Balneologické múzeum

Balneologické múzeum v Piešťanoch je jedinečné múzeum, v ktorom máte možnosť spoznať dejiny kúpeľov a kúpeľníctva na Slovensku. Na svoje si prídu nielen milovníci histórie, pomocných vied historických a archeológie, ale aj prírodných vied, folklóru a umenia.

Budova hlavnej expozície múzea

Zbierkový fond múzea je naozaj bohatý

Súčasťou Balneologického múzea sú expozície situované na troch rôznych miestach, a to v kúpeľnom meste Piešťany – kúpeľná dvorana, tzv. Kursalon, Pamätná izba Ivana Krasku a Vila dr. Lisku.

Hlavná expozícia múzea, umiestnená v kúpeľnej dvorane tzv. Kursalóne, pozostáva z:

  • expozícia prírodných vied;
  • expozícia archeológie;
  • numizmatická expozícia;
  • expozícia histórie;
  • z dejín Piešťanských kúpeľov;
  • expozícia Ludwiga van Beethovena;
  • minerálne vody Slovenska;
  • expozícia generála Milana Rastislava Štefánika;
  • expozícia etnografie.
Budova hlavnej expozície múzea

Pamätná izba Ivana Krasku je situovaná v básnikovom piešťanskom byte. 

Vo Vile dr. Lisku nájdete dve expozície: 

  • z dejín kúpeľov a kúpeľníctva Slovenska; 
  • sakrálne umenie zo zbierok múzea.

Fotografie z expozícií múzea

Zaujímavosť z múzea

Zaujímavosťou, aj keď nie veľmi lichotivou, je, že v roku 2016 boli z kúpeľnej dvorany Balneologického múzea odcudzené vzácne šperky z doby rímskej. V dôsledku toho vznikla múzeu škoda až 150 000,- €.
Zlodeji ukradli vzácny prsteň z kniežacieho hrobu z Krakovian – Stráží, dve strieborné pozlátené motýľovité spony a jednu kópiu spony. Všetky tieto predmety pochádzajú z prelomu 3. – 4. stor.n.l.

Po tomto incidente múzeum získalo grant z Fondu na podporu umenia na inštaláciu kamerového systému. Žiaľ polícia ani do dnešných dní neodhalila páchateľov, ani nenašla odcudzené predmety.

História Balneologického múzea Imricha Wintera

Múzeum v Piešťanoch sa otvorilo v roku 1928 zásluhou Piešťanskej muzeálnej spoločnosti a urodzenej rodiny Winterovcov, nájomcov kúpeľov Piešťany. Malo vlastivedný charakter. Roku 1963 sa premenovalo na Balneologické múzeum. Špecializuje sa na balneológiu a históriu slovenských kúpeľov a klimatických liečebných miest. 

Míľniky

  • 1894 bol otvorený Kursalon-kúpeľná dvorana;
  • 1928 prvá výstava muzeálnych zbierok v priestoroch kúpeľnej dvorany; 
  • 1933 expozícia múzea bola rozšírená a konalo sa slávnostné otvorenie;
  • 1951 múzeum bolo zoštátnené a stalo sa okresným múzeom;
  • 1963 premenované na Balneologické múzeum;
  • 1976 múzeum slávnostne otvorilo expozíciu Pamätná izba Ivana Krasku;
  • 1989 múzeum získalo do prenájmu budovu Vila doktora Lisku;
  • 1994 slávnostne otvorená nová expozícia História kúpeľov a kúpeľníctva na Slovensku;
  • 1999 slávnostne otvorená nová expozícia Sakrálne umenie.

Známe osobnosti

Balneologické múzeum v Piešťanoch sa neodmysliteľne spája s menom Imricha Wintera (1878 – 1943). Ten spolu s Václavom Vlkom (1886 – 1955) inicioval vznik múzea a založil Piešťanskú muzeálnu spoločnosť. 

Piešťanské múzeum navštívilo aj viacero známych osobností. Patrili medzi ne napríklad výtvarník a spisovateľ Janko Alexy, maliari Miloš Bazovský (Galériu M. A. Bazovského môžete navštíviť v neďalekom Trenčíne), či Martin Benka (viac o jeho tvorbe v článku o Múzeu Martina Benku).

Na otvorení Balneologického múzea sa zúčastnil svetoznámy maliar Alfons Mucha, ktorý namaľoval aj obraz v hoteli Thermia Palace. Na dobovej fotografii (viď. obrázok nižšie) vyhotovenej pred vchodom do múzea, máte možnosť vidieť známeho českého Kráľa komikov – Vlastu Buriana, či politika Jána Masaryka, botanika Karla Dominu a mnoho ďalších. 

Program/Akcie

V múzeu sa pravidelne konajú prednášky spojené s premietaním krátkych filmov, rôzne tematické výstavy, podujatia aj súťaže pre školy. Múzeum taktiež ponúka možnosť lektorských výkladov. Múzeum vydáva aj viaceré publikácie, za spomenutie stojí napr. Balneologický spravodajca. 

Kde nájdete Balneologické múzeum?

Hlavná expozícia Balneologického múzea v Piešťanoch sa nachádza v historickej budove kúpeľnej dvorany tzv. Kurparku v mestskom parku. Je v blízkosti centra mesta aj rieky Váh. Na nábreží Ivana Krasku pri rieke Váh nájdete Pamätnú izbu Ivana Krasku. Vila Dr. Lisku nájdete za mestským parkom na Štefánikovej ulici.

Návštevu múzea môžete v ideálnom prípade ukončiť oddychom v kúpeľoch. V rámci bohatej ponuky pobytov piešťanských kúpeľov môžete vyskúšať liečivé účinky piešťanského bahna, či vody na vlastnej koži. Ak vám to vaše pracovné vyťaženie nedovolí, tak si aspoň nenechajte ujsť príležitosť navštíviť preslávené Kúpalisko Eva, alebo využite služby kúpeľov ako jednodňový návštevník a doprajte si hoci aj reflexnú masáž.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Cena vstupného sa pohybuje v rozmedzí 0,50 – 1,00 €.
Hlavná expozícia v budove kúpeľnej dvorany je pre verejnosť prístupná každý deň okrem pondelka. Vila dr. Lisku každý deň okrem soboty a pamätnú izbu Ivana Krasku viete navštíviť každý deň okrem nedele a pondelka.

Aktuálny cenník a otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendu nájdete na oficiálnej webovej stránke Balneologického múzea.

Video

Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch

Kontakt

Balneologické múzeum
Beethovenova č. 5
921 01 Piešťany

GPS súradnice: 48.590640°, 17.838040°

Mohlo by vás zaujímať

Pohľadnica z roku 1966 Kolonádový most Kolonádový most v kúpeľoch Piešťany

K symbolom piešťanských kúpeľov bezpochyby patrí aj Kolonádový most, nazývaný tiež Sklený most, ktorý spája mesto Piešťany s Kúpeľným ostrovom. Je to najdlhší krytý most na Slovensku a zároveň národná kultúrna pamiatka. Patrí k vrcholom funkcionalistickej architektúry Slovenska.

Zistiť viac
Ilustračný obrázok 6 dôvodov prečo ísť cez víkend na wellness

Blíži sa víkend a vy by ste si radi oddýchli po náročnom pracovnom týždni? Chcete nabrať novú chuť do života a zregenerovať svoje telo? Prinášame vám dôvody, prečo je lepšie vybrať sa na wellness pobyt, hoci i na víkend, než sa vyvaľovať doma na gauči pred telkou.

Zistiť viac

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore