Kaštieľ Chtelnica

Kaštieľ Chtelnica je dominantou obce s rovnomenným názvom. V 17. storočí sa stal sídlom dobrovodského panstva, ktorým bol dovtedy hrad Dobrá voda. Kaštieľ navštívila dokonca uhorská panovníčka Mária Terézia. V súčasnosti je kultúrnym centrom obce a sídli v ňom Malokarpatská galéria a Regionálne múzeum.

Kaštieľ Chtelnica

Malokarpatská galéria a Regionálne múzeum v kaštieli Chtelnica

Malokarpatská galéria vás zoznámi s výtvarnou činnosťou regionálnych umelcov, vznikla v severnom pavilóne kaštieľa, pričom expozícia sa nachádza na troch poschodiach. Svoj priestor tu majú maliari, fotografi, sochári aj rezbári. Okrem výtvarného umenia priestor dostáva aj hudba a film. 

Regionálne múzeum nájdete v pivničných priestoroch v pavilónoch okolo kaštieľa. Činnosť múzea sa zameriava na prezentovanie dejín obce Chtelnica a jej okolia. Expozícia má historickú, paleontologickú a speleologickú časť. 

Počas prehliadky kaštieľa môžete nahliadnuť aj do pivníc, kde sa v minulosti skladovalo víno. Vo východnom pavilóne sa nachádza Kaplnka Ukrižovania, ktorá je tiež sprístupnená návštevníkom múzea.

Vzhľad kaštieľa

Kaštieľ tvorí dvojpodlažný dvojtraktový objekt s renesančnými a barokovými prvkami. Fasádu zdobia zaklenuté stĺpy. Okolo hlavnej budovy sú rozmiestnené 4 rokokové pavilóny. Kaštieľ mal pôvodne 45 miestností. 

V roku 1789 sa uvádza, že tu boli mramorové stoly, holíčsky stolový porcelán, umelecké obrazy a knižnice. Spomedzi 130 obrazov mali zvlášť umeleckú hodnotu obrazy Juraja Erdődyho, grófky Terézie, poľského kráľa Jána III. a ruského cára Petra Veľkého. 

Vo východnom pavilóne sa nachádza umelecky cenná kaplnka s námetom Ukrižovania. Vznikla v rokoch 1680 – 1688. Najcennejší bol oltárny obraz Ukrižovania, ktorý sa, žiaľ, po roku 1945 stratil ako aj ostatné vnútorné zariadenie kaplnky. 

Pri kaštieli bol dokonca vybudovaný panský pivovar, ktorý bol v roku 1870 ešte v prevádzke. Pod kaštieľom sa nachádzali priestranné pivnice, kde boli uskladnené vína z panských aj poddanských pivníc. 

Fotogaléria

Park

Jozef Pálffy dal v polovici 19. storočia upraviť okolie kaštieľa, najmä anglický park so vzácnymi cudzokrajnými drevinami. V parku sa okrem toho nachádzali alegorické sochy a rybník na chov kaprov. Založil tiež skleník so vzácnymi kvetmi, ovocnú záhradu, letohrádok a promenádu. V súčasnosti je ale park zmenšený a zle udržiavaný. 

História chtelnického kaštieľa

Na mieste staršieho kaštieľa vyrástol na konci 16. storočia renesančný objekt s opevnením, castrum alebo kúria. Správa dobrovodského panstva sa presunula z hradu Dobrá Voda do kaštieľa Chtelnica začiatkom 17. storočia. Panstvo spravoval správca sídliaci v kaštieli, ktorému podliehalo aj úradníctvo a služobníctvo.

Rod Erdődyovcov

Rod Erdődyovcov mal v majetku kaštieľ viac ako dve a pol storočia. Na začiatku 17. storočia vlastnil kaštieľ Tomáš Erdődy. V roku 1679 kaštieľ prestavali do súčasnej podoby. Pôvodne renesančný objekt sa zmenil na barokový. V parku okolo kaštieľa sa postavili 4 rokokové pavilóny. Všetky najvýznamnejšie udalosti obce sa spájali s dianím v kaštieli. 

V roku 1775 privítal zemepán Ján Erdődy, bývalý prezident uhorskej kráľovskej komory, v kaštieli samotnú panovníčku Máriu Teréziu so sprievodom. Na jej počesť usporiadali nielen poľovačky, ale aj ples a ohňostroj. 

Rod Pálffyovcov

V polovici 19. storočia kaštieľ prevzali do vlastníctva Pálffyovci. Do kaštieľa umiestnili nový empírový nábytok a kaštieľ sa stal napokon ich letným sídlom. Len 13 miestnosti nechali s pôvodným zariadením. Pálffyovci sa zdržiavali v kaštieli len zriedka. V roku 1912 kaštieľ prenajali majiteľovi bratislavského pivovaru Viktorovi Steinovi, pričom väčšinu nábytku odviezli preč. 

Tragické udalosti roku 1918

V roku 1918 rabovka domácich a vpád maďarského vojenského oddielu spôsobili nenahraditeľné škody na vnútornom zariadení, ale aj na objektoch kaštieľa. Zničený bol aj písomný archívny materiál, ktorý obsahoval pramene k dejinám obce aj panstva a bohatá knižnica. 

Kaštieľ vo vlastníctve štátu a neskôr obce

V roku 1941 otvorili v kaštieli Vyššiu vodcovskú školu Hlinkovej mládeže za účasti prezidenta Dr. Jozefa Tisu. Po roku 1945 prebral kaštieľ do vlastníctva štát. Bola tu umiestnená meštianska, neskôr Základná deväťročná škola, rodinné byty aj lekárska ordinácia. Sídlili tu až do roku 1972, kedy bola vybudovaná nová budova školy. 

Kaštieľ potom prevzalo ministerstvo vnútra. Z časti renovovali objekty, upravili okolie s parkom, v areáli však vybudovali garáže. Bol tu zriadený archív ministerstva vnútra. Od roku 2000 je kaštieľ majetkom obce. 

Povesť o Chtelnici

Za vznikom obce Chtelnica stojí príbeh. Ide o povesť o otcovi, ktorý delil majetok medzi svojich 3 synov. Najmladší si však nevedel vybrať, otáľal s výberom a nakoniec mu ostala lokalita, na ktorej vyrástla neskôr obec Chtelnica. 

Doprava

Obec Chtelnica sa nachádza na ceste medzi Trstínom a Vrbovým. Obcou prechádza cesta číslo II/502. Kaštieľ Chtelnica sa nachádza na južnej strane obce po ľavej strane cesty z Chtelnice smerom do Trstína. 

Z Trstína aj Vrbového sem premáva priamy autobusový spoj. 

Región Považia ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu kaštieľa v Chtelinici s návštevou neďalekého kaštieľa v Dolnej Krupej, alebo návštevou kúpeľného parku v Piešťanoch. Navyše, ak tento výlet spojíte aj s kúpeľným pobytom v piešťanských kúpeľoch, doprajte si tak dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka.

Mapa miesta

Ako sa dostať ku kaštieľu Chtelnica z kúpeľného mesta Piešťany

Chtelnica leží len 21 km od kúpeľného mesta Piešťany. Návštevu kaštieľa Chtelnica preto môžete spojiť aj s wellness pobytom v kúpeľoch Piešťany. Do Chtelnice sa z Piešťan dostanete cestou II/499 a vo Vrbovom odbočíte na cestu II/502, ktorá vás povedie až do obce. 

Z Piešťan premáva do obce Chtelnica aj priamy autobusový spoj. 

Parkovanie

Parkovanie je možné na pozemku kaštieľa.

Program/Akcie

Okrem pravidelných prehliadok múzea a rôznych výstav v galérii sa tu konajú aj ďalšie podujatia, napríklad ochutnávka vín v pivniciach. Pivničné priestory je možné prenajať aj na rôzne oslavy a svadby. 

Postrehy návštevníkov

Prekvapenie v Chtelnici. Keď dokončia rekonštrukciu bude to super. Teraz sú sprístupnené dva pavilóny a časť podzemných priestorov. Mini archeologická expozícia a výstava fotografií. Výklad a lektorka na jednotku s hviezdičkou.
Matej M.

Kaštieľ je z časti krásne zrenovovaný. Je možné objednať sa na prehliadku s výkladom. V okolí kaštieľa sa dajú vytvoriť naozaj krásne svadobné fotky.
Romana H.

Otváracie hodiny/Vstupné/Cenník

Múzeum a galéria v kaštieli sú otvorené v utorok, štvrtok, sobotu a nedeľu. Ostatné dni je možné dohodnúť si prehliadku telefonicky. Vstupné do kaštieľa je dobrovoľné.

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke obce Chtelnica, ktorú uvádzame nižšie v sekcii súvisiace odkazy.

Video

Kontakt

V súčasnosti sa v priestoroch kaštieľa nachádza Malokarpatská galéria a Regionálne múzeum.

Kaštieľ Chtelnica
Družstevná 694/20
922 05 Chtelnica

GPS súradnice: 48.5678155°, 17.6225243°

Mohlo by vás zaujímať

Z dejín kúpeľov a kúpeľníctva Vila dr. Lisku

Múzeum vo Vile dr. Lisku Vás zoznámi s históriou kúpeľníctva na Slovensku. Nájdete tu aj modely významných kúpeľných stavieb z rôznych kúpeľov na Slovensku. Na svoje si prídu i milovníci sakrálneho umenia. Obdivovať môžete sochy svätcov a svätíc zo zbierok múzea.

Zistiť viac
Kláštor sv. Kataríny Alexandrijskej Kláštor Katarínka

Kláštor Katarínka, ukrytý hlboko v malokarpatských lesoch, vás ohúri svojou majestátnosťou a neobyčajnou atmosférou. Je to ruina františkánskeho kláštorného komplexu, postaveného v roku 1618. Nachádza sa na západnom Slovensku, nedaľeko obcí Dechtice a Naháč, asi 30 km od Piešťan smerom na západ.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore