Kolonádový most v Piešťanoch

K symbolom piešťanských kúpeľov bezpochyby patrí aj Kolonádový most, nazývaný tiež Sklený most, ktorý spája mesto Piešťany s Kúpeľným ostrovom. Je to najdlhší krytý most na Slovensku a zároveň národná kultúrna pamiatka. Patrí k vrcholom funkcionalistickej architektúry Slovenska.

Pohľadnica z roku 1966 Kolonádový most

Kolonádový most Piešťany

S myšlienkou vytvoriť most prišiel Ľudovít Winter, budovateľ piešťanských kúpeľov. Malo ísť o most, ktorý bude nielen chrániť chodcov pred nepriaznivým počasím, ale bude slúžiť aj potrebám kúpeľných hostí. V rokoch 1931 – 1933 bol napokon starý drevený most, ktorý už nevyhovoval, nahradený mostom železobetónovým. Je dielom architekta Emila Belluša, ale spodnú časť naprojektoval švajčiarsky inžinier Schwartz. Nazýva sa tiež Krytý alebo Sklený most.

Most je 156 m dlhý, z oboch koncov má sklom obložené vestibuly. Vnútornú výzdobu okien vytvoril akademický maliar Martin Benka. Ide pritom o umelecké diela a to dva lepty do skla s názvom  „Piesne devy“ a „Na salaši“. Mostom vedie nielen vozovka, ale aj dvojsmerný zastrešený chodník predelený sklenou strechou. Most je navyše bezbariérový. Je to promenáda pre kúpeľných hostí a kedysi slúžil aj automobilovej doprave, od roku 1956 už len pre chodcov.

Socha Ľudovíta Wintera

11. mája 2019 bola zásluhou občianskeho združenia ProWinter odhalená na moste socha Ľudovíta Wintera, budovateľa piešťanských kúpeľov. Jedná sa o bronzovú sochu Wintera sediaceho na lavičke. Umiestnili ju na južnú stranu mosta. Autorom je Roman Hrčka, významný slovenský sochár a pedagóg. Pri začatí rekonštrukcie v roku 2019 bola socha premiestnená na Kúpeľný ostrov pred liečebný dom Irma. Po ukončení rekonštrukčných prác je v pláne vrátiť sochu na pôvodné miesto miesto.

Rekonštrukcia Kolonádového mosta

Žiaľ v roku 1945 vyhodili pri ústupe Nemci časť mosta do vzduchu. Vtedajšiemu technickému vedúcemu kúpeľov Filipovi Hanicovi sa podarilo zachrániť originály Benkových lept do skla umiestnených vnútri mosta. V roku 1956 bol most zrekonštruovaný. Autorom rekonštrukcie bol Ing. Miroslav Kollár. V roku 1987 bol vyhlásený za kultúrnu pamiatku a v roku 1994 sa napokon dostal medzi diela navrhované na zápis do svetového zoznamu špičkových diel medzivojnovej funkcionalistickej architektúry. 

Od júna 2019 do júla 2021 prebehla na Kolonádovom moste opäť rekonštrukcia za jeho prevádzky. Autorom projektu rekonštrukcie je Ing. arch. Bohuslav Pernecký, technický dozor vykonával p. Bielický. Cieľom rekonštrukcie bolo okrem opravy mosta vytvoriť na začiatku mosta Infocentrum a na opačnej strane priestor na galerijné a prezentačné účely. Súčasťou interiéru mosta je aj pitný pavilón s replikami historických plagátov piešťanských kúpeľov z konca 19. storočia a prvej tretiny 20. storočia.

Slávnostné ukončenie rekonštrukcie mosta prebehlo 2.7.2021. Celkový rozpočet na rekonštrukciu bol 1 798 930 €. Okrem opravy mosta prispela rekonštrukcia aj k rozšíreniu poznatkov o moste. Najzaujímavejším objavom bolo pôvodné sfarbenie mosta – striedajúce sa polia červenej, žltej a modrej farby. Po rekonštrukcii ponechali most v monochromatickej lomenej bielej farbe s tyrkysovým zábradlím.

Nápisy na priečeliach Kolonádového mosta

Most zdobia latinské nápisy. Navrhol ich vtedajší archivár Krajinského úradu v Bratislave Daniel Rapant. Zo strany od mesta nás zaujme nápis „SALUBERRIMAE PISTINIENSIS THERMAE“ (Najuzdravujúcejšie piešťanské kúpele), čo je názov latinskej básne z roku 1642 od autora Adama Trajana. Zo strany od Kúpeľného ostrova je zase to citát, v ktorom Ježiš uzdravuje ochrnutého: „SURGE ET AMBULA“ (Vstaň a choď), z evanjelia podľa Matúša. 

Socha Barlolámača

Po ľavej strane upúta zo strany od mesta okrem nápisu aj socha Barlolámača v nadživotnej veľkosti. Jej autorom je sochár Robert Kühmayer. V roku 1933 bola odliata do bronzu a v rovnakom roku sa dostala na svoje miesto. Presný dátum jej odhalenia však známy nie je. Lámač barlí je symbolom uzdravujúcej sily piešťanských kúpeľov. 

Míľniky

  • 1931 – 1933 nahradil starý drevený most železobetónový most;
  • 1933 bola odliata socha barlolámača a súčasne sa dostala na svoje miesto ku mostu;
  • 1945 Nemci vyhodili časť mosta do vzduchu;
  • 1987 bol vyhlásený za kultúrnu pamiatku;
  • 1994 most sa dostal medzi diela navrhované na zápis do svetového zoznamu špičkových diel medzivojnovej funkcionalistickej architektúry;
  • máj 2019 na moste bola odhalená bronzová socha Ľudovíta Wintera;
  • jún 2019 na Kolonádovom moste prebieha rekonštrukcia za jeho prevádzky. 

Most na historických fotografiách

Trasa

Kolonádový most je východiskovým bodom pre peších turistov, ale aj cyklonadšencov. Žltou turistickou značkou 8123 sa dostanete priamo k jaskyni Čertova pec v Radošinej. Modrá značka 2417 vás síce dovedie len k motorestu Čertova pec v Radošinej, ale odtiaľ je to len 5 min pešo až priamo k jaskyni. Dĺžka trasy je 9,9 km.

Ak sa vyberiete z Kolonádového mosta smerom od Kúpeľného ostrova, cyklotrasa označená modrou farbou vás dovedie až do obce Ducové, odkiaľ sa ľahko dostanete ku Veľkomoravskému dvorcu Ducové-Kostolec. Dĺžka trasy je asi 12 km.

Kolonádový most je východiskom aj pre viacero cyklotrás. Takže ak ste fanúšikom tohto športu, môžete sa vybrať Vážskou cyklomagistrálou s dĺžkou asi 56 km až do Trenčína, kde nezabudnite navštíviť krásny Trenčiansky hrad. Cestou sa tiež zastavte v rekreačnom stredisku Zelená voda a na Beckovskom hrade.

Doprava na Kolonádový most v Piešťanoch

Kolonádový most sa nachádza v kúpeľnom meste Piešťany. Ak tu trávite svoju dovolenku, alebo ste v Piešťanoch na liečebnom pobyte, tak túto ikonickú stavbu jednoducho musíte navštíviť. Spája mestské centrum Piešťan s Kúpeľným ostrovom. Prejsť po ňom sa môžete pešo, dovedie vás až na Kúpeľný ostrov, kde môžete pokračovať v prechádzke po piešťanskom kúpeľnom parku.

Parkovanie

Parkovanie je možné na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch za poplatok. Prípadne z druhej strany mosta smerom od centra mesta pred nemocnicou na ulici Winterovej až po hotel Slovan. Parkovisko je tiež spoplatnené. Odtiaľ je Kolonádový most vzdialený chôdzou pár minút smerom k Váhu.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Kolonádový most v Piešťanoch je voľne prístupný bez poplatkov a časového obmedzenia.

Kontakt

Most je v súčasnosti v správe Radnice mesta Piešťany.

Mestský úrad Piešťany
Nám. SNP 1475/3
921 45 Piešťany

GPS súradnice: 48.5881683°, 17.8399180°

Mohlo by vás zaujímať

Budova hlavnej expozície múzea Balneologické múzeum

Balneologické múzeum v Piešťanoch je jedinečné múzeum, v ktorom máte možnosť spoznať dejiny kúpeľov a kúpeľníctva na Slovensku. Na svoje si prídu nielen milovníci histórie, pomocných vied historických a archeológie, ale aj prírodných vied, folklóru a umenia.

Zistiť viac
Obraz Alfonsa Muchu v Thermia Palace Obraz Alfonsa Muchu

Alfons Mucha bol český maliar a najvýznamnejšia osobnosť európskej secesie. Patril medzi významných hostí a návštevníkov piešťanských kúpeľov. Z vďačnosti namaľoval špeciálne pre kúpele obraz, ktorý sa nachádza vo výklenku v 5* hoteli Thermia Palace.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore