Vlastivedné múzeum v Hlohovci

Vlastivedné múzeum v Hlohovci sa nachádza v budove františkánskeho kláštora z 15. storočia. Je to jeden z najväčších historických objektov v meste Hlohovec. Nachádza sa tu vzácna expozícia františkánskeho rádu, ale aj pamiatky pochádzajúce zo zámku Hlohovec a bohatá entomologická zbierka.

Budova Vlastivedného múzea v Hlohovci

História Vlastivedného múzea Hlohovec vo františkánskom kláštore

Vlastivedné múzeum v Hlohovci nájdete v budove františkánskeho kláštora na Františkánskom námestí v Hlohovci. Vavrinec Ujlaky, vtedajší zemepán, dal v roku 1492 vedľa starobylej kaplnky Všetkých Svätých zostaviť kláštor a to z dôvodu upevnenia katolíckej viery. V období reformácie v roku 1576 boli napokon z kláštora františkáni vyhnaní a budova bola vypálená. 

V roku 1637 sa pristúpilo k rekonštrukcii budovy za čias protireformácie, kedy dostala aj terajší štvorcový pôdorys. Pôvodnú gotickú stavbu následne zbúrali. Budova slúžila pôvodnému účelu až do roku 1950, kedy bol zrušený františkánsky rád a Františkáni boli z kláštora odvlečení. 

Od roku 1959 bolo v budove zriadené Vlastivedné múzeum, ale po roku 1990 sa Františkáni vrátili do časti objektu kláštora. 

Expozície Vlastivedného múzea 

Vlastivedné múzeum pozostáva z nasledovných expozícií:

  • expozícia historického portrétu a grafiky;
  • archeológia;
  • ľudový odev;
  • prírodovedná expozícia;
  • Františkáni na Slovensku;
  • porcelán, kamenina a sklo v ľudovom prostredí;
  • refektár – kedysi kláštorná jedáleň.
Kedysi kláštorná jedáleň - Expozícia Vlastivedného múzea v Hlohovci - refektár

Expozícia Františkáni na Slovensku je jediná muzeálna expozícia na Slovensku, ktorá podáva obraz o pôsobení františkánov v minulosti aj súčasnosti. Unikátna je aj kláštorná knižnica, kde sa našli pamiatky v staroslovienčine. Dozviete sa tu niečo i z dejín lekárenstva.

Architektonicky najhodnotnejšou miestnosťou v múzeu je refektár, čiže bývalá kláštorná jedáleň s renesančno-barokovou výzdobou z roku 1648. Exponáty v kláštornej jedálni pochádzajú nielen z Hlohovského zámku, ale aj z bohatých meštianskych domov v Hlohovci. 

Okrem toho múzeum spravuje aj vysunutú expozíciu Vyhliadková veža v rímskokatolíckom Kostole sv. Michala Archanjela na Námestí sv. Michala, kde sa nachádzajú historické fotografie Hlohovca. 

Ak navštívite Hlohovec, určite nevynechajte ani zámok Hlohovec s krásnym parkom. Na zámku prebehla rekonštrukcia a od roku 2019 je napokon zámok sprístupnený verejnosti.

Návštevu múzea v Hlohovci môžete spojiť aj s wellness pobytom v Piešťanoch a dopriať si dostatok času na preskúmanie ďalších františkánskych pamiatok v dolnopovažskom regióne, ako napríklad kláštor sv. Kataríny pri Dechticiach.

Míľniky

  • 1492 vznikol kláštor vedľa kaplnky;
  • 1576 z kláštora boli vyhnaní františkáni a budova bola vypálená;
  • 1637 rekonštrukcia budovy – dostala terajší štvorcový pôdorys;
  • 1950 zrušený františkánsky rád a Františkáni boli z kláštora odvlečení;
  • 1959 zriadené Vlastivedné múzeum;
  • 1990 Františkáni sa vrátili do časti objektu kláštora.

Fotografie

Doprava

Mesto Hlohovec leží 20 km východne od Trnavy, 20 km severne od Serede a 25 km západne od Nitry. V meste Hlohovec sa nachádza autobusová aj vlaková stanica, ktorá je neďaleko Františkánskeho námestia. Okrem toho v meste premáva aj MHD.

Ako sa dostať do Vlastivedného múzea v Hlohovci z najbližšieho kúpeľného mesta Piešťany

Vlastivedné múzeum v Hlohovci sa nachádza od kúpeľného mesta Piešťany približne 21 km. Autom vám cesta zaberie približne polhodinu, pričom do múzea sa z Piešťan dostanete dvoma smermi. Jedna cesta vedie diaľnicou D1, z ktorej zídete na výjazde Hlohovec a ďalej pokračujete cestou II/513. V meste Hlohovec pokračujte na II/507. Druhá cesta vedie z Piešťan do Hlohovca smerom na obec Banka cestou II/507 až ku Františkánskemu námestiu.

Parkovanie

Parkovať môžete priamo pred Vlastivedným múzeom na Františkánskom námestí.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Dnes som navštívila s trojročnou vnučkou vlastivedné múzeum v Hlohovci. Milo som bola prekvapená, bolo to úžasné, zaujala ma expozícia vtáctva, veľmi pekne pripravená. Chvála Vám pracovníci múzea. Doporučujem najmä rodičom s deťmi takto stráviť čas, okrem hracích centier.
Blanka T.

Dnes príjemne strávený čas na Fraštackých trhoch a pekná prehliadka Vlastivedného múzea.Ďakujem.
Helenka T.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Ceny vstupného do Vlastivedného múzea v Hlohovci sa pohybujú od 0,80 € – 1,20 €. Vlastivedné múzeum v Hlohovci môžete navštíviť denne, okrem pondelka.

Aktuálne otváracie hodiny a cenník nájdete na oficiálnej webovej stránke Vlastivedného múzea v Hlohovci, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Vlastivedné múzeum v Hlohovci
Františkánske nám. 1
92001 Hlohovec

GPS súradnice: 48.4316616°, 17.8001221°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Budova hlavnej expozície múzea Balneologické múzeum

Balneologické múzeum v Piešťanoch je jedinečné múzeum, v ktorom máte možnosť spoznať dejiny kúpeľov a kúpeľníctva na Slovensku. Na svoje si prídu nielen milovníci histórie, pomocných vied historických a archeológie, ale aj prírodných vied, folklóru a umenia.

Zistiť viac
Historický Holičský zámok Zámok a múzeum v Holíči

Zámok Holíč bol honosným sídlom Habsburgovcov a za čias Márie Terézie zažíval zlaté časy. Poprechádzajte sa po parku s bylinkovou záhradou. Holíčsky zámok prináša v priaznivom počasí zážitok v podobe člnkovania sa vo vodných valoch, ktoré sú na Slovensku unikátom.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore