Šaštín-Stráže – pútnické miesto, ktoré ponúka množstvo atrakcií

Pôvabné mestečko na Záhorí, Šaštín-Stráže, známe na Slovensku aj v zahraničí ako pútnické miesto. Zázračná moc šaštínskej sochy Panny Márie sem lákala ľudí už oddávna. Možnosti na trávenie voľného času je viacero. Vydajte sa do Jubilejného lesa, či rekreačného strediska Gazárka s pieskovými plážami. Podniknúť môžete pešie aj cyklistické výlety.

Šaštín bazilika a kláštor

Pútnické mesto Šaštín-Stráže 

Šaštín-Stráže je mesto v okrese Senica. Vzniklo zlúčením dvoch obcí v roku 1960. Prvá zmienka o obci Šaštín pochádza z roku 1218 pod názvom Saswar, kedy už bola sídlom archidiakona. Šaštín patrí medzi najstaršie obce na Záhorí, ale aj na Slovensku.

Od konca 15. storočia bola obec majetkom Czoborovcov. K tomuto obdobiu sa viaže vznik pútnického miesta v Šaštíne. Mesto má významné postavenie nielen v hospodárskom, ale aj v cirkevnom živote Slovenska. Šaštín-Stráže leží len pár kilometrov od kúpeľov Smrdáky. Návštevu mesta preto môžete spojiť aj s pobytom v kúpeľoch Smrdáky a dopriať si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo táto zaujímavá časť Slovenska ponúka.

Dominantou mesta je Bazilika Sedembolestnej Panny Márie

V roku 1733 dal rád Paulínov postaviť v Šaštíne kláštor a kostol Sedembolestnej Panny Márie. Vnútorná výzdoba chrámu sa realizovala podľa návrhu rakúskeho architekta F. A. Hillebrandt, ktorý sa podieľal aj na stavbe Holíčskeho zámku.

Vysviacka kostola sa uskutočnila v roku 1764 za účasti ostrihomského arcibiskupa, ale aj cisárovnej Márie Terézie a jej manžela cisára Františka Lotrinského. Aj Mária Terézia sa obracala k Panne Márii v čase, keď jej bolo najhoršie ľudsky, alebo keď bola krajina ohrozená vojenskou mocou nepriateľov. V roku 1964 pápež Pavol VI. povýšil Kostol Sedembolestnej Panny Márie na baziliku minor – prvú na Slovensku. Spolu s kláštorným komplexom je národnou kultúrnou pamiatkou.

Chýr o zázračnej moci Panny Márie siaha ďaleko do minulosti

Neďaleko šaštínskeho zámku Czoborovcov visel na strome obraz Panny Márie. Ľudia sa k nemu chodili modliť. Medzi nimi aj Angelika Bakičová, rod. Czoborová, ktorej manžel Imrich žil neusporiadaným životom. Prosila Pannu Máriu o pomoc a tá jej prosby vyslyšala. Na znak vďaky dala vyhotoviť sochu Panny Mária Sedembolestnej pri mieste, kde sa chodila modliť.

Chýry o zázrakoch sa šírili veľmi rýchlo, ku soche sa začali chodiť modliť aj ďalší z ľudu. Preto bola socha v roku 1732 premiestnená do Loretánskej kaplnky pri šaštínskom kostole na námestí. Vtedajší arcibiskup Esterházy vymenoval komisiu, ktorá preskúmala a preverila až 726 zázračných prípadov. Komisia potvrdila, že socha Panny Márie Sedembolestnej je zázračná. Na svätej omši vyhlásenia zázračnej sochy Panny Márie sa zúčastnilo vyše desaťtisíc pútnikov.

Manufaktúra – kartúnka cisára F. Lotrinského v Šaštíne

Czoborovci, ktorý vlastnili Šaštín od 15. storočia, mali veľké dlhy. Preto svoj majetok odstúpili cisárovi Františkovi Lotrinskému, manželovi Márie Terézie. Práve on založil v roku 1736 v Šaštíne najväčšiu textilnú manufaktúru na Slovensku – kartúnku. Budova stojí pri rybníku oproti bazilike Panny Márie. Kartún, textília z bavlny a ľanu, bola v tom čase vyhľadávaným výrobkom na celom svete. Vo výrobe pracovalo až 1000 ľudí, no okrem toho sem dodávalo výrobky až 20 tisíc pradiarov a česáčov z rôznych obcí Uhorska a Rakúska.

V roku 1754 manufaktúru odkúpila spoločnosť rakúskych obchodníkov a v roku 1780 sa žiaľ výroba úplne zastavila. Výroba sa za čias Jozefa II. ešte obnovila, avšak nie na dlho. V rokoch 1848 – 1849 s rozvojom továrenského strojového vybavenia úplne zanikla. Dnes je budova národnou kultúrnou pamiatkou.

František Lotrinský (1708 Nancy, Francúzsko – 1765 Innsbruck, Rakúsko)

Manžel Márie Terézie, cisár Svätej ríše rímskej nemeckého národa, sa príliš nezaujímal o politickú moc, zato bol nadaný podnikateľ, obchodník a ekonóm. Jeho prítomnosť sa podpísala hlavne v regióne Záhorie, pretože Habsburgovci boli majiteľmi Holíčsko-šaštínskeho panstva.

František Lotrinsky

František Lotrinský (na fotografii) zavádzal novinky v oblasti výroby, založil tu niekoľko manufaktúr:

  • manufaktúru na holíčsku keramiku-fajansa v Holíči,
  • manufaktúru na výrobu tkanín-kartúnka v Šaštíne-Stráže, či
  • unikátny žrebčín v Kopčanoch.

Viac o živote Márie Terézie, či F. Š. Lotrinského a ich pôsobení na Slovensku sa dozviete pri prehliadke Holíčskeho zámku.

Možnosti rekreácie a turistiky v Šaštíne-Strážach

V Šaštíne-Strážach je viacero možností na turistiku aj cykloturistiku. Borovicové lesy s množstvom náučných chodníkov sú vhodné pre všetky vekové skupiny. Vynikajúcim východiskovým bodom na turistiku je rekreačné stredisko Gazárka.

Rekreačné stredisko Gazárka

Rekreačné stredisko Gazárka pri meste Šaštín-Stráže pozostáva z piatich jazier. Nachádzajú sa medzi borovicovými lesmi a obklopujú ich pieskové pláže. Gazárka je vyhľadávané stredisko miestnych obyvateľov, ale aj rybárov. Požičajte si vodný bicykel alebo čln. Zahrajte si tenis, minigolf, či plážový volejbal. Deti sa zabavia na preliezačkách, či šmykľavkách. Ubytovať sa môžete v miestnych chatkách alebo bungalovoch. Samozrejmosťou sú občerstvenia v stánkoch. Okolie Gazárky je vhodné aj na príjemné prechádzky.

Náučný chodník Gazárka – chata Lásek

Z rekreačného strediska Gazárka vedie náučný chodník s dĺžkou asi 5 km, ktorý končí pri horárni Lásek. Trasu prejdete za 1,5 – 2 hodiny a je vhodná pre rodiny s deťmi, či seniorov, pretože ide o nenáročný terén. Je tu rozmiestnených 12 informačných tabúľ, pomocou ktorých sa zoznámite s miestnymi druhmi stromov a porastov. Trasu prejdete pešo, ale aj na bicykloch.

Jubilejný les

Jubilejné lesy sa vysádzali v roku 1928 pri príležitosti 10. výročia založenia Československej republiky. Jubilejný les v Šaštíne sa zachoval v pomerne dobrom stave až do dnes. Je výnimočný skladbou drevín a bylín, ktoré sa obyčajne na Záhorí nenachádzajú. Nájdeme v ňom dúglasku tisolistú, vejmutovku, smrekovec opadavý, dub močiarny. Z bylín je to perovník pštrosí, tôňovka dvojlistá, či konvalinka voňavá, z hríbov kozák brezový, suchohríb hnedý, či muchotrávka zelená a červená. Lesný porast s rozlohou asi 15 ha bol v roku 1986 vyhlásený za chránené územie.

Fotografie

Cykloturistika v Šaštíne-Strážach

Vďaka rovinatému terénu je región Záhorie vhodný na cykloturistiku. Cyklotrasa žltej farby vás z mesta Šaštin-Stráže privedie do rekreačného strediska Gazárka, odkiaľ sa cez borovicový les dostanete do osady Tomky, Dolné Valy až k horárni Hrabovec. Vydať sa môžete aj po Záhorskej cyklomagistrále, ktorá vás privedie aj do okolitých miest Holíč a Skalica.

Doprava

Šaštín-Stráže sa nachádzajú 18 km západne od Senice, 33 km od Malaciek a 20 km južne od Holíča. Cez Stráže prechádza cesta II/500, ktorú križuje II/590. V Šaštíne sa nachádza železničná stanica Šaštín-Stráže, ktorá leží na trati Kúty-Trnava.

Ako sa dostať do Šaštína-Stráže z kúpeľov Smrdáky

Kúpele Smrdáky sú vzdialené len 17 km od mesta Šaštín Stráže. Vyberte sa cestou III/1148 smerom na obec Koválov, za obcou sa napojíte doprava na II/500 vedúcu do mesta Šaštín-Stráže.

Parkovanie

Na parkovanie slúžia v meste verejné parkoviská a vyhradené parkovacie miesta. 

Mapa miesta

Program/Akcie

Najznámejšími udalosťami v meste Šaštín-Stráže sú Národná púť k bazilike pripadajúca na polovicu septembra a aprílový Beh šaštínskymi bormi. Jar spestruje Veľkonočná pátračka a májové rybárske preteky.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Informácie o prehliadkach mesta Šaštín-Stráže so sprievodcom nájdete na oficiálnej stránke mesta Šaštín-Stráže, ktorú uvádzame v sekcii kontakt. Vstupné pre skupinu (1 až 5 osôb) sa pohybuje okolo 11 €.

Postrehy návštevníkov

Nádherná bazilika, prekrásne baroko, organ, fresky, kazateľnica.
Obdivuhodné aranžmány kvetov – doslova umelecké kreácie kvetinovej výzdoby.
Je to svätyňa hodná národnej baziliky, máme byť Slováci na čo hrdí.
Nech nás naša patrónka, Sedembolestná Panna Mária ochraňuje v týchto ťažkých časoch a stále.
Jana G.

Pútnické miesto,u0026amp; udržiavaný areál a vo vnútri baziliky neskutočná atmosféra pokoja.
Lukáš J.

Kontakt

Mesto Šaštín-Stráže

908 41 Šaštín-Stráže

GPS súradnice: 48.6369924°, 17.148493°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Miléniový kríž pri Smrdákoch Miléniový kríž Rybky – najvyšší kríž na Slovensku

Miléniový kríž je zaujímavá cirkevná atrakcia, slovenský unikát a tiež najvyšší kríž na Slovensku. Ohúri vás svojou majestátnosťou, ale zároveň je to pokojné miesto, ako stvorené na prechádzku, rozjímanie či ako súčasť cyklovýletu. Nenavštevujú ho len veriaci. Odmenou vám budú krásne výhľady na okolitú krajinu.

Zistiť viac
Kláštor sv. Kataríny Alexandrijskej Malokarpatské pútnické miesto Kláštor Katarínka

Kláštor Katarínka, ukrytý hlboko v malokarpatských lesoch, vás ohúri svojou majestátnosťou a neobyčajnou atmosférou. Je to ruina františkánskeho kláštorného komplexu, postaveného v roku 1618. Nachádza sa na západnom Slovensku, neďaleko obcí Dechtice a Naháč, asi 30 km od Piešťan smerom na západ.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore