Šikmá kostolná veža vo Vrbovom

Šikmá veža vo Vrbovom púta pozornosť každého návštevníka, pretože je naklonená o 99 cm. Veža bola postavená pred asi 200 rokmi po veľkej epidémii cholery, ktorá vtedy postihla celé Slovensko. Zvony na veži odbíjali smrť každého piateho až šiesteho nešťastníka, ktorý umrel na choleru.

Vrbovská šikmá veža

Vrbovská šikmá veža – slovenská Pisa

Šikmá veža sa nachádza v meste Vrbové, neďaleko kostola svätého Martina. Ide o klasicistickú budovu s pôdorysom 6,5 x 6,5 m a výškou 38 m. Základný kameň veže postavili v roku 1832 a stavba bola dokončená v roku 1835. Na jej projekte sa podieľal murársky majster Jozef Verner z Čachtíc.

V roku 2017 mesto Vrbové vežu nasvietilo a očistilo hlavne od náletov holubov. Zabezpečili aj nastavenie mechanizmu hodín tak, aby ukazovali synchronizovane čas z každej svetovej strany. Mesto dalo vyhotoviť informačnú tabuľu s textom v troch jazykoch, ktorá sa nachádza pod vežou.

Šikmá veža leží len pár kilometrov od piešťanských kúpeľov. Návštevu preto môžete spojiť aj s relaxáciou a oddychovým pobytom v Piešťanoch. Ak ste na výlete aj s deťmi, tak vám môže prísť vhod osvieženie sa na legendárnom kúpalisku Eva.

Ako to všetko začalo

Veža bola postavená na mieste starej gotickej veže, ktorú z bezpečnostných dôvodov museli zbúrať. Postavili ju po epidémii cholery, ktorá mesto zasiahla a v tom čase v každej rodine ktosi zomrel. Veža odbíjala smrť každého piateho až šiesteho človeka. 

Náklady na výstavbu veže hradila cirkev, ktorej objekt aj v súčasnosti patrí. Hodinový mechanizmus na veži patrí do vlastníctva mesta. Zvony umiestnené vo veži zvolávajú ľudí na bohoslužby, oznamujú poludnie, vyprevádzajú novomanželov na cestu životom, ale aj mŕtvych. V minulosti signalizovali aj rôzne nebezpečenstvá a požiare.

28.10.1930 sa veža po dlhotrvajúcich dažďoch naklonila v dôsledku podmytia pôdy a úzkym základom. Vežu stabilizovali v roku 1931 vďaka staviteľovi Ľudovítovi Megovi betónom, aby nehrozilo jej zrútenie. V roku 1997 objednal Mestský úrad Vrbové odborné zameranie u zememeračskej kancelárie. Tá zistila odklon stavby od zvislej osi o 98 cm smerom na juhozápad. To potvrdilo aj nasledujúce meranie v roku 2000. 

Zistený odklon stavby sa stal jej prednosťou a veža sa premenila na zaujímavú atrakciu. Preto je Vrbové nazývané aj slovenská Pisa. Táto šikmá veža na Slovensku však nie je osamotená, máme ešte šikmú vežu na Kostole svätého Martina v Ivanke pri Nitre (náklon 151 cm) a Hodinovú vežu (náklon 68 cm), ktorá stojí oproti Mestskému hradu v Banskej Bystrici.

Míľniky

  • 1832 – 1835 – stavba veže vo Vrbovom;
  • 1930 – veža sa naklonila v dôsledku narušenia jej základov dažďami;
  • 1931 – stabilizovanie veže betónom, aby sa nezrútila;
  • 1997 – zememeračská kancelária zistila odklon stavby od zvislej osi od 98 cm;
  • 2000 – ďalšie merania a potvrdenie odklonu stavby;
  • 2017 – nasvietenie veže, očistenie od náletov holubov, nastavenie mechanizmu hodín.

Zdroj dobovej fotografie: FB – Historické fotografie obcí a miest

Šikmá veža vo Vrbovom - historická fotografia

Zaujímavosti

  • Vrbové je rodiskom kráľa Madagaskaru – Mórica Beňovského. Priečelie jeho rodného domu vo Vrbovom zdobí pamätná tabuľa.
  • Ku Šikmej veži si domáci Vrbovčania vymysleli vtipnú slovnú prešmyčku: Na koho raz tá veža padne, toho dočista zabije.

Fotografie

Doprava do Vrbového

Vrbové je mesto na západnom Slovensku v okrese Piešťany. Šikmá veža sa nachádza približne v strede mesta Vrbové pri križovatke cesty II/499 a cesty II/502 vedúcej od Dechtíc, kde môžete navštíviť dechtický románsky kostol, ktorého interiér zdobia unikátne fresky.

Ako sa dostať do Vrbového z kúpeľného mesta Piešťany

Vrbové sa nachádza 10 km západne od kúpeľného mesta Piešťany. Z Piešťan vás do Vrbového najrýchlejšie dovedie cesta II/499. Cesta osobným automobilom vám zaberie necelých 15 minút. Dostanete sa sem aj priamou autobusovou linkou, ktorá premáva z autobusovej stanice v Piešťanoch, v tomto prípade sa do Vrbového dostanete približne za 0,5 hodinu.

Necelých 10 km od Vrbového môžete navštíviť aj ďalšie zaujímavé miesta ako napríklad Park miniatúr a Očkovskú Mohylu.

Ako sa dostať do Vrbového z kúpeľov v Smrdákoch

V prípade, že ste na kúpeľnom pobyte v Smrdákoch, tak do Vrbového to máte približne 43 km. Dostanete sa sem po ceste III/1148, z nej sa napojíte na III/1146 smerom na Senicu a Rybky, kde sa môžete pristaviť pri Miléniovom kríži. V Senici odbočíte z hlavnej cesty na Myjavu na cestu III/1149, na jej konci odbočíte na cestu II/499, smer Piešťany a Brezová pod Bradlom, ktorá vás dovedie až do Vrbového.

Ak pôjdete autom, tak určite cestom tam, či späť, nezaudnite navštíviť aj ikonickú Mohylu Milana Rastislav Štefánika v Brezovej pod Bradlom. Je to síce malá zachádzka, približne 5 km, ale určite stojí za to vidieť ju na vlastné oči.

Spojenie verejnej dopravy je až príliš komplikované a časovo náročné (2,5 hodiny a viac), preto ho ani nebudeme uvádzať.

Parkovanie

Parkovať je možné v blízkosti veže.

Mapa miesta

Postrehy návštevníkov

Šikmá veža, odchýlka je vraj 99 centimetrov. Nie je to šikmá veža v Pise, ale stojí to za zastavenie sa. Pamätník Móric Beňovského je pár desiatok metrov od kostola. Odchýlenie je viditeľné aj voľným okom. Parkovanie je zadarmo dostupné všade okolo. Odporúčam navštíviť 🙂
Dušan O.

Kto má rád rôzne zaujímavosti tak určite zaujme, v blízkosti je pekný parčík a celkovo pekne mestečko.
Gabriela B.

Kontakt

Šikmá veža vo Vrbovom je vo vlastníctve Rímskokatolíckej cirkvi a Farnosti Vrbové. Mechanizmus hodín patrí mestu Vrbové.

Vrbové
Námestie slobody 2
922 03 Vrbové

GPS súradnice: 48.6203445°, 17.72043022°

Mohlo by vás zaujímať

Pohľad na Kaštieľ Chtelnica Kaštieľ Chtelnica

Kaštieľ Chtelnica je dominantou obce s rovnomenným názvom. V 17. storočí sa stal sídlom dobrovodského panstva, ktorým bol dovtedy hradDobrá voda. Kaštieľ navštívila dokonca uhorská panovníčka Mária Terézia. V súčasnosti je kultúrnym centrom obce. Sídli v ňom Malokarpatská galéria a Regionálne múzeum.

Zistiť viac
Kláštor Katarínka Kláštor Katarínka

Kláštor Katarínka, ukrytý hlboko v malokarpatských lesoch, vás ohúri svojou majestátnosťou a neobyčajnou atmosférou. Je to ruina františkánskeho kláštorného komplexu, postaveného v roku 1618. Nachádza sa na západnom Slovensku, nedaľeko obcí Dechtice a Naháč, asi 30 km od Piešťan smerom na západ.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore