Miléniový kríž Rybky – najvyšší kríž na Slovensku

Miléniový kríž je zaujímavá cirkevná atrakcia, slovenský unikát a tiež najvyšší kríž na Slovensku. Ohúri vás svojou majestátnosťou, ale zároveň je to pokojné miesto, ako stvorené na prechádzku, rozjímanie či ako súčasť cyklovýletu. Nenavštevujú ho len veriaci. Odmenou vám budú krásne výhľady na okolitú krajinu.

Pohľad z výšky na Miléniový kríž

Miléniový kríž pri obci Rybky je pútnickým miestom

Miléniový kríž je dominanta Záhoria a zároveň pútnické miesto. Nachádza sa pri obci Rybky. Postavili ho príležitosti jubilea narodenia Ježiša Krista v roku 2000, kedy bol aj vysvätený. Miestni ho poznajú aj pod názvom Jubilejný kríž. 

Leží na miernom kopčeku, ktorý sa nazýva vrch Virovská. Od malého parkoviska vedie ku krížu chodník so 14 drevenými krížmi, ktoré symbolizujú zastavenia Krížovej cesty. Umiestnili ich sem v roku 2009, kedy bolo upravené aj okolie. Cez noc býva kríž osvetlený. Miesto sa upravuje, je čisté. Je tu chodník s lavičkami, kde si posedíte, vychutnáte prítomný okamih aj okolitú krajinu.

Miléniový či Jubilejný kríž – základné informácie

Miléniový kríž, prezývaný aj Jubilejný, je oceľový kríž vysoký 27 m s rozpätím ramien 9 m. Na jeho prednej aj zadnej časti v mieste prekríženia ramien je symbol jubilejného roku Pána 2000 s priemerom 2 m. Farebný reliéf s piatimi holubicami symbolizuje päť svetadielov. Po obvode symbolu sa nachádza nápis „Kristus včera, dnes, naveky“. 

V spodnej časti kríža sa v kaplnke Božieho Milosrdenstva nachádza relikvia sv. Faustíny. Tú v roku 2000 pápež vyhlásil za svätú.

Vyhliadka z Miléniového kríža

Výhľady z Miléniového kríža sú na všetky svetové strany. Vzhľadom na polohu kríža, ktorý je nechránený, tu môže miestami fúkať silnejší vietor. V lete tu nenájdete miesto, kde sa viete ukryť v tieni pred ostrým slnkom. Navštíviť Miléniový kríž je najvhodnejšie počas teplých jarných alebo jesenných dní, kedy slnko nie je až tak silné.

Kríž uvidíte už z diaľky, je to pekné fotogenické miesto. Pri dobrom počasí uvidíte tiež hrad Branč s dedinkou Podbranč, obec Rybky so Senicou, ale aj kúpeľnú obec Smrdáky, kde si môžete vychutnať liečebný pobyt

Turistická trasa k najvyššiemu krížu na Slovensku

Ku krížu vedie značený turistický chodník priamo z kúpeľného parku v Smrdákoch, alebo modrá turistická značka z obce Rybky. Dostanete sa sem aj automobilom a na bicykli.

Je to krásne pútnické miesto, kde sa vám oplatí zastaviť aj keď nie ste veriaci. Táto impozantná stavba svojím názvom pripomína rok 2000.

Ak sa k Miléniovému krížu vydáte po žltej trase, tak sa určite pristavte aj pri ďalšej vtipnej atrakcii Záhoria, a to „Smrdáckej lavičke„. Narazíte na ňu ani nie po 1 km chôdze v smere od Kúpeľov Smrdáky. Lavička je zaujímavá najmä svojimi obrími rozmermi – 3 x 5 m (výška x šírka), takže si pri nej na chvíľu budete pripadať ako malý Hobit. Určite si tu nezabudnite urobiť aj vtipnú fotografiu rodiny alebo priateľov.

Fotografie

Doprava

Miléniový kríž sa nachádza medzi 4 obcami: Smrdáky, Rybky, Rohov a Oreské. Kríž sa nachádza medzi týmito dedinami pri ceste III/1146. Najjednoduchší prístup je autom. Od Senice musíte ísť na sever mesta a odtiaľ na obec Rybky a Oreské. Ak idete smerom od Holíča, vyberte sa smerom na Senicu a v obci Radošovce odbočte doprava na obec Oreské a Rybky. 

Ako sa dostať ku Miléniovému krížu z kúpeľov Smrdáky

Za obcou Smrdáky je potrebné zabočiť doľava na obec Oreské. Kríž sa vypína popri ceste medzi obcami Rybky a Oreské, takže určite ho neprehliadnete. 

Vďaka dobrej dopravnej dostupnosti je návšteva Miléniového krížu obľúbeným výletom klientov užívajúcich si pobyt v kúpeľoch Smrdáky. Je dostupný pešo, bicyklom alebo autom. 

Parkovanie

Ak prídete autom, môžete zaparkovať na malom parkovisku pri hlavnej ceste vedúcej z obce Rybky do obce Oreské. Je tu bezplatné parkovisko pre asi 10 áut. 

Mapa miesta

Program/Akcie

V dolnej časti kríža je malá kaplnka, kde sa každý rok v prvú nedeľu po Veľkej noci a vo sviatok Povýšenia kríža v septembri konajú bohoslužby. Každú druhú veľkonočnú nedeľu sa koná ku kaplnke púť. 

Postrehy návštevníkov

Výhľad na Senicu, hrad Branč, Smrdáky a s ďalekohľadom i na veterné elektrárne v Rakúsku. Vhodné na cyklovýlet, v blízkosti studnička cca 500 metrov. Oáza pokoja, hlavne neskoro večer.
Lukáš J.

Je to krásne pútnické miesto, kde sa Vám oplatí zastaviť aj keď nie ste veriaci. Je to krásna stavba, ktorá svojim názvom pripomína rok 2000.
Martin G.

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Miléniový kríž je voľne prístupný bez poplatkov a obmedzení.

Video

Kontakt

Kríž dala postaviť obec Rybky:

Obec Rybky
Rybky 110
906 04 Rybky

GPS súradnice: 48.7272241 °, 17.3184495°

Mohlo by vás zaujímať

Kláštor sv. Kataríny Alexandrijskej Kláštor Katarínka

Kláštor Katarínka, ukrytý hlboko v malokarpatských lesoch, vás ohúri svojou majestátnosťou a neobyčajnou atmosférou. Je to ruina františkánskeho kláštorného komplexu, postaveného v roku 1618. Nachádza sa na západnom Slovensku, nedaľeko obcí Dechtice a Naháč, asi 30 km od Piešťan smerom na západ.

Zistiť viac
Letecký pohľad na liečebné kúpele Smrdáky Smrdácky liečivý sírovodík

Viete o prírodnom bohatstve v kúpeľoch Smrdáky? Vďaka jedinečnému zloženiu minerálnych vôd sa radia medzi perlu slovenského kúpeľníctva. Voda v prameni má jednu z najvyšších koncentrácií síry v Európe. Pramene a bahno s vysokým obsahom sírovodíka pomáhajú nielen pri liečbe dermatologických ochorení.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore