> Blog > Kúpele na Slovensku > Kúpele Smrdáky > Výlety Smrdáky a okolie

Výlety Smrdáky a okolie

// Debug option: Show an error in the console if something goes wrong try { // Function to simulate PHP's sanitize_title function sanitizeTitle(title) { return title.toLowerCase() .normalize("NFD") // Normalize the string .replace(/[\u0300-\u036f]/g, "") // Remove diacritics .replace(/[^a-z0-9]+/g, "-") // Replace spaces and non-alphanumeric characters with "-" .replace(/^-+|-+$/g, ""); // Remove leading and trailing "-" }

document.addEventListener("DOMContentLoaded", function() { var blockID = "nm-tableofcontents-block_bc98f026a204134a0a56d23df6c98142"; var blockElem = document.getElementById(blockID);

if (blockElem && document.body.classList.contains('wp-admin')) { blockElem.innerHTML = '

Obsah článku

'; }

var h2Elems = document.querySelectorAll('h2');

h2Elems.forEach(function(h2, index) { var h2ID = sanitizeTitle(h2.textContent); // Use the sanitizeTitle function h2.id = h2ID; }); }); } catch (error) { console.error("An error occurred while generating table of contents: ", error); }

Prístav Skalica na Baťovom kanáli

Okolie Smrdákov ponúka pestré možnosti na zaujímavé výlety. Vďaka svojej polohe v strede viacerých pohorí ponúka okolie Smrdákov bohaté príležitosti na turistiku a rôzne výlety, pričom väčšina turistických trás je vhodná aj pre menej zdatných turistov.

Na pomerne malom území tu nájdete niekoľko cirkevných pamiatok, pútnických miest a stredovekých hradov, ktoré sú obľúbenými tipmi na výlet pre celé rodiny.

Záhorácke mestá Skalica a Holíč ponúkajú mnoho. Navštívte Záhorské múzeum, Rotundu sv. Juraja v Skalici, či Holíčsky zámok s múzeom alebo si spravte piknik pri Holíčskom veternom mlyne s výhľadom na celé mesto. Ešte stále váhate kam na výlet? Najväčšou atrakciou mesta Skalica je plavba po Baťovom kanáli, ktorá vás zavedie až na Moravu.

Za názvom zaujímavosti uvádzame vzdialenosť od Smrdákov.

Hrady a zámky a kaštiele

Hrad Branč – 17 km

Zrúcanina hradu Branč sa vypína na rovnomennom brale Myjavskej pahorkatiny nad obcou Podbranč. Vzhľadom na svoju polohu mal hrad v minulosti strážnu funkciu. Ponúka krásne výhľady na malebný kopaničiarsky kraj. Hrad je v súčasnosti pekne upravený, napriek tomu, že z neho po vyhorení ostala už len ruina.

Smolenický zámok – 32 km

Smolenický zámok patrí k najkrajším romantickým zámkom Slovenska. Žiaľ, v interiéri okrem niekoľko upravených salónov nenájdete žiadne historicky cenné vybavenie. Keď sa však prejdete po krásnom anglickom parku, ktorý zámok obklopuje, návštevu určite neoľutujete. Aj vďaka svojmu exteriéru je zámok obľúbeným miestom filmárov.

Hrad Ostrý kameň – 37 km

Hrad Ostrý Kameň patrí k najvyššie položeným hradom v Malých Karpatoch. Napriek tomu, že z neho ostali už len ruiny, ohúri vás svojou magickou atmosférou. Cesta na samotný hrad je nádherná, môžete ju absolvovať aj s deťmi. Čaká na vás podmanivý kus prírody s úchvatnými výhľadmi.

Kaštieľ v Dolnej Krupej – 41 km

Kaštieľ v Dolnej Krupej je najvýznamnejšou pamiatkou obce. Nachádza sa na okraji rozsiahleho anglického parku. Kaštieľ je spojený s rodinou Brunsvikovcov, pre ktorých bol postavený, ale aj s menom grófky Chotekovej, ktorá tu vytvorila známe rozárium. Viete, ako súvisí kaštieľ v Dolnej Krupej s osobou svetoznámeho skladateľa a hudobného génia Ludwiga van Beethovena?

Krakovany-Stráže – 45 km

Krakovany-Stráže je obec na Slovensku neďaleko kúpeľného mesta Piešťany. Kedysi to boli 2 samostatné obce, k ich zlúčeniu došlo až v roku 1944. Stráže sú známe vďaka nálezu bohatých hrobov z doby rímskej, v Krakovanoch sa nachádza gotický kostol v takmer pôvodnej podobe. Spoznajte ďalší osud týchto pamiatok.

Čachtický hrad – 53 km

Čachtický hrad vznikol v prvej polovici 13. storočia na obranu hranice Uhorska pred nepriateľmi. Zrúcanina tohto hradu sa nachádza v Malých Karpatoch, medzi obcami Čachtice a Višňové. Kto by nepoznal Alžbetu Báthoryovú, krvavú čachtickú pani, ktorá na hrade žila v 17. storočí a údajne sa kúpala v krvi mladých dievčat? Vďaka výstupu na Čachtický hrad môžete aj vy spoznať temné tajomstvá, ktoré vďaka nej hrad ukrýva.

Sakrálne pamiatky

Miléniový kríž – 4 km

Miléniový kríž je zaujímavá cirkevná atrakcia, slovenský unikát a tiež najvyšší kríž na Slovensku. Ohúri vás svojou majestátnosťou, ale zároveň je to pokojné miesto, ako stvorené na prechádzku, rozjímanie či ako súčasť cyklovýletu. Nenavštevujú ho len veriaci. Odmenou vám budú krásne výhľady na okolitú krajinu.

Pútnické miesto Šaštín – Stráže – 17 km

Pôvabné mestečko na Záhorí, Šaštín-Stráže, známe na Slovensku aj v zahraničí ako pútnické miesto. Zázračná moc šaštínskej sochy Panny Márie sem lákala ľudí už oddávna. Možnosti na trávenie voľného času je viacero. Vydajte sa do Jubilejného lesa, či rekreačného strediska Gazárka s pieskovými plážami. Podniknúť môžete pešie aj cyklistické výlety.

Rotunda sv. Juraja v Skalici – 18 km

Vedeli ste, že rotunda sv. Juraja v Skalici vznikla skôr ako samotné mesto? Rotunda sv. Juraja je neodmysliteľným symbolom mesta Skalica a aj najstaršou pamiatkou mesta. Zachovali sa v nej fragmenty nástenných malieb z 15. storočia. Istý čas slúžila ako strážna veža a bola súčasťou mestského opevnenia. Okolie rotundy je obľúbeným miestom relaxu miestnych, ale aj návštevníkov mesta.

Kláštor Katarínka – 37 km

Kláštor Katarínka, ukrytý hlboko v malokarpatských lesoch, vás ohúri svojou majestátnosťou a neobyčajnou atmosférou. Je to ruina františkánskeho kláštorného komplexu, postavený v roku 1618. Nachádza sa na západnom Slovensku nedaľeko obcí Dechtice a Naháč, asi 30 km od Piešťan smerom na západ.

Románsky kostol v Dechticiach – 40 km

Románsky kostol v Dechticiach je najvýznamnejšia pamiatka obce. Kostol sa pýši nielen jedinečnými freskami v interiéri, ale aj exteriér je unikátny. A to vďaka vodorovným pásom z tvarovaných tehál, čo je na Slovensku skutočne ojedinelé. V neskoršom období fasádu upravili a namaľovali iluzívne kvádrovanie, ktoré vidíme aj dnes.

Historické zaujímavosti

Hradisko Zámčisko – 5 km

Hradisko Zámčisko nad obcou Unín je vyhľadávanou a obľúbenou lokalitou miestnych obyvateľov, vhodnou nielen pre nadšencov histórie, ale aj pre cykloturistov, či hubárov. Patrí medzi najkrajšie hradiská na západnom Slovensku, ktorého valy sú viditeľné dodnes.

Veterný mlyn v Holíči – 19 km

Zachovaný veterný historický mlyn sa nachádza nad mestom Holíč. Ide o ojedinelú technickú pamiatku na Slovensku, kamenný mlyn holandského typu. Mlyn je ukrytý v lesíku a je cieľom cyklovýletov, či prechádzok, ale aj ideálnym miestom na piknik a posedenie. Okrem toho ponúka pekné výhľady do okolia.

Trnava – slovenský malý Rím – 49 km

Pre siluetu historického centra Trnavy sú typické kostolné veže. Vďaka nim dostalo mesto prívlastok slovenský malý Rím. V minulosti bola Trnava nielen náboženským, ale aj kultúrnym centrom Uhorska. Vedeli ste, že sa nazýva aj mesto pod mestom? Keďže Trnava bola kedysi známa aj výrobou vína, možno tušíte s čím súvisí tento ďalší prívlastok.

Prírodné zaujímavosti

Rekreačná oblasť Kunovská priehrada – 10 km

Kunovská priehrada je obľúbeným rekreačným strediskom miestnych obyvateľov, ale aj rybárskym rajom. Čaká na vás piesková pláž a trávnaté plochy s dostatkom tieňa. Deti sa zabavia na detskom ihrisku, občerstviť sa môžete v miestnych bufetoch, či reštaurácii. Novinkou sú vodné atrakcie. Objavte čaro vodnej nádrže Kunov v každom ročnom období, priehrada má čo ponúknuť aj mimo letnej sezóny.

Jaskyňa Driny – 37 km

Jaskyňa Driny je jediná sprístupnená jaskyňa na západnom Slovensku. Patrí medzi najvýznamnejšie turistické atrakcie v Malých Karpatoch. Výzdobou možno nie je bohatá ako ostatné slovenské jaskyne, ale určite stojí za návštevu. Nachádza sa v nej najkrajší krasový útvar, unikát na Slovensku s názvom Slonie uši.

Múzeá a mohyly

Mohyla a pamätná izba J. M. Hurbana v Hlbokom – 11 km

Miesto posledného odpočinku a pamätná izba významného slovenského básnika, prozaika a politika.

Záhorské múzeum v Skalici – 19 km

Záhorské múzeum v Skalici bolo ako prvé národne orientované múzeum na Slovensku založené súkromnou osobou, nadšeným zberateľom ľudových výrobkov, dr. Pavlom Blahom. Ak sa chcete dozvedieť viac o malebnom záhorskom regióne, neváhajte a navštívte Záhorské múzeum, ktoré vám priblíži jeho históriu. Uvidíte aj pôvodnú časť múzea, ktorú projektoval významný slovenský architekt Dušan Jurkovič. K múzeu prislúcha 7 vysunutých expozícií.

Múzeum a zámok v Holíči – 19 km

Zámok v Holíči bol honosným sídlom Habsburgovcov a za čias Márie Terézie zažíval zlaté časy. V súčasnosti je zrekonštruovaná časť, kde sídli Mestské múzeum. Holíčsky zámok je však unikátny vďaka zámockým vodným valom, kde sa v súčasnosti môžete člnkovať, čo vám prinesie určite nezabudnuteľný zážitok.

Mohyla M. R. Štefánika a múzeum M. R. Štefánika – 30 km

V rodnom dome M. R. Štefánika v Košariskách bolo otvorené múzeum, ktoré nesie jeho meno. Nad obcou Košariská sa na vrchu Bradlo týči Mohyla M. R. Štefánika, ktorá je miestom jeho posledného odpočinku a zároveň pamätníkom a národnou kultúrnou pamiatkou.

Čachtické múzeum – 53 km

Ak navštívite smutne preslávený Čachtický hrad, zastavte sa aj v obci Čachtice v Draškovičovom kaštieli, ktorý v súčasnosti slúži ako Čachtické múzeum. Môžete si tu pozrieť dobové oblečenie Čachtickej pani Alžbety Báthoryovej, známej ako krvavá grófka, ale aj šperky, portréty šľachticov, historické zbrane a rôzne artefakty z ľudovej kultúry obce.

Ostatné

Rozhľadňa Lipky – 9 km

Na Záhorí sa nachádza viacero murovaných rozhľadní, jednou z nich je rozhľadňa Lipky. Vnútri rozhľadne vás prekvapí kovový rebrík namiesto schodov, bez akéhokoľvek zábradlia, a tak výstup na rozhľadňu predstavuje naozaj adrenalín, ktorý nie je vhodný pre menších návštevníkov a ľudí bez lezeckých schopností. Napriek tomu môže byť túra k rozhľadni príjemným rodinným výletom.

Plavba loďou po Baťovom kanáli – 19 km

Ak ste fanúšikom nevšedných zážitkov, je pre vás plavba loďou po Baťovom kanáli ako stvorená. Ide o vnútrozemskú vodnú cestu, ktorá na Slovensku začína v prístave v Skalici a pokračuje do Čiech po rieke Morava. Môžete si prenajať svoju loď alebo čln, nepotrebujete na ich riadenie preukaz ani žiadne skúsenosti. Po krátkom zaškolení sa vydajte na plavbu s celou rodinou, pričom na vás čaká množstvo atrakcií.

Návrat hore