Zámok Hlohovec

Zámok Hlohovec je najvýznamnejšia pamiatka mesta Hlohovec. Okrem prehliadky zámku sa môžete prejsť po rozsiahlom parku s francúzskymi terasami, jazierkom, empírovým divadlom a jazdiarňou. História zámku je spojená nielen s viacerými šľachtickými rodmi, ale v 20. storočí tu sídlil aj výchovný ústav pre mládež. Na zámku prebehla rekonštrukcia a od roku 2019 je sprístupnený verejnosti.

Rekonštrukcia Hlohovského zámku

Z majetku štátu sa Hlohovský zámok dostal do majetku mesta okolo v roku 2000. V roku 2014 sa mesto a aj Občianske združenie Zámok Hlohovec pustili do jeho postupnej rekonštrukcie. Od júna 2019 je zámok otvorený pre verejnosť

Zrekonštruované je prvé a tretie nadzemné podlažie. Druhé je sprístupnené na virtuálnu prehliadku cez naprogramovanú aplikáciu, vďaka ktorej si vytvoríte predstavu zariadenia v čase, keď ho obývali členovia rodu Erdődyovcov. Na treťom podlaží sa nachádza expozícia Vlastivedného múzea v Hlohovci.

V zámockej pivnici, ktorá je sprístupnená pre verejnosť, sa konajú podujatia spojené s prezentáciou miestnych vinárstiev. Pri večerných prehliadkach zámku uvidíte jeho krásne osvetlenie v siedmich farebných tónoch. V priestoroch zámku je k dispozícii aj moderný výťah a bezbariérové sociálne zariadenie.

Vďaka dobrej dopravnej dostupnosti je návšteva Zámku Hlohovec obľúbeným výletom klientov užívajúcich si wellness pobyt v neďalekých Piešťanoch.

Zaujímavosti

  • V zámockom parku sa nachádza najväčší platanový háj v strednej Európe a najstaršie divadlo, v empírovej budove z roku 1802, na Slovensku.
  • Na Hlohoveckom zámku sa kedysi nachádzali zlaté sane z 18. storočia, na ktorých sa údajne vozila aj cisárovná Mária Terézia. Dnes sú sane súčasťou zbierok Slovenského národného múzea – Múzea Červený Kameň v Častej.
  • Najväčšou miestnosťou zámku je knižnica, ktorá v minulosti slúžila ako tanečná sála.
  • Kaplnka v severovýchodnej časti zámku z roku 1490 je dnes v expozícii SNG na Zvolenskom zámku
  • Medzi najvýznamnejších hostí zámku patril cisár František I., ktorý na zámok prišiel pri príležitosti otvorenia Empírového divadla. 
  • V roku 1891 zavítal do Hlohovca aj cisár František Jozef I. 

História Hlohovského zámku

Pôvodný stredoveký hrad bol postavený na starom slovanskom hradisku. Spomína sa už v roku 1113 v zoborskej listine, jednej z dvoch najstarších zachovaných listinných originálov z územia Slovenska. V roku 1275 kráľ daroval hrad prvému feudálnemu vlastníkovi z rodu Abovcov. Neskôr ho vlastnil Matúš Čák Trenčiansky, v rokoch 1349 – 1524 Kontovci, potom Ujlakyovci. V 15. storočí bol sídlom husitov.

Thurzovci ako vlastníci hradu v rokoch 1524 – 1636 ho dali kvôli tureckým hrozbám spolu s mestom opevniť. V roku 1639 sa vlastníkmi stávajú Forgáchovci. V roku 1663 hrad obsadili Turci a slúžil im ako pohraničná pevnosť až do roku 1668. Hrad bol v roku 1706 počas povstania Františka Rákocziho vypálený. 

V rokoch 1720 – 1945 patril hrad Erdődyovcom. Prestavali ho na barokový kaštieľ. Vznikla dnešná podoba zámku. V blízkosti kaštieľa postavili v 18. storočí barokový záhradný pavilón a jazdiareň. V roku 1802 postavili empírové divadlo. Je to najstaršia zachovaná divadelná budova na Slovensku. Dodnes sa využíva na divadelné predstavenia a koncerty. 

Po roku 1945 tu bola zriadená nemocnica pre sovietskych vojakov. Od roku 1951 sídlil na zámku výchovný ústav pre mládež. Od 90-tych rokov bol zámok nevyužitý. 

Míľniky

  • 1113  prvá zmienka o stredovekom hrade na mieste dnešného zámku Hlohovec;
  • 1275 kráľ daroval hrad feudálnemu vlastníkovi z rodu Abovcov;
  • 1349 – 1524 hrad vlastnili Kontovci, neskôr Ujlakyovci;
  • 1524 – 1636 vlastníkmi hradu boli Thurzovci;
  • 1639 vlastníkmi sa stali Forgáchovci;
  • 1663 – 1668 hrad bol obsadení Turkami;
  • 1706 hrad bol vypálený počas povstania Františka Rákocziho;
  • 1720 – 1945 patril hrad Erdődyovcom;
  • 1945 po 2. sv. vojne tu bola zriadená nemocnica;
  • 1951 zámok slúžil ako výchovný ústav pre mládež;
  • 2014 začala sa rekonštrukcia zámku;
  • 2019 zámok je prístupný verejnosti.

Historické fotografie

Povesť o Hlohovskom zámku

V roku 1663 Turci dobyli mesto Hlohovec a chceli dobyť aj hrad Hlohovec. Preto turecký paša poslal špehúňov, aby zistili, ako sa dá dobyť. Keď tam prišli, zistili, že brány hradu sú otvorené. A tak Turci vtrhli na nádvorie. Tu ich prekvapili husté šíky obrancov hradu. Začali na nich páliť muníciu, ale guľky ich stále míňali. Nakoniec vysvitlo, že to boli len figuríny. Hradný pán utiekol aj so služobníctvom podzemnou chodbou.

Doprava do zámku v Hlohovci

Mesto Hlohovec leží 20 km východne od Trnavy, 20 km severne od Serede a 25 km západne od Nitry. Nachádza sa tu autobusová aj vlaková stanica. MHD premáva na zastávku „Hlohovec, SNP“ odkiaľ trvá cesta k zámku asi 15 min pešo. Zámok Hlohovec sa nachádza juhozápadne od mesta na okraji rozsiahleho parku. Z hlavnej ulice SNP prejdite popri rieke Váh a odbočte na Nábrežie Andreja Hlinku. Pozdĺž pravej strany bude parkovisko. Oproti za plotom je stará nemocnica. Odtiaľ je to pešo pár metrov až k historickej bráne zámockého parku.

Ako sa dostať k zámku v Hlohovci z najbližšieho kúpeľného mesta Piešťany

Zámok v Hlohovci je od kúpeľného mesta Piešťany vzdialený asi polhodinu cesty autom – 25 km. Dostanete sa sem cez Krajinský most a potom cestou II/507 do Hlohovca, kde sa napojíte na II/513 odbočkou vpravo smerom k zámku Hlohovec. Druhá možnosť je, že sa napojíte z Piešťan na D1/E75 a odtiaľ v bode Hlohovec na II/513 až k zámku Hlohovec.

Parkovanie

Parkovať je možné pri ceste na Podzámskej ulici neďaleko zámku alebo pri ceste na uličkách okolo, odkiaľ sa k zámku dostanete pešo za pár minút.

Mapa miesta

Program/Akcie

Na Hlohovskom zámku sa koná mnoho kultúrnych a spoločenských podujatí pre deti aj dospelých ako sú divadlá, koncerty či tanečné vystúpenia. Okrem toho tu je možnosť organizovania pracovných stretnutí a seminárov. Konajú sa tu aj svadobné obrady a fotenia, či rôzne výstavy a vernisáže.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Vstupné na zámok Hlohovec je 2 – 3 €. Zámok Hlohovec je otvorený denne podľa aktuálnych otváracích hodín. Aktuálny cenník a otváracie hodiny nájdete na oficiálnej webovej stránke zámku Hlohovec, ktorý uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Pekný veľký park okolo jazera, kaštieľ po rekonštrukcii, kaskádové francúzske záhrady. Takže dobrý relax aj pre deti. O. K.
Norbert B.

Kontakt

Zámok Hlohovec
Zámok 2267/1
920 01 Hlohovec

GPS súradnice: 48.419362°, 17.7879631°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Vrbovská šikmá veža Šikmá veža vo Vrbovom

Šikmá veža vo Vrbovom púta pozornosť každého návštevníka, pretože je naklonená o 99 cm. Veža bola postavená pred asi 200 rokmi po veľkej epidémii cholery, ktorá vtedy postihla celé Slovensko. Zvony na veži odbíjali smrť každého piateho až šiesteho nešťastníka, ktorý umrel na choleru.

Zistiť viac
Kaštieľ Chtelnica Kaštieľ Chtelnica

Kaštieľ Chtelnica je dominantou obce s rovnomenným názvom. V 17. storočí sa stal sídlom dobrovodského panstva, ktorým bol dovtedy hradDobrá voda. Kaštieľ navštívila dokonca uhorská panovníčka Mária Terézia. V súčasnosti je kultúrnym centrom obce a sídli v ňom Malokarpatská galéria a Regionálne múzeum.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore