Nitra a jej historické pamiatky

Ak by sme chceli spočítať všetky historické pamiatky Nitry, trvalo by nám to hodnú chvíľu. Spoznajte s nami tie najkrajšie a najnavštevovanejšie pamiatky Nitry ako Nitriansky hrad či kalváriu, prejdite sa po jeho romantických uličkách a vychutnajte si jej historickú atmosféru.

Panoramitický pohľad na mesto Nitra

Stredoveká Nitra bola rozdelená na Horné a Dolné mesto

Mesto Nitra patrí k turisticky najvyhľadávanejším slovenským mestám, vzhľadom na množstvo zachovaných pamiatok. História Nitry siaha do najstarších čias, čo dokazujú nespočetné množstvá archeologických pamiatok a lokalít priamo v meste a jej blízkom okolí.

V priebehu storočí sa Nitra stala centrom Nitrianskeho kniežatstva, neskôr náboženským centrom, ale i kultúrnym miestom. O bohatstve a významne mesta svedčia nemí svedkovia jej najstarších čias. Medzi najkrajšie a najstaršie pamiatky Nitry môžeme zaradiť Hradisko Zobor, Nitriansky hrad a aj známy Dražovský kostolík.

Samotné mesto bolo rozdelené na Horné a Dolné mesto. Horné mesto je v súčasnosti najpôsobivejšia časť Nitry, no v minulosti bolo prepojené s Nitrianskym hradom stredovekými hradbami. Dolné mesto vyrástlo na mieste veľkomoravského hradiska. Nájdete tu tiež množstvo pamiatok a pešiu zónu, kde na vás z každej strany dýcha cyrilometodská tradícia. Nachádza sa tu mnoho reštaurácií a kaviarničiek, kde si môžete oddýchnuť a vychutnať si obľúbené jedlo, či kávu. Centrom Dolného mesta je Svätoplukovo námestie s Divadlom Andreja Bagara.

Mesto Nitra ponúka množstvo historických pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu tohto starobylého mesta s pobytom na západnom Slovensku a doprajte si dostatok času nielen na prieskum pamätihodností, ale aj čas na oddych v spoločnosti svojich blízkych a priateľov.

Horné mesto

Horné mesto je historická časť Nitry, ktorá sa dlhý čas vyvíjala v úzkom spojení s cirkvou. Aj v súčasnosti je domovom a pracoviskom ľudí slúžiacich katolíckej cirkvi. Nájdete tu Kostol sv. Petra a Pavla, Malý a Veľký seminár s diecéznou knižnicou, v ktorej sú stovky vzácnych kníh, prvotlačí a rukopisov, Kluchov palác, ktorého roh podopiera kamenný obor Atlanta, Nitranmi nazývaný Corgoň.

Až do prelomu 15. a 16. storočia bolo Horné mesto zrastené s Nitrianskym hradom stredovekými hradbami. Turecké vojny a stavovské povstania si vynútili ich oddelenie mohutným hviezdicovým opevnením s bastiónmi. Z Horného mesta sa stalo podhradie. V nepokojnom období, 16. a 17. storočí, boli mnohé domy zničené. V pokojnejšom 18. storočí pokračoval samostatný vývoj Horného mesta, avšak stavebný rozvoj zastavil požiar v roku 1793. Jeho následky sa odstraňovali až do začiatku 19. storočia.

Dolné mesto s pešou zónou

Dolné mesto bolo od stredoveku najväčšou a najľudnatejšou sídelnou jednotkou nitrianskej mestskej aglomerácie. Vyrástlo na mieste veľkomoravského hradiska a v 13. storočí získalo na niekoľko desaťročí výsady slobodného kráľovského mesta, pretože inak bolo v poddanskom vzťahu k biskupovi.

Medzi historické pamiatky Nitry – Dolného mesta patrí okrem Kláštora piaristov a Kostola sv. Ladislava aj Kaplnka sv. Michala, Kostol sv. Štefana Kráľa, Synagóga, Kostol reformovanej kresťanskej cirkvi, Kostol navštívenia Panny Márie, Župný dom, Justičný palác, Budova radnice – Mestský dom a Pešia zóna.

Pešia zóna

Pešia zóna nadobudla súčasnú podobu v roku 1996, kedy sem pribudli umelecké diela v duchu Veľkej Moravy – kópia historického bronzového meča, hudobné hodiny vysoké 5 metrov, poklop z Veľkej Moravy, pitná fontána, Svätoplukove prúty a Svätoplukove námestie ako centrum Dolného mesta.

Historické pamiatky Nitry

V Nitre môžeme nájsť nespočetné množstvo historických pamiatok, či už v jej centre alebo okrajových častiach. Medzi turisticky najvyhľadávanejšie pamiatky mesta patria:

  • Nitriansky hrad s katedrálou sv. Emeráma,
  • Nitrianska kalvária,
  • Zobor,
  • Kostol svätého Michala Archanjela v Dražovciach,
  • Socha Corgoňa,
  • Socha Cyrila a Metoda.

Nitriansky hrad s katedrálou sv. Emeráma

Hradný komplex Nitrianskeho hradu sa skladá z:

  • Katedrály sv. Emeráma,
  • biskupského paláca,
  • hospodárskych budov.

Navštívte aj ďalšie historické mestá v okolí Nitry, ako napríklad kostolnými vežami posiate mesto Trnava, alebo známe kúpeľné mesto Piešťany, ktoré si zamilovaj aj jeden z najvýznamnejších secesných maliarov – Alfons Mucha.

Fotografie

Stručné dejiny Nitrianskeho hradu

Nitriansky hrad, dominanta mesta, bol už v minulosti mocnou pevnosťou. Stojí na mieste starého slovanského hradiska z 9. storočia. Do hradu sa vchádza z Horného mesta. Nitriansky hrad spolu s opevnením slúžil potrebám svetskej moci, ale aj Nitrianskej kapitule kanonikov a nitrianskym biskupom, ktorí zastávali aj úrad nitrianskeho župana. 

Súčasťou hradu je aj Bazilika sv. Emeráma, ktorú tvorí komplex niekoľkých stavieb v rôznych slohoch. Najstaršia je románska časť, najmladšia je baroková prestavba katedrály, ktorú Ján Pavol II. v roku 1998 opäť vyhlásil za baziliku.

V roku 1273 bol hrad spolu s mestom vypálený a v biskupskej katedrále napokon zhorelo množstvo cenných listín a kódexov. Počas tureckého nebezpečenstva bol postavený renesančný hradný palác a vnútorná hradná brána. 

V rokoch 1673 – 1674 bol prebudovaný celý obranný systém hradu. Dnešnú podobu nadobudol až po skončení Rákocziho povstania v roku 1704, kedy sa prestaval tzv. Horný kostol a vybudoval sa nový biskupský palác. 

Na konci 2. svetovej vojny v roku 1945 bola pri bombardovaní zničená veža katedrály a areál zasiahol požiar. V súčasnosti na hrade sídli Rímskokatolícka cirkev – Biskupstvo Nitra, pričom jeho centrum tvorí Katedrála sv. Emeráma a biskupský palác, ktorý je rezidenciou biskupa. 

Historické fotografie Nitrianskeho hradu

Nitrianska kalvária

Medzi ďalšie historické pamiatky Nitry patrí bezpochyby Kalvária. Patrí k najnavštevovanejším pamiatkam mesta a okrem toho ponúka panoramatický pohľad na Nitru. Je situovaná v južnej časti mesta na vyvýšenine. Tvorí ju dvanásť neorománskych kaplniek zastavení Krížovej cesty, usporiadaných popri chodníku, ktorý vedie od Kostola Nanebovzatia Panny Márie až na vrchol kopca ku Kaplnke Božieho hrobu. Na vrchole kopca sa nachádza trojfigurálne súsošie Ukrižovania. Kaplnka Božieho hrobu je štrnástym zastavením, má pôdorys šesťuholníka a šesťbokú vežičku.

Prvá Kalvária bola vybudovaná v poslednej tretine 18. storočia, ale okolo roku 1885 došlo k jeho nahradeniu súčasnými štrnástimi zastaveniami. V 19. storočí sa postupne začala šíriť smerom ku Kalvárii mestská zástavba a napokon ju v 20. storočí úplne obkolesila. 

Zobor

Zobor patrí azda k najznámejším vrchom Slovenska. Bol osídlený už od najstarších čias, o čom svedčia aj mnohé archeologické nálezy. V minulosti tu stálo opevnené hradisko, neskôr benediktínsky a kamaludský kláštor. Predvrchol Zobora – Pyramída je tiež zaujímavým miestom. Nájdete tu televízny a rádiový vysielač, torzo Miléniového pamätníka a vrchnú stanicu niekdajšej lanovky. Zobor patrí k obľúbeným miestam pre pešiu turistiku, navštevovaný je tiež priaznivcami bezmotorového lietania.

Kostol svätého Michala Archanjela v Dražovciach

Na západnom okraji Nitry leží mestská časť Dražovce, ktorá bola začlenená do mesta v roku 1975. Dražovce sú významnou archeologickou lokalitou so slovanským sídliskom a s pohrebiskom z čias Veľkej Moravy. Toto miesto jednoznačne preslávil dnes ikonický románsky Kostol sv. Michala Archanjela z 12. storočia. Patrí k výrazným dominantám mesta. Spolu s Nitrianskym hradom, Kalváriou a Zoborom jednoznačne patrí k symbolom mesta Nitra.

Socha Corgoňa

Nitra je známa tiež svojím hrdinom – Corgoňom, ktorý odvrátil Turecký vpád na hrad. Postavu Corgoňa zvečnil v rokoch 1820 až 1821 sochár Vavrinec Dunajský na nároží biskupského Kluchovho paláca. Hrdina legendy Corgoň predstavuje Atlanta, ktorý podľa gréckej mytológie musel naveky držať stĺpy, na ktorých spočíva obloha. 

Socha Cyrila a Metoda

Sochy vierozvestcov sa nachádzajú na Námestí Jána Pavla II. Na Slovensku bolo vyhotovených množstvo sôch na ich počesť, ale nitrianske súsošie patrí k tým najväčším. Súsošie sv. Cyrila a Metoda v Nitre je tvorbou akademickej sochárky Ľudmily Cvengošovej a osadené bolo neďaleko vstupnej hradnej brány v roku 1990.

Nitru netvoria len turisticky najnavštevovanejšie pamiatky, ale i mnohé ďalšie. Môžeme tu nájsť nespočetné množstvo historických budov, sôch, pamätných tabúľ, meštianskych domov a iných kultúrno-historických pamiatok.

Zaujímavosť

K soche Corgoňa sa viaže množstvo legiend. Hovorí sa, že pri dotyku Corgoňových prstov na nohách sa človeku splnia jeho priania. Žena, ktorá chce otehotnieť má pošúchať slabiny a každý, kto sa chce do Nitry ešte niekedy vrátiť, mal by Corgoňovi utrieť sopeľ. Turisti si však vôbec neuvedomujú, že sochu neúmyselne ničia, pretože je na týchto miestach pomerne ošúchaná.

Doprava

Cez mesto prechádzajú dve hlavné cesty E58 a E571 a tri cesty prvej triedy 51, 64 a 65. Cesta R1 spája Nitru s Bratislavou, Trnavou a Zvolenom. V meste sa nachádza autobusová a železničná stanica. Premáva tu MHD, ktorá spája centrum mesta s mestskými časťami, priemyselnými oblasťami a okolitými obcami.

V Nitre je aj niekoľko kilometrov cyklotrás, najdlhšia je vedená na hrádzi okolo rieky Nitra.

Ako sa dostať do Nitry z kúpeľov Piešťany

Vďaka dobrej dopravnej dostupnosti (cca 50 km) je návšteva Nitry obľúbeným výletom klientov užívajúcich si liečebný pobyt v piešťanských kúpeľoch. Z Piešťan sa vydajte po ceste II/499 smerom na Hlohovec. V Hlohovci je potrebné sa napojiť na cestu II/513 až do Nitry.

Z Piešťan premávajú do Nitry aj priame autobusové spojenia. Pokiaľ sa vyberiete vlakom, rátajte s minimálne jedným prestupom.

Parkovanie

Centrum mesta v Nitre slúži len na krátkodobé státie. V Nitre sú spoplatnené parkoviská rozdelené na dva okruhy. Parkovať sa dá aj v nákupnom centre Mlyny, ale takisto za poplatok. Ďalej od centra je možné zaparkovať aj na parkovacích plochách zdarma a do centra sa môžete presunúť pešo alebo MHD. 

Mapa miesta

Program/Akcie

Každoročne sa v Nitre konajú rôzne kultúrne, športové a spoločenské podujatia, napr. Nitrianske kultúrne leto, Nitra, milá Nitra…, Divadelná Nitra, Nitrianska hudobná jeseň, Vianočná Nitra a mnoho ďalších.

Viac informácií nájdete na oficiálnej stránke mesta Nitra alebo na stránke Turistickej informačnej kancelárii, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Krásne miesto plné histórie dýchajúce dejinami, ale aj veľmi príjemnou súčasnosťou. Bonusom sú nádherné výhľady na Nitru a okolie.
Patrik P.

Veľmi starý románsky kostol s apsidou na nevysokom brale neďaleko Nitry. Veľmi nenáročná prechádzka od parkoviska vzdialeného približne 350 metrov. Od kostolíka je výhľad prakticky na celú Nitru, aj keď v súčasnosti už väčšina výhľadu patrí priemyselnému parku. Každopádne magické miesto s bohatou históriou vsadené do krásnej prírody.
Tomáš T.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Aktuálne otváracie hodiny jednotlivých pamiatok a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny pre jednotlivé pamiatky nájdete na oficiálnej webovej stránke mesta Nitra, či stránke Turistickej informačnej kancelárie, ktoré uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Mesto Nitra
Mestský úrad Nitra, Štefánikova trieda 60
950 06 Nitra

GPS súradnice: 48.30550107°, 18.08391942°


Turistické informačné centrum Nitra
Štefánikova trieda 1
949 01 Nitra

Mohlo by vás zaujímať

Pohľadnica z roku 1966 Kolonádový most Kolonádový most v Piešťanoch

K symbolom piešťanských kúpeľov patrí aj Kolonádový most, nazývaný tiež Sklený most, ktorý spája mesto Piešťany s Kúpeľným ostrovom. Je to najdlhší krytý most na Slovensku a zároveň národná pamiatka. Patrí k vrcholom funkcionalistickej architektúry Slovenska.

Zistiť viac
Expozícia Františkáni na Slovensku Vlastivedné múzeum v Hlohovci

Vlastivedné múzeum v Hlohovci sa nachádza v budove františkánskeho kláštora z 15. storočia. Je to jeden z najväčších historických objektov v meste Hlohovec. Nachádza sa tu vzácna expozícia františkánskeho rádu, ale aj pamiatky pochádzajúce zo zámku Hlohovec.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore