnického kostola v Gaboltove začala približne v druhej polovici 14. storočia v gotickom slohu.

Prestavbou prešiel kostol v období baroka. Hlavný oltár pochádza z roku 1715. Ústrednou postavou oltára je sv. Vojtech. Ľavobočný oltár je zasvätený Panne Márie Škapuliarskej z druhej polovice 18. storočia v barokovom štýle.

Gaboltovský kostol má gotickú hranolovú vežu, obdĺžnikovú loď, pôvodne zaklenutú gotickými klenbami, polygonálne ukončenú svätyňu, pristavenú sakristiu a barokovú kaplnku.

Zaujímavosti

  • Gaboltovská púť je najväčšou púťou v Košickej arcidiecéze.
  • Na Slovensku sa nachádza až 80 pútnických miest. Medzi najznámejšie pútnické miesta patria Levoča, Mariánka, Šaštín, Nitrianska kalvária, Hronský Beňadik, Staré Hory a mnohé ďalšie.
  • Slovenskom prechádza i tzv. Mariánska pútnická cesta, spájajúca významné mariánske pútnické miesta na Slovensku. Začína v Gaboltove a dvojicou trás smeruje k šaštínskej bazilike Sedembolestnej Panny Márie. Severná trasa vedie cez Vyšný Stavkov, Hrabušice, Oravskú Lesnú, Žilinu, Beckov, Trnavu do Šaštína. Južná trasa vedie z Gaboltova cez Košice, Jelšavu, Kokavu nad Rimavicou, Novú Baňu, Nitru a Stupavu až do Šaštína.

Náboženské púte v Gaboltove

Do roka sa v Gaboltove koná päť pútí – turičná novéna, hlavná púť ku cti Panny Márie Karmelskej, púť Rómov, púť mužov a púť miništrantov. 

Púte sa konajú niekoľko dní za sebou, zvyčajne ich sprevádza bohatý náboženský program. Súčasťou pútí sú i rôzne prednášky. Medzi najnavštevovanejšiu púte patrí hlavná púť. Od roku 1992 sa každú prvú augustovú nedeľu v Gaboltove stretávajú rómovia na svoju púť. Medzi obľúbené patrí i púť mužov.

Z Bardejovských Kúpeľov do Gaboltova

Neďaleko Gaboltova sa nachádzajú obľúbené Bardejovské Kúpele. Od pútnického miesta sú vzdialené približne 15 km. Z Bardejovských Kúpeľov nevedie do Gaboltova žiadna turistická trasa. Ak by ste však mali záujem podniknúť vlastnú púť, je možné vydať sa po červenej turistickej trase cez sedlo Čerešňa až po Stebnícku Maguru. Odtiaľ môžete pokračovať po modrej turistickej trase cez Vyšný Tvarožec do neďalekej Cigeľky. Obec je vzdialená od Gaboltova 5 kilometrov.

Fotografie

História farnosti v Gaboltove

Gaboltov existoval ako samostatná farnosť už v čase pôsobenia križiakov. Prvá historicky doložená správa o existencii Gaboltova ako farnosti je však až z obdobia katolíckej reformácie. Pravdepodobne v čase protestantskej reformácie, v 16. storočí, zanikla v Gaboltove katolícka fara, a jej miesto zaujali protestanti. Schematizmy Košickej diecézy uvádzajú rok 1660 ako rok zriadenia farnosti Gaboltov. 

V 18. storočí sa v Gaboltove stabilizoval náboženský život v katolíckom duchu. Bratstvo Panny Márie Škapuliarskej bolo založené v roku 1706 bosými karmelitánami z Krakova. Pútnici sem začali postupne chodiť na sviatok Panny Márie Škapuliarskej (16.7.).

V druhej polovici 18. storočia boli púte integrálnou súčasťou duchovného života veriacich z Gaboltova. Pôvodne boli púte menšieho charakteru, prichádzali sem len pútnici z okolitých farností a veriaci z Gaboltova. Dnes je Gaboltov jedným z najväčších pútnických miest na Slovensku.

Doprava

Gaboltov je malá obec neďaleko okresného mesta Bardejov. Cez obec prechádza cesta 3485. Do Gaboltova premáva autobusová doprava. 

Ako sa dostať k pútnickému miestu v Gaboltove z Bardejovských Kúpeľov

Gaboltov leží 15 km od Bardejovských Kúpeľov, cesta autom trvá 23 minút. Z Bardejovských Kúpeľov pokračujte cez Bardejov po ceste číslo 77 na Molokruh, Rokytov. Za Tarnovom odbočte na cestu 3485 a pokračujte do Gaboltova.

Načerpať sily po púti v Galbotove môžete v neďalekom Bardejove. Či už sa v nich zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s relaxačným pobytom v Bardejovských Kúpeľoch, určite neoľutujete.

Parkovanie

Parkovanie v obci je možné na vyhradených miestach. 

Postrehy návštevníkov

Krásne udržiavané miesto pútnického kostola Oplatí sa tam vystúpiť aj v čase keď púť nie je👍👍👍 je treba sa na chvíľu zastaviť….A možno porozjímať, možno len tak hľadieť na tú krásu, alebo na obec, alebo sa prejsť po okolí….👍👍👍
Milan G.

Je to nádherné pútnické miesto, ktoré odporúčam navštíviť. Konajú sa tam omše, v júli tam je odpustová slávnosť. Konajú sa tam vtedy púte. Z Bardejova do Gaboltova je 16 kilometrov, čo nie je ďaleko. Choďte v júli tam na púť .
Janko H.

Mapa miesta

Program/Akcie

Púte v Gaboltove sa v súčasnosti konajú vždy v nasledujúcu sobotu a nedeľu po sviatku Panny Márie Karmelskej – po 16. júli.

Viac informácií ohľadom pútí nájdete na oficiálnej webovej stránke farnosti Gaboltov, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Rímskokatolícky farský úrad Farnosť Gaboltov
Gaboltov 28
086 02 Gaboltov

GPS súradnice: 49.3664644°, 21.1412560°

Mohlo by vás zaujímať

Výhľad na Bardejov od Cyrilometodského kríža Cyrilometodský kríž nad Bardejovom

Cyrilometodský kríž sa vypína nad mestom Bardejov. Hoci k nemu nevedie oficiálne žiadna turistická trasa, patrí k vyhľadávaným turistickým atrakciám miestnych, ale i turistov. Pri návšteve Bardejova rozhodne nevynechajte príležitosť navštíviť toto čarovné miesto.

Zistiť viac
Lekársky prameň Bardejovské Kúpele Liečivé pramene v Bardejovských Kúpeľoch

Liečivé pramene v Bardejovských Kúpeľoch sú pre zdravie mimoriadne priaznivé. Vyviera ich tu až desať, líšia sa navzájom svojim zložením. Bardejovský prameň Herkules patrí medzi najsilnejšie minerálne vody Slovenska. Príďte aj vy ochutnať a načerpať ich silu.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore